Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰  
S艂oneczko_86

Zapalenie ucha, Perlak, Tympanoskleroza, Otoskleroza i wszystkie inne schorzenia

Polecane posty

Mieszkam we Wroc艂awiu. Od kilku lat walcz臋 z perlakiem. Niestety nie trafi艂am na rozmownego laryngologa, wi臋c o perlaku dowiedzia艂am si臋 z przypadkowego artyku艂u w gazecie. Trzy lata temu by艂o najgorzej. Laryngolog systematycznie d艂uba艂 mi w uchu usuwaj膮c kawa艂ki perlaka szpikulcem. Z uchem by艂o coraz gorzej (b贸l i g艂uchota). Wspomnia艂 o operacji, ale niezbyt przekonuj膮co. Wspomnia艂 te偶 o akupunkturze. Od trzech lat chodz臋 raz w miesi膮cu do dobrego akupunkturzysty, kt贸ry nak艂uwa mnie na moje lewe ucho. I to pomaga - wycisza mi je. Zdarza艂y mi si臋 stany zapalne, szczeg贸lnie po przewianiu (niestety musz臋 pami臋ta膰 o czapce, watce w uchu, latem nosz臋 przy wietrze opask臋 na uszy (szczeg贸lnie podczas urlopu nad morzem), nie mocz臋 ucha. Pisz臋 tu, bo wypowiadaj膮 si臋 tu osoby, kt贸re maj膮 zabiegi za par臋 nawet lat. Do tego czasu dobry akupunkturzysta mo偶e naprawd臋 pom贸c w wyciszeniu stan贸w zapalnych. Po operacji te偶. Pozdrawiam. Babe9

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Mieszkam we Wroc艂awiu. Od kilku lat walcz臋 z perlakiem. Niestety nie trafi艂am na rozmownego laryngologa, wi臋c o perlaku dowiedzia艂am si臋 z przypadkowego artyku艂u w gazecie. Trzy lata temu by艂o najgorzej. Laryngolog systematycznie d艂uba艂 mi w uchu usuwaj膮c kawa艂ki perlaka szpikulcem. Z uchem by艂o coraz gorzej (b贸l i g艂uchota). Wspomnia艂 o operacji, ale niezbyt przekonuj膮co. Wspomnia艂 te偶 o akupunkturze. Od trzech lat chodz臋 raz w miesi膮cu do dobrego akupunkturzysty, kt贸ry nak艂uwa mnie na moje lewe ucho. I to pomaga - wycisza mi je. Zdarza艂y mi si臋 stany zapalne, szczeg贸lnie po przewianiu (niestety musz臋 pami臋ta膰 o czapce, watce w uchu, latem nosz臋 przy wietrze opask臋 na uszy (szczeg贸lnie podczas urlopu nad morzem), nie mocz臋 ucha. Pisz臋 tu, bo wypowiadaj膮 si臋 tu osoby, kt贸re maj膮 zabiegi za par臋 nawet lat. Do tego czasu dobry akupunkturzysta mo偶e naprawd臋 pom贸c w wyciszeniu stan贸w zapalnych. Po operacji te偶. Pozdrawiam. Babe9

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 b臋benek
Monicja 1972 D艂ugo sie nie odzywasz a ja chcia艂abym zna膰 dalszy ci膮g Twojej historii choroby. Mam 47 lat, jestem po drugiej operacji w Kajetanach czwarty dzie艅, w 艣rod臋 jad臋 do zdj臋cia opatrunku. Mia艂am usuwanego perlaka, odbudow臋 kosteczek i b艂ony b臋benkowej. (Dzisiaj strasznie mnie sw臋dzi w 艣rodku ale nic nie mog臋 zrobi膰 bo jednocze艣nie troszeczk臋 boli). Za pierwszym razem, p贸艂tora roku temu rekonstruowali mi tylko b艂on臋 b臋benkow膮. Swoj膮 histori臋 mog艂abym opisa膰 w ksi膮偶ce ale nie chc臋 przynudza膰. Problem w tym, 偶e podobnie jak Ty r贸wnie偶 utraci艂am smak na j臋zyku po stronie operowanej. Pocz膮tkowo nie 艂膮czy艂am tego z zabiegiem bo za bardzo nie mog艂am wyczu膰 czemu tak si臋 dzieje, 偶e smak mi si臋 skrzywi艂. Ale poczyta艂am na necie, szczeg贸lnie artyku艂 dra Macieja Mr贸wki (notabene ordynatora w Kajetanach, kt贸ry podpisa艂 m贸j szpitalny wypis) gdzie zapewnia艂, 偶e tego typu uszkodzenia, jako skutki uboczne operacji s膮 bardzo rzadkie i g艂贸wnie z powodu niedo艣wiadczenia personelu. Napisz jak Ty sobie radzisz z tym problemem bo mnie to psychicznie dobija!!! A mo偶e to jest do wyleczenia??? Co na to Tw贸j lekarz prowadz膮cy? Pozdrawiam serdecznie. m贸j email arletalatuszek@.op.pl

Udost臋pnij ten post

witam serdecznie. Jestem tu nowa i wpad艂am na forum 偶eby si臋 zorientowa膰 co i jak. Dzi艣 wr贸ci艂am ze szpitala. Jestem po operacji. Strach patrze膰 na to co piszecie je艣li chodzi o terminy operacji.. A zw艂aszcza Ty, Jasmine 05, Zabrze 2014.. szok.Ja na operacj臋 czeka艂am miesi膮c i jeszcze si臋 mnie pytali czy mi termin odpowiada. Moje szcz臋艣cie polega na tym, 偶e od wakacji mieszkam w Niemczech i w艂a艣nie tutaj zosta艂am zoperowana przez fachowc贸w. Wiem co m贸wi臋. Jasmine, Tychy s膮 mi znane bardzo dobrze...ehh . Moje uszko zosta艂o wyczyszczone i wstawiono mi tytan w miejsce jednej kosteczki oraz w dw贸ch pozosta艂ych po po艂owie. No i b艂ona b臋benkowa zrekonstruowana.Za 3 tyg. b臋d臋 mia艂a zdejmowany opatrunek wewn臋trzny. Blady strach i zdziwienie bada na mnie gdy czytam o zapytaniach na temat refundacji z NFZ-U , o co tu chodzi ?za tytan trzeba p艂aci膰 ?

Udost臋pnij ten post

Bazylio, Twoje wspomnienie Tych贸w jako艣 nie brzmi zbyt pozytywnie. Mia艂a艣 tam co艣 kiedy艣 robione? Je艣li tak, to kiedy? Ja mam si臋 tam stawi膰 28 listopada. M贸j laryngolog s艂ysza艂, 偶e pono膰 solidnie tam operuj膮 i staram si臋 tego trzyma膰. Wg zdj臋膰 z tomografii mam przemieszczone kosteczki s艂uchowe, jednak nic tam nie by艂o o uszkodzeniach, wi臋c mam cich膮 nadziej臋, 偶e zostawi膮 mi je w spokoju...

Udost臋pnij ten post

Witaj Jasmine. W Tychach by艂am w 2008 roku jesieni膮. Trafi艂am tam z polecenia mojej pani laryngolog, kt贸ra te偶 zapewnia艂a, 偶e w Tychach te sprawy dobrze robi膮. Ja nie mog臋 o tym nic powiedzie膰, poniewa偶 sama nie by艂am tam operowana. O co mi chodzi ? Z perspektywy czasu i z do艣wiadcze艅 tutejszych w Niemczech wiem, 偶e wtedy w 2008 roku nie post膮piono ze mn膮 tak jak nale偶y. Do dzi艣 nie wiem dlaczego. Moja pani laryngolog wys艂a艂a mnie do szpitala z diagnoz膮 Perlaka i od samego pocz膮tku m贸wi艂a, ze trzeba operowa膰. U mnie sprawa zacz臋艂a si臋 od wycieku krwi z ucha. Pojecha艂am do Tych贸w. Przesz艂am tam koszmar, a to dlatego 偶e zrobiono ze mnie 偶ywy przypadek medyczny co艣 jak dr House :) Ca艂a ekipa z oddzia艂u, he he ca艂a batalia wr臋cz zagl膮da艂a mi do ucha i biadoli艂a jak bardzo mam, 艂adnie powiem tutaj - chore ucho. A ja rycza艂am fizycznie i psychicznie... M臋czono mnie tydzie艅 ( te same badania w Niemczech zrobiono mi w kilka godzin, podczas gdy w Tychach tydzie艅...) w ko艅cu powiedziano mi, 偶e jednak to nie jest to co podejrzewali ,czyli perlak i, 偶e nie b臋dzie operacji. By艂am SZCZ臉艢LIWA! Powiedziano, 偶e mi wylecz膮 to ucho ze stanu zapalnego czyli "do sucha" i mog臋 i艣膰 do domu. Ja nie krytykuj臋 oddzia艂u w Tychach i te偶 s艂ysza艂am, 偶e robi膮 operacje b.dobrze. Pana ordynatora nawet mile wspominam. Jednak mam do nich 偶al. I nadal nie rozumiem dlaczego ze mn膮 tak post膮piono... Czy nie wiedzieli co ze mn膮 zrobi膰? bo by艂 to ci臋偶ki przypadek? Nie miejsce i czas na domys艂y.Ta operacja mia艂a by膰 zrobiona ju偶 dawno temu. Szcz臋艣cie w nieszcz臋艣ciu, 偶e ponownie zachorowa艂am w Niemczech. Jasmine, kto艣 z moich bliskich w rodzinie by艂 na to operowany w Bielsku Bia艂ej 5 lat temu, i jak dot膮d nie skar偶y si臋 na nic. Smutno mi bardzo gdy por贸wnam s艂u偶b臋 zdrowia polsk膮 z niemieck膮.. Nie my艣lcie, 偶e rozumy pozjada艂am. Wiem co m贸wi臋..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Roksaa
Czy kto艣 mo偶e by艂 operowany w Poznaniu wlasnie w zw z perlakiem w uchu.. og贸lem jestem z zachodniopomorskiego, ale s艂ysza艂am, 偶e pod tym wzgl臋dem Pozna艅 najlepiej jest rozwini臋ty.. wczoraj odebra艂am badania KT i widz臋, 偶e takie jest stwierdzenie-perlak; do lekarza id臋 w pt... je偶eli kto艣 mia艂 juz operacj臋 i czuje si臋 zdrowy to prosz臋 o kontakt roksabrd@wp.pl lub na gg 16042463, bo b臋d臋 pr贸bowa膰 wsz臋dzie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Roksaa
Bazylia 1 a mo偶esz napisa膰 jaki艣 kontakt do siebie jak nie na forum to przes艂ac mi na maila roksabrd@wp.pl , bo chcia艂am si臋 dowiedzie膰 cos o klinice tej, w kt贸rej by艂as leczona w Niemczech..pozdr

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Magda1207
Witam wszystkich, m贸j chrze艣niak (6 lat) leczy si臋 w Kajetanach. Kilka razy mia艂 zabieg na perlak, jednak jego stan zdrowia wymaga operacji odbudowy m艂oteczka. Aby jednak to nast膮pi艂o wcze艣niej musi mie膰 usuni臋ty perlak. Je艣li chodzi o takie zabiegi na NFZ, mog膮 one by膰 wykonywane nie cz臋艣ciej ni偶 co 8 miesiecy, tak zosta艂 poinformowany ojciec dziecka. Tak wi臋c po zabiegu pozbycia si臋 perlaka musi czeka膰 a偶 8 m-cy na kolejny zabieg, jednak po takim czasie perlak sie odnawia i jedyn膮 rzecza jak膮 lekarze mog膮 zrobi膰 jest kolejne usuni臋cie perlaka. Czy mo偶na jako艣 to przeskoczy膰? Bardzo prosz臋 o porad臋 je艣li kto艣 jest w stanie co艣 poradzi膰. Dodam tylko, 偶e zrobienie takiej operacji (rekonstrukcji kosteczek) prywatnie kosztuje ponad 6000z艂, a sytuacja materialna nieciekawa.. B臋d臋 bardzo wdzi臋czna za wszelkie sugestie, Magda.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kctiw
odk膮d mialam 3 latka co kilka lat lezalam w szpitalu z powodu b贸lu ucha. dzis mam 20. w wieku 19 lat dostalam sie do Mi臋dzynarodowego Centrum S艂uchu i Mowy w Warszawie, a konkretniej do ich oddzia艂u w Kajetanach. S膮 to specjalisci na miedzynarodow膮 skal臋 i u nich si臋 lecz臋. To tam wykryto u mnie perlaka i czekam teraz na operacj臋. Na pierwsza wizyte czekalam pol roku ale oplacalo sie. Oni pierwsi wykryli u mnie perlaka po tylu latach. Polecam sie zarejestrowac. Specjalisci pierwsza klasa. POLECAM ! http://www.ifps.org.pl/web/iaktualnosci.php

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Silvana77
Witam nasz synek ma 4 latka od 2 lat choruje na perlaka, 3 listopada mia艂 2 operacj臋 w Kajetanach, nie zrobiono rekonstrukcji bo ucho by艂o mokre, teraz czekamy a偶 si臋 wygoi no i na termin oczekiwanie 14 miesi臋cy, czy kto艣 zna dobrego lekarza, szpital gdzie mo偶na prywatnie wykona膰 rekonstrukcj臋 kosteczek i b艂ony?(oczywi艣cie w Polsce)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Silvana77
Do Magdy 1207 Witam Przeczyta艂am Pani wypowied藕 okazuje si臋, 偶e podobny problem, nie wiemy co robi膰, przecie偶 to jaki艣 ob艂臋d jakie艣 zamkni臋te ko艂o, jak to leczy膰? Nie chcemy ju偶 tyle czeka膰, z m臋偶em wymy艣lili艣my, 偶e zabieg zrobimy prywatnie ale gdzie, 偶eby sko艅czy膰 z tym raz na zawsze, zacz臋li艣my my艣le膰 o Medincusie w Kajetanach - koszt 6100. Czy kto艣 mia艂 tam operacj臋?

Udost臋pnij ten post

Do Magdy i Sylwii... ...nie mam dla Was dobrych wie艣ci :( Na wst臋pie powiem/napisz臋 偶e musicie uzbroi膰 si臋 w cierpliwo艣膰 i pogodzi膰 si臋 z my艣l膮 偶e Wasze dzieci choruj膮. Ot贸偶 ; puki stan zapalny lub perlak nie zniknie na dobre przynajmniej na rok nikt nie podejmie si臋 zabiegu rekonstrukcji ! Poniewa偶 kolejny wyciek lub perlak w trzy tygodnie mo偶e obr贸ci膰 w niwecz udan膮 rekonstrukcj臋! Pokusz臋 si臋 nawet o stwierdzenie 偶e je偶eli znajdziecie jakiego艣 specjalist臋 , kt贸ry podejmie si臋 zabiegu prywatnie...to jest pazerny na pieni膮dze :( Ju偶 nie wspomn臋 偶e odchodzi si臋 ju偶 od rekonstrukcji jako metody leczenia ... ale to ju偶 inna historia. Co mog臋 poradzi膰? Tylko cierpliwo艣膰,du偶o serca dla dziecka,leczy膰 zapobiegawczo no i oczywi艣cie konsultowa膰 si臋 te偶 z innymi specjalistami nie bacz膮c na przereklamowane Kajetany.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Silvana77
Do Mar78 Nie jest to pocieszaj膮ce.... Mam pytanie sk膮d Pani/Pan czerpie t膮 wiedz臋 z osobistego do艣wiadczenia czy te偶 z racji wykonywanego zawodu? Szczeg贸lnie chodzi mi o stwierdzenie 偶e obecnie odchodzi si臋 od rekonstrukcji jako metody leczenia

Udost臋pnij ten post

Gdyby Silvana77 czyta艂a cho膰 troszk臋 ten topik to by wiedzia艂a 偶e jest o rok starsza ode mnie i mam na imi臋 Marta vel mamu艣ka tego偶 topiku :) Mam 33 wiosny z hakiem i tyle偶 samo po艣wi臋ci艂am na leczenie w艂asnych uszu, st膮d moja wiedza na ten temat; my艣l臋 偶e wystarczaj膮ca aby 偶y膰 z tym i ewentualnie co艣 komu艣 poradzi膰. Aczkolwiek nie jestem te偶 wyroczni膮,dlatego te偶 j.w. zalecam szeroko rozumiane konsultacje ... by si臋 nie trzyma膰 tylko jednej opinii lekarskiej. Je艣li chodzi o coraz cz臋stsze zaniechanie rekonstrukcji kosteczek (kt贸re de facto nie leczy perlaka ani stan贸w zapalnych a "tylko" lub "a偶" poprawia s艂uch)........zak艂adaj膮c 偶e zabieg przebieg艂 pomy艣lnie. .......do rekonstrukcji 艂a艅cuszka kosteczek b膮d藕 pojedynczych element贸w u偶ywa si臋 przeszczepu z ko艣ci w艂asnej lub tytanu. Nasze "osobiste" implanty z czasem wapniej膮 jak ka偶da ko艣膰 - efekt jest taki 偶e po jakim艣 czasie s艂uch znowu si臋 pogarsza (do艣wiadczenie w艂asne). A implant tytanowy z kolei jest trwalszy ale wra偶enia s艂uchowe s膮 znacznie zafa艂szowane ; podobno nawet "metaliczne" ... ja si臋 nie wypowiem o tych doznaniach s艂uchowych bo tytanu nie posiadam. A gdy do tego wszystkiego dochodz膮 nawracaj膮ce wycieki z uszu i/lub perlak ... mo偶na szybko "zepsu膰" to co tak skrz臋tnie odbudowano. Mora艂 jest taki ; je艣li si臋 uprzesz ... zafundujesz dziecku zabieg ... a po roku lub dw贸ch znowu nie b臋dzie co zbiera膰 :O Moje osobiste zdanie , kt贸re nale偶a艂o by oczywi艣cie om贸wi膰 z lekarzem to pr贸ba zmobilizowania kosteczek do pracy (rozruszanie) no i odbudowa b艂ony b臋benkowej , kt贸ra b臋dzie w du偶ym stopniu chroni膰 ucho przed kolejnymi stanami zapalnymi. ........bywa czasem tak , 偶e 偶adne zabiegi nie pomagaj膮 , ani lecz膮 , anie nie poprawiaj膮 s艂uchu ........ wszystko wraca jak bumerang i tak bez ko艅ca :O Trzymaj si臋 dziewcz臋 dzielnie i cz臋sto przytulaj Szoguna :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Silvana77
Droga Marto Rzeczywi艣cie nie 艣ledz臋 uwa偶nie .... U艣miechn臋艂am si臋 szeroko bo naszego synka w rodzinie moja siostra nazywa szogunem....( Ze wzgl臋du na temperament) Dzi臋kuje za podzielenie si臋 swoim do艣wiadczeniem i odczuciami ---Uwa偶asz zatem, 偶e nie ma sensu robi膰 rekonstrukcji kosteczek? Mam wra偶enie, 偶e przemawia przez Ciebie jaki艣 straszny pesymizm - wiem 偶e wynika to z w艂asnych ci臋偶kich prze偶y膰, ale my艣lisz 偶e nie da si臋 tematu perlaka pozby膰 raz na zawsze, 偶e nie ma nadziei czy perlak to jest ju偶 wyrok na ca艂e 偶ycie, czy nie znajd膮 si臋 osoby kt贸re zosta艂y wyleczone. ------Siedz臋 nocami na internecie, czytam, szukam powsta艂 pomys艂 -skonsultowania si臋 z dr J.Mierzwi艅skim w Bydgoszczy...Nie poddaje si臋 i wierz臋 W leczeniu tej choroby, jak i wielu innych przera偶a jednak brak zaanga偶owania lekarzy i ich brak odpowiedzialno艣ci za prowadzenie pacjenta I zgadzam si臋 odno艣nie Kajetan -dzi艣 zrobi艂a si臋 tam ta艣ma produkcyjna pozdrawiam Silvana, mama ma艂ego Szoguna kt贸ry w艂a艣nie teraz siedzi mi na plecach

Udost臋pnij ten post

...m贸j pesymizm dotycz膮cy uszu umar艂 w momencie otrzymania implantu wraz z Baha :D ...obym si臋 myli艂a...oby perlak ju偶 nigdy nie wr贸ci艂...oby Szogunek dobrze s艂ysza艂 (na swoich bratank贸w tak mawiam :) ) Tak , moje s艂owa zabrzmia艂y pesymistycznie hmmm....chcia艂am Ci臋 przygotowa膰 na tak膮 mo偶liwo艣膰. Sens rekonstrukcji jest zawsze w ko艅cu s艂uch dziecka jest jego przysz艂o艣ci膮. Ale zr贸bcie to gdy b臋dzie porz膮dnie zaleczony...bo inaczej nie ma sensu. Pozdrawiam.

Udost臋pnij ten post

O jessuuu....nam膮ci艂am z tym "sens" i "bez sensu" heh. Mam nadzieje 偶e wiesz o co kaman :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Silvana77
Dzi臋kuje

Udost臋pnij ten post

Witajcie, nie by艂o mnie tu jaki艣 czas, ale wracam jak do dobrych znajomych z pro艣b膮 o porad臋. W lipcu mia艂am operacj臋 usuni臋cia perlaka i rekonstrukcji b艂ony b臋b臋nkowej (pisa艂am o tym na forum) w lubelskim szpitalu. Poniewa偶 mia艂am w膮tpliwo艣ci czy oby na pewno wszystko jest tak 艣wietnie jak zapewnia艂 mnie m贸j lekarz, po operacji zapisa艂am si臋 na konsultacj臋 w Kajetanach. I w艂a艣nie wczoraj dowiedzia艂am si臋, 偶e perlak nadal jest i konieczna jest kolejna operacja. Czy kto艣 z Was mia艂 mo偶e tak膮 sytuacj臋, 偶e w tak kr贸tkim czasie po operacji - 5 miesi臋cy - perlak "odr贸s艂"? My艣l臋, 偶e jest to ma艂o prawdopodobne. I druga sprawa czy mogliby艣cie poleci膰 jakiego艣 konkretnego lekarza w Kajetanach (opr贸cz prof. Skar偶y艅skiego?) i powiedzie膰 w jaki spos贸b mo偶na si臋 do niego dosta膰? Wiem, 偶e by膰 mo偶e nie jest to pytanie na forum, dlatego b臋d臋 wdzi臋czna je艣li kto艣 zechce napisa膰 na m贸j adres e-mail. Na wczorajszej wizycie w Kajetanach odnios艂am wra偶enie, 偶e jest tam ogromna "mas贸wka". Do ostatniej chwili nie wiedzia艂am jaki lekarz mnie przyjmie. Ma艂o tego, najpierw by艂am u jednego lekarza, kt贸ry mnie zbada艂, nic nie powiedzia艂, wys艂a艂 na badanie s艂uchu, a gdy wr贸ci艂am z badania s艂uchu w gabinecie przyjmowa艂a ju偶 inna Pani doktor, kt贸ra znowu mnie bada艂a i od kt贸rej dowiedzia艂am si臋 o tym perlaku. Ja nie wiem czy chc臋 przechodzi膰, przez tak wiele r膮k...To nie jest komfortowa sytuacja dla pacjenta, ale chyba w Kajetanach tak w艂a艣nie jest? Prosz臋 o jakiekolwiek informacje i porady.

Udost臋pnij ten post

Je艣li znalaz艂by si臋 ch臋tny do napisania na maila, to prosz臋 pisa膰 na adres: maryanna1@tlen.pl.

Udost臋pnij ten post

Ja b臋d臋 pisa艂a jawnie :P Nie twierdz臋 偶e specjali艣ci z Kajetan s膮 do d**y...bro艅 Ci臋 Panie Bo偶e! Ale twierdz臋 偶e jest tam "czeski film" ... nikt nic nie wie :P Ani kto przyjmowa艂,prowadzi艂 leczenie,operowa艂,opiekowa艂 si臋 po zabiegu a ju偶 na pewno nie b臋dzie winnego za jakie艣 komplikacje lub niedoci膮gni臋cia. Nie podobaj膮 mi si臋 takie sytuacje wi臋c lecz臋 si臋 w mniejszych o艣rodkach ; de facto wcale nie gorszych! ps. w zasadzie perlak m贸g艂 tak szybko odrosn膮膰...sam z siebie lub przy poprzednim zabiegu przeoczono drobink臋 perlaka a to skutkowa艂o szybkim odrostem. Nie szukaj winnych...jest bardzo trudno usun膮膰 calutki perlak...tym bardziej 偶e cz臋sto trzeba przy okazji "oszcz臋dzi膰" reszt臋 ucha .

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Roksaa
mam pytanie czy by艂 kto艣 operowany w klinice ORL i mial tam usuwanego perlaka.. je艣li tak to napiszcie czy d艂ugo czekali艣cie na operacj臋.. jaki tam og贸艂em jest personel.. ja dopiero mam konsultacje na marzec 2012zaplanowan膮.. bo chcia艂am by膰 operowana w miejscowo艣ci gdzie jest najmniejsze prawdopodobie艅stwo powik艂a艅 i tak mi doradzono Pozna艅.. jest tam ordynatorem podobno W. Szyfter... ale do tej pory nie mog臋 si臋 do niego dodzwoni膰, 偶eby um贸wi膰 si臋 na prywatn膮 wizyt臋.. 偶eby opowiedzia艂 jak to wszystko wygl膮da.. pozdrawiam;) jakby ktos nie chcia艂 na forum to podaje emaila roksabrd@wp.pl

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Roksaa
chodzi艂o mi o ORL w Poznaniu

Udost臋pnij ten post

Dzi臋kuj臋 za odzew:-) Nie brzmi to jednak optymistycznie. Czy w Kajetanach generalnie panuje taki system i nie mam 偶adnych gwarancji, 偶e uda mi si臋 leczy膰 i by膰 operowan膮 przez jednego lekarza? Ja ju偶 raz by艂am operowana w poczuciu ogromnego niedoinformowania i kosztowa艂o mnie to sporo stresu Nie chcia艂abym tego przerabia膰 jeszcze raz... A apropo odro艣ni臋cia perlaka, to nie chc臋 obwinia膰 mojego lekarza, ale by艂am u niego na wizycie kontrolnej 3 tygodnie temu i perlaka nie by艂o, a teraz w Kajetanach okaza艂o si臋, 偶e jest, wi臋c wnioski o kompetencji "mojego" lekarza niestety nasuwaj膮 si臋 same:( Mar78 - a w kt贸rych o艣rodkach leczysz swoje ucho/uszy?

Udost臋pnij ten post

Witam od sze艣ciu lat choruje na perlaka w 2007 r,i 2009r przesz艂am operacje w szpitalu w Poznaniu .Pobyt w szpitalu w moim przypadku pie膰 dni.Personel rzeczowy tlumacz膮 wszystko , co b臋d膮 robili jak bedzie si臋 cz艂owiek czu艂 i co mo偶e robi膰 a czego nie. W 2011 r nast臋pna operacja w Kajetanach, teraz mam kwalifikacje do dalszego leczenia rekonstrukcja, kosteczek s艂uchowych, i b艂ony b臋benkowej.Chcia艂abym wiedzie膰 czy mo偶na wykona膰,te dwie rekonstrukcje w ci膮gu jednej operacji czy ka偶da osobno. Po dzisiejszej wizycie kontrolnej u swojej pani doktor ucho zaropia艂e mokre i bardzo nie ciekawe . Pani doktor powiedzia艂a co艣 czego nie zrozumia艂am 偶e moje ucho jest tak w srodku wyczyszczone 偶e przed nastepnym etapem operacji musi by膰 "(zagipsowane),co to moze znaczy膰 . 呕ycz臋 wszystkim du偶o zdr贸wka....

Udost臋pnij ten post

Kr贸wko...to znaczy 偶e po poprzednich zabiegach masz du偶e ubytki w ko艣ci ; wi臋c trzeba je uzupe艂ni膰 tzw. cementem kostnym. Rekonstrukcj臋 kosteczek i b艂ony robi si臋 jednocze艣nie a przynajmniej powinno. _maryanna...u mnie pseudo spece z mojego miasteczka przez pi臋膰 lat nie wykukali perlaka a wystarczy艂a jedna wizyta w MCZ Lubin aby go dojrze膰 i natychmiast usun膮膰 ambulatoryjnie - bo tak sobie ur贸s艂 prawie na wej艣ciu do ucha :P W Kajetanach...w zasadzie 95% pacjent贸w m贸wi o ta艣m贸wce wi臋c ma艂o w to wierze aby si臋 co艣 w tej kwestii mia艂o zmieni膰 np. dla Ciebie. A mo偶e b臋dziesz mia艂a farta i nale偶ycie si臋 Tob膮 zajm膮 , kt贸偶 to wie? :D Ja lecz臋 si臋 w MCZ Lubin , Wojew贸dzki Szpital w Opolu a kiedy艣 prof.Rydzewski z Poznania. M贸j Luby natomiast chwali prof.Szyftera oraz jego ekip臋 z Poznania :)

Udost臋pnij ten post

Witam wszystkich! Ciekawa jestem co s艂ycha膰 u Jasmin 05 ? Odezwij si臋. Powinna艣 by膰 ju偶 dawno po operacji. Jak wra偶enia. Mam nadziej臋, 偶e w Tychach by艂o ok ? ps. u mnie bardzo dobrze.

Udost臋pnij ten post

B膮d藕 aktywny! Zaloguj si臋 lub utw贸rz konto

Tylko zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony

Utw贸rz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj si臋

Posiadasz w艂asne konto? U偶yj go!

Zaloguj si臋
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰