Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawskadziewucha

Mysle że moja pani ginekolog to idiotka

Polecane posty

Gość ciekawskadziewucha

Na podstawie daty mojej ostatniej miesiączki( która była 17 tyg temu) Okresliła że jestem w 20 tyg ciaży. Jak ona sobie to wyliczyła? 20 tyg temu to ja miałam przedostatnia miesiączke.

Gość pomylila miesiace

Gość ciekawskadziewucha
rozmawiałysmy narazie telefonicznie , po tym jak mi powiedziala ze to 20 tydzien , usiadłam policzyłam po czym zadzwoniłam do niej drugi raz zeby powiedziec jej ze to niemozliwe, a ona dalej upierała sie przy swoim, i nie chce dac mi skierowania na usg które przypada w 16 tyg bo twierdzi ze jestem w 20 ,

Gość ciekawskadziewucha
mialyście podobne pomyłki tego typu ze str lekarzy ? przecież to az nie logiczne, jak ona mogła sie tak pomylic

Gość ciekawskadziewucha
?

20 tydzien ? Toc to juz powinnas miec USG połówkowe i widoczna ciaze. Dla mnei nie do pomyslenia taka pomylka, cos tutaj chyba swirujesz. 20 Tygodni temu mialas przedostatnia @? to co 10 tygodni masz @?

jesli 17 tygodni temu mialas ostatnia m-czke to dlaczego tak pozno konsultujesz to z lekarzem. Chyba czas na wizyte w gabinecie a nie rozmowy telefoniczne :/

czegos nie rozumiem ... masz miesiaczki co 3 tygodnie? bo najpierw 20 tyg temu, potem 17 tyg...

Gość ciekawskadziewucha
to moja druga ciąza i czuje sie dobrze wiec planowałam pojsc do lekarza w 16 tyg, i zadzwoniłam zeby sie umówic i przez telefon ustaliła który to tydz a jestem umówiona na dzis

Acha Ty czujesz sie dobrze, no to gratuluje. A pomyslalas czy Twoje dziecko czuje sie dobrze? Jak mozna wiedziec ze jest sie w ciazy i nie isc od razu do lekarza

Gość karoolek...
matka sie czuje dobrze = dzieko czuje sie dobrze to dopiero 20 tydzien ! wiec jakie badania chcecie zrobic by stwierdzic zdrowie dziecka ? miesiaczka czasem wystepuje do trzeciego mieciaca trwania ciazy i wcale to takie rzedkie zjawisko nie jest moja sasiadka co mieszka podemna wlasnie tak miala a kuzynka miala miesiaczki do drugiego miesiaca ciazy ....

Gość karoolek...
swinka peppa Jak mozna wiedziec ze jest sie w ciazy i nie isc od razu do lekarza ------------------------ po co sie Ciebie zapytam ? po co ?

dopiero 20 tydzien? Czlowieku chyba nei wiesz o czym piszesz. Od razu wykonuje sie pierwsze USG na pierwszej wizycie i podejrzeniu bycia w ciazy. Ja miaalm 2 ciaze i wiem doskonale ze dobre samopoczucie mamy nie = dobremu samopoczuciu dziecka. Takze sam zastanów sie co piszesz

Gość karoolek...
ja mam też dwoje juz dorosłych d zieci i mam inne przekonania , rozumiem przy pierwszej ciazy , ale przy drugiej ?

Gość ciekawskadziewucha
normalnie! Pracuje , pozatym mam juz jedno małe dziecko i nie mam za duzo wolnego czasu. Pozatym biore witaminy i czuje sie świetnie i tak jak napisalam wczesniej planowałam pojsc w 16 tyg

Oczywiscie kobieta która zalozyla topic na pewno nie bedzie miala takiego przypadku ale czy slyszales kolego o poronieniach ? Wyobraz sobei ze zdazaja sie i na pozcatku ciazy i w polowie ciazy, Nie zawsze wiadomo ze dziecko przestalo zyc, moja kolezanka stracila dziecko. Umarlo w jej brzuszku a ona nawet o tym nie wiedziala, serduszko juz nie bilo

jak to przy pierwszej rozumiesz a przy drugiej juz nie? Powiem Ci nawet ze druga ciaz moze byc bardziej narazona niz pierwsza. A to ze kobieta ma "doswiadczenie" nie oznacza ze wie juz wszystko. Kazda ciaza jest indywidualna i trzeba ja tak traktowac. W tym wypadku nei wyzywalabym lekarki od idiotek jesli ustala stala sie z nia tydzien ciazy przez tel :/

Gość ciekawskadziewucha
jak juz pisałam... umówiłam sie na wizyte a przez telefon wstępnie okresliła tydzien ciązy , pozatym nie była strasznie zdziwniona i nie mówiła nic ze za późno.. choć myśli ze jestem w 20 tyg a to jest 16 tydz

Gość karoolek...
ja sie nie wyrazam na temat nazwania lekarki idiotką , ale na calkiem inny temat - to ze ty jestes trzesidupą to twoja sprawa , ze masz czarne scenariusze - tez. Ja juz takowych nie mialem i domniemam iz owa PANI Z TEGO tOPIKU TEŻ NIE MA ! Moja zona byla pod ochroną ginekologa starej daty jednego z lepszych w okolicy , on wyranie twierdził mimo iż przyjmował ją prywatnie co powodowalo czerpanie z nas kasy iż nie ma potrzeby chodzenia do niego wtedy kiedy sie nic nie dzieje , a wizyty kontrolne sam ustalał ! i nie były one za czeste , tak zone do porodu przygotował , ze rodziła oboje dzieci w czasie 40 minut ! jak i wiekszosc jego klientek . Ty jak masz potrzebe top chodz do lekarza kiedy ci tylko w dupie szczypnie !! nikt ci nie broni , ale nie strasz tu nikogo jakimis poronieniami - bo jak ma poronic to poroni i tak !

karoolek, smieszny jestes... :) Jak lekarz mógł twoja zone i inne pacjentki przygotowac do 40 min porodu :) Tak sie nei da:) jedne rodza 15 min inne 2 godziny jeszcze inne cala dobe i to nei jest zalezne od przygotowania przez lekarza :) Po prostu mnie rozbawiles. Poza tym nie znasz mnie i nie mów ze ja trzese dupa jak tylko mnei cos szczypie bo tak nie jest. Nigdy nei bylam przewrazliwiona na punkcie ciazy. Nie wypowiadaj sie w temacie w którym nie masz zielonego pojecia o co chodzi. No chyba ze juz chodziles w ciazy i rodziles

Gość karoolek...
moze sie i nie da - ale w okolicy , a nawet z dalsza przyjezdzały wlasnie do niego i im ciaze prowadził i fakt jest taki iz znaczna wikszosc -nie wszystkie rodziły bardzo krótko jezeli 40 minu tak mozna nazwac . na reszcie sie nie znam i nie chce znac bo mi to nie potrzebne , a to ze ty rodzilas a ja nie istotnym tu nie jest i nic w temacie dyskusji nie zmienia , czujesz sie lepsza pzrez to ? to dobrze , ale nic wiecej do powiedzienia niz ja ojciec nie masz w tej kwesti któa tu omawiamy - nic wiecen !! nic a nic !!

Nie chodzi mi o to ze kobieta ma chodzic do lekarza co m-c, ale jesli Ona wie ze jest w ciazy to dlaczego nei pojdzie od razu tego potwierdzic, sprawdzic czy wszystko ok, a pozniej faktycznie chodzic sporadycznie na wezwanie lekarza, czy w razie zlego samopoczucia. Skoro pisze ze nei szla bo czula sie swietnei i nie bylo po co isc w koncu to jej druga ciaza, czyli pewnie wszystko wie to po co idzie teraz. Z takim mysleniem to moze niech cala ciaze nei idzie do lekarza jesli tylko bedzie sie dobrze czula.

Gość andora
O pierwszą, druga i dziesiątą ciążę powinno dbać się tak samo dobrze! Co z tego, że mama czuje się dobrze? Płód powinien być zobaczony na usg przez ginekologa, musi być sprawdzone, czy prawidłowo sie rozwija, czy łożysko prawidłowo jest położone, czy w macicy nie ma krwiaków, które mogą zagrozić ciąży itp. Przecież przy dobrym samopoczuciu można nagle dostać krwotoku, czy nagle może się coś zacząć złego dziać. Po co mieć później żal do samej siebie, że się zaniedbało ciążę? Że nie poszło się wcześniej do lekarza, który kontrolowałby sytuację i uniknęłoby się utraty ciąży? Ja również się czułam genialnie do 9 tygodnia ciąży (w drugiej ciąży), aż na USG okazało się, że płód obumarł i nie bije mu serduszko. Mój organizm sam nie chciał pozbyć się obumarłej ciąży i musiałam mieć skrobankę. Gdybym z tym chodziła dłużej w błogiej niewiedzy skończyłoby się sepsą. Nie rozumiem takiej bezmyślnej beztroski, że skoro dobrze przenosiłam pierwszą ciążę, to drugą mogę olać i iść sobie do lekarza dopiero w połowie lub pod koniec ciąży - bo przecież super się czuję. W życiu bym sobie nie wybaczyła, że przez moje ignoranctwo stało się coś dziecku, że mogłam w porę iść do lekarza, żeby uratować jego zdrowie lub życie. Albo swoje. Karoolek - chyba niezbyt się znasz na ciąży i fizjologii kobiety. Pytasz się jakie badania mogą stwierdzić zdrowie dziecka w 20 tygodniu? Pomiędzy 11 a 14 tygodniem robi się badanie przezierności karkowej - żeby wykluczyć zespół Turnera lub Downa, czy inne nieprawidłowości neurologiczne. W obrazie USG około 18-20 tygodnia można sprawdzić,czy organy są prawidłowo umiejscowione, czy w ogóle są wszystkie, czy pracują prawidłowo. Można sprawdzić, czy łożysko jest wydolne, czy dobrze odżywia nasze dziecko. Można sprawdzić, czy serduszko dobrze pracuje i ma właściwą budowę. To za mało? Takie badania pozwalają spać spokojnie przyszłym mamom. Że kiedyś kobieta przechodziła całą ciążę nie widząc lekarza na oczy, nie znaczy, że rodziła później zdrowe dziecko lub że to dziecko przeżyło i zdrowo się chowało. Z kaszlącym dzieckiem też pójdziesz do lekarza jak będzie miało spazmatyczny kaszel i np. niewykrytą gruźlicę przez rok czasu? Bo wcześniej nie trzeba? Bo można podać ewentualnie syropek i domowymi sposobami wyleczyć? Wypowiadasz się tak, jakbyś nie miała dziecka. Nikt kto ma dzieci i jest przy zdrowych zmysłach nie sadzi takich bzdur i nie ma tak obojętnego stosunku do ciąży.

A moze mam cos wiecej do powiedzenia bo sama mialam druga ciaze zagrozona, Ty jak mówiles nie miales takich problemow, obydwie ciaze przeszly spokojnie, wiec o co najmniej jedno doswiadczenie jestem do przodu

Gość sorrryyyy
heheheheh:-D:-D:-D:-D a to dobre bylo!!!! kazda jego klientka rodzila w 40 minut!!!!! o kurwa!!! nie no no to mam juz humor na cały dzien:-D

Gość ciekawskadziewucha
tego typu obaw nie mam bo od ok 2 tyg czuje ruchy dziecka

Gość karoolek...
nie kazda ! czytaj uwaznie i nie łap za słowa , moja zona rodziła około 40 minut w tym kontekscie to pisalem ... a nie ze kazda. fakt jest taki , ze wiekszosc rodzila w miare szybko !! jak kobieta jest zdrowa to wszystko gra , a jak nie to jzu inna sprawa kobieta najlepiej jednak wie czy ma isc czy nie ! do lekarza

Gość super by było
gdyby od lekarza prowadzacego ciaze zalezala dlugosc porodu :-P