Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

zadaniazmatematyki

dzisiaj znowu rozwi膮偶臋 zadania z matematyki

Polecane posty

Go艣膰 chemiaaaaaaaad
oki:) wielkie dzieki:*

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
co do konkstrukcji pi臋ciok膮ta foremnego w okr臋gu oto link http://pieski_shih_tzu.republika.pl/pieciokat.jpg rysujesz sobie okr膮g, oczywi艣cie z zaznaczonym 艣rodkiem 360stopni dzielimy przez 5=72stopni otrzymujemy k膮t 艣rodkowy takiego pi臋ciok膮ta rysujesz sobie dowolny promie艅 tego okr臋gu (u mnie narysowany zielonym kolorem) i w dok艂adnie taki sam spos贸b jak u mnie rysujesz k膮t 72 stopnie (musisz do tego u偶y膰 k膮tomierza) jak wida膰 na okr臋gu masz ju偶 dwa punkty, mierzysz je cyrklem i kolejno dalej odmierzasz t膮 odleg艂o艣膰 na okr臋gu jak zrobisz idealnie dobrze wszystko to odmierzysz na okr臋gu pi臋膰 punkt贸w kt贸re 艂膮cz膮c dadz膮 pi臋ciok膮t foremny ale je艣li chodzi o t膮 konstrukcj臋 to jak wida膰 potrzebny jest tu k膮tomierz i napewno ciekawsz膮 konstrukcj膮 jest podana ta na stronie wikipedii do kt贸rej da艂am Ci linka, napewno ta bez k膮tomierza bardziej spodoba si臋 nauczycielce

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rafa艂199999
Poprosze o rozwi膮zanie zada艅;-) Z g贸ry thx 1.wyznacz pozosta艂e wierzcho艂ki tr贸jk膮ta r贸wnobocznego wpisanego w okrag o r贸wnaniu x^2+y^2-2x+4y=4,je艣li jednym z nich jest punkt A=(1,-5) 2.Wyznacz punkt P jednakowo odleg艂y od prostej l:y=-2 F=(0,2).Ile jest takich punkt贸w i gdzie lez膮? 3.Sprawd藕 bez rysowania wzajemne po艂ozenie prostej y=4x-6 i okr臋gu (x-1)^2 + (y+3)^2=16 4.Dane s膮 r贸wnania dw贸ch wysoko艣ci tr贸jk膮ta CD:y=x+3, BE:y=-2x-3 oraz wierzcho艂ek A=(5, 1).Wyznacz wsp贸艂rz臋dne wierzcho艂k贸w B, C tego tr贸jk膮ta

Udost臋pnij ten post

Dane s膮 r贸wnania dw贸ch wysoko艣ci tr贸jk膮ta CD:y=x+3, BE:y=-2x-3 oraz wierzcho艂ek A=(5, 1).Wyznacz wsp贸艂rz臋dne wierzcho艂k贸w B, C tego tr贸jk膮ta narysuj sobie rysunek zaznacz na nim wszystkie punkty masz wysoko艣ci zatem pami臋taj by zaznaczy膰 k膮ty proste, jest to bardzo potrzebne :) wysoko艣膰 CD jest prostopad艂a do boku AB zatem mo偶emy napisa膰 wz贸r prostej prostopad艂ej do AB y=x+3 prosta do niej prostopad艂a ma wz贸r : y=-x+b by obliczy膰 b podstawiamy wsp贸艂rz臋dne punktu A 1=-5+b b=1+5 b=6 zatem wz贸r prostej AB to y=-x+6 wysoko艣膰 BE jest prostopad艂a do boku AC zatem napisz臋 wz贸r prostej prostopad艂ej do BE y=-2x-3 prosta do niej prostopad艂a ma wz贸r y=1/2 x+b by obliczy膰 b podstawiam wsp贸艂rz臋dne punktu A 1=1/2 * 5 +b 1=5/2 + b b=1-5/2 b=1-2,5 b=-1,5 zatem wz贸r prostej AC to y=0,5x -1,5 w punkcie B jak wida膰 na rysunku przecinaj膮 si臋 dwie proste prosta AB oraz prosta BE przyr贸wnam do siebie oba wzory tych prostych i oblicz臋 w ten spos贸b wsp贸艂rz臋dne punktu B -x+6=-2x-3 -x+2x=-3-6 x=-9 y=-x+6 y=-(-9)+6=9+6=15 zatem punkt B ma wsp贸艂rz臋dne B(-9,15) w punkcie C przecinaj膮 si臋 dwie proste prosta AC oraz prosta CD znowu przyr贸wnuj臋 do siebie wzory tych prostych x+3=0,5x-1,5 x-0,5x=-1,5-3 0,5x=-4,5 /* 2 x=-9 y=x+3 y=-9+3=-6 zatem punkt C ma wsp贸艂rz臋dne (-9,-6)

Udost臋pnij ten post

2.Wyznacz punkt P jednakowo odleg艂y od prostej l:y=-2 F=(0,2).Ile jest takich punkt贸w i gdzie lez膮? napisane jest tu, 偶e jednakowo odleg艂y od prostej i jest podany wz贸r y=-2 a nast臋pnie jest podany punkt F i nic o nim nie pisze czy tu nie powinno by膰 "jednakowo odleg艂y od prostej y=-2 i od punktu F(0,2) " ??

Udost臋pnij ten post

3.Sprawd藕 bez rysowania wzajemne po艂ozenie prostej y=4x-6 i okr臋gu (x-1)^2 + (y+3)^2=16 y=4x-6 podstawiam to r贸wnanie prostej do r贸wnania okr臋gu : (x-1)^2 + (y+3)^2 = 16 (x-1)^2 + (4x-6+3)^2=16 (x-1)^2+(4x-3)^2=16 x^2 - 2x +1 + 16x^2 - 24x + 9 =16 17x^2 -26x +10=16 17x^2 - 26x +10 - 16=0 17x^2 -26x -6=0 obliczajac delt臋 tego tr贸jmianu kwadratowego dowiem si臋 ile mamy punkt贸 w przeci臋cia : delta= (-26)^2 -4 * 17 * (-6)= 676 +408=1084 delta>0 zatem mamy dwa punkty przeci臋cia zatem prosta przecina ten okr膮g

Udost臋pnij ten post

1.wyznacz pozosta艂e wierzcho艂ki tr贸jk膮ta r贸wnobocznego wpisanego w okrag o r贸wnaniu x^2+y^2-2x+4y=4,je艣li jednym z nich jest punkt A=(1,-5) czy do tego zadania masz mo偶e odpowied藕? bo wysz艂y mi punkty, ale z pierwiastkami zatem zastanawiam si臋 czy s膮 dobre ;)

Udost臋pnij ten post

1.wyznacz pozosta艂e wierzcho艂ki tr贸jk膮ta r贸wnobocznego wpisanego w okrag o r贸wnaniu x^2+y^2-2x+4y=4,je艣li jednym z nich jest punkt A=(1,-5) wpisz臋 swoje rozwi膮zanie na wszelki wypadek ju偶 :P najpierw przekszta艂c臋 sobie r贸wnanie okr臋gu tak by pozna膰 艣rodek tego okr臋gu i promie艅 x^2 + y^2 -2x +4y=4 (x^2 -2x) + (y^2 +4y)=4 (x^2 - 2x +1)-1 +(y^2 +4y+4)-4=4 (x-1)^2 + (y+2)^2 -5=4 (x-1)^2 + (y+2)^2 =9 zatem znam ju偶 艣rodek S(1,-2) i promie艅 r=3 znaj膮c promien mog臋 obliczy膰 d艂ugo艣膰 boku tego tr贸jk膮ta r贸wnobocznego,bo wiadomo, ze promie艅 okr臋gu opisanego na tr贸jk膮cie r贸wnobocznym jest r贸wny 2/3 wysoko艣ci tego tr贸jk膮ta r=2/3 h 3=2/3 h 9/2 = h 9/2 = a pierw3 /2 /*2 9=a pierw3 /* pierw3 9pierw3=3a /:3 a=3pierw3 zatem mam promie艅 okr臋gu oraz d艂ugos膰 boku kwadratu pozosta艂e wierzcho艂ki tego tr贸jkata s膮 odleg艂e od punktu A w艂a艣nie o a=3pierw3 i od punktu S o promie艅 r=3 co daje nam uk艂ad r贸wna艅 : (x-1)^2 + (y+5)^2 = (3pierw3)^2 (x-1)^2 + (y+2)^2= 3^2 x^2 - 2x +1 + y^2 + 10y + 25=27 x^2 - 2x + 1 + y^2 + 4y + 4 =9 od pierwszego r贸wnania odejmuj臋 drugie i zostaje mi : 6y + 21=18 6y =18-21 6y=-3 /:6 y=-1/2 zatem wiem, 偶e drugie wsp贸艂rz臋dne punkt贸w B i C to -1/2 do r贸wnania okr臋gu podstawiam podstawiam y=-1/2 (x-1)^2 + (y+2)^2 = 9 (x-1)^2 + (-1/2 +2)^2 = 9 (x-1)^2 + (3/2)^2 = 9 x^2 -2x +1 +9/4 -9=0 x^2 -2x - 23/4=0 delta= (-2)^2 -4 * 1 * (-23/4)=4 + 23=27 pierw(delta)=pierw(27)=3pierw3 x1=(2-3pierw3)/2 x2=(2+3pierw3)/2 zatem dwa pozosta艂e wierzcho艂ki tego tr贸jk膮ta maj膮 wsp贸艂rz臋dne [ (2-3pierw3)/2, -1/2] oraz [ (2+3pierw3)/2 , -2/3]

Udost臋pnij ten post

pierwszy raz si臋 spotka艂am 偶e kto艣 podskakuje tu jeszcze i my艣li, 偶e jest niewiadomo kim, ja si臋 nie przejmuj臋, to nie ja na tym wszystkim trac臋 ja swoj膮 wiedz臋 mam i chc臋 przekaza膰 a jak kto艣 uwa偶a, 偶e mi 艂ask臋 robi pisz膮c tu swoje zadanie to ju偶 jego problem bo widocznie z tak膮 osob膮 jest co艣 nie tak

Udost臋pnij ten post

pomy艂ka, klik艂am zle klawisz :P powinno by膰 : zatem dwa pozosta艂e wierzcho艂ki tego tr贸jk膮ta maj膮 wsp贸艂rz臋dne [ (2-3pierw3)/2, -1/2] oraz [ (2+3pierw3)/2 , -1/2]

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rafa艂199999
w tym punkcie zgadza sie..;p pisze jednakowo odleg艂y od prostej l:y=-2 i punktu F=(0 ,2) a co do zadania :.wyznacz pozosta艂e wierzcho艂ki tr贸jk膮ta r贸wnobocznego wpisanego w okrag o r贸wnaniu x^2+y^2-2x+4y=4,je艣li jednym z nich jest punkt A=(1,-5) mam takie wytyczne:Wyznacxzenie prostej AB y=-x+6, wyznaczenie wsp贸艂rz臋dnych punktu B B=(-9, 15), wyznaczenie r贸wnania prostej AC y=1/2x - 3/2, wyznaczenie wsp贸艂rz臋dnych punktu C C=(-9, -6)

Udost臋pnij ten post

wpisanego w okrag o r贸wnaniu x^2+y^2-2x+4y=4,je艣li jednym z nich jest punkt A=(1,-5) mam takie wytyczne:Wyznacxzenie prostej AB y=-x+6, wyznaczenie wsp贸艂rz臋dnych punktu B B=(-9, 15), wyznaczenie r贸wnania prostej AC y=1/2x - 3/2, wyznaczenie wsp贸艂rz臋dnych punktu C C=(-9, -6) taka odpowied藕 nie mo偶e by膰 dobra bo te punkty wcale nie tworz膮 tr贸jk膮ta r贸wnobocznego

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rafa艂199999
B=(2-2\3pier3)/2, -1/2 C=(2+3pier3)/2, -1/2

Udost臋pnij ten post

2.Wyznacz punkt P jednakowo odleg艂y od prostej l:y=-2 i od punktu F=(0,2).Ile jest takich punkt贸w i gdzie lez膮? zatem mam punkt P (x,y) ma by膰 on jednakowo odleg艂y od podanej prostej i od podanego punktu zatem licz臋 odleg艂o艣膰 punktu P(x,y) od punktu F(0,2) d=pierw[(x-0)^2 + (y-2)^2]= pierw[x^2 +y^2 - 4y +4] teraz oblicze odleg艂o艣膰 punktu P(x,y) od prostej y=-2 zapisuj臋 t膮 prost膮 w postaci og贸lnej 0x+y+2=0 i obliczam od艂ego艣膰 : D=[ |0*x+1*y+2| ] /[pierw(0^2 +1^2)]= |y+2|/1=|y+2| odleg艂o艣ci te maj膮 by膰 r贸wne zatem d=D pierw=|y+2| podnosz臋 obie strony do drugiej pot臋gi x^2+y^2 -4y +4=(y+2)^2 x^2 + y^2 - 4y +4=y^2 +4y +4 od obu stron odejmuj臋 y^2 x^2 -4y +4 = 4y +4 od obu stron odejmuj臋 4 x^2 -4y = 4y 8y=x^2 y=1/8 x^2 takich punkt贸w jest niesko艅czenie wiele i le偶膮 one na paraboli y=1/8 x^2

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rafa艂199999
Zadaniazmatematyki czy mog艂bym poprosic twoje gg? Jestes 艣wietna z matmy.chcia艂bym z toba porozmawiac;) albo odezwij sie na 9012714 :)

Udost臋pnij ten post

ghghhggh http://forum.matematyk.edu.pl/viewtopic.php? f=14&t=601&start=0&st=0&sk=t&sd=a dlaczego w zadaniu 4 jest b, w zadaniu 13 jest c, a w zadaniu 15 d?????? prosz臋 o wyja艣nienie... je艣li chodzi o zadanie 4 to Jacek zdecydowa艂 si臋 rozwi膮zywa膰 zadanie z nieparzystych stron czyli musimy poznac ile tych nieparzystych stron jest pocz膮wszy od strony 15 a sko艅czywszy na stronie 53 od 15 do 53 mamy zada艅 : 53-14=39 ale zaczynamy od nieparzystej i ko艅czymy na nieparzystej gdyby艣my zacz臋li od nieparzystej a sko艅czyli na parzystej to ilo艣膰 nieparzystych to by艂aby dok艂adnie po艂owa tyle samo nieparzystych b臋dzie od 15 do 54 mamy stron 54-14=40 40:2=20 nieparzystych jest 20 czyli rozwi膮za艂 20 zada艅 oczywi艣cie pro艣ciej by艂oby wypisa膰 wszystkie nieparzyste liczby od 15 do 53 czyli : 15,17,19,21,23,25,27,29,31,33,35,37,39,41,43,45,47,49,51,53 tu dok艂adnie wida膰, 偶e jest to 20liczb je艣li chodzi o zadanie 13 : zapami臋ta艂 k膮ty 120, 80, 55,10 wiemy, 偶e by艂 tu tr贸jk膮t rozwartok膮tny i ostrok膮tny skoro tr贸jk膮t rozwartok膮tny to jednym z jego k膮t贸w jest napewno 120 stopni czyli teraz sprawdzamy jaki jest drugi k膮t tego tr贸jk膮ta rozwartok膮tnego 1) gdyby to by艂o 80 to by艂oby to nieprawd膮 bo 120+80=200 (a jak wiadomo suma trzech k膮t贸w w tr贸jk膮cie jest r贸wna 180) czyli 80 odpada, zatem 80 jest to k膮t tr贸jk膮ta ostrok膮tnego 2) gdyby by艂o to 55, to 120+55=175 czyli trzecim k膮tem tego tr贸jk膮ta by艂oby 5 czyli zar贸wno 55 jak i 10 by艂yby k膮tami tr贸jk膮ta ostrok膮tnego i wtedy trzeci k膮t musia艂by wynosi膰 180-55-10=115 vo by艂oby nieprawd膮 bo to nie by艂by wtedy tr贸jk膮t ostrok膮tny 3) gdyby by艂o to 10 to trzeci k膮t tr贸jkata rozwartok膮tnego wynosi艂by 180-120-10=50 czyli do tr贸jk膮ta ostrok膮tnego nale偶a艂yby k膮ty 80 i 55, czyli trzeci k膮t wynosi艂by 180-80-55=45 i to b臋dzie nadal tr贸jk膮t ostrok膮tny zatem najmniejszy k膮t tr贸jk膮ta ostrok膮tnego to 45stopni jesli chodzi o zadanie 15 : zrobi艂am sobie taki rysunek, na kt贸rym wida膰 rozpisane liczby tak by w艂a艣nie wysz艂a maksymalna ilo艣膰 r贸偶nych sum jak widac sumy wynosz膮 w kolumnach od 0 do 9 a w wierszach od 9 do 18 czyli mamy sumy od 0 do 18 czyli 19 r贸偶nych sum oto link do mojgo rysunku : http://pieski_shih_tzu.republika.pl/sumy.jpg chodzi w tym zadaniu o to 偶e og贸lnie w wierszach mo偶emy otrzyma膰 sumy od 0 do 19, a w kolumnach sumy od 0-9 zale偶y nam by otrzyma膰 jak najwi臋cej r贸偶nych sum (wida膰 ze od 0 do 19 jest 20 r贸偶nych sum) ale taka maksymalna ilo艣膰 przypadk贸w nie zajdzie bo je艣li w kolumnie b臋dziemy mie膰 sum臋 0 to nigdy w wierszu nie otrzymamy sumy 19 (bo b臋dzie ju偶 zero w ka偶dej kolumnie czyli maksymalnie b臋dzie suma 18) a je艣li w wierszu b臋dziemy chcieli mie膰 sum臋 19 to nigdy w kolumnie nie otrzymamy sumy 0 (bo otrzymuj膮 sume 19 w wierszu b臋d膮 to same 1 czyli w ka偶dej kolumnie b臋dzie ju偶 1)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tututu
podziwiam, naprawde , ze chce Ci sie rozwiazywac te wszystkei zadania o ktore Cie ludzie prosza. i gratuluje wiedzy:) myslalam ze jestem dobra z matmy ale jak patrze na te Twoje rozwiazania to az mi glupio tak myslec;)

Udost臋pnij ten post

dzi臋kuj臋 ;) dla mnie to tylko przyjemno艣膰 i przede wszystkim sama 膰wicz臋, w ko艅cu przed matur膮 ka偶de kolejne przerobione zadanie zbli偶a do lepszego wyniku...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tututu
dziewczyno Ty juz nie masz czego cwiczyc;d zaloze sie ze bedziesz miala wynik bardzo zblizony do max pkt jak nie wlasnie samo max;]

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tututu
masz racje. w takim razie cwicz sobie:) i powodzenia na maturze

Udost臋pnij ten post

Kwadrat i sze艣ciok膮t foremny maj膮 r贸wne pola. Ile razy d艂u偶szy jest bok kwadratu od boku sze艣ciok膮ta?

Udost臋pnij ten post

Kwadrat i sze艣ciok膮t foremny maj膮 r贸wne pola. Ile razy d艂u偶szy jest bok kwadratu od boku sze艣ciok膮ta? bok kwadratu : a pole kwadratu : P=a^2 bok sze艣ciok膮ta : b Pole sze艣ciok膮ta : P=6 * b^2 pierw3/4 maj膮 r贸wne pola zatem : a^2 = 6 * b^2 pierw3/4 a^2 = b^2 * 6/4 pierw3 a^2=b^2 * 3/2 pierw3 pierwiastkuj臋 obie strony : a= pierw [b^2 * 3/2 pierw3 ] a=b * pierw[3/2 pierw3] a=b * pierw3/pierw2 * pierw3 a=b * pierw(6)/2 * pierw3 bok kwadratu jst pierw(6)/2 * peirw3 wi臋kszy od boku sze艣cianu foremnego (albo jako odpowied藕 mo偶na poda膰 pierw[ 3/2 pierw3]

Udost臋pnij ten post