Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zadaniazmatematyki

dzisiaj znowu rozwiążę zadania z matematyki

Polecane posty

Gość ja to jaaaaaa
jestes?

Gość ja to jaaaaaa
x^2 - 5x + 6 < 0 to trzeba deltą?

x^2 - 5x + 6 < 0 to trzeba deltą? zazwyczaj gdy mamy do czynienia z funkcją kwadratową używamy delty i wyliczamy pierwiastki delta=(-5)^2 - 4 * 1 * 6 = 25-24=1 pierw(delta)=1 x1=(5-1)/2=4/2=2 x2=(5+1)/2=6/2=3 (x-2)(x-3) < 0 teraz oczywiście należy wszystko odpowiednio zaznaczyć na osi i odczytać rozwiązanie x należy ( 2, 3 )

Gość ja to jaaaaaa
Rozwiąż równianie x^3-3x^2+5x-15 =0 a to?

Rozwiąż równianie x^3-3x^2+5x-15 =0 tu masz już wielomian, najczęściej robi się to wyciągając wspólny czynnik przed nawias z dwóch pierwszych elementów, oraz wspólny czynnik przed nawias z dwóch kolejnych elementów,ale muszą nam wyjść dwa jednakowe nawiasy x^3 - 3x^2 + 5x - 15=0 x^2(x-3) + 5(x-3)=0 teraz ten wspólny nawias zapisujemy na początku, a pozostałości sprzed obu nawiasów zapisujemy w jednym nawiasie (x-3)(x^2+5)=0 x-3=0 czyli x=3 x^2+5=0 czyli x^2=-5 a tu nie ma rozwiązania x=3

Gość ja to jaaaaaa
faktycznie, dziekuje . Mój problem jest taki, że nie myśle.. ;/ teraz mi napisałas i wiem o co chodzi, ale sama nie umiem wpaść na sposób rozwiazania zadan

Gość ja to jaaaaaa
masz jeszcze chwile? Ciąg ( 3x-2, 2x, 5x-1 ) jest arytmetyczny. Oblicz x. Tutaj trzeba skorzystac z jakiegos wzoru czy jak?

Ciąg ( 3x-2, 2x, 5x-1 ) jest arytmetyczny. Oblicz x. Tutaj trzeba skorzystac z jakiegos wzoru czy jak? trzy liczby a,b,c tworzą ciąg arytmetyczny gdy spełniony jest warunek b-a = c-b jak widać ty też masz trzy liczby podstawiamy je pod podany wyżej wzór 2x - (3x-2)= (5x-1) - 2x 2x-3x+2=5x-1-2x -x+2=3x-1 -x-3x=-1-2 -4x=-3 x=3/4

Gość ja to jaaaaaa
jaaaa, jak mi to piszesz to wszystko wydaje sie takie proste :P dziekuje bardzo, na pewno bede czesciej to teraz zagladac :)

Gość saaaass
wiesz jak zrobić kalkulator emerytalny w exelu???

wiesz jak zrobić kalkulator emerytalny w exelu??? niestety nie, nie znam zasad prognozowania emerytur, nie wiem jak to dokładnie działa itd poza tym ja pomagam tylko z matematyki

Gość ja to jaaaaaa
oblicz najwieksza wartosc funkcji kwadratowej f(x)= -x^3+4x-1 , w przedziale ( -1:1)

Gość sasaaaaa
Oblicz długość odcinków AB: a) A=(-7;0) B=(0;0) b) A=(0;-2) B=(-2;-2) c) A=(2;6) B=(1;-7) d) A=(pierw5;2) B=(pierw5;-1) e A=(1+pierw2;pierw3) B=(1+pierw2;-pierw3)

Oblicz długość odcinków AB: a) A=(-7;0) B=(0;0) b) A=(0;-2) B=(-2;-2) c) A=(2;6) B=(1;-7) d) A=(pierw5;2) B=(pierw5;-1) e A=(1+pierw2;pierw3) B=(1+pierw2;-pierw3) należy tu wykorzystać wzór na długość odcinka AB |AB|= pierw[ (xa-xb)^2 + (ya-yb)^2 ] całe to wyrażenie (xa-xb)^2+(ya-yb)^2 jest pod pierwiastkiem wystarczy tylko podstawiać odpowiednio wartości punktów a) A=(-7;0) B=(0;0) |AB|= pierw[ (-7-0)^2 + (0-0)^2 ]= pierw[ (-7)^2 + 0^2 ]= pierw( 49 +0 )=pierw49=7 b) A=(0;-2) B=(-2;-2) |AB|= pierw[ (0+2)^2 + (-2+2)^2 ]= pierw[ 2^2 + 0^2 ]= pierw=pierw4=2 c) A=(2;6) B=(1;-7) |AB|=pierw[ (2-1)^2 + (6+7)^2 ]= pierw[1^2 + 13^2]= pierw=pierw170 d) A=(pierw5;2) B=(pierw5;-1) |AB|=pierw[ (pierw5-pierw5)^2 + (2+1)^2 ]= pierw[0^2 + 3^2]= pierw(0+9)=pierw9=3 e A=(1+pierw2;pierw3) B=(1+pierw2;-pierw3) |AB|=pierw[ (1+pierw2 -1 -pierw2)^2 + (pierw3 + pierw3)^2 ]= pierw[ 0^2 + (2pierw3)^2 ]= pierw[0 + 4*3]=pierw12=2pierw3

Gość w gimn myslalam ze matma
jest prosta, w podstawówce nic tylko same 6. w lo zaczynam jej nienawidzić. juz fizyka jest prostsza :O

Gość pomożesz mi proszę
??

Gość pomożesz mi proszę
(x-2)/3 = (x-4)/x kurka, wychodzi mi negatywny pierwiastek

(x-2)/3 = (x-4)/x najpierw dziedzina : x różne od zera teraz mnożymy na krzyż x(x-2)=3(x-4) x^2 - 2x = 3x - 12 x^2 - 5x + 12=0 delta=25-60 < 0 zatem nie ma rozwiązania w zbiorze liczb rzeczywistych

Gość pomożesz mi proszę
hehhe :P już mam odpowiedź. :P 5 +- pierw 23/4