Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lentilka

staram sie o dzidziusia , mieszkam w Anglii

Polecane posty

fajnie ze sie dolaczylas :-))) moze nam sie uda razem!!! to jest w sumie moj drugi cykl staran, z tym ze w pierwszym nie bardzo sie lapalam z owulacja, za chwile bede musiala pojechac na zakupy, moze kupie test ;-))w sumie moze cos by juz pokazal doszlam do wniosku ze nie lubie testow , ktore pokazuja plus minus, wole te z dwiema kreskami, ale ostanio ich nie bylo ;-((( a ty komentarzami to sie nie przejmuje, szoda klawiatury ;-)))

Gość MAriusz BHP
to tak ciężko o dziecko jest? ja myślałem że to raz-dwa i gotowe :)

nawet sobie nie wyobrazasz jak czasami moze byc ciezko zajsc w ciaze:( ja tez myslalam ze odstawimy gumki i BANG, bede w ciazy. a tu kolejny miesiac i nic...

lentilka, skoro mierzysz temp to wiesz kiedy byl skok, i od tego skoku jak ze 12 dni minie to test powinien juz cos pokazac:)

Gość do masonowej
heheheh, chyba mamy wspolnych znajomych :) bo ja tez mam kolezanke ktora praktycznie utrzymuje faceta anglika,

Gość dzej zi
bo ja tez mam kolezanke ktora praktycznie utrzymuje faceta anglika, Bo Polki wiaza sie z plebsem brytyjskim, na ktory zadna szanujaca sie Angielka nawet nie spojrzy. Trzeba byc naprawde tepym baranem, aby urodzic sie w UK, znac biegle angielski i nie umiec znalezc sobie pracy za przyzwoite pieniadze.

Gość 222222
drogie kolezanki najlepiej to robi sie dzidziusia spontanicznie a warunki w Angli sprzyjaja (klimatyczne rzecz jasna) znajoma z pracy przyjechała tutaj z załozeniem ze nigdy dziecka miec nie bedzie mogła i już nie mieli zadnej nadzieji (wczesniej robiono im specjalistyczne badania)i były naprawde marne szanse zaszła w ciaze zaraz po mnie i kiedy zrobiła sobie test to nie mogli obydwoje uwierzyć, dzisiaj sa rodzicami supre chłopca ,nastepna miała mieśniaka na macicy i miała jechać na zabieg do polski no ale już nie zdażyla bo zaszła!!JA OSOBISCIE ZASZŁAM PO RAZ DRUGI po tab.antykon. wystarczylo że jeden miesiac nie wziełam i tak dzisiaj mam nastepną dziewuszke,wiec sposób sprawdzony po raz drugi.radze młodym kobietkom zrobic sobie badania krwi i moczu czy jest wszystko ok nastepnie kwas foliowy i witaminy dla chcacych zajsc w ciaze(widzialam w bootsie za grosze)no i sex ,sex,sex choć czasami lepiej sobie zrobić dluższą przerwe i wtedy na calego poprostu sie kochac!!CO do samej ciazy to jest to prawda ze tutaj od 3mies naprawde zaczynaja sie toba przejmować !

Gość 222222
I do 3mies jeśli poronisz to u nich to normalne i nie ma sie czym przejmować,od razu wam powiem ze tutaj i opieka nad ciezarna wygląda troche inaczej wiec jeśli macie okazje juz będac w ciązy jechać do polski to polecam wizyte u gienka i zrobienie wszystkich badan łacznie teraz z trójwymiarowym USG(koszt ok 140zł).tutaj robią tylko 3 razy USG i to trzecie ostatnie jest ok 25tyg i na tym koniec dalej bada cie tylko polozna(okresla polożenie płodu)mierzy ciśnienie pobiera krew+mocz.NIE MA USG PRZED SAMYM PORODEM i to uważam za minus bo w mojej sytułacj od razu po zjawieniu sie w szpitalu mogłam mieć cesarke a nie meczyc się ok 6 godz w bólach+basen i całe szczeście że sama wylazłam z niego i prosiłam o znieczulenie(zaszczyk) tymczasem polozna przed jego zaaplikowaniem musiala mnie zbadac i wtedy wyszło ze mała idzie pośladkami!!no a dalej bylo to jak w filmie szybko i sprawnie i mała przyszła na świat a ja byłam tylko zła na siebie że przed samym porodem nie zrobiłam sobie prywatnie USG!!

Gość 222222
Więc jeśli macie jeszcze jakieś pytania odnośnie juz ciąży to no problem chętnie napisze.JA miałam swój sposób na przejście przez to poprostu czym wiecej zadajesz konkretnych pytań lekarzowi i połoznej tym lepiej dla ciebie bo wiedzą że masz pojęcie i jesteś w temacie ja pilnowałam wszystkiego dosłownie .POMYSŁ z ukrywaniem ciazy nie polecam rodzinka byla zła i w szoku( po urodzeniu dałam zdjecia na naszą klasę)wiec wyobrazcie sobie co sie dzialo!!!A po drugie wsparcie mamym i jej porady sa jak najbardziej wskazane !!!I ja teraz troszkę żałuje że jej nie powiedzialam tym bardziej że pracuje w szpitalu z ginekologami wiec cały czas miałabym fachowe porady i może ten porod miała bym lżejszy no ale jedno mogę sobie przyznać że dalam sobie sama rade i sama podejmowalam decyzje chociaż skutki mogly być w moim przypadku tragiczne!!!

Gość MAriusz BHP
ja mam pytanie z innej beczki po porodzie ile się dostaje pensji? przez ile czasu? to idzie od pracodawcy czy od państwa? ile trzeba przepracować żeby to dostawać?

Gość 222222
MATERNITY PAY dostajesz od PRACODAWCY jesli przepracowalas u niego 26tyg.płaca ci przez 6tyg 90%twojej pensji a przez nastepne 33tyg 117f tygodniowo.wciaż figurujesz jako osoba pracująca bo od tego odciągają ci oczywiście normalnie podatek wiec te 9 miesiecy liczy ci sie do lat pracy.nie opłaca ci sie wracać do pracy przed ukończeniem 9 mies u tego samego pracodawcy bo od razu z dniem powrotu zabiora ci to maternity mozesz jednak pracowac gdzie indziej!!JESLI JEDNAK pobierasz jakies zasiłki typu wtc lub chtc to oczywiscie musisz to zgłosic ze np.pobierasz mat.pay +pracujesz jeszcze dla innego pracodawcy i oni wtedy ci licza ile ci sie należy,najlepiej wtedy pobierajac MAT.PAY pracowac sobie na czarno kilka godzin jesli bobasek pozwoli i masz opieke a niestety nie zawsze tak jest!!!jesli zaś chodzi o kobiety które nie pracowaly to płaci państwo ale tam tez musisz spelniać jakies warunki!wiec po 9 mies albo wracasz do pracy albo siedzisz w domu i mąz pracuje!

Gość 222222
Ach i na MAT.PAY mozesz isc wczesniej zanim urodzisz dziecko !!!ja osobiscie wracam po 9 mies.do pracy chociaz wiem ze zyjac z jednej pensji i siedzac z małym dzieckiem w domu dostaniesz wiecej zasilków niz jesli dwie osoby pracuja ,ja jestem za aktywnoscia zawodowa i wiesz uwazam ze facet tez troche powinien posiedziec z dzieckiem JESLI TYLKO ma taką możliwosc!!!a pozatym nie kazda kobieta chce i lubi sie tylko grzebac w garach i dzieciaki na glowie wiec uważam ze uk jest krajem gdzie masz jakieś możliwosci majac małe dziecko,bo w polsce to niestety ale żlobek od samego poczatku i niewyrozumiali pracodawcy oraz tyranie od rana do wieczora!!!!

******dzej zi******Bo Polki wiaza sie z plebsem brytyjskim, na ktory zadna szanujaca sie Angielka nawet nie spojrzy. swoje komentarze zachowaj dla siebie, moj maz nie pochodzi z zadnego plebsu!!!!!pochodzi z normalnej rodziny i reszte krewnych ma tez jak najbardziej normalnych. *****2222*****stokrotne dzieki za info!!! moze i spontanicznie sie robi, z tym ze powiedz to mojemu mozgowi :-)) skoro wiem, ze teoretycznie powinnam byc plodna, no to przed @ i tak bede sprawdzala, zastanawiala sie itp. *****masonowa***** postanowilam ze zrobie test jutro o ile @ sie nie pojawi, robilam juz 2testy w 9 i 11 i byly negatywne,jutro bedzie 14dcpo owulacji i zobaczymy ,na fertility porownywalam z innymi dziewczynami no i tam sa dziwne wyniki, niektore robily np. w 12 negatywny, w 14 pozytywny, u innej znowu w 9dniu juz wyszedl pozytywny, jakich testow uzywasz?ja kupilam z Bootsa z pluesm i minusem, ale nie lubie tego, musze sie rozgladnac za First response, bo ten jest na\'kreski\'

ja zakupilam testy na e-bayu. wlasciwie dostalam je dodatkowo jak zamawialam testy owulacyjne. te testy sa do dupy, jutro planuje kupic jakis w bootsie albo gdzies. bede szukala takiego, bardzo czulego. ja mam jutro dopiero 8 dzien fazy lutealnej wiec raczej mi nic nie wykryje, ale w srode to juz sie zapewne nie powstrzymam i zrobie

ja teraz sprobuje first response czytalam ze nawet do 6dni, ale tak jak mowie sporbuje jutrobo to bedzie 14 dzien tej fazy wiec moze, ale nawiasem mowiac to nie zauwazylam u siebie nic dziwnego wiec pewnie negatyw troche mi zal wydac na ten Digital cos tam, jak kreski potwierdza to wtedy kupie ten digital, ale na razie nie Niby owulacje mialam czulam nawet bol jajnika, ale czy wszystko poszlo w porzadku to nie wiem, tylko usg by wykazalo, ale tutaj tego nie robia. Ktory test na owulacje bys polecila, bo ja jeszcze na owulke to zadnego nie wyprobowalam.Moge sie Ciebie zapytac czy starasz sie o pierwszego dzidziusia i ile masz lat?

Gość MAriusz BHP
26 tyg u jednego pracodawcy, a co jeśli te 26 tygodni będzie kobieta pracować u np dwóch pracodawców? nie dostanie maternity?

Witam, moge sie dolaczyc? Dzis po pracy zrobilam 2 testy ciazowe bo \'mialam przeczucie\' i oba wyszly pozytywnie. A staralismy sie tylko przez m-c. Jestem w szoku. Szczesliwa:)

Gość MAriusz BHP
gratuluje :P

Ania 🖐️ czesc!!! gratulacje!!!! :-D w ktorej czesci wyspy mieszkasz ? ja jutro zrobie test, ale nie mam zadnego przeczucia :-( bierzesz foliowy?mam nadzieje ze tak!!!czy to byl twoj pierwszy cykl staran, pelen spontan czy cyrklowalas owulacje, sorry ze Cie tak zasypuje pytaniami...po prostu chce sie porownac, a jakie przeczucia mialas, masz jakies objawy?

Gość 222222
JAK MASZ DWIE PRACE i u kazdego z pracodawców przepracowałas 26 tyg i teraz np zaszłaś w ciaże to maternity pay należy ci sie od dwóch zakładów pracy.(warunek to musisz miec ciagłość pracy u jednego pracodawcy 26tyg).JAK PRACUJESZ PRZEZ agencje to na samym początku nie warto przyznawać sie do ciązy bo wiadomo pozbędą sie ciebie szybciutko a po 26 tyg moga juz ci skoczyc bo jestes juz pod ochrona i wyzucic cie nie mogą!!!te 90% naliczają ci od toich zarobkow im wiecej zarabiasz tym wiecej przez te 6 tyg dostaniesz reszta to niestety 117f tyg dla wszystkich ustalono z góry!!!!!

no tak, ale 26tyg,to dosyc dlugo jak zaczne pracowac (prawd.bede w takiej sytuacj, bo szukam pracy i staram sie zaciazyc) to co mam przez 26tyg.ukrywac fakt, ze jestem w ciazy czy co?

Gość aneczka85
lentilka a wiesz cos moze o lekach ktore zazywa sie przed zajsciem w ciaze oczywiscie w uk? ja tez przebywam w uk i staram sie o dzidziusia,pozdrawiam

Jak tak czytam o Waszych staraniach o az mi glupio,ze mi tak latwo poszlo. Mieszkam od 2,5 roku w Londynie z 5-letnim synkiem i narzeczonym(nie biologiczny ojciec syna). Postanowilismy ,ze chcemy dziecko i przestalismy sie zabezpieczac i to wszystko. Niczego nie wyliczalam. Mialam przeczucie,bo pamietalam objawy pierwszej ciazy- takie jak na miesiaczke, obolale piersi, zmeczenie, nawet dola mialam i ...nagle wszystko ustalo. Po witaminy lece jutro,choc juz widze,ze ta druga ciaza bedzie inna, spokojniejsza chyba:)

Gość aneczka85
aaniaa a co trzeba zazywac przed ciaza? chodzi mi o kwas foliowy,ale w uk,jak to sie nazywa?

o jeszcze jedna Ania 🖐️ czesc!!! aneczko ja biore kwas foliowy i olej z wiesiolka na plodny sluz, z tym wiesiolkiem to jest tak , ze zazywa sie go od pierwszego dnia cyklu do owulacjii tylko, potem jest niewskazane bo moze zwiekszyc ryzyko poronienia, czy cos takiego, nie wiem dokladnie, mam tylko zakodowane, ze od1 do owulki! :-D jak fajnie jest nas coraz wiecej, juz mamy koineczke, 2222, Mariusza, masonowa,aneczke 85 i aanie, super!!!

Gość aneczka85
witam dziewczyny:) ale czy ten kwas idzie dostac w uk?jak to sie nazywa:)?

tak bez problemu, w kazdej asdzie czy tesco, wszedzie Folic Acid, 1 tab.dziennie, jest on potrezbny, a jezeli twoj organizm ma go w nadmiarze, to sam sie go pozbedzie wiec nie mozna sobie nic zlego zrobic, a jedynie pomoc, niedawno bylam na cytologii i rozmawialam z pielegniarka i ona mi powiedziala, ze jak bym poszla do lekarza to bym dostala go za darmo, ale szkoda czasu na te wizyty duzo to nie kosztuje, aha najlepiej kwas foliowy wchlania sie z wit c!!! powodzenia!!!

Gość 222222
tak dokładnie ! pierwsza opcja: jeśli chcesz dostawac jakiekolwiek pieniądze radze najpierw znależć prace i wtedy starać sie o dziecko a jak juz zaczniesz pracować do 26 tyg najlepiej to poprostu ukryć ( bo jeśli pracujesz przez agencje to wiecej cie nie wezmą do pracy i tyle) jesli jesteś zatrudniona bezposrednio i dostalaśna kontrakt to trzeba uważac bo rózne sa kontrakty np na 3 miesiace i jak zaciązysz to mozliwe ze ci go nie przedłuża wiec trzeba dobrze polukać w kontrakt.OGÓLNIE po 26 tyg pracy nie moga cie zwolnić pod zadnym pozorem choćby sie paliło i waliło!!!druga opcja twój pracuje a ty siedzisz w domu i staracie sie o wtc jesli mało zarabia ,po urodzeniu dziecka skladacie papiery na CHB i CHTC zyjecie wiec z jednej wyplaty wiec tobie nie opłaca sie isc do pracy bo ci dopłaca.trzecia opcja to przed zajsciem w ciąze samo zatrudniasz sie oplacasz skladki mies-ok 30f i wtedy to maternity placi ci panstwo ale co do tego to ci dokladnie nie napisze bo sama gdzies to czytałam wiec musiałabys sie poradzic tych babeczek co nie pracowaly....

Gość aneczka85
ja na szczescie pracuje juz rok na kontrakcie:) a czy ten kwas foliowy jakos wspomaga dni plodne? ja to jestem ziolona w tych sprawach:)

Gość aneczka85
a i jeszcze jedno pytanko:) jak juz sie zajdzie w ciaze to nie bierze sie tego kwasu foliowego tak?