Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dddddddddwd

Jakie studia magisterskie po licencjacie z SOCJOLOGII ?

Polecane posty

Gość elfik z krostelker
apropo studiow technicznych... moj kuzyn po politechnice, magister inzynier stracil wlasnie prace i choc szuka od 3 miesiecy to nie ma nic... cale srtudia byl jednym z najlepszych uczniow, stypendium skzolne, styendium ministra i co teraz?? i nic... dopoki nie zalatwi mu ktos jakiekolwiek posady to watpie zbey cos znalazl

Gość wybor masz spory/f
Nie mam takiego problemu... Nie muszę szukać byle jakiej pracy za 1500 zł... I dlatego mogę się uczyć tego, co mnie naprawdę interesuje... Zgadzam się z Tobą, że renomę trzeba sobie wyrobić, ale dotyczy to zarówno osoby z wykształceniem humanistycznych , jak i technicznym...

Gość studentkaaa.......
Mamy ogólną wiedzę o wszystkim, bo po trochu ekonomii, finansów, bankowości. Specjalizację mam już taką bardziej praktyczną, ale moim zdaniem za mało konkretną, dlatego bardzo mi zależy na zrobieniu studiów podyplomowych z finansów.

Gość studentkaaa.......
a studiujesz dziennie czy zaocznie?

Gość elfik z krostelker
ludzie nie kritykujecie co lepsze co gorsze... dla kazdego jego kierunek najlepszy.... prawda jest taka ze weszyscy jestesmy potrzebnii... wkoncu po to te studia sa... w przeciwnym wypadku nie otwerali by takich keirunkow

Gość Studia hmmmmmmmmm
"ludzie nie kritykujecie co lepsze co gorsze... dla kazdego jego kierunek najlepszy.... prawda jest taka ze weszyscy jestesmy potrzebnii... wkoncu po to te studia sa... w przeciwnym wypadku nie otwerali by takich keirunkow" One są otwierane dla wykladowcow zeby prace mieli, malo kto przejmuje sie zapotrzebowaniem

Gość wybor masz spory/f
Nie znam programów studiów ekonomicznych, bo mnie to nie interesowało nigdy, ale przypuszczam, że macie makro- mikro- ekonomię (miałam w szkole średniej), pewnie jakieś prawo gospodarcze albo politykę społeczną, a może jeszcze coś związanego z UE, sama propedeutyka jak mniemam... Podobne przedmioty mamy na socjologi, ugryzione nieco z innej strony... Naprawdę wam się wydaje, że ekonomia to tak bardzo się różni od socjologii... Myśląc o technicznych kierunkach miałam na myśli jakaś budowę maszyn czy coś w tym stylu...

Gość ekonomiczne
to nie tylko ekonomia. porownaj do socjologii chocby finanse czy inirmatyke z ekonometira

oo tak, dla informatyków to teraz zatrzęsienie pracy.. dziwne że wszyscy moi znajomi po inf pracują w bankach, zakładając konta etc ( polsko japońskiej szkole... na przykład)

Gość wybor masz spory/f
Cały czas była mowa o ekonomii... Pewnie, informatyka to już jest inna bajka, finanse pewnie też... Tylko, że nie można zakładać, że techniczne kierunki to jest prawdziwe wykształcenie, a humanista to idiota, który uczy się bzdur...

Gość Najwięcej w tym kraju
jest pracy dla: 1) socjologów 2) psyhologów 3) pedagogów a najmniej dla: 1) informatyków 2) finansistów 3) innych bzdurnych technicznych i ekonomicznych Zawieście to sobie nad łóżkiem drodzy humaniści :)

Gość wybor masz spory/f
A pewnie :) Pedagogika tez się będzie rozwijać, znaczy dokładniej animacja... Społeczeństwo coraz starsze, trzeba dla nich przygotować ciekawą ofertę... :)

W dobie kryzysu wywala sie ludzi zbednych. Nikt nie zwolni inżyniera czy finansistę, bo ktoś musi w firmie nadzorować procesy czy prowadzić księgowości, kadry. Za współpracę dziekuję się więc w dużej mierze ludziom po kierunkach humanisycznych, w końcu do rekrutacji wystarczy szef i sekretarka - tak robi cała masa małych i średnich frm....

Gość ehehehehehehehhehehehehehe
Obecnie to pedagogike rozwijaja ale w Anglii i Irlandii :)))))))))

Gość wybor masz spory/f
Cóż, "zbędni" socjolodzy będą mieli szerokie pole do popisu w analizach teoretycznych zjawisk związanych z kryzysem... :P Powstanie zapewne mnóstwo publikacji, będą prowadzone liczne badania... w nauce chyba kryzys się nie zagnieździ...

Gość elfik z krostelker
ale przeciez nikt tu nie mowi ze pelno jest pracy dla socjologow..... zalozycielka tematu tez zdajhe sobie z tego sprawe dlatgeo pyta co innego studiowac dalej procz socjologii.... nie mozna jednak mowic ze socjolodzy to idioci.... zreszta jakos sobie radza.... i gdzie ta robote łapią.... choc prawda jest ze majac konkretnych zawod po studiach trchnicznych ma sie wieksze szanse... jednak to tez nie regula.... chyba kazdy czlowiek ma szanse.. poprostu trzeba mic to cos , spryt, ambicje, kreatywnosc itd itd

Zapewne każdy student i absolwent wyda publikację, zarobi grube miliony i się obłowi.

Gość elfik z krostelker
zreszta tutaj lepiej nie rozmawiac na takie tematy bo z tego co zuwazylam to na tym foum siedza smai: nainteligentniejsi, namadrzejsi, najbystrzejsi , maja swietna praca, mnostwo zarabiaja, ubieraja sie w najdrozszych sklepach a ni tandetnych zarach czy lumpeksach, najpiekniejsi, najzgrabniejsi... nie ma tu normalnych ludzi soryyy

Gość wybor masz spory/f
A czy każdy absolwent studiów technicznych znajduje świetną, dobrze płatną pracę??? Nie sądzę... Już napisałam wcześniej, jeśli są jakieś statystyki, które pokazują stopę bezrobocia wśród humanistów i "technicznych" to chętnie je zobaczę... Jednostronnie wykształcony może znaleźć wyłącznie pracę przy skręcaniu kabelków, jeśli tego go nauczyli... Socjolog może się odnaleźć na wielu stanowiskach...

Gość elfik z krostelker
alez oczywiscie.... to poprsotu zalezy od kompetencji kazdego z nas.....

Gość wybor masz spory/f
Wręcz przeciwnie, każde miejsce jest dobre na tego typu dyskursy, zwłaszcza dla socjologa... :D Materiał jak się patrzy...

Socjolog ma ogólną wiedzę i było to dobre w latach 90, gdy brakowało takich wszechstronnnych osób. Dziś liczy się scisła specjalizacja. Socjolog odnajdzie się ? Zanim się odnajdzie to specjalita z danej dziedziny zrobi to 10 razy szybciej i będzie wiedział "co w trawie piszczy". Techniczne są o tyle dobre, bo skupiają się na konkretach, jak obrazowo piszesz na "wkręcaniu śrubek" ale ten inż. robi to dobrze i jest w tym specjalistą (maszyny, informatyka). Natomiast po kierunkach umanistycznych trudno o zdobycie doświadczenia? Bo niby jaki zawód ma socjolog?? Kim jest? Badaczem społecznym ? Jakie ma to odniesienie to gospodarki. Inna sprawa ekonomista równie dobrze może zastąpićsocjologa i nie będzi miał problemów analitycznych i statystycznych, bo tego te studia dotyczą.

Gość wybor masz spory/f
Nie wiem jak to jest w praktyce, ale zdaje mi się, że mając licencjat z, uczepie się, budowy maszyn trudno jest zrobić magistra z informatyki... Mając natomiast tytuł socjologa można zostać magistrem i politologii i dziennikarstwa i pewnie wielu innych dziedzin... Jeśli to śa gorsze perspektywy to wybaczcie, nie znam się :)

No politologii i dziennikarstwa czyli czego ? kolejnych ogólnych dziedzin i koło się zamyka. Politologię studiowała moja była te studia to śmiech na sali przedmioty w stylu: "Kobiety w polityce" czy "Kościół a państwo" :D

"Badaczem społecznym ? Jakie ma to odniesienie to gospodarki. Inna sprawa ekonomista równie dobrze może zastąpićsocjologa i nie będzi miał problemów analitycznych i statystycznych, bo tego te studia dotyczą." bardzo duże. a z ekonomią - nie masz racji. nie raz analizowałam takie wypociny speców od ekonomii - nie umieją analizować wyników tak, jak mnie uczono na socjologii. inaczej ich uczą, na co innego zwracać uwagę i niestety tak jest. a zastąpić mozna każdego, taka prawda. no może nie lekarza :) ja jestem na socjo ale wkręcanie śrubek to dla mnie zaden problem, jakby mnie do czegoś w tym guście przyuczono hihi ;) generalnie, każdy kto ma dyplom ze scisłego kierunku powie, że humanista czy nie daj boże artysta, to dno. oni nie potrzebują książek, programów w szkolach, mieszkać też mogą byle jak, po co jakaą architektura wnętrz czy coś.. po prostu ludzie są rózni i mają rózne priorytety :)

Gość wybor masz spory/f
Tak samo jak informatyk nie poradziłby sobie z napisaniem artykułu do prasy, tak samo socjolog nie zaprojektuje maszyny... Dziedzina ogólna, tym samym wykształcenie wszechstronniejsze... Gdyby mój facet, który również ma wykształcenie techniczne powiedział, że mój kierunek to, jak to ująłeś, śmiech na sali to przestałby być moim facetem... Zresztą, ciekawe ilu z tych absolwentów budowy maszyn pracuje w swojej specjalności i projektuje np. samoloty... A co z resztą? Jeśli ktoś po studiach skręca kabelki i uważa, że to jest cudowna praca w zawodzie, to również ja po socjologii zatrudnię się jako brygadzista i będzie to coś na tej samej zasadzie, bo przecież będę zarządzać ludźmi, a taka moja specjalność... :O Chyba mylimy pojęcia...

Gość elfik z krostelker
po 1 pracy mozna sie nauczyc jak wszystkiego... pracy w szkole sie nie nauczymy a po 2 informatyk jak njbardziej napisze artykul poniewaz nie trzeba studiowac dziennikarstwa zbey pisac ... zauwazcie ze w gazetach pisza specjalisci... o ekonomi ekonomisci, o polityce politolodzy, o badaniu rynku , przewidywnaiach, diagnozach socjolodzy o jakis technicznych sprawach inzynierowie o komputerach informatycy.... zaden dziennikarz nie napisze na temat na ktory sie nie zna... dlatego dziennikarzami sa njczesciej specjalisci z danych dzienin i nie konczyli dziennikarstwa

Gość wybor masz spory/f
Badaczem społecznym... Troszkę to nonszalancko zabrzmiało... Być może dla Ciebie socjolog to nikt, dla mnie natomiast absolwent budowy maszyn to też jakaś kompletna porażka... :O Sam niczego nie wymyśli nowego, chyba że wybitny jest, a przecież takich niewielu... A wkuć na pamięć instrukcję, jak i gdzie wkręcić śrubkę lub odczytać rysunek też nie żadna filozofia jak ktoś się tego uczy i ryje po nocach tak jak moi koledzy... :O Urodzony humanista uczy się, bo sprawia mu to przyjemność...

Gość Zacznij od nowa
yhhh dalej ta sama dyskusja :) 1) Oczywiśćie, aby zostać inż czy finansistą wystarczy socjologowi czy politologowi przyczenie :D 2) Wkręcanie śrubek - to chyba była metafora, wiesz wogóle co robią inż na halach ? Widać, że nigdy nie pracowałaś studiujesz i piszesz zwyczajne farmazony nie mając żadnego pojęcia o pracy, przykładów ofert pracy się nie doczekałem...no, ale sorka zapomniałem, żę socjolodzy są tak rozchwytywani, że nawet pracynie muszą szukać, jednak ostatnio wiesz fast-foody też mogą mieć problemy finansowe.... :P

Gość Zacznij od nowa
A wkuć na pamięć instrukcję, jak i gdzie wkręcić śrubkę lub odczytać rysunek też nie żadna filozofia jak ktoś się tego uczy i ryje po nocach tak jak moi koledzy... Urodzony humanista uczy się, bo sprawia mu to przyjemność... Kucie to masz na humanistycznych! Na technicznych i ekonoicznych poza kuciem, masz w cholerę przedmiotów logicznych, z których to właśnie umiejętności analityczne nabardzij przydająsie w pracy....