Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Katamanda

Błędy językowe jakie Polacy popełniają najczęsciej!-wpisujemy!

Polecane posty

Gość monka79
Witam, obecnie mieszkam w Małym Trójmieście Kaszubskim :) Często słyszę coś takiego: - uspać dziecko - podzielić się kiślem (zamiast kisielem) Szok, jak dla mnie. Żadna ze znajomych mi osób z poprzedniego miejsca zamieszkania (Trójmiasto) nigdy nie użyła takiej formy. Może Kaszubi mówią inaczej?

Gość natanielle8
napoi zamiast napojów tłuszczy zamiast tłuszczów dji (?) ostatnio i to widzialam pokoi to chyba tez jest zle ale ....powinno byc pokojów chyba?

Gość najpierw sprawdź w słowniku
:-O Wszystko to poprawne! Dlaczego chcesz zubożyć piękny i bogaty polski język??? DJ (= disc jockey) DJ-a; DJ-e, DJ-ów (a. DJ-ei) a. ndm http://so.pwn.pl/lista.php?co=dj pokój (pomieszczenie) -koju; -koi a. -kojów http://so.pwn.pl/lista.php?co=pok%F3j napój -poju; -pojów a. -poi http://so.pwn.pl/lista.php?co=nap%F3j a co do tłuszczy to zależy czy chodzi o tłuszczę czyli tłum ludzi Na placu nie ma już tłuszczy możesz iść bezpiecznie. ;-) czy też chodzi o różne tłuszcze do omaszczenia potraw ;-) W sklepie nie ma rzadnych tłuszczy i na czym ja teraz usmarzę kotlety? :-D http://so.pwn.pl/lista.php?co=t%B3uszcz

W sklepie nie ma Żadnych tłuszczÓW i na czym ja teraz usmarzę kotlety? No, tak już mi się wszystko pomieszało od tego netu :-D :-D

W sklepie nie ma Żadnych tłuszczÓW i na czym ja teraz usmaŻę kotlety? No, to się popisałam :-D :-D :-D :-D :-D

Gość po plliglotce
o ponglish "W Anglii czy a Stanach to właściwie normalka - działo sie tak samo i 80, 50 lat temu. Sama pamiętam jak 30 lat temu przyjeżdżali ludzie ze Stanów i mówili z takimi naleciałościami Tylko, że wtedy było to wyśmiewane i tępione, patrzyło sie na taka osobę z przymróżeniem oka, bo przecież był na emigracji np. 30 lat lub nawet sie tam wychował od urodzenia. to przypadłość biednych emigrantów o prowieniencji chłopskiej czy robotniczej. Ludzi prostych, którzy radzą sobie tak jak mogą z obcym językiem. Gorzej,że teraz pleni się to powszechnie w Polsce i mówiącym w taki sposób wydaje się, że są tacy kul. A już mój smiech budza ci co wyjadą na rok i po tym roku już udaja,że mają trudności w mówieniu po polsku."

Gość a mnie wkurwia...
"spojrzałam SIĘ"! Rany boskie! Jak widzę albo słyszę, że jakaś "spojrzała SIĘ" to mnie szlag trafia :/

Gość a już mam dość
Mam dość powszechnego plenienia się słowa DOKŁADNIE :-O :-( Dokładnie to można rzobić jakąś robotę. A istnieje takie piekne polskie słowo: WŁAŚNIE. Wiem, że już uznano, że ten powszechny błąd jest w normie :-O Ale ja już nie mogę słuchać tej kalki językowej z angielskiego :-(

Gość no WŁAŚNIE masz rację

Gość ludzka tłuszcza
tłuszcz Szanowni Państwo, jak brzmi dopełniacz rzeczownika tłuszcze (termin chemiczny)? Wprawdzie w internetowym słowniku PWN jest tłuszczów, ale już w encyklopedii tłuszczy ( aneksy.pwn.pl/biologia/1472589_1.html). Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam Różne słowniki zgodnie podają formę tłuszczów, a słowniki poprawnej polszczyzny nawet przestrzegają przed formą tłuszczy jako błędną. W Korpusie Języka Polskiego mamy obecnie 329 przykładów z pierwszą z tych form i tylko 11 z drugą (dużo częściej forma tłuszczy reprezentuje żeński rzeczownik tłuszcza, o znaczeniu 'tłum, motłoch'). Można więc uznać, że stanowisko leksykografów w sprawie tłuszczów jest uzasadnione. — Mirosław Bańko, PWN

Gość purtała
purysći panie się znaleźli

aaa jeszcze ,,weź się'' ,,weź przestań'' itd itd co ja mam kurwa wziać???:P debilizm:O

derektor zamiast dyrektor fieranki zamiast firanki na ręcach zamiast na rękach piniądze zamiast pieniądze

Gość półtora . półtorej
Półtora to liczebnik ułamkowy, który w tej formie stosowany jest z rzeczownikami rodzaju męskiego i nijakiego (półtora litra, półtora mydła), zas formę półtorej łączymy z rzeczownikami rodzaju żeńskiego (półtorej szklanki, godziny).

Gość fdzhbn
wartałoby-- mnie wkurza niesamowicie :)

A ja sie dzisiaj dowiedzalam, ze nie jestesmy forumowiczami, lecz FOROWICZAMI! Powstawanie nowego wyrazu, analogia do "uczen liceum"= licealista, a nie liceumlista :-D - um odpada przy tworze4niu nowego wyrazu "uzytkownika forum" ! Dobre, co?

Gość fdzhbn
o i jeszcze Umią rozumią zamiast umieją , rozumieją

Gość w domie zamiast w domu

Mnie wkurzają słowa \"żem\" i \"ino\" :o Nie powiem, że nie robię błędów - bo robię. Ortografii nie trawię i nie potrafię za żadne skarby, ale faktycznie np. \"muwie\" to bym nie napisała nawet z rozpędu:D

Gość ***Marzenia***
Ktoś tam wcześniej napisał, że w okolicach "Białej Podlaski" mówi się "dla kogoś" zamiast "komuś". Faktycznie, często popełnia się ten błąd, ale w okolicach "Białej PodlaskIEJ". "Podlaska" to przymiotnik, a nie rzeczownik i tak powinno się go odmieniać. Mnie, oprócz tych wszystkich wymienionych błędów, bardzo denerwuje jak mężczyzna mówi "wzięłem", "zdjełem" itp.

Gość napojów nie napoi
Poprawna jest forma napojów. Nie warto zastępować ją formą napoi choćby dlatego, że ta druga występuje przede wszystkim w funkcji czasownikowej, np. "Kto napoi spragnionych?"

Gość kiji zamiast kijów
:)

Gość bialej sPOD laski

Gość i w Białej Podlasce
Z G R O Z A !

Gość jolien.
"schuść" - słyszę notorycznie... "w każdym BĄDŹ razie" :o - to z kolei słyszę od nauczycielki matematyki... fakt, nie uczy polskiego, ale skoro jest osobą wykształconą, a do tego nauczycielką, nie powinna popełniać błędów językowych.:o

Gość i jeszcze ja zapytam
a mnie razi jak znajoma uzywa słowa \"nieusłuchany\" zmiast nieposłuszny:O np. moje dziecko jest takie nieusłuchane albo nie kupię psa tej rasy bo one sa nieusłuchane...czy to jest poprawne? moze czegoś nie wiem , ale strasznie mnie razi jak ona tak mówi:O

Wielu ludzi trafia "szlak" a mnie szlag trafia jak widzę, że ktoś tak napisał :O

Albo też mnie wkurza jak ktoś mów: na faktach autentycznych.No jak nie autentyczne to jakie?? ALbo cofać do tyłu.A co może do przodu??