Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Katamanda

Błędy językowe jakie Polacy popełniają najczęsciej!-wpisujemy!

Polecane posty

Gość też coś dodam 999999
dźwi zamiast drzwi albo "niebieściutki" (co to w ogóle za kolor?) z wymową słowa "dżem" też jest przeważnie nie ciekawie albo też "marmelada" (widać przetwory z owoców nie najlepiej naszemu społeczeństwu wychodzą)

Gość i jeszcze ja zapytam
czy ktoś mi odpowie jak to jest z tym słowem "nieusłuchany"?

Gość usłuchana
USŁUCHANY Szanowny Panie Profesorze, moje pytanie dot. słowa usłuchany, które jest bardzo często używane w Wielkopolsce. Tu np dzieci nie bywają posłuszne a najczęściej usłuchane. Czy wg Pana jest to prawidłowe? Przymiotnik usłuchany 'posłuszny, uległy' pochodzi od czasownika usłuchać 'okazać posłuszeństwo komuś'. Oba wyrazy notuje już słownik Lindego (1807-15). W "Słowniku języka polskiego" W. Doroszewskiego (1858-69) przymoitnik ma kwalifikację "potoczny". Sam czasownik usłuchać w najnowszym "Uniwersalnym SJP PWN" opatrzono kwalifikatorem "książkowy", choć wobec nadużywania tego kwalifikatora w owym słowniku jest on nieco mało wiarygodny. Jak widać z tego krótkiego przeglądu, mamy tu do czynienia z wyrazem nie od dziś w polszczyźnie używanym. Nie ma powodu, by wątpić w jego poprawność, nawet jeśli jako dziecko było się nieznośnym i wobec tego nigdy nie usłyszało się pochwały, że jest się usłuchanym, a wręcz przeciwnie. Sam, nie pochodząc z Wielkopolski, znam ten wyraz, aczkolwiek słyszałem go zawsze (w zastosowaniu do siebie) raczej w formie zaprzeczonej, tj. z nie. Prof.dr hab. Mirosław Skarżyński źródło: http://poradnia.polonistyka.uj.edu.pl/?modul=18

Gość mam licencjat
a nie linencjata 😡 LICENCJAT Szanowny Panie Profesorze, czy zwroty obroniłem się i otrzymałem tytuł licencjata oraz bez licencjata nie przyjmą cię do pracy są poprawne? Czy słowo licencjat ma dwa znaczenia: tytuł i osoba, posiadająca ten tytuł? Jak brzmi forma dopełniacza tego słowa? Wyraz licencjat znaczy:� a) 'typ studiów zawodowych (na ogół 3-letnich)': X ukończył licencjat; b) 'najniższy tytuł naukowy w Polsce': Otrzymała licencjat w jakiejś szkole prywatnej; Bez licencjatu nie przyjmą cie do pracy; c) 'osoba mająca tytuł licencjata'. Jest licencjatem matematyki. Zatrudnimy licencjata. prof.dr hab. Mirosław Skarżyński�

Gość wieczoru
oba poprawne wg słownika i wieczora i wieczoru http://so.pwn.pl/lista.php?begin=cowie ale ja wolę wieczoru, bo końcówka -a zalatuje rusycyzmem jakie pokutują w naszym języku ;-)

Gość patrzcie jacy polonisci
sie znalezli od siedmiu bolesci!! Normalnie fakty autentyczne :D tepaki.... wymadrzaja sie a sami nie lepiej sie przejezyczaja na codzien...

czyli usłuchany jest poprawne:O omg, przeciez to brzmi tragicznie aż mi sie wierzyć nie chce ze to jest dopuszczalne 😭

Gość dyskryminacja
*spojrzałam się - o Boże, jak mnie to denerwuje! Kto to w ogóle wymyślił? To nie z gwary, więc... i mówią tak prawie WSZYSTKIE kobiety! Tzn do "spojrzałam" dodają "się"! Dlaczego?! DLACZEGO??? *kupywałam - co robiłaś?! ożesz... ale to nie tyle razi, co śmieszy ;/ *weszedł - hahhah o rany, jak to słyszę to mnie szlag trafia, *poszłem - rzadko słyszę np. czasami w tramwaju, wtedy mnie śmieszy i już wiem, że dziele środek komunikacji z chłopakiem ze wsi lub blokowiska z obrzeża miasta... Ogólnie razi mnie większość błędów językowych, takie moje małe zboczenie... a może to tylko szacunek do języka ojczystego?

Gość albo tak-
rządzi SIĘ> po co to SIĘ? rządzi moim domem ------a nie rządzi się moim domem ..mnie to śmieszy :)

Gość dyskryminacja
"spojrzałam SIĘ" jest gorsze :D

Gość usłuchana
'i jeszcze ja zapytam' :-D :-D Polski język jest bardzo bogatym językiem :-)

Gość to GWARA kujawska nie poprawna
mowa Nieusłuchany - niegrzeczny, nieposłuszny (tylko w odniesieniu do dzieci)

Nyny - spanie :D

Gość ale przecież
niepoprawna razem :-O

w kontekscie A NIE POPRAWNA MOWA ! a nie "niepoprawna "

Gość gwara poznańska też
nieusłuchany [niegrzeczny, nieposłuszny (tylko w odniesieniu do dzieci)]: Te gzuby moi córki to takie nieusłuchane niy mo pani pojyncia! Inform. Teroz to dzieciary coroz wiyncy nieusuchane. Zasłysz.Co za nieusuchane dziecko!

wiem, że tak najczęściej mowią na kujawach bo zasłyszałam to włąsnie w bydgoszczy 😭 to teraz tak konkretnie: czy to jest poprawne określenie? TAK albo NIE :classic_cool:

Gość albo tak-
nie jest poprawne. jest gwarowe.

okay, jest gwarowe, ale jesli ktos tak mówi (nagminnie) to można mu zwrocic uwagę że to nie jest poprawnie językowo (dziecko jest nieposłuszne a nie nieusłuchane) czy nie?

Gość tak. bo to nie jest poprawne
jezykowo ale dozwolone jesli mowi gwara. jesli chcialaby tak powiedziec bardziej oficjalnie to juz nie jest ok. np. w ksiazkach radio czy tv tak sie nie mowi..

sama nie wiem już o co biega z ta gwarą...coś nie jest poprawne językowo a ludzie tak mówią i zasłaniają sie tym ze to gwara...a jeśli ja zwrócę uwgę takiej osobie a ona mi odburknie żebym sie nie wymądrzała bo to gwara regionalna:O obłęd, powinno sie mówić nieposłuszne 😭 mam bzika na tym punkcie, ale to mnie niesamowicie irytuje;) a co sądzicie o tym że ktoś nie czeka na autobus tylko za autobusem? to mnie tez wkurza 😠

Gość lkjhgfdsaertyuiopoijuhg
Czeka za autobusem - pewnie lubi zapach spalin ...

Gość usłuchana POPRAWNE
'i jeszcze raz zapytam' i reszta, czy umiecie czytać ze zrozumieniem??? Wyżej przytoczyłam wam opinię człowieka z tytułami peofesorskimi, że to jest poprawne. Gwara nie ma tu NIC do rzeczy. no to jeszcze raz: "Jak widać z tego krótkiego przeglądu, mamy tu do czynienia z wyrazem nie od dziś w polszczyźnie używanym. Nie ma powodu, by wątpić w jego poprawność" "nieusłuchane" jest poprawne - jak widać jest powszechnie uzywane w całej Polsce, bo na podkarpaciu również Polska mowa jest bardzo bogata i nie ograniczajcie jej pseudopoprawnością 😡

dokładnie, nie rozumiem jak można być takim tłukiem i mówić, że czeka się za autobusem:O albo w sklepie-zamiast ide po mleko ide za mlekiem:O czy ludzie są poważni?:O

tak w związku z tematem: o 22:25,na TVP 2,będzie krótki filmik poświęcony poprawnej polszczyźnie-\"Pucuł i Grzechu\". :)

Gość usłuchana POPRAWNE
a ja nie rozumiem jak można byc takim tłukiem i uzywać paskudnej kalki z angielskiego 'dokładnie' w znaczeniu i funkcji polskiego 'właśnie' Niestety uzycie w tym znaczeniu zrobiło w ciągu ostatnich 20 lat taką zastraszającą karierę, że językoznawcy zostali zmuszeni do uznania tego jako dopuszczalne :-( Dokłanie to mozna najwyżej coś zrobić. Właśnie (!) tak było jeszcze niedawno, a na lekcjach angielskiego 25 lat temu nauczycielki w mozole tłumaczyły jak rozumieć i tłumaczyć angielskie 'exactly'

jakaś złośnica wstrętna się odezwała:P jak sama zauważyłaś nie jest to błąd więc mogę tak mówić:D

Gość usłuchana POPRAWNE
Ale z ciebie NIEUSŁUCHANA dziewczyna! :-D

:D nie drażnij mnie tym słowem 😭