Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Katamanda

Błędy językowe jakie Polacy popełniają najczęsciej!-wpisujemy!

Polecane posty

Gość teneryfa gratis
zaklucz drzwi zaświeć światło włoncz telewizor (czy radio ale włoncz) kupiłam perfum zjadłem pomarańcz fajna ta pufa (nie czytałam wcześniej, więc sory jeśli powtarzam) Mnie też trafia, bo jestem polonistką.

Gość pytanko pytanko
łączy nas czekanie to tez ja, nicki mi sie pomyliły:P zjedz wszystką zupe to dość powszechne...

Ehhh, no co fakt to fakt. Takie błędy można popełnić...ale jeden raz :D Ktoś może nie wiedzieć, ok, ale jak już raz Cię ktoś poprawi to nigdy więcej nie możesz tak powiedzieć :)

Gość pytanko pytanko
ja też namietnie poprawiam:) po prostu dostaje szały jak słysze takie kwiatki. tym bardziej, że to nie sa żadne skomplikowane wyrazy czy zwroty...ot takie, do użytku codziennego...a ludzie takie byki walą:O

Gość moja mama to
moja mama namietnie mowi: "bo dlatego, ze.."

Gość te 5 zloty.....
mnie powala. 5 ZLOTYCH!!!!

Gość ale nie rozumiem co macie do
ponglish.... to tak jak gwara..przymykamy oko. Chyba niikt nie traktuje tego powaznie. ja sama mowie czesto w Ponglish. wiadomo ze na codzien w Uk latwiej sie w tym slangu wyrazac ale oficjalnie to chyba kazdy wie jak poprawnie powiedziec. gorzej z dziecmi jak sie naucza...:/

Gość taka jedna jedza
Nieśmiertelne pieniążki.. brrr! Jak słyszę, że ktoś potrzebuje pieniążków, to mnie krew zalewa.

Gość pytanko pytanko
ale określenie pieniążki to nie jest błąd:p

Gość pinidządze. kobity..

Gość piniądze. kobity..
piniądze

Gość bleblable
co zlego jest z tym otwartym i zamknietym sklepem?

Gość bleblable
acha- "zamykywaja" nie widzialam

Gość pssssssss
letkomyślnie, naobkoło ;)

Gość pytanko pytanko
dokładnie! naobkoło jest bardzo częste, praktycznie na kazdym kroku słychać to naobkoło;)

Gość i slowo
zaczoł :/

Gość jakajaka
PIENIĄDZE!!!!

Mnie o ból głowy przyprawiają moi uczniowie, oto ich niektóre teksty: - no żem odrobił precę domową, co się mnie pani czepia?? - proszę pani, nie przyszłem wczoraj do szkoły, bo mi autobus ucieknął -paaaaaaaaniii.....ja nie rozumie..... I, żeby była jasność, pracuje w normalnym gimnazjum.

Gość yyyhYYY
NO CHYBA MOWI SIE PIENIADZE? CZY NIE?

Gość yyyhYYY
albo weźże, zróbże...

Gość jakajaka
no pieniądze sie mówi ale ktos wyzej napisał piniadze, chyba ze ten ktos kogos poprawiał to sory;)

Gość smieszne jest -
lub jak ktos mowi np . idz do góry -zamiast na góre (chodzi o piętro) (u góry- zamiast na górze) u góry to wg mnie u stóp góry czyli na dole :)

Gość smieszne jest -
jakajaka no pieniądze sie mówi ale ktos wyzej napisał piniadze, chyba ze ten ktos kogos poprawiał to sory Piniądze ktos napisal i KOBITY jako bląd :D bop tak niektorzy ludzie mowią :)

Gość jakajaka
a w takim razie zwracam honor;)

ale nie rozumiem co macie do ponglish.. Ano ja osobiście mam parę rzeczy: Po pierwsze to nie jest cool - raczej na ludzi który starają się zaszpanować polską angielszczyzną patrzę z politowanie. Po drugie - nauka wyrazów w ponglish oraz ich znaczenia jak w każdym innym języku wymaga czasu. I to DOKŁADNIE TYLE SAMO CZASU CO NAUKA ANGIELSKIEGO! Uczysz się nowych wyrazów i ich znaczenia w ponglish ?? NAUCZ SIĘ OD RAZU ANGIELSKIEGO, NIE MARNUJ CZASU! Po trzecie - Przyjechałeś do kraju to mów po polsku! To nie wyspy gdzie można się powygłupiać i wszyscy pomyślą, że jesteś cool. Po czwarte - Używanie nowych dziwnych wyrazów wcale nie ułatwia komunikacji ! Przecież jeżeli rozmawiasz z Polakami na wyspach to doskonale znają poprawną wymowę i wiele POLSKICH wyrazów. Jeżeli rozmawiasz z anglikiem to on i tak nie ma za grosz pojęcia co znaczy \"luknę\". Jeżeli ponownie rozmawiasz z Polakiem szpanując nowym słownictwem narażasz się na to, że on nie będzie miał bladego pojęcia o czym mówisz ! Tym samym wyjdziesz w jego oczach na głupca i jeszcze będziesz musiał mu raz jeszcze tłumaczyć co chciałeś powiedzieć tylko tym razem po polsku. WNIOSEK - UTRUDNIAMY SOBIE ŻYCIE ! To tylko takie wstępne wnioski o Ponglish :)

Gość papryczka12
jak to jest???? ktora forma jest poprawna? na studiach wpajala nam babka, ze mowi sie np." bedzie prać" zamiast "bedzie prała" itp. w tv slyszalam natomiast, ze obie formy sa poprawne?

Gość heh____________
nie no nie przesadzaj. Tak samo jak wielu nastolatkow mowi nara, i rozne tego typu skroty.. przeciez to tylko taka zabawa. nieszkodliwa. mieszkam w Uk i niestety tak miedzy soba mowimy. jest latwiej. Jesli moje dzieci maja w szkole LUNCH to mowia ze jadly lancz a nie sniadanie. mialy Brejka a nie przerwe, A W DOMU MOWIMY PO POLSKU. I W POLSCE PO POLSKU> a propo's wejdz na topiki w dziale Poza Polska i poczytaj . tam kazdy pisze prawie w Ponglish. ;)

Gość dziewczyna z komputera
będę prać i będę prała - obie poprawne Język się zmienia z kosmiczną prędkością, dużo szybciej teraz niż kiedyś. Czytałam wczoraj dziecku bajkę, był tam zwrot "moi ziomkowie". Dziecko zaczłęo się śmiać, bo ziomek kojarzy mu się ze współczesną gwarą młodzieżową :D

Gość IWETTA**
Po drugie - nauka wyrazów w ponglish oraz ich znaczenia jak w każdym innym języku wymaga czasu. I to DOKŁADNIE TYLE SAMO CZASU CO NAUKA ANGIELSKIEGO! Uczysz się nowych wyrazów i ich znaczenia w ponglish ?? NAUCZ SIĘ OD RAZU ANGIELSKIEGO, NIE MARNUJ CZASU! mysle ze nie masz racji. to przychodzi samo jak sie pracuje wsrod Anglikow, nieraz zapomina sie polskich odpowiednikow slow a jedynie sie jes spolszcza. tak bylo zawsze.W jezyku polskim jest mnostwo slow zapozyczonych z innych jezykow.