Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Katamanda

Błędy językowe jakie Polacy popełniają najczęsciej!-wpisujemy!

Polecane posty

Gość i jeszcze ja zapytam
równiez pozdrawiam;) ale jakoś nikt inny w moim otoczeniu tak nie mówił, więc byłam święcie przekonana,że to błąd. dalej mi to smierdzi:O a Ty słyszałaś żeby ktoś tak mówił? że spyta sie TATA a nie TATY? po mojemu to mianownik powinien brzmieć TAT żeby uzasadnione było odmienianie w bierniku kogo czego TATA. to tak jak ze słowem KAT-kogo czego KATA a TATA-kogo czego TATY jakby był TAT (;) ) to by mi pasowało kogo czego TATA;) wiesz o co mi chodzi?

Gość nieusłuchana JEDNAK
🖐️ 🖐️ 'kat' to zupełnie inna grupa deklinacyjna 'kat' odmienia się tak jak 'słup' czyli jakrodzj męski IV grupa deklinacyjna Własnie z powodu odmian (deklinacji i koniugacji) nasz język jest bogatszy od angielskiego i przez to piekniejszy (przynajmniej dla mnie) Tak słyszałam i taką odmianę i taką. Ty po prostu używając polskiego opierasz się na swoim odczuciu/przyzwyczajeniu co jest poprawne - ale to, że czegoś nie słyszymy codziennie nie oznacza, że inna forma jest niepoprawna. Im wiecej czytam tym bardziej jestem zdumiona różnorodnością naszej mowy. Najgorsze jest to, że częsty kontakt z internetem coraz bardziej upośledza moje wyczucie i moją wiedzę, zaczynam robić błędy, których wcześniej nigdy nie zrobiłabym 😭

to ja faktycznie widocznie jestem bardzo ograniczona bo nijak mi nie pasuje ani ten USŁUCHANY ani słowa TATA w bierniku:O zaraz sie okaże że wszystkie dziwactwa które do tej pory uważałam za błędne są jak najbardziej poprawne bo nasz jęyk jest taki bogaty:O a co powiesz o mówieniu czekam ZA autobusem zamiast NA autobus albo ide ZA mlekiem zamiast PO mleko? bo to to już chyba nie jest poprawne:O

Gość nieusłuchana JEDNAK
Oczywiście idziemy za kotem po mleko i czekamy na wydojenie krowy, albo na samochód z mleczarni :-D A 'czepliwy' jest tak samo potoczny jak 'nieusłuchany' i 'usłuchany' ;-)

sama wymyśliłaś tę historyjkę?;) dzwonie do znajomej i pytam gdzie jest a ona na to, że jest na przystanku i czeka za tramwajem:O

Gość silverpaul
Najgorsze to jak słyszę w audycji radiowej lub telewizyjnej: zrobimy se,dajmy se.Okropność

Gość jakimonka
jesli tego nie pojmniecie to wasz problem... nie bede tu rzucał nazywnictwem... no comments;)

Gość a co to znaczy-
nazywnictwo?

sprzątac ZA soba -poprawnie : po sobie :) tutej , dzisiej dwutysiącznydziewiąty- szlag mnie trafia! szlag nie szlak :Djak niektórzy piszą i to powiedziałam koleżankĄ ,....grr i Rozumię i dziędobry..i proszę panią..

Tutej i dzisiej :) tak mówi nawet wybitny profesor od językoznawstwa, z którym mam zajęcia na uniwerku:) ale on to robi z czystej przekory:) nie podam nazwiska ze względu na mój "wielki szacun" dla jego osoby:)

Gość paulaaaaaaa
mnie najbardziej razi: -ręcami zamiast rękami albo rękoma -trzanek zamiast trzonek -upiekłam torta - zamiast tort -poszłem,weszłem itd., -czasami słyszę: wziełem, -i ostatnio słyszałam: weź te krzesło przesuń:) -albo: ile straciłam nerw przez to wszystko! I stały tekst mojej koleżanki,ktora wiecznie mówi: nie mam piniędzy!

Gość a mnie wkurza ogolnie ...
polska pisownia!! Wielka mi filozofia, nie widze zadnej roznicy miedzy u a ó ż rz, przeciez nie czytamy np porzadek...porrrrrrrrrzzzzzzzadek .Wedlug mnie polska pisownia jest do kitu!!!

Gość a mnie wkurza ogolnie ...
Po cholere mamy dwa razu UÓ RZ Ż CH H sensu zadnego w tym nie widze!

Brzmienie słów i ich pisownia zmieniały się na przestrzeni wieków, a wiele z tych ó, u, ch itp. to właśnie pozostałości po starszych formach wyrazów. Przecież to nie jest czyjeś widzimisię. Poczytaj sobie o rozwoju języka.

Gość ostatnio spotkalam sie z
powiedz DLA mamy, a nawet zabral DLA FACETA zamiast zabral facetowi....

Gość kujawiok
czymu tak sie dziwita jak ci sie nie podobo to nie suchej u mnie wszyscy tak godajom i nima problemu najlepi weś sie do roboty a nie wydziwioszi kombinujesz

Gość hyhygf
albo "mam do ciebie niespodziankę" zamiast "dla ciebie":O razi mnie to

Gość hyhygf
albo "czekam za obiadem"

Gość jhghj
"japko" przez zamiast jabłko

Gość lukrecja z anyżkiem
"kamerować" zamiast filmować... brr myślałam, że tylko dzieci tak mówią

Gość halszka v
pani zapoda 20 deka szynki i dwa homosy (serki) . Pan ktory to powiedział był bardzo elegancki

Gość ana pojechana
dysleksja jest wymyślona przez nauczycieli, którzy nie potrafią uczyć... ciekawostka; UJE się nie kreskuje, bo się dostaje dwÓJE i jeszcze jedno, mówi się rwię czy rwę

Gość entropka789
forumowy (błędna forma) / forowy (poprana) forumowicz (błędna forma) / forowicz (poprawna) dyplomarium (błędna forma) / dyplomatorium (poprawna)

Gość Toffinek
W każdym kraju jest taki sam problem, tylko nasz język jest na tyle skomplikowany zwłaszcza pod kątem gramatyki, że zwracamy na to uwagę. Zabawnie zaczyna się dziać jak poznajemy kogoś interesującego innej narodowości, przeczytałam niedawno taki tekst o mieszanych związkach http://www.iwoman.pl/na-serio/psychologia/zwiazek;z;obcokrajowcem;czyli;wielka;loteria,134,0,802182.html i zastanawia mnie jak obopólnie uczymy się języków.

ja z reguły mam problem z odmienianiem koncówek ;P jako ze jestem z Rśl i tutaj godo sie gwara, malo kto potrafii dobrze mówić. Niestety trzeba umieć 2 jezyki :D swój rodowy no i polski oczywiscie. Zawsze mialam z tym problem ;) nigdy nie umiałam do końca przeprowadzić rozmowy w jezyku polskim ;) dlatego ten problem z koncówkami :(

pisać, pisze bez problemu ;D mozna sie zastanowic ;P ale zeby cos powiedziec, to czuje sie jak młot.. gwara slaska jest fajna, ale niestety duzo osb robi bledy uczac małe dzieci gwary.. powinni uczyc i polskiego i gwary..

Pisanie przymiotników utworzonych od nazw miast i państw dużą literą. Wkurwia mnie to nieziemsko.

Gość ilinoji
znam kogoś, kto mówi "do" zamiast "dla", np. "mam prezent do ciebie":O albo, że "patrzał" na jakiś film i czasem trafia się "rodzicą" zamiast "rodzicom" 😭

Gość jacieniemoge
Mnie najbardziej wkruwia coś w stylu "nie ufam facetą", zamiast "facetOM".