Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zabeczkaaaaaa

znieczulenie przy porodzie

Polecane posty

Tylko porównaj sobie zarobki w Belgii i w Polsce. I kogo stać na to wszystko. tu dla położenj, tu dla lekarza, tu za znieczulenie, tu za osobną salę itd.

a nie ma szpitala gdzie moglabys wynajac sobie połozna i zapłacic za znieczulenie tak jak magdaaaaa popytaj ja jestem z pod wrocławia i w okolicy jedyny godny polecenia szpital to w Trzebnicy jest on państwowy nie maja wanny do porodow ale wszyscy chwala

Zależy od miasta. W całym Szczecinie i jego okolicach nie dostaniesz znieczulenia przy sn - nawet odpłatnie. Brakuje Anestezjologów.

w belgii pani w sklepie zarabia ok 1000-1200 euro, koleżanka za poród 4 lata temu zapłaciła 4000 euro wiec sobie porównaj czy jest tak tanio, wychodzi drożej niż u nas po opłaceniu lekarza, położnej i znieczulenia i pokoju jednoosobowego

To teraz pytanie, czy nie lepiej opłacić prywatną klinikę a nie państwowy szpital. Niestety nie rozeznaję się w pensjach belgijskich i w cenach porodów. U nas jest to drogie, bardzo drogie i dla wielu niedostępne. Osobiście uważam, że takie rzeczy jak znieczulenie powinny być nieodpłatne.

poza tym jak w Polsce kogoś nie stać na opłacenie tych 'Luksusów" to i tak nie zostaje sam na fotelu czy łóżku, ma się opiekę bo mieć musi, nikt rodzącej samej nie zostawi, ale położną trzeba sie podzielić z innymi rodzącymi

Ja nie mówię, że jest refundowane, uważam, że powinno być. To też zależy ile jest rodzących itd. Np. jak ja rodziłam to tak mało było kobiet, że położne były po jednej na pacjentkę.

hahaha "znajdź szpital w którym jest to refundowane" - u mnie wiązałoby się to z oddaleniem szpitala od miejsca mojego zamieszkania o nie mniej niż 100 km ;D

piszesz że powinno byś refundowane wiec pisze znów JEST REFUNDOWANE W WYBRANYCH SZPITALACH. a teraz zadam pytanie za które mnie zlinczujecie, położna w Warszawie 600 zł, znieczulenie 600zł razem daje 1200zł, czy jak to jest dla was duża kwota to za ile wy dziecko chcecie wychować????

Magda chyba się nie zrozumiałyśmy. Domyślałam się, że to napiszesz. To nie jest duża kwota dla mnie, za komfort i wygodę. Ale wczuj się w sytuację tysięcy matek, dla których 1200 zł to ogromny wydatek i co one mają cierpieć? Nie każdy żyje za 5000 tyś miesięcznie są rodziny dla których 1500 to dużo i co oni mają się pozbawić możliwości posiadania dzieci? I nikt tu linczować nikogo nie będzie :)

To nie kwestia tego za ile dziecko chcemy wychować - ale tego, by znieczulenie było refundowane dla każdej a nie dostępne tylko dla tych, ktore na to stac.Jesli nie widzisz, ze chodzi o rownosc i zasade, jesli nie widzisz, ze teraz prawo do znieczulenia maja te, ktore maja pieniadze A TEZ NIE ZAWSZE - to nie bardzo jest o czym dyskutowac.Podaj szpital w każdym miescie, w ktorym refunduja zewnatrzoponowe przy sn. Bo to, ze refunduja w Warszawie w 1 szpitalu niczym nie przeswiadcza, jesli rodzi cala Polska, zadna normalna kobieta nie bedzie w terminie jechac pociagiem z jednego konca PL do Wawy na porod, gdzie moze dostac znieczulenie refundowane.

1.jak kogoś nie stać na utrzymanie dziecka to nie powinien się decydować na to dziecko 2. jak kogoś nie stać na znieczulenie to niestety musi zdawać sobie sprawę ze musi cierpieć

żyjemy w takim kraju gdzie na prowincji jest jak jest, ja na szczęście mieszkam w stolicy i mam duży wybór wszystkiego dlatego pozostaje mi tylko współczuć bo wiem jak jest w małych miasteczkach

1. Może i nie powinien ale nie Tobie o tym decydować i tym samym nie daje to prawa ani Tobie - ani nikomu innemu - do decydowania o Jej cierpieniu2. Całkiem odpowiednie byłoby życzenie Tobie, lub członkom Twojej rodziny, by kiedyś przytrafiła Wam się ciężka sytuacja życiowa z koniecznością amputacji kończyny bez znieczulenia, bądź ze znieczuleniem odpłatnym. Na szczęście mam trochę więcej wyobraźni niż Ty i nikomu nie życzę cierpienia ze względu na brak wypełnienia portfela.

Chyba się nadal nie rozumiemy. Ale nie wiem czy jest sens tłumaczyć. AD 1. czym innym jest wydawanie co miesiąc jakiejś kwoty na siebie i dziecko a czym innym jest "luksus" znieczulenia, którego można sobie odmówić, a za to kupić inne potrzebne rzeczy. AD 2. Idąc tym tropem ludzie którzy nie mają pieniędzy powinni ogólnie cierpieć bo nie stać ich na wiele rzeczy. Czy bezdomny powinien zdychać w rowie bo nie płaci ubezpieczenia? Bo nie na nie nie stać? Nie rozmawiamy o operacji biustu, bo chce mieć większy, a o cierpieniu ludzkim, któremu można ulżyć. Nie przemawia to do ciebie?

Poza tym pisałam - nie wszędzie jest dostępne znieczulenie nawet odpłatnie - u mnie w całym mieście nie jest dostępne a mieszkam w Szczecinie, nie na Prowincji. Jakim prawem ktoś decyduje za mnie, czy mam cierpieć przy porodzie? Życzę sobie i innym pełnej refundacji i nigdy nie będę chrzanić, że poród boli, ma boleć i niech kobiety cierpią. Bo to niewyobrażalne, by w XXI wieku kobieta rodząca nie miała dostępu do zzo (BEZ WZGLĘDU na to, czy ją stać i nie chcą - czy nie podadzą, bo jej nie stać).

jutro zadzwonię do szpitali w Szczecinie i to sprawdzę bo nie chce mi sie wierzyć że nawet za kasę nie robią znieczulenia, a co do cierpienia, niestety wszędzie tak jest ze ten co ma kasę ma lepiej a ci biedniejsi albo bezdomni pozostają z minimalna opieką i cierpieniem albo w ogóle nie mają opieki, tak jest na całym świecie i nikt tego nie zmieni, pieniądz rządzi światem

poza tym co się tak podniecacie ;) masze mamy rodziły nas na "żywca" i żyją, przez tysiace lat luzie rodzą i jakoś nie narzekają :) trochę więcej optyizmu

Powodzenia :Dnie chce ci się wierzyć - obdzwoń wszystkie, nie pomiń także okolic Szczecina - jak Police, czy Gryfino :D Tam też nie uświadczysz znieczulenia odpłatnie :DTo, że wszędzie jest "kto ma kasę, ten ma lepiej" nie znaczy, że tak być powinno i że takie osoby jak Ty powinny to popierać (!!!) poza tym jest pewna różnica pomiędzy płaceniem za luksus dodatkowy a płaceniem za to, by nie bolało. Ogromna różnica - wręcz.

jaaasneprzez tysiące lat amputowano kończyny na żywca, cesarki robiono przez setki lat na żywca i też nie narzekano :Dmoże wróćmy do jaskiń?

Magda rodziły, to dlaczego ty nie rodzisz? :D Nie przeżywaj i doznaj tego "jakże cudownego aktu" w pełnej krasie. Kiedyś wyrywali zęby na żywca, nogi ucinali na żywca, leczyli się babką i wierzyli, że przelewanie jajka albo innego syfu nad dzieckiem coś da. Na szczęście namy XXI wiek i nowe możliwości medyczne :).

W Rzeszowie znieczulenia też nie ma :). Niestety, chyba że jest tak jak pisałam, znajomy lekarz. Nawet prywatni lekarze nie bardzo chcą załatwiać ZZo. W żadnym szpitalu, wbrew temu co piszą na stronie Rodzić po ludzku nie ma znieczulenia odpłatnego :). Nglka zdecydowanie jak dla mnie to też ogromna różnica, że czym innym jest ulga w cierpieniu. I też nie uważam, że tak powinno być. Jeśli już ciągną z obywateli kasę to wydawali by ją stosownie.

stać mnie to się znieczulę :P mam wrażenie że jesteście złe na cały świat za to co was spotkało i złośLwość moja domaga sie zeby napisać NIKT WAN NIE KAZAŁ ZACHODZIĆ W CIĄŻĘ ŻEBY TERAZ BIADOLIĆ NA FORUM DO PANA PREZYDENTA NAPISZCIE PETYCJĘ BO TO ON OBIECYWAŁ DLA MATEK GODNE TRAKTOWANIE I POLITYKĘ PRORODZINNĄ i znajdę jutro szpital ze znieczuleniem w Szczecinie

Gość we Wrocławiu od sierpnia 2007
nie ma w ogóle możliwości ZOZ - znieczulenia zewnątrzoponowego; albo cesarka albo rodzisz na żywca. Czasem można skorzystac pod warunkiem skierowania od... psychiatry, ewentualnie od neurologa (cena skierowania - około 800 zł). Przyczyna - rzekomy brak anestezjologów... O takich drobiazgach jak gronkowiec na oddzialach położniczych nie wspomnę. I to wszystko w wielkim mieście pretendującym do miana europejskiego miasta spotkań, kandydującym do EXPo etc, etc... Wroclawianki generalnie uciekają teraz rodzić do trzebnicy (niestety tam tez gronkowiec...), Oławy, Lubina (tam jest prywatna porodówka, jedyna na tę chwilę w regionie) albo Leszna. Prywatna porodówka ma powstać za kilka miesięcy na Łowieckiej.

Zamiast mieć wrażenia - zacznij myśleć i czytać ze zrozumieniem.Jestem nie zła ale zniesmaczona, że kobiety nie mają prawa do rodzenia po ludzku.Ponadto ja rodziłam przez cc, więc mnie ta wątpliwa przyjemność konania z bólu przy porodzie sn - ominęła.Szkoda, że swój mały światek ograniczasz do tego, co przypuszczasz a nie do wysnucia mocnych argumentów. Nie najdziesz szpitala ze znieczuleniem w Szczecinie. Ani jutro - ani za tydzień.

Ehhhh no wiadomo, zazdrość mnie zżera jak jaksny fix :D I zła jestem też na cały świat :D. Ojjjj taaaak spotkała mnie taka tragedia życiowa jak nigdy :D. Pozdrawiam serdecznie.

Gość miało być
we Wrocławiu od sierpnia 2004

jak tak chcecie to znieczulenie to ruszcie dupska do warszawy i tu nawet za darmo będziecie miały, jak was czytam to normalnie mam kolejne wrażenie, tym razem że jesteście takimi starymi ciotkami które siedzą jak te kwoki w domu i marudzą, typowo Polska cecha NARZEKANIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! wysłałam już kilka maili do szpitali w Szczecinie i zobaczymy czy nie załatwię, żegnam was bo jestem śpiąca a rano idę do pracy zarabiać na poród taki jaki mi się należy, czyli ze znieczuleniem położną lekarzem i jedyneczką