Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Szczepan

Dlaczego polaczki tak uroczyście obchodzą rocznicę śmierci Karola Wojtyły?

Polecane posty

Gość bez odbioru
Luśka i Daria, Tak się składa, że potrafię oddzielić KK jako instytucję (i o tym mówiłam) od jednostek, czyli księży. Księża są różni, bo są to TYLKO ludzie. Znam i wspaniałych księży, którzy są duchownymi z powołania i znam zakłamane ścierwa w sutannie, które traktują bycie księdzem jak intratną fuchę i chyba nawet w boga nie wierzą żadnego poza władzą i pieniądzem. To, czemu się sprzeciwiam, to traktowanie KK i jego przedstawicieli jak świętych krów, o których złego słowa nie można powiedzieć. Pozdrawiam.

Gość Luśka W.
Tak właśnie napisałam, że postanowiłam przyjąć i docenić dziedzictwo kulturowe kraju, w którym przyszło mi żyć. I niczego nie klasyfikowałam, a jedynie wyjaśniałam proces i przyczyny takiego, a nie innego stanu rzeczy. :)

krytyka kosciola kojarzy sie jednoznacznie z krytyka samego boga.przy tym stosowanie zastraszania uzuwajac imienia boga,teksty o nieposluszenstwie , karze bozej itp..to wszystko jest jedynie forma manipulacji i kontroli ciasnych przestraszonych poszukujacych sensu swojego zycia umyslow.

Gość Luśka W.
123, zapomniałaś napisać, ze TOBIE się tak kojarzy, nie wypowiadaj sie w imieniu wszystkich umysłów, bo nie sądzę, żebyś miała do tego podstawy :)

wypowiadam sie jedynie w swoim imieniu,jednoczesnie wiedzac z rozmow z innymi osobami,ze nie jestem odosobniona.nie buduje opinji o swiecie na podstawie narzucanych mi informacji.jestem jednostka myslaca, swiadoma i odpowiedzialna za swoje zycie,nie kierowana przez zadne religje i doktryny.nie ide na latwizne,przyjmujac zwierzchnictwa nadrzyrodzonej sily nad moim zyciem.nie potrzebuje prowadzenia mnie przez kosciol za raczke do ''nieba''.

Gość Jan Paweł Dwieście Drugi
:classic_cool:

Gość Jan Paweł Dwieście Drugi
Co ty kurwa nie powiesz :o

\"To, czemu się sprzeciwiam, to traktowanie KK i jego przedstawicieli jak świętych krów, o których złego słowa nie można powiedzieć. \" bez odbioru ---------------> ja Ciebie bardzo dobrze rozumiem, ale w sumie - dlaczego uważasz, że złego słowa nie można powiedzieć? Moim zdaniem zło powinno być piętnowane, czego by nie dotyczyły - organizacji religijnej czy polityki. Zło to zło. Ale piętnujmy TYLKO zło, a nie wylewajmy dziecka z kąpielą - czyli piętnując to co złe w KK, nie przerzucajmy tego na wszystkich!!! Zgadzam się również z opiniami, że przesadny kult pamięci - i tu dodam - KOGOKOLWIEK (czy to Papież, czy ktoś inny) może być w pewnym momencie męczący. Pamiętajmy jednak, że to MEDIA wszystko nakręcają.

Gość przystojniacha
a krew oddajecie?

Gość bez odbioru
Daria, masz rację, problem tylko w tym, że dla wielu osób ksiądz jest właśnie nietykalny, problem w tym, że KK najczęściej nie daje ludziom prawa do wyrażania krytyki, ale tę krytykę traktuje jak atak na wartości chrzescijańskie :-o spróbuj zaproponować zmianę finansowania KK tak, żeby utrzymywali tę instytucję tylko wierni. spróbuj wyprowadzić religię ze szkół, które są świeckie przecież! spróbuj w parlamencie (mamy rozdział kościoła od państwa!) przegłosować jakikolwiek przepis, który jest potępiany przez KK. jak dla mnie to paranoja :-o kościół powinien zajmować sie WIERNYMI, a nie całym społeczeństwem. niestety, KK w Polsce (i nie tylko) pozwala sobie na zbyt wiele. w sumie szkoda, bo strzela sobie w piętę :-o pozdrawiam

Gość przystojniacha
jak to nie wiesz?!!!!!!!!!!!!! uratujesz zycie

Gość przystojniacha
bo zachowujecie sie jak kocioki

przystojniacha ------> wiem, czemu służy oddawanie krwi, ale nadal nie powiedziałeś, co to ma wspólnego z dyskusją. No i przy okazji możesz wytłumaczyć, co to są \"kocioki\" - bo niestety - to nie moja gwara :)

Gość katolik polski i praworządny
nie gadajcie, że Beatyfikacja JP2 to dla Was nic istotnego.