Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Szczepan

Dlaczego polaczki tak uroczyście obchodzą rocznicę śmierci Karola Wojtyły?

Polecane posty

Gość bo takkkk
Polacy to naród marudzący:D--to fakt.Tylko w Polsce na pytanie dawno niewidzianego znajomego''co u Ciebie słychać''opowiadamy dokładnie ze szczegółami co Nam nie wyszło,lub jesli chcemy wzbudzić zazdrość koloryzujemy fakty:) W UK czy innym kraju na pyt''co u Ciebie''odp ''wszystko ok'' Polacy tacy własnie są:)

wszystkie dewotki odsylam do topiku Fatalne zauroczenie - on jest Ksiedzem!!! prosze zwrocic uwage na liczbe uczestnikow, ponat 11-tesiecy.radze sie pospieszyc, bo nie dlugo nie bedzie jednego wolnego ksiedza!

Gość zbuk gięsi
Każdy, kto się wychowal w Polsce, jest spadkobiercą i wytworem kultury Imperium Rzymskiego, chrześcijaństwa i Kościoła Katolickiego. Bez względu na to czy mu to podoba się, czy nie. Są inne wielkie kultury,religie i cywilizacje- japońska,chińska,hinduska, islamska, żydowska. I cywilizacje plemienne Afryki i Oceanii. Nie oceniam, która jest lepsza, ale wszystkie są w jakimś stopniu represyjne wobec jednostki i żadna z nich nie jest idealna. To tak w nawiązaniu do krytyki Kościoła, państwa,autorytetów i polskiego społeczeństwa z jego zakłamaniem i skłonnością do egzaltacji.

Gość goniak333
bo polska to dziwny kraj.mnie trafia szlak np na sms o papierzu wyslij bo inaczej umrzesz. no weźcie wierzy ktos w to?? albo wklejanie fotek na nk co im to da?? niehc ida do ksocilo pomodla sie to lepiej uczca pamiec papierza niz glopimi lancuszakimi i fotami..

Gość Luśka W.
Ciekawe w jakim ja kraju żyję, ze żadne foty na naszej klasie lub łańcuszki nie robią na mnie wrażenia, a więc nie widzę potrzeby, żeby się podpierać tak marnym argumentem przeciwko postawie Papieża. Wady narodowe to zupełnie inna kategoria. Zasługi kościoła dla naszej konkretnie kultury są liczne i co najwyżej można by mieć zarzut, że akurat jakiejś takiej przesadnej martyrologii i mentalności cierpiętniczej nie udało się naprawić ;-)

Gość Luśka W.
Kościołowi nie udało się w nas naprawić, bo i pewnie nie próbował :)

Gość bez odbioru
"jestes rozwodnikiem? zyjesz na kocia łape? popelnilas aborcje? kłamiesz, oczerniasz, nieuczciwie żyjesz? naduzywasz srodkow odurzajacych? rodzice wpoili Ci ateizm i nienawisc do KK, bo wskazywal ich biede moralna? odpowiedz sobie na te pytania. dobry czlowiek slucha głosu mądrzejszych od siebie. tylko zły ucieka przed tym głosem, boi sie uslyszec slow prawdy." uwielbiam czytać Twoje posty mi mała :D rozbraja mnie Twoje przekonanie o własnej "lepszości" "dla mnie obrona światopoglądow i wyznawanych swietosci to fundament czlowieczenstwa." no widzisz, dla mnie też. tylko że dla mnie "świętością" jest np. prawo do wolności zarówno wypowiedzi jak i sumienia. uważasz, że ateista jest złym człowiekiem tylko dlatego, że nie wierzy w siły wyższe? uważasz, że rozwodnik jest skazany na potępienie? uważasz, że kobieta, która dokonała aborcji (bo ratowała swoje życie, zdrowie lub dzieci, które już żyją) zasługuje na to, żeby w nią rzucać kamieniem? nie lubisz sobie czasem wypić kieliszka wina? uważasz, że człowiek żyjący bez ślubu jest mniej wart niż Ty? uważasz, że nie można oceniać KK jako INSTYTUCJI, która przez wieki dopuszczała się oszustw, kradzieży, morderstw, gwałtów i dawała przyzwolenie na niszczenie całych narodów? masz coś do osób homoseksualnych? masz prawo do poglądów, jakie prezentujesz, tylko wybacz, ale powoływanie się w tym momencie na JEZUSA jest wielkim nadużyciem :-o bo ON nie osądzał, bo ON wbrew ówczesnej hierarchii przestawał w najmniejszymi, najbardziej potępianymi. zapewne wiesz, kto to był faryzeusz. i na pewno znasz przypowieść o źdźble i belce w oku.

Gość Luśka W.
"KK jako INSTYTUCJI, która przez wieki dopuszczała się oszustw, kradzieży, morderstw, gwałtów i dawała przyzwolenie na niszczenie całych narodów? " Wyciąganie zachowań, które zdarzały się instytucji kościoła przed prawie 10 wiekami i mierzenie ich współczesną miarą jest niedorzeczne. W tamtym czasie znaczni okrutniejsi byli władcy świeccy, którzy dodatkowo mieli głęboko gdzieś los chłopa - niewolnika, czy innego prostego człowieka. A własnie kościół jako pierwszy zaczal nieść jako taką oświatę, na której skorzystała zresztą również, a może przede wszystkim arystokracja.

Gość bez odbioru
" Wyciąganie zachowań, które zdarzały się instytucji kościoła przed prawie 10 wiekami i mierzenie ich współczesną miarą jest niedorzeczne. " ja mówię o DWUDZIESTYM WIEKU :P

Gość Luśka W.
Jasne, dwudziestowieczny kościół katolicki kazał gwałcić i mordować. gratuluję trafnej oceny rzeczywistości :O

Przeczytałam cały topik i jestem załamana ..... Załamana tym, że ludzie potrafią być takimi - żeby nie nazwać tego dosadniej - perfidnymi, zawistnymi osobami!!!!! Nie szanujesz osoby JP II - nie obchodź jego rocznic, ale wygaduj takich bzdur!!!! Wypowiedzi niektórych osób sprawiły, że - mimo, że uważam się za humanistkę - naprawdę zaczęłam wątpić w czlowieka! Tyle złości, jadu w tych wypowiedziach..... Czy naprawdę ten świat jest taki plugawy, nie uznaje żadnych wyższych wartości? Chętnie poznałabym niektóre wypowiadające się tu osoby, żeby zobaczyć jakie tak naprawdę wartości przyświecają ich życiu, dzięki którym czują się aż tak usprawiedliwione do tego, żeby pluć na kogoś, kogo nawet ci którzy nigdy go nie poznali, są ateistami lub grzesznikami - szanują i cenią ....

Gość Luśka W.
Jezus tez był wyśmiany i wykpiony, pierwsi chrześcijanie prześladowani, a Kościół zawsze będzie miał jakichś przeciwników. Jednak skoro przetrwał już tak długo to i dalej trwać będzie. :)

Gość bez odbioru
Luśka, błagam, naprawdę nie wiesz nic o tym, że katolicki papież błogosławił czołgi nazistowskie? Że w bardzo katolickiej Hiszpanii Franco, czy równie katolickim Chile Pinocheta ludzie znikali w niewyjaśnionych okolicznościach tak jak w ZSRR? Że Watykan pomagał zbrodniarzom hitlerowskim po wojnie uciekać do Ameryki Pd. (np. do Argentyny za zgodą Juana Perona)? "Jezus tez był wyśmiany i wykpiony, pierwsi chrześcijanie prześladowani, a Kościół zawsze będzie miał jakichś przeciwników. Jednak skoro przetrwał już tak długo to i dalej trwać będzie. " Cóż, obecny KK ma tyle wspólnego z pierwszymi chrześcijanami, ile obecny papież z rybakiem, jakim był Piotr.

Gość Luśka W.
O tym nie wiedziałam, ale odpowiem, ze kto bez winy niech rzuci kamieniem. Wszędzie znajdą się jednostki, które wystawiają złe świadectwo grupie, z która są utożsamiane (patrz chociażby niemiecka opinia o Polaku złodzieju). Ale nie zapominaj też, ze KK przez wieki bronił porządku rzeczy, który uratował wiele istnień ludzkich (dla których jakieś rewolucje, czy inne ruchy oznaczałyby głód, choroby, nędzę i zagładę)

Luśka W ------- DOKŁADNIE!!!!! bez odbioru -------- dodając za przykładem danym przez Luśkę - czy to że większość Niemców uważa Polaków za złodziei i i pijaków, oznacza że ja i Ty też jesteśmy złodziejkami i pijakami??? To właśnie jest idiotyczne PROJEKTOWANIE jakichś działań z jednej osoby lub grupy osób na innych należących do takowej grupy. A na świecie od zawsze było tak, że LUDZIE SĄ RÓŻNI. To naprawdę tak ciężkie do zrozumienia??? PS. Nawet w czasach, za które chrześcijaństwo może się rumienić ze wstydu - np. średniowiecze - walka z szatanem poprzez palenie na stosach bogu ducha winnych ludzi oskarżonych o czary - byli również księża UCZCIWI I DOBRZY i nie można powiedzieć, że wszyscy wtedy \"byli be!\"

Gość Luśka W.
Dara, nam teraz łatwo oceniać i potępiać tamte średniowieczne działania, ale nie zapominajmy, ze to były zupełnie inne czasy, inne postrzeganie rzeczywistości i odmienna mentalność. Nikt z nas nie wie, co by myślał żyjąc w czasach wojen krzyżowych. Może też by wierzył w słuszność takiej polityki. Poza tym, gdyby nie wojny z tzw. niewiernymi, pewnie teraz musielibyśmy wyznawać Allaha

Gość Luśka W.
... bo bylibyśmy pod panowaniem kultur islamskich

Gość Luśka W.
Podobno w kanadzie jest taki dowcip-pytanie: co dałoby skrzyżowanie Polaka z gorylem?odp. opóźnionego w rozwoju goryla :) A wracajac do nauk kościoła, w Stanach jest bardzo duży odsetek ludzi regularnie chodzących do kościoła, a subkultury hippisowskie, komuny dzieci kwiatów itp jakoś się nie uchowały zbyt długo. Bo nauki kościoła z pewnością nie są skierowane przeciwko człowiekowi i dobru jednostki. może to dzięki nim odsetek ludzi chorych na choroby weneryczne i AIDS nie jest znacznie większy :)

Luśka ------ moim skromnym zdaniem już określenie \"wojna religijna\" jest totalnym nieporozumieniem! Zwłaszcza w kontekście nauk chrześcijańskich. Ale jak już pisałam - zawsze, w każdej grupie osób znajdą się lepsi i gorsi. W średniowieczu, gdzie większość kleru własnymi rękami nawrzucała sobie \"kamyków do ogródka\" i to na wiele pokoleń - zdarzali się też uczciwi i dobrzy księża. Cały czas podkreślam zatem, że nie można wrzucać wszystkich do jednego worka i mówić \"kościół jest super\" albo \"kościół to gromada obłudników\". Zawsze byli i będą - księża dorobkiewicze, księża pedofile oraz księża uczciwi i z prawdziwym powołaniem! PS. Jakby ktoś nie pamiętał - właśnie JP II jako głowa Kościoła przepraszał ze jego błędy! Nie musiał tego zrobić, nikt od niego tego nie wymagał - mógł upierać się przy tym, że Kościół jest nieomylny.

katolicyzm w stanach jest inny niz w polsce.kosciol w stanach nie miesza sie do polityki i rzadzenia,sa od tego profesjonalisci.kosciol w polsce ma za duzo wladzy i oczywiscie sprawnie to wykorzystuje.tolerancja dla wierzen innych i akceptacja jest czyms oczywistym nie podlegajacym dyskuscji.jest rowniez nie na poziomie narzucanie swojego sposobu myslenia.wyobraz sobie sytuacje gdzie przy tym samym stole do lunch-u siada piec roznych religji, i wszyscy sie szanuja nikt nie ma z tym problemu.

Gość do szczepana
wiesz gdyby nie Karol Wojtyła i jego pontyfikat, to nie wiem czy dzisiaj mógłbys sobie siedziec przed kompem i pisac co myslisz. Bylibysmy druga Białorusia. Wybór Polaka na Papieża miał swój i kontekst polityczny. A przy okazji nasz Karol wiedział jak przemówic do ludzi,dać im nadzieje i w końcu doczekać się końca komunizmu. Wiec lepiej naucz sie zmawiac modlitwe za takiego Polaka, bo mało takich. Dla mnie drugim tak samo wielkim Polakiem jest Piłsudski. A że nasz naród nijak nie potrafi docenic wartości takich ludzi to widac słychac i nawet czuć. Papież był patriota najwiekszego formatu.

Gość Luśka W.
123 Nikt sobie nie wybiera miejsca, w którym przychodzi na świat. Stany od samego początku budowały państwowość na innych zasadach, bo i na innej podstawie (mieszanka etniczna, inne podstawy polityczno-filozoficzne). U nas inaczej się wszystko potoczyło, przy czym za ewentualnie chybioną politykę Kościoła nie można obciążać zbiorową odpowiedzialnością wszystkich wiernych.

Gość do szczepana
1 2 3 a wg ciebie ,który koscioł w Stanach miałby sie wtrącac do polityki? Przeciez to nie tylko rasowy tygiel ale i religijny.Nie porównuj Stanów do Polski , bo sie zwyczajnie nie da. Stany to zlepek narodów.

Bo to od wielu stuleci,niezaprzeczalnie największy Polak,wspaniały człowiek o światłym umyśle i niezłomnych zasadach.Bo dla Niego ta data liczyłaby się bardziej niż data narodzin,gdyż właśnie wtedy narodził się dla nieba.Nikt z nas chyba nie ma wątpliwości,że było nam dane widzieć i obcować ze świętym.Bo pokazał nam swoim życiem i cierpieniem jak mamy postępować.Bo jest wzorem norm etycznych dla wielu ludzi,niekoniecznie katolików.

żeby dodać jednak łyżkę dziegciu ... Z kultem zmarłego papieża trzeba uważać, bo w pewnych sytuacjach prowadzić to może do wypaczenia sumień. Przypominam sobie tzw. Dni Papieskie w 2005 lub 2006 roku. Akurat w tę niedzielę, kiedy zbierano pieniądze na fundację episkopatu dla młodzieży uzdolnionej (cel szczytny bez dwóch zdań) było świeżo po okropnym trzęsieniu ziemi w Pakistanie (zginęło ponad 100 tys. osób). Akcja episkopatu była bardzo nagłośniona w telewizji, kardynał Dziwisz mówił przy tej okazji, że ma kasetę z ostatnim przesłaniem, czy wolą papieża, ale nie ma jeszcze siły jej odsłuchać. Wszystko fajnie, ale przez cały dzień nikt nie wspomniał o dramacie w Azji, żeby może jakąś część składki przeznaczyć na pomoc dla ofiar. Za to bębniono, że kardynał jeszcze nie ma siły odsłuchać. To było karykaturalne. Nasze sumienia wpadły wtedy w pułapkę nadmiernego kultu zmarłego i wrażliwość serca została poprowadzona w ślepy zaułek. Jest cytat w Ewangelii, który daje do myślenia: \"Zostawcie umarłym grzebanie umarłych swoich\".

uczmy sie tolerancji i szacunku z dobrych praktycznych przykladow, a nie z perspektywy swojego jedynie podworka.mozesz sobie wierzyc w co chcesz,ale nie mysl,ze twoja religja jest lepsza niz inne tylko dlatego,ze w polsce jestes w wiekszosci.nie raz historia udowodnila ,ze wiekszosc nie ma racji.

Gość Luśka W.
Niklas, bo my już tacy jesteśmy w tej swojej polskości, ze przesadzamy zp odkreślaniem zasług naszego bohaterskiego, i jednocześnie męczeńskiego narodu, i opisany przez Cibie przykład tez by można pod to podciągnąć.. Niezły obraz satyryczny a propos mozna znaleźć w twórczości Mrozka :)

Gość Luśka W.
123, możesz uściślić do kogo skierowałaś swoje słowa? Bo jeżeli do mnie to nie mam pojęcia o co Ci chodzi (nigdzie nie napisałam, ze moja religia jest lepsza)

...to,ze moze tak nie napisalas,nie znaczy,ze tak nie uwazasz.czy chcesz przez to powiedziec,ze mozliwe jest ,ze przez ten caly czas wyznajesz cos, co moze okazac sie ogolnie nienajlepsze...?