Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Szczepan

Dlaczego polaczki tak uroczyście obchodzą rocznicę śmierci Karola Wojtyły?

Polecane posty

jesli chodzi o tego karierowicza, to cos w tym jest.jesli porownamy kosciol do wielkiej korporacji i karol wojtyla ze zwyklego pracownika zostaje CEO na caly swiat, to musze przyznac ze jest to imponujaca kariera, ale kazdy kto wie jak to jest wspinac sie po szczeblach kariery przyzna,ze nie zawsze oparte jest to na uczciwej rywalizacji.mysle, ze kaplanstwo na tamte czasy bylo po prostu dobrym rozwiazaniem, stwarzalo szance wyjazdu z komunistycznej polski itp.

Gość Luśka W.
jbxcb, aż żal czytać co wypisujesz. skad wiesz w jakim kraju przyszłoby Ci teraz życ, gdyby nie ci pogardzani przez Cibie księża. Najpewniej zasilałabyś masy trzeciego świata, czyli krajów rozwijających się

1*2*3*, czemu nie chcesz w kapłaństwie dostrzec głębszej motywacji. Zostając księdzem Wojtyła nie miał pewności, jak potoczy się jego kariera, nie mógł jej zaplanować, bo był zbyt zależny od hierarchii. Skoro zrobił taką karierę, to może dlatego że posiadł sekret bycia wolnym, niezależnym od obsesyjnego pędu do władzy. Nie sądzisz że to możliwe?

Gość jbxcb
Luska W.:-) no własnie,był chory i zamiast poddac sie prawidłowemu leczeniu on udawał cierpietnika.Wszystko na pokaz.Patrzecei ludzie jaki ja jestem wielki,jestm chory ,a jednakl udaje sie do was i nauczam was jak postepowac Luska,jak pamietam,to w katechiźmie jest cos takeigo jak grzech przeciw sobie.Ja juz jestem niewierzaca,ale papiez powinien wiedziec,ze bedac choruym powinien kurowac sie i leczyc a nie pielgrzymowac,on grzeszył przeciw sobie. A w ogoel jakby Twoja Mama tak sie zachowywała jak Wojtyła;odwiedzała w chorobie rodzione zamiast poddac sie kuracji ,chodziła ledwo ,z bolescia na twarzy .Czy uwazałabys ,ze Twoja mam jest madra,ze postepuje słusznie i czy w ogole pozwoliłabys na takei zachowanie mamy? Na epwno eni.A Wojtyła odgrywał role cierpietnika a ludzie zgromadzeni wokoł niego nic na to nie mowili,bo wiedzieli,z edzieki takeimu postepowaniu kult wojtyły długo posostanie w swiecie(szczegolnie w Polce) i co za tym idzie kasa bedzie sie sypac.

Gość jbxcb
Luska W nie jest zasługa wojtyły,z ezyjemy w takim kraju jak zyjemy

Gość jbxcb
niklas -tylko,ze wojtyła nie uczył sie za pieniadze swoje,tylko z apieniadze wiernych.A to,ze nauka była za darmo,ale ksiazki , i inne potrzebne przyrzady do nauki tez kosztuja,wiec skad wojtyła na to brał,czyzby zarobił;-)

Jbxcb, ależ leczył sie w tej chorobie. Pod koniec życia dopuścił do terapii młodsze pokolenie lekarzy, którzy uzyskali znakomite wyniki w leczeniu u niego choroby Parkinsona (dieta, gimnastyka itd.). Żył tak długo właśnie dzięki temu, że się leczył

Gość Luśka W.
jbxcb nawet nie che mi się czytać tych twoich wymysłów, papiez chorował wiele lat, ja Go spotkałam na poczatku lat 90 tych, i już wtedy był chory. Leczył się, wiele razy był w szpitalu. Ale nie wszystko da się wyleczyć!! A że tuż przed śmiercią wolał wrócić do siebie? A cóż w tym dziwnego?

na temat powolania, poczucie innosci,niechec do malzenstwa,chec przebywania w gronie samych mezczyzn ( lub kobiet w przypadku zakonnic),so to taczej oznaki HOMOSEKSUALIZMU A NIE POWOLANIA.powszechnie wiadomo,ze jak na wsi chlopak sie '' do niczego nie nadawal'' to sie go na ksiedza wysylalo, zeby sie wies nie smiala.

Gość jbxcb
mi mała-ludzie tacy jak ksieza,zakonnicy,nudzocay sie całymi dniami,nie majacy własciwie nic normalnegop do roboty,nie majacy codzinnych trosk i kłopotow moaja czas na takie cos jak nauczasnie ludzi miłosci do natury i innych takich pierdoł. Miałam ksiedza w dalszej rodzinie.Tez nbył takie cwany,nauczał,pouczał,az pewnego dnia rozstał sie z sutanna,bo zainteresował sie kobeita.I jakos wtedy odechciało mu sie gadania o wszyskim i o niczym gdy musiał sprostac normalnemu zyciu

Gość jbxcb
:-) leczył sie i owsze:-) Miał jak nalepsza opieke zrowotna,ale co wyprawiał.Zamiast pozostawac np.gdzies na uboczu,nawet polezec w łzoku to on wojazował po swiecie.No co,lubił wycieczki nie na swoj koszt :-)

Jbxcb, demagogiczny jest ten argument o uczeniu się za pieniądze wiernych. z grubsza Kościół jako instytucja stoi dzięki forsie wiernych. Mógł dla siebie, im wyżej był w hierarchii, zgarniać coraz więcej, a jednak tego nie robił. Zamiast na książki mógł przecież odkładać na fiata 125p.

Gość jbxcb
mi mał-wojtyła poszedł do seminarium w czasie wojny,wiec nie był tepiony,a co do tepienia kleru :-) to moze i tepili,ale kler ktory wdawałs ie w polityke.Ur.sie w 1966 roku,wiec wiem cos niecos na ten temat

Gość Luśka W.
jbxcb, a słowo powołanie cos Ci mówi? Są i tacy, którzy właśnie do takiej drogi zostali jak gdyby predestynowani, ale są i niewłaściwe osoby na niewłaściwym miejscu. Jak wszędzie. Malo jest idealnych rodziców, a i wielu chybionych pracowników różnorakich profesji.

Gość jbxcb
Uceikam na spaceR :-) DLE MNIE WOJTYŁA BYŁ CZŁWOIEKIEM ZAKŁAMANYM,KARIEROWICZEM I AKTORZYNA.WŁACIWE BYŁ NAJZWYKLEJSZYM CZŁWIOIEKIEM,DLA MNEI ZUPEŁNIE NIKIM

1*2*3, nie dopuszczasz motywacji religijnej przy wyborze "zawodu" duchownego. Idąc twoją drogą rozumowania, każdego nauczyciela trzeba by posądzać o skłonności pedofilskie. No bo czemu chce przebywać wśród dzieci? Wszystko można spłycić.

Gość jbxcb
lUSKA123 FAJKNIE O POWOŁANIU NAPISAŁ:-) PA

Gość bo takkkk
jbxcb--co Ty wypisujesz:O Masz prawo Go nie cenić,nie zrobił na Tobie wrażenia itd.Moim zdaniem gdyby chorował w samotni to byłaby to z jego strony obłuda.Należała Mu sie najlepsza opieka,wiec z tego korzystał. Obecny Papież siedzi w Watykanie choruje w samotni,jest lepszy od Wojtyły? Nie,On jest innym człowiekiem:)

Gość Luśka W.
"Zamiast pozostawac np.gdzies na uboczu,nawet polezec w łzoku to on wojazował po swiecie.No co,lubił wycieczki nie na swoj koszt " Ty tego nie zrozumiesz, bo obca jest Ci doktryna chrześcijańska. On "szedł i głosił ewangelię" POMIMO. W ten sposób niósł swój krzyż.

"jestes rozwodnikiem? zyjesz na kocia łape? popelnilas aborcje? kłamiesz, oczerniasz, nieuczciwie żyjesz? naduzywasz srodkow odurzajacych? rodzice wpoili Ci ateizm i nienawisc do KK, bo wskazywal ich biede moralna?" O kurcze, znalaz sie, glos sumienia :o Gdyby jeszcze ci wszyscy, ktorzy dzis obchodza rocznice smierci JP mogli z czystym sumieniem na te wszystkie [oprocz ostatniego] pytania odpowiedziec 'nie'.

Gość .....d
jaką prawdę ? czy ktoś kto nie pała miłością do Karola Wojtyły czy kk nie może być dobrym człowiekiem ? co to za bzdety ?

To nawet w pewnym sensie zabawne, że taki chłystek sobie napisze "polaczki" i myśli, że on jest ponad to:-D A zapomniała dziecina, że tyś też "polaczek"? Nawet, jak mieszkasz gdzieś za granicą, to choćbyś nie wiem jak udawał Niemca, czy nawet Greka he he, to i tak twoja polaczkowatość jest faktem;-)

niclas, podofili w kosciele jest mnostwo.jezeli masz dzieci,to miej oczy otwarte.

Gość .....d
coralina jak nie wiesz jaka jest różnica między polaczkiem a polakiem to doczytaj

Gość .....d
mi mala ty robisz to bez przerwy

Gość .....d
dla mnie nie mają pokrycia w rzeczywistości między innymi cuda boskie..

Gość wypierdziałbym Międzynarodówkę
i mnie to zadziwia, że nie mogę, dlaczego

Gość .....d
mi to się czasem wydaje że ten cały naród to cierpiętnicy, którzy jeszcze dobijają się faktem, że ich papież umarł, że Małysz daleko nie skoczył.. nic tylko na zbiorową terapię. Dlaczego nikt nie świętuje urodzin papieża tak jak jego śmierci ? :/