Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MATKA POLKA3625

Co myslicie o mleku modyfikowanym, bo ja...

Polecane posty

Gość MATKA POLKA3625

mam iieszane uczucia co do teg stylu karmienia niemowlat i malych dzieci. Niedlugo bede matka mojego pierwszego dziecka i jak sobie pomysle ze ma ono jesc jakis proszek zmieszany z przegotowana woda i to nazywa se mlekiem to niedobrzemi sie robi , przeciez to wszystko to jest sama chemia . Ja bylam wychowywana na mleku krowim i do tej pory (mam 26 lat ) nie wiem co to choroby , nigdy nie mialam grypy miewam tylko przeziebienia, jako niemowle i dziecko na nic nie hcorowalam. Co Wy o tym myslicie bo ja sadze ze to wymysl koncernow produkujacych mleko modyfikowane .

Gość zofija2222
jestes glupia

to poczekamy jak juz urodzisz to swoje pierwsze dziecko i poczekamy na twoją laktację :D

Gość MATKA POLKA3625
mojej znajomej lekarka przepisala mleko Nestle podobno najdrozsze na rynku a ona daje mleko krowie dziecku i kiedy przyszla z dzieckiem na nastepna wizyte to powiedziala lekarce ze daje to mleko Nestle a ona na to ze widac bo synek przybral na wadze i jest zdrowiutkie. Nie bede mogla karmic dzieca ze wzgledow zdrowotnych.

Gość klaseraja
chcesz dawać dziecku mleko krowie zwykłe z folii za 2 zeta ? jesuuuuu

Gość MATKA POLKA3625
Nie z folii tylko udojone od krowy bo moja sasiadka ma krowke i sprzedaje mi 1.5 litra za 2 zlote. :) :) :)

Gość no ciekawy temat
ale myślę że od tych młodych matek titaj niewiele się dowiesz. lepiej byłoby poytać kogoś z doświadczeniem czyli nasze mamy lub babcie. Jak to jest że dawniej dzieci chowały się na mleku krowim już od niemowlęctwa a dziś jakieś bebika trzeba i inne? O co tu chodzi? Nie myślę ze to krowie mleko szkodziło? Co za propaganda z tymi modyfikowanymi.

Gość no pytam się czy dawniej
ok 30-40 lat temu były nestle i bebika iinne dziadostwa? Jak to jest cze3mu dzisiaj lekarze zabraniają dawać krowie od małego? nonsens

Gość hm........
poczytaj sobie w necie o alergiach u dzieci spowodowanych złą dietą (mlekiem krowim) i następstwach w wieku póxniejszym :/

Jeżeli Twoje dziecko będzie się czuło dobrze na takiej diecie, nie będzie miało alergii ani innych dolegliwości, i jeśli będzie miało dostarczane wszystkie potrzebne składniki (D3, żelazo, itp) - to dlaczego nie? Trzeba pamiętać, że to przemysł nakręca reklamy i "potrzeby" konsumenta, a nasi dziadkowie i pradziadkowie raczej nie cierpieli z powodu braku mleka modyfikowanego typu Nestle, czy Bebiko :D

Gość MATKA POLKA3625
dlaczgo myslisz ze jestem stuknieta??? Kto dawniej dawal dziecku mleko modyfikowane (mam na mysli lata przed 90-tymi) a wszyscy zyjemy , wiec o co chodzi???

Gość może krowie
być za tłuste ale trzeba by było pewnie z wodą zmieszać

Gość klaseraja
mleko krowie jest strasznie tłuste i ciężkie, nie to co w sklepie, trzeba je rozwodnić z wodą bo inaczej wykonczycie dziecku wątrobę albo rozwiniecie na przyszłość jakąś alergię, która się pojawi gdy dziecko zacznie spożywać produkty normalne ze sklepu.

O to chodzi ze kiedyś było mneij alergii niż teraz bo nie była tak cywilizacja rozwinięta, nie było chemii i zanieczyszczeń to i mleko nie szkodziło bo nikt na nie nie był uczulony. A mleko to silny alergen. Ale rób jak uważasz, to ty bedizesz ryzykować zdrowiem swojego dziecka.

Gość hm........
dawniej nie było tylu alergii. Nasze mamy odżywiały sie zdrowiej, bo w pożywnieniu nie było tyle chemii co dziś, a co za tym idzie, nasze organizmy sa nafaszerowane chemią i przekazujemy to niestety naszym maleństwom, stąd wzięły się mleka modyfikowane, bo mleko krowie jest silnym alergenem niestety Alergia u dziecka spowodowana złym odżywianiem może się ujawnić w wieku późniejszym, więc nawet jeśli dziecko będzie dobrze tolerowało mleko krowie, to nie ma gwarancji, że w późniejszym okresie ona (alergia)się nie objawi

Przeciwskazania do karmienia piersią Przeciwwskazania bezwzględne Ze strony dziecka • Galaktozemia Ze strony matki • Ciężka choroba psychiczna • Niewydolność krążenia 4 stopnia wg skali NYHA • Przyjmowanie niektórych leków • Narkomania - branie narkotyków wywiera szkodliwy wpływ na psychikę i emocje kobiety, upośledzając jej zdolności opiekuńcze. Przeciwwskazania względne Ze strony dziecka • Fenyloketonuria, choroba syropu klonowego • Rozszczep wargi i podniebienia Ze strony matki • Nieleczona aktywna gruźlica • Zakażenie HIV • WZW typu A i C (okres wiremii) • Cytomegalia (wcześniaki) • Opryszczka na brodawce lub otoczce • Ropień piersi Autorka już napisała, że nie będzie mogła karmić ze względów zdrowotnych. Musi to być ważny powód, skoro szuka innych wyjść.

Gość MATKA POLKA3625
lilitka --- tez mysle ze to reklama nalreca nasze potrzeby a koncerny tez chca zrobic. Lekarze pediatrzy podobno zawsze przy pierwszej wizycie z niemowlakiem przepisuja mleko modyfikowane czy nie uwazacie to za dziwne. Tak samo jest z ginekol ktorzy od razu proponuja piguly anty na dzien dobry.

\"Zwykłe mleko krowie jest absolutnie nieodpowiednie dla niemowlęcia - ma zbyt dużo białka, sodu, potasu, chloru - a to oznacza nadmierne obciążenie niedojrzałego jeszcze układu wydalniczego. Zbyt mało jest w nim natomiast nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT - koniecznych do rozwoju układu nerwowego), laktozy, witamin i żelaza. Modyfikacja składu mleka krowiego polega przede wszystkim na obniżeniu całkowitej ilości białka i zmianie jego jakości przez dodanie białek serwatki. Zmienia się też ilość i jakość tłuszczu dzięki dodaniu tłuszczów roślinnych (źródło NNKT). Mleko także uzupełnia się laktozą, witaminami i niektórymi mikroelementami, a zawartość innych składników mineralnych obniża.\"

\"Lekarze pediatrzy podobno zawsze przy pierwszej wizycie z niemowlakiem przepisuja mleko modyfikowane czy nie uwazacie to za dziwne.\" pogieło cie? :D po pierwsze zwykle mleko modyfikowane jest bez recepty a tym którym przepisują to na recepte jest naprawde potrzebne (alerkie, nietolerancje laktozy itp)

Gość MATKA POLKA3625
Nie moge karmic dziecka piersia ze wzgledow zdrowotnych nawet lekarz mi tak powiedzial , ale nie chce o tym pisac. Planuje przez pierwsze tyg albo rozcienczac mleko krowie woda albo karmic mlekiem modyf (ale tylko przez mies lub dwa) a potem mleko krowie. A ten synek mojej kolezanki chlop jak dab przez zime to nawet kataru nie mial a synek mojej szwagierki ( mleko bebiko) cala zime jak nie katar to goraczka to znowu biegunka 2x byl w szpitalu.

Gość klaseraja
kiedyś to było kiedyś - zamierzchłe czasy nie skażone chemią jak jesteście za naturą to po co kobiety w ciąży biorą kwas foliowy - nawet ministerstwo zdrowia zaleca spożywanie jeszcze przed ciążą , kiedyś nie było szczepionek i dzieci niektóre jakoś przeżyły, to nie szczepić swoich dzieci - zwolenniczki natury. Aż żal mi tych dzieci naprawdę bardzo :-( bo musi trawić mleko krowie - to straszny wysiłek dla organizmu maluszka , podrażniają mu sie narządy wew, może być tłusty ale w przyszłości objawi się to powikłaniami których nie skojarzycie z mlekiem krowim.Pójdzie też na inne układy niż pokarmowy - ukł oddechowy, wydalniczy, kostny itd.

Gość hm........
jeśli juz wiesz że nie chcesz karmić dziecka mieszankami to Twój wybór. Nie życzę Ci źle, oby Twoje dziecko nie miało alergii, ale przygotuj się, że możesz w przyszłości spędzić wiele godzin u lekarzy, żeby dobrze Ci dziecko zdiagnozowali.. typy alergii są różne i napradę wbrew pozorom nasi lekarze nie potrafią jej zdiagnozować, ja po lekarzach latałam 3 lata, nawet w klinice z małą leżałam, zanim zdiagnozowali u niej głęboką alergię pokarmową z której być może nigdy się nie wyleczy.... (dodam, że karmiłam ją piersią 14 miesięcy, a ponoć długo karmione dzieci nie mają alergii.. , więc skoro dostała alergii po moim mleku to nie chcę wiedzieć co by było po krowim) i jeszcze jedno... dieta dziecka alergicznego jest droga, więc uwzględnij to czy nie lepiej karmić modyfikowanym i dmuchać na zimne czy....

Gość MATKA POLKA3625
do hmm---- ja pilam mleko krowie i zyje wiec moje dziecko tez przezyje klasjera--- jak napisalam wyzej + nie mam wykonczonej watroby ani alergii a synek szwagierki ma ale zaden lekarz nie wie na co. Co myslicie o tych obiadkach ze sloiczkow ? Bo moim zdaniem to dopiero jest chemia. Wole sama ugotowac cos z ekologicznych produktow niz dawac dziecku jakies swinstwa

meaaa nie przesadzaj. Każda matka ma prawo decydować o diecie własnego dziecka. Ważne, żeby dziecko czuło i rozwijało się dobrze :)