Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malakulka.

jak szukac pracy kiedy nie ma sie znajomosci i nie ma ofert?

Polecane posty

Gość malakulka.
:(:(:(:(

Gość malakulka.
ja juz jestem u kresu wytrzymalosci dzis bylam w Up, a pani do mnie ze przyszlam przed teminem:O

Gość hektor55
Wor spida, chcialem zaznaczyc ze to nie naciaganie ja sie nie boje podac swego meila a ty?Gdybys dokladniej to obejrzal to zmienisz zdanie zobacz na wyszukiwarce o amigobonus ile tam jest ofery pracy nawet sa podane w urzedach pracy to co to lipa?A totek to jest dodatowa praca i wygrane Tylko dla tych co chcą.Wystarczy ze ktos mi poda swoj nr tel na moje GG-7091914 a otrzyma numery duzego na najblisze losowanie duzego lotka i te numery biora udział w losowaniu jezeli ktos trafi np 5-tke z tych liczb to z całej sumy otrzyma 1/20 na swoje konto To lipa? A teraz jest kumulacja 6 baniek to 1/20 z calej sumy chcialbys miec? to mi napisz ze tego nie chcesz pozdro

W książce R. Cialdini «Psychologia wpływu» został opisany jeden ciekawy psychologiczny eksperyment. Do klatki umieścili kilka głodnych małp a w kącie zawiesili wiązkę bananów. Jak tylko któraś z małp próbowała sięgnąć po banany, to całą grupę oblewali zimną wodą. Tak się działo tak długo aż małpy rezygnowały z prób i odchodziły od bananów. Po jakimś czasie zwierzęta zrozumiały, że banany ruszać nie wolno i koniec końcem przestały podejmować nawet próby zdobycia smakołyku. W następnym kroku uczeni zaczęli wymieniać po jednej małpie w klatcę na takich, co nie miały takiego zimnego prysznica. Jak tylko ta nowa małpa zbliżała się do bananów, pozostałe - pamiętając o karze za takie działania - odciągały ją od owoców. Małp wymieniali po jednej póki w klatcę nie zostało ani jednej, która była oblewana wodą. Okazało się, że nawet kiedy w klatce zostały tylko małpy, które nigdy nie były oblewane wodą, przy pojawieniu się nowego zwierzęcia, które sięgało po banany, pozostałe go odciągały. One nie wiedziały dlaczego, ale wiedziały, że tutaj nie wypada brać banany z wiązki. Dokładnie tak samo się zachowują ci, co tutaj naskakują na MLM i tłuką o wyższości etatu nad tym biznesem! Oni nie wiedzą dlaczego, ale «wszyscy tak myślą» i dlatego mamy tutaj te wszystkie wyzwiska i chamstwa. Do nich żadne logiczne argumenty nie docierają i fakty nie przemawiają, na zasadzie NIE, BO NIE. Jest to strasznie smutne...

Gość hektor55
No niestety , to prawda , ale przeciez nie wszystkie jabłka są zgniłe

Gość Własnie znalazłam ten temat
Napisze jak jest u mnie. Może nie mam długiego stazu w szukaniu pracy bo dopiero 2 tygodnie. W mieście w którym mieszkam nie ma zbyt wiele ofert pracy które by mnie interesowały, jak sa to oczywiście wysyłam ,ale od znajomych wiem trochę że niezbyt wiele to daje. Ale wiem też że najlepsze szanse zeby zdobyć prace w okolicy bez znajomości to chodzenie po firmach. Czasem pracodawcy nie chcą się ogłaszac, bo szukaja kandydatów przez znajomych ale jak przyjdziesz i zrobisz dobre wrażenie to twój plus. Najważniejsze to przebić sie przez portiernię i spróbować dostać sie do szefa, albo do osoby odpowiedzialnej za zatrudnienie, po prostu nie dać sie zbyć byle czym, jeśli nie ma akurat tego kogoś albo jest zajety to próbować umówić się na spotkanie, telefonicznie Czasem nawet samo to że przychodzisz i sie wpraszasz na takie spotkanie (oczywiscie z zachowaniem taktu i kultury) jest odbierane nie jako nachalność ale jako to że nie boisz sie przyjść pokazać, że potrafisz wejść do biura i powiedzieć o co ci chodzi, a jeśli do tego nie trzęsą ci się ręce i nie stresujesz sie tak że zabrakło ci języka w gębie. Jest czasem tak że jak wchodzisz to albo wszyscy w firmie trzesą portkami jak wchodzi nowa osoba i chce do szefa iść w sprawie pracy (kumpela tak miała), albo próbują ja zbyc byle czym to po prostu raczej warto sie dwa razy zastanowić czy chcesz byc w takiej firmie, bo całkiem możliwe że możesz zagrozić komuś stanowisko i nie będziesz mieć życia w tej firmie.

Gość lisiaO
Szukam teraz pracy, bo właśnie bronię pracy mgr i jakoś poza znajomościami nie wyobrażam sobie chodzenia po firmach i zostawiania CV. Wiem, że jest to podejście lenia, ale można zawsze zaangażować się w inny sposób. W tej chwili z gazet można zrezygnować, bo ilość ofert jest porażająco mała, nawet w poniedziałkowej wyborczej. Wydaje mi się, że najlepiej skupić się na internecie, szczególnie skorzystać z postali do szukania pracy, jak gazetapraca, infopraca, jobexpress. Mając tam konta nic się nie płaci i znacznie szybciej wysyła się aplikacje. Jobexpress ma dobrą opcję wysyłania CV+LM, bo nie trzeba bawić się w wysyłanie dziesiątek maili.

Gość jadzka2027
To nie jest dobry pomysł, szukanie pracy po firmach. W dużej to nie przejdzie. Po pierwsze - masz portiera, który nie może wpuścić cię na teren firmy, po drugie w dużej firmie nie dotrzesz bezpośrednio do osoby, odpowiedzialnej za rekrutację. Trafisz do podrzędnego pracownika, który i tak, nawet jak weźmie twoje cv, to rzuci je gdzieś w kąt i nie przekaże komu trzeba. Ja tam wolę szukać przez Internet, jest kilka dobrych wyszukiwarek jak: infopraca.pl, jobexpress.pl, pracuj.pl Zwykle przysyłają one powiadomienia o nowych ofertach pracy na stanowiska z takiej branży, na którą chcesz aplikować.

Ja ostatnio byłam w takiej jednej większej firmie i ochrona mnie wpuściła, musiałam sie tylko w zeszyt wpisać, powiedziałam że jestem w sprawie pracy. Dotarłam do osoby odpowiadającej za rekrutacje ale rozmowa była krótka i niezbyt przyjemna i dzięki temu wiem że nie chcę tam pracować. Ale jesli chodzi o aplikacje on-line to przyznam szczerze że sama w ten sposób nie szukałabym pracowników, chyba żebym chciała znaleźć kogos z doświadczeniem, a dlaczego? Bo wiekszość osób lubi sobie ułatwiać życie i myśli sobie że po co mam łazic po firmach, skoro moge wysyłać na pocztę, po co mam wysyłać na pocztę skoro moge wysyłać aplikacje on-line i tak dalej, a pracodawca też czasem mysli leniwie i po co mam zamieszczać ogłoszenie gdzie potem będe musiał przeglądać dziesiątki cv i listów motywacyjnych skoro moge podpytać pracowników a jak nie to może ma jakąś bazę danych z życiorysami, moze cos podpasuje. Kolejna sprawa to to że z tymi życiorysami na tych portalach to też nie jest tak fajnie bo oni musza jakies pieniądze zapłacić żeby móc sobie takie życiorysy wykupić. Myślicie że czego tam na tych portalach nie ma ogłoszenia Pana Rysia co prowadzi monopolowy że potrzebuje asystentki, bo panu Rysiowi taniej jest zamieścić ogłoszenie w gazecie albo wywiesić karteczkę na osiedlowym przystanku. Po prostu pisze jak ja to widzę bo jednak jak nie ma sie doświadczenia albo ma się niewielkie doświadczenie to na tych portalach jest się ciężko przebić przez innych. Moim zdaniem najlepiej jest po trochu ze wszystkich sposobów korzystać i wysyłac on-line, i wysyłac poza rekrutacją i starac sie chodzić i pytać. wiadomo że za ten czas jak się pójdzie do jakiejś firmy to można wysłać kilkanaście cv więc ilościowo nieporównywalne. Jest jeszcze taki sposób ale dosyć pracochłonny, nie wiem czy zauważyliście ale firmy często nie dają ogłoszeń na portalach ale dają ogłoszenia na swoich stronach że kogoś szukają zawężając w ten sposób grono zainteresowanych do minimum. Dla nich to jest tańsze wygodniejsze i zazwyczaj trafia do właściwego grona osób które przeglądaja ich strony, potem jest mniej życiorysów do sprawdzania.

Gość Ululu
Tylko, że jeżeli ktoś pracuje w jednym miejscu i chce zmienić pracę na inną to nie ma czasu chodzić i szukać. Ja mam czas tylko późnym wieczorem, więc sprawdzam gazety, tyle że wieczorem to już żadna oferta nie jest aktualna. Zostaje więc tylko internet. Tam aplikowanie jest bardzo łatwe i szybkie. Wysyłając zgłoszenie przez jobexpress wiem, że moje cv i lm trafiają prosto na skrzynkę pracodawcy, co zwiększa szanse na zdobycie pracy. Oczywiście korzystam też z innych portali - gazeta, infopraca, itd. Każdy ma swój sposób na szukanie pracy, obojętnie jaki, byle był skuteczny.

Gość a jakie pracy szukasz
hehe reklamowki robicie ?:P Przeciez na tym portalu jest malo aktualnych ogloszen, ponadto panel do wyszukiwania ofert pozostawia wiele do zyczenia....wiec nie rozumiem po co ciagle ten spam ??

ja rozumiem, ja szukam na przykład też pracy we Wrocławiu, w warszawie i nie będę jeździć przecież 300 km żeby pójść do jakiejś firmy z życiorysem, gdzie może akurat prezes ma wolne, nie będę się też tam przeprowadzać bo mnie bez pracy zwyczajnie na to nie stać. Ale po prostu pisze że osoby bez doświadczenia po prostu powinny szukac innych sposobów niż aplikacje on-line. Ja mam akurat koleżankę która tak już drugi rok wysyła i e-mailem i on-line i nikt nie jest jej w stanie przetłumaczyć żeby coś zmieniła w cv, żeby gdzieś poszła, żeby zmieniła system a nie tylko on-line. Poza tym ona chce znaleźć prace gdzie powiedzmy jest sobie pani która układa teczki, przepisuje cos na kompie, prowadzi jakąś baze danych, czasem coś skseruje czy wydrukuje, a taką prace to ciężko przez internet znaleźć. Ja akurat mam jakieś doświadczenie bo pracowałam podczas studiów dorywczo ale nie mam doświadczenia w tej branży w której chciałabym pracować. Obecnie zadowoliłaby mnie jakakolwiek praca a mogłabym sobie szukać w tym czasie tego co lubię.

Gość Praca na ciebie czeka
www.zarabiajwinternecie.u2.pl

@a jakie pracy szukasz: A co Ci się nie podoba w panelu do wyszukiwania? Ja korzystam z wielu stron i nie widzę w tym względzie większych różnic. Porównaj sobie jobpilot, infopracę, pracuj, praca, hrc i wiele innych i powiedz mi czy widzisz jakieś większe różnice. Dla mnie jobexpress jest serwisem jednym z wielu, może nie mają dużej ilości ofert, ale przebijają funkcjami inne strony. Szukanie pracy on-line właśnie jest jedną z możliwości dla ludzi mieszkających w mniejszych miejscowościach, albo będących akurat poza miastem. Sama uważam, że dobrze jest osobiście przejść się po mieście, lecz nie każdy ma taką możliwość.

Gość lorent
no dobra strona, faktycznie trzeba uwazac zeby nie wdepnac w taka kupe w internecie dlatego szukanie pracy w internecie powinno dotyczyc operacji na portalu, ktory do tego sluzy i jest sprawdzony. Jak wyzej wymienione infopraca, jobexpress, pracuj, jobpilot, gazetapraca

Gość Sweet Home Podkarpacie
Witam, ja mieszkam w mieście gdze bezrobocie jest rzędu 20 %, a ostatnie wielkie zakłady jakie były, są właśnie likwidowane. Parę lat temu skończyłam studia (zarz i marketing, uczelnia państwowa), mam kilka lat doświadczenia zawodowego, w tym w dużej międzynarodowej firmie (co się wiązało z dojazdami do pracy), znam biegle angielski, dodaatkowo 2 inne języki. Pracy szukam już 9ty miesiąc. Jedyne oferty jakei u nas się pojawiają, to magazynier, sprzedawca i kosmetyczka. Znajmości nie mam, zawsze jakoś uczciwie szłam przez życie. Chodziłam po firmach, obeszłam na nogach całe miasto, zostawiałm cv gdzie się dało, wysyłałam, i nic. Byłam na paru rozmowach, przez które nie przeszłam. Ostatnio zdesperowana, wzięłam nawet udział w teście do policji - bez rezultatu. Nie wiem co jest grane, czy jestem za mądra, czy za głupia, czy po prostu nie mam żyłki do kombinowania... Moja kolezanka, matoł do n-tej potegi, którą to ja przeciągnęłam przez technikum i prywatne studia, robiąc jej zadania, a która nie potrafiła głupiego cv sklecić, dostała właśnie fajną pracę w budżetowce - po znajomości, chodzi teraz dumna że jest "kimś". A ja nadal siedzę w domu, gotuję, piorę, sprzątam. Marzę o dziecku... jestem młodą mężatką... ale za co to wszystko? Mąż ledwie jeszce pracuje, dojdzie dziecko, nie stać nas będzie pewnie nawet na jedzenie. Co to za kraj, który zapewnia mi takie zycie??? Tylko se w łeb strzelić:-O

Gość madonna5
Z pracą bywa różnie i w większości to jaką znajdziemy zależy od szczęścia (pomijam oczywiście wymagane kwalifikacje i wykształcenie). Też mam podobny problem jak Ty ze znalezieniem pracy, tylko nie znam biegle 3 języków :P. Z tego co piszesz wynika, że zaangażowałaś się w szukanie, a nie próbowałaś przez internet? Przecież jest wiele portali, na których założenie konta zajmie Ci kilka minut i nic nie kosztuje. Ja już w ten sposób byłam na kilku rozmowach. Zacznij od pracuj.pl i jobexpress.pl, jeśli masz średnio wyglądające CV to zawsze możesz wydrukować sobie z jobexpressu.

Gość henrik46
jak to wydrukować? nie rozumiem o co chodzi, mogłabyś wytłumaczyc madonno? :) od niedawna mam do czynienia z internetem i czasem nie wszystko rozumiem, a próbuję szukać pracy także tutaj, bo słyszałem, że to prosty i szybki sposób na znalezienie jakiegoś zajęcia

Gość marika95
Przecież większe firmy, zatrudniają ludzi, którzy zajmują się rekrutacją. Prezes większej firmy nie będzie sam przeglądał tych wszystkich cv i listów motywacyjnych, zatrudnia do tego ludzi, którzy się tym zajmą. Myślę, że sposób szukania pracy, powinien zależeć od tego, jakiego typu szukasz pracy. Jeśli np. chcesz się zatrudnić w jakimś sklepie czy warzywniaku, to faktycznie lepiej się przejść po okolicznych sklepach i tam się popytać. Ale jeśli szukasz pracy np. w księgowości, to wydaje mi się, że lepiej skorzystać z wyspecjalizowanych portali zamieszczających oferty pracy, tak jak: jobpilot.pl, pracuj.pl czy jobexpress.pl

Gość hehhehhehhe
Te reklamy jobexpress robia sie juz nudne, robicie sobie antyreklame, ponadto dla mnie serwis jest slaby, alo aktualnych ofert...

Gość usz tyłek i pokarz..
że ci zalezy na pracy...moja droga, zadna szanuja sie firma nie zatrudni lenia, któremu nie chce sie ruszyć tyłka :) wybacz, ale dzis żadne znajomości nie pomoga ci w ocenie ciebie jako potencjalego pracownika. ja równiez szukalam pracy, ale chodziłam tam ! dowiadywałam sie, pokazywałam sie, bo mi zależało. znalazłam prace w firmie w której namniej sie tego spodziewałam. nie mam wykształcenia, byłam własnie w trakcie kończenia zwykłego ogólniaka zaocznie,a dostałam stanowisko o które ubiegało sie kilkadziesiąt osób. z kilkudziesięciu osób wybrano 8 ( bo takie było zapotrzebowanie) byłam zszokowana, gdyż wszystkie te osoby maja pokończone studia i przeróżne wyższe szkoły.ja ze względów osobistych edukację uzupełniam dopiero teraz, po trzydziestce. wiesz co powiedział mi prezes firmy gdy zobaczył moje zdziwienie że mnie przyjęli?? że oprócz wykształcenia, szukał w ludziach lojalności i widocznego zaangażowania. osoby które wysiliły się jedynie do wysłania CV z miejsca były odrzucane.

Gość kasika5
Trochę odeszliście od tematu, a poza tym rozmowa nie jest na najwyższym poziomie. Sama teraz szukam pracy i skupiam się głównie na internecie. Jest pełno portali kariery, ale na większość z nich nawet nie warto wchodzić. Moim zdaniem warto mieć konta na gazetapraca.pl, pracuj.pl i jobexpress.pl. Szczególnie na jobexpresie wygodnie się wysyła odp, bo można kilka wersji LM wrzucić. hehehe jeśli uważasz, że nie warto korzystać z tego serwisu to twoja sprawa, ale z tego co widzę to ludzie są zadowoleni. A poza tym jaki jest sens reklamować coś co jest za darmo?

Gość szukam pracy od niedawna
Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć w jakiej formie wysyłacie cv i list motywacyjny? Czy to jest plik w wordzie, czy go jakoś przerabiacie? Kiedyś czy tałam, że dobrze by było gdyby on był w pdf-ie ale mój word tego nie zamienia i nie wiem co powinnam zrobić? Będę bardzo wdzięczna jeśli ktoś mi odpowie.

Gość ewelekaaaa
cv w pdf na pewno lepiej wyglada. nie wiem gdzie wysylasz te cv, ale niektorzy moga nie miec programu do odczytywania plikow pdf.

Gość nic tylko to
usz tyłek i pokarz.. fajnie ze Tobie sie udalo, ale wiesz co? odrobine pokory by Ci sie przydalo, bo to ze Ty znalazlas a inni nie wcale nie znaczy tak jak napisalas ze nikt z nas tutaj nie szuka i "nie rusza tylka" jak to okreslilas w swojej wypowiedzi! a co do Twojej edukacji radze podszkolic czytanie ze zrozumieniem bo kiepsko Ci idzie:P 🖐️ ps. nie ma jak glupia zarozumialosc u kogos komu sie powiodlo:O

co za ludzie ... Dziewczyna chce pomóc, po poznała fajny pomysł na znalezienie pracy i z miejsca zostaje wyzywana od zarozumiałych. Polska natura po prostu męczy, naprawdę. A wracając do prawie meritum - co do pdf, to na pewno mają programy do odczytu, a .doc. na .pdf konwertuje się nie przez worda, tylko przez program adobe reader. Może jest lepsza metoda, ale ja jako nie-informatyk robię to przez stronę www (ale też trzeba mieć do tego ten program). Jak sobie zainstalujecie readera, to się szybko połapiecie co i jak.

aha, czyli robia tak pani x przyniosla wiec ma wieksze szanse niz pani y ktora wyslala cv? wybacz,ale wydajesz sie troche pozbawiona wyobrazni.ktos ci nawet pisal dokladnie dlaczego powinnas przyjsc,na swoim wlasnym przykladzie. nie,zadna firma nie przyzna tego,ale wiadomo,ze jak cie zobacza,pogadaja,to od razu masz szanse zrobic odpowiednie wrazenie i wydac sie odpowiednia,a jak maja tylko swistek wyslany poczta to ...wepna go do segregatora i tyle.

Gość milekkko
W każdej firmie jest program do odczytu pdf :) raczej niemożliwe, z nie ma bo wiele dokumentów jest zapisanych w tym formacie. Czy ktoś ma doświadczenie już w poszukaniu pracy w wakacje? Czy wtedy jest spadek ofert?

Gość szukam pracy od niedawna
Czy możecie mi odpowiedzieć w jakim formacie wy wysyłacie cv i lm? Spróbuję ściągnąć ten program, może mi się uda. Dzięki za podpowiedź.