Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malakulka.

jak szukac pracy kiedy nie ma sie znajomosci i nie ma ofert?

Polecane posty

Gość znam ja
pomoc? jednego nie rozumiem dlaczego ktos kto znalazl prace zaraz posadza tych co im sie jej znalezc nie udalao o to ze siedza na dupie i nic nie robia? to dopiero glupota!

Mileko, ja zawsze szukałam pracy w wakacje i nie miałam z tym problemów. Ale też nie szukałam poza wakacjami i nie mam porównania. Przy okazji w moim województwie jest b.niskie bezrobocie i z pracą nie ma problemu ... Ja jadę teraz na urlop i po powrocie też się zabieram za poszukiwania :)

Gość Karolinaaaaaaa
Pisałam tutaj wcześniej jako "własnie znalazłam ten temat" Jesli chodzi o portale to troszkę sie na nich zawiodłam ostatnio, wszystko mi albo odrzucają a jak już mam akceptację to nie dzwonią :O. Nie ważne, mam juz dosyć portali zresztą tam więcej jest pośredników niz normalnych firm, znalazłam pracę na zlecenie na miesiąc wakacyjny, mama mi załatwiła więc przez miesiąc wychodze z obiegu. Co do tego co Rusz tyłek napisała to nawet właśnie jak się pokazujesz w jakiejś firmie dopytać złożyć podanie i tak dalej to ludzie cię tam zapamiętają. Ja byłam na przyklad w takiej jednej firmie gdzie mnie panie już przy drugim razie obczajały że ja szukam pracy i mnie nawet poinstruowały co lepiej zrobić w ich firmie żeby moje podanie zostało rozpatrzone pozytywnie, a mianowicie chodzi o to że oni zawsze daja ogłoszenia o pracy na stronie i żeby odpowiedzieć na konkretne ogłoszenie i z konkretnym listem motywacyjnym na konkretne stanowisko, bo w pierwszej kolejności odrzucają podania ogólne, chyba że ktos naprawdę przypasuje. a właśnie większość form zamieszczających ogłoszenia robi podobnie Rozmawiałam ostatnio z koleżanką która też szukała pracy przez portale i nie miała doświadczenia i mówiła że ze trzy razy była na rozmowie gdzie ewidentnie dali jej do zrozumienia na początku że pracy tam nie dostanie bo nie ma doświadczenia, o tym samym czytam też na forach i tego samego dowiaduję sie od różnych ludzi, po co więc biorą po kilkanaście osób którym na wstępie mówią że pracy nie dostaną, chyba tylko dla picu żeby było wiadomo że prestiżowa firma robi prestiżowa rekrutację.

Gość kennedy
Wydaję mi się, że łatwiej znaleźć pracę w wakacje, bo wtedy pracownicy idą na urlopy. A jak się już gdzieś zahaczysz, to kto wie, może zostaniesz tam już na stałe. Można próbować zostawiać cv w firmach lub wysyłać pocztą e-mailową albo aplikować z wcześniej wymienionych portali pracy. Każdy sposób jest dobry, byleby był skuteczny.

Gość albinos78
Tak apropo tego \"rusz tyłek i pokarz\" (zachowuje oryginalną pisownię) to nie o to chodzi, że ktoś jest leniem, ale nie chce mu się robić bezsensownych rzeczy, zajmujących dużo czasu. Zgoda, jak szukasz pracy w warzywniaku albo w jakimś innym sklepie, to najlepiej zostawić cv osobiście. Ale mniej czasu zajmie ci wysyłanie cv czy e-mailem czy z wyszukiwarek pracy i dotrzesz do większej ilości firm.

W warzywniaku? Mój kumpel dostał w ten sposób pracę w domu maklerskim. Inny w banku. I innych przypadków bym jeszcze parę znalazła. I forma mailowa JEST lenistwem, sam powiedziałeś - WYGODNIEJ wysłać mailem. Tak, jak wielu zwolenników tej metody powiedziało - pokazujesz się, wiedzą kim jesteś, jak wyglądasz i przede wszystkim - mają Twoje CV i LM w FIZYCZNEJ, namacalnej formie. Przeciwnicy nie próbowali, więc jakie mają prawo się wypowiadać? Poza tym - czy wiesz, że pracodawcy zwykle czytają co któregoś tam maila? Jest większe prawdopodobieństwo, że Twój mail zostanie na skrzynce zamiast być przeczytanym.

Gość ccxxx
Nie każdy sie umie przełamac aby łazic po firmach , ludzie są rózni nie każdy jest przebojowy. A to że wysyła meilem nie oznacza że jest leniem . przestańcie oceniac innych i zajmijcie sie sobą . ja mam pracę a tylko przez e-maila szukałem .

moim zdaniem lepiej osobiscie składac podania wtedy faktycznie pracodawca ma mozliwość na zywo zobaczyc ewentualnego pracownika.. mailem oczywiscie tez mozna wysylac cv ale ja zdecydowanie wole zlozyc je osobiście.. ciezko bylo mi sie zmobilizowac zeby chodzic po firmach i pytac czy czasem nie potrzebuja pracownikow bo bylo to dla mnie takie hmmm.. troszke mozna by nawet powiedziec upokarzajace ale wkoncu sie odwazylam.. no i opłacało sie.. prace znalazlam.. zycze wytrwałości i odwagi wszytskim poszukującym :)

Gość kasika5
Na wcześniejsze pytanie co do pdfa, można sobie zrobić nie tylko Acrobat Readerem, ale też przez darmowego OpenOffica. Tylko czy opłaca się ściągać tyle danych po to, żeby tylko cv przerobić? Ja wolałam skorzystać z jobexpressu, ale może są też inne strony do robienia pdfa. Karolinaaaaaaa nie we wszystkim masz rację, bo ogłoszenia na portalach najczęściej są jednak bez pośredników. Co innego jak jakaś firma szuka ludzi przez headhunterów, ale to już inna sprawa. Przeglądanie ofert na stronie www danej firmy też nie jest takie różowe, bo nie każda ma aktualne informacje, albo zdecydowanie zawyżają wymagania.

Gość do kasika
Skoncz reklamowac :) i tak jest tam malutko ofert...

Gość Karolinaaaaaaa
Akurat tam gdzie szukam pracy to większośc to firmy pośredniczące dlatego o tym piszę, co do stron to wiem że czasem sa nieaktualne ogłoszenia ale jak na przykład widze że co jakiś czas coś na stronie dochodzi cos się zmienia to chyba sa aktualne albo czasem przeglądam taką stronę i pisza żeby wysyłać do nich cv jak interesuje mnie praca albo wypełnić formularz, żeby mnie mogli wpisać do bazy danych do tworzenia pdfu ja uzywam PdfCreator, albo novaPdf program działa w formie drukarki wirtualnej i mozna nim stworzyć pdf z każdego programu z którego mozna drukować. Po prostu się instaluje i wybiera się opcję drukuj i zmienia się we właściwościach drukarkę na pdf creator i tworzy pdf

Gość makaczka
Eh, mam kilkoro znajomych, którzy jeśli nawet nie znaleźli pracy przez wyszukiwarki pracy, to przynajmniej umówili się na kilka rozmów kwalifikacyjnych...

Gość kamewra
Chyba nie ma teraz innego sposobu na znalezienie prace. W gazecie coraz mnie ogłoszeń i co raz pewnie droższe. A tak w necie można wszystko w jednym miejscu znaleźć. Najlepsze jak dla mnie są portale, gdzie można aplikować bez zbędnego logowania:)

Gość Szukam pracy od niedawna
Dzięki Karolinaaaaaaa za radę. Pdf Creator jest super :)

Gość ewelekaaaa
mi sie juz nie chce nawet przegladac portali pracy bo praktycznie ciagle sa te same ogloszenia.no wiec zostaje mi wegetacja tu w kraju i liczenie na cud, albo praca sprzataczki po studiach, albo wyjazd z kraju z tym ze juz bez powrotu, no bo po co bym miala wracac skoro juz w ogle nie bede miala zadnego doswiadczenia.

Gość henrik
dokladnie tak jest, nie ma przed toba nic wiecej, idz sie zabij. syndrom bezradnej dziewczynki, gdyby swiatem nadal rzadzily prawa natury, to w selekcji naturalnej bys odpadla niestety. zreszta, odpadasz nie potrafiac wybic sie ponad przecietnosc, a raczej sie w niej zatracajac. portale pracy daja spore pole manewru, trzeba tylko korzystac z nich umiejetnie i nie myslec, ze masa wyslanych maili to wszystko co robimy w kierunku znalezienia pracy.. ach, to lenistwo dzisiejszej ludzkosci

Gość do metafora
pierdzielisz kobieto :) to co piszesz może być racją jeśli firma jest mała albo nie mają żadnych procedur rekrutacji...

Gość jomala
Firmy poważne jednak mają jakieś strategie rekrutacji i nie zawsze można sobie tak wejść do nich do biura i zostawić cv. Pracowałam w takim biurze, gdzie przez recepcje nikt nie mógł przejść, jeśli nie był wcześniej umówiony, a obok były bramki na karty magnetyczne. To samo z windą, nie ruszy bez karty. Może i korzystanie z netu jest lenistwem, ale w tym wypadku jest to też lenistwo dla firm, czyli dla nich oszczędność czasu i pieniędzy. Sama szukam przez neta, a jednocześnie chodziłam po mieście i wiem co mówię. Nie zawsze należy też brać pod uwagę wszystko co napiszą w ofercie, bo jest to oczekiwane i nieco zawyżone, mogą cię równie dobrze przyjąć z mniejszym doświadczeniem. Ludzie, którzy przekreślają szukanie przez neta powinni najpierw odwiedzić parę stron, aplikować i zobaczyć efekty, a później się wypowiadać. Nie będę tu ograniczała się do mniej czy bardziej znanych stron, bo sama korzystam z wielu. Najbardziej prosta i z fajnymi opcjami jobexpress, bardzo dużo ofert infopraca, pozycja obowiązkowa gazetapraca. Nie piszcie proszę, że net można odstawić i tylko latać po mieście, bo w taki sposób w dużym mieście ciężko znaleźć pracę.

Zgadzam się,że do profesjonalnej korporacji z CV nie wejdziesz, ale większość piszących tutaj szuka czegokolwiek, a nie tylko i wyłącznie pracy u wielkiego pracodawcy. A takie małe firemki rzadko kiedy prowadzą profesjonalną rekrutację, zwykle rozmowę rekrutacyjną prowadzi wówczas szef takiego przedsiębiorstwa. Zwolennicy chodzenia po firmach piszą, żeby to robić OBOK wysyłania CV mailem. Do mojego wielbiciela - BDM? Reiffeisen? Faktycznie bardzo małe firmy. Masz rację absolutną, mea culpa.

Gość do metafory
to nie byłem ja :)

Gość do metafory
PS. myslalem ze jest Raiffeisen :P

no i patrz ile miejsca marnujesz na durne off topiki. Byleby dogryźć. Byleby się doczepić. Żal.

Gość To działa
ZARÓB 15,000 ZŁ W JEDEN MIESIĄC! Ta strona zarobi dla Ciebie 15,000 zł! Zamykając ją "wyrzucasz" 15,000 zł. Przeczytaj tę stronę do końca a gwarantuję, że nie pożałujesz! Naprawdę warto! Jedyne, co musisz zainwestować to 5 zł i 20 - 30 minut jednorazowo. Zarobisz jak każdy, kto bierze w tym udział ok. 15000 zł w okrągły miesiąc! (ja dokładnie zarobiłem 23914 zł w miesiąc bo poświęciłem 3 godziny a nie 30 minut! Opłacało się). Ten sposób wymyślił Roberto T. Kiyosaki - najbogatszy inwestor na świecie, który w dodatku nie ma pracy... i tak się rozeszło aż trafiło do mnie i do Ciebie! Opowiem jakie to łatwe i proste, ale jeśli nie masz teraz 5 minut żeby spokojnie o tym przeczytać zapisz adres tej strony i wróć do niej kiedy będziesz miał czas : ) Tak więc pomyśl czy warto się troszkę zaangażować zanim pochopnie "wyrzucisz" tyle forsy? To zależy tylko od Ciebie! Ja wahałem się bardzo długo, ale w końcu się zdecydowałem. Przecież 5 zł to niewielkie pieniądze, nawet jak je stracę to tego nie odczuję. I wiesz, co? Moje konto wciąż rosło i dalej rośnie. Jak tak dalej pójdzie, to zostanę milionerem! Czy jest to możliwe?! To smutne, że tyle osób musi ciężko pracować aby utrzymać dom i rodzinę, lub po prostu zbiera na kino lub komputer. Jestem bardzo wdzięczny temu, kto przedstawił mi ten pomysł, i cieszę się, że zdecydowałem się spróbować i zainwestować pieniądze po to by same pracowały na mnie. Nigdy nie zarobiłem mniej niż 14 000 zł z każdej okazji. Teraz udowodnię Ci, iż jest to LEGALNY BIZNES! Nie musisz niczego sprzedawać! Nie musisz konsultować tego z przyjaciółmi, rodziną czy kimkolwiek (chyba, że chcesz). W dodatku, jeśli jesteś nieśmiały(a) to problem masz z głowy - bo nie będziesz mieć bezpośredniego kontaktu z drugim człowiekiem. Ktokolwiek, kto trzyma rękę na pulsie może osiągnąć sukces i wzbogacić się o kilkadziesiąt tysięcy złotych. Jeśli wierzysz, że każdy ma swoje pięć minut to po prostu zrób krok po kroku tak jak jest to napisane poniżej! To Twoja szansa na zmianę Twojej przyszłości! To jest NAJTAŃSZA, NAJSZYBSZA I NAJPROSTSZA droga do zarobienia prawdziwych pieniędzy przez Internet w tak KRÓTKIM czasie. Ok., więc. ZACZYNAMY! NIE ważne ile masz lat. NIE potrzebujesz specjalnej wiedzy lub talentu. NIE musisz przeglądać stron internetowych, NIE musisz nigdzie dzwonić czy klikać w bandery, NIE będziesz także płacić za reklamy itp. Wszystko, czego potrzebujesz to: - Konto w banku ( Internetowe, lub nie ) - Około 20-30 minut twojego czasu jednorazowo! Jeżeli masz minimum 13 lat, to możesz założyć swoje własne konto w banku. Nie wierzysz To wejdź nawww.mbank.pl i znajdź ofertę izzyKonto. Zobaczysz, że mając zaledwie 13 lat możesz mieć już własne, prawdziwe konto w banku. A oto moje instrukcje: KROK 1 Niezaprzeczalne prawo natury jest takie, że aby coś otrzymać musisz coś od siebie dać! Więc pierwsze, co musisz zrobić to zainwestować TYLKO 5 ZŁ. Jak mówi Robert T. Kiyosaki - "jeśli nic nie zainwestujesz – nic większego nie zyskasz!". Im szybciej zainwestujesz tym szybciej zaczniesz zarabiać! Tak, więc: 1. Przelej 5 zł na PIERWSZE znajdujące się poniżej konto bankowe tytułem: "Proszę, dodaj mnie do swojej listy mailowej." CHCĘ, ŻEBYŚ WIEDZIAŁ(A), ŻE JEST TO PO TO, ABY UTRZYMAĆ TEN PROGRAM LEGALNYM! To naprawdę proste! Gdy przelejesz 5zł na pierwsze konto z poniższej listy, to możesz już się szeroooko uśmiechnąć .• Nie wiem czy wiesz, ale już czerpiesz z tego programu wielkie korzyści. Nawet nie zdajesz sobie z tego sprawy. Oto obecna lista: 1. Nr konta: 48 1140 2004 0000 3502 4690 7322 2. Nr konta: 22 1140 2004 0000 3102 4776 5175 mbank 3. Nr konta: 97 1140 2004 0000 3702 5056 9547 4. Nr konta: 50 1020 5558 1111 1143 4990 0016 5. Nr konta: 95 2490 0005 0000 4000 0017 1088 PAMIĘTAJ! Wpłać 5 zł na konto nr 1. i jako nazwę odbiorcy wpisz "xxx" ze względu na ochronę danych, a jeżeli dobrze przepiszesz numer konta to pieniądze i tak dojdą! KROK 2 2. Gdy już przelałeś 5zł na konto znajdujące się na 1. miejscu listy, następna rzecz, jaką musisz zrobić to skopiować tekst z tej strony, następnie konto nr.1 skasuj, a na dole (na 5. miejscu) dopisz swoje konto przesuwając konta nr 2, 3, 4, 5 do przodu. NIE WPISUJ SWOJEGO NUMERU KONTA NA POZYCJĘ NR 1, PONIEWAŻ SAM NA TYM STRACISZ! ZAPEWNIAM CIĘ! Robisz to wszystko po to by wysłać ten cały tekst ponownie (korzystając z książki mailowej albo reklamując na swojej stronie WWW – tak jak ja to zrobiłem) do np. 40 osób (zapamiętaj, że 40 osób to dobra liczba do wzbogacenia się), ale możesz zareklamować to w darmowy sposób w Internecie, przez co więcej ludzi to zobaczy i możesz więcej zarobić! POTRZEBUJESZ DOWODÓW? Tutaj są przykładowe 4 osoby, oczywiście NIE są to wszystkie, które brały udział w tym programie i które zainwestowały tylko 5 zł i 30 minut swojego czasu. "Jaki wspaniały plan! Zrobiłem wszystko, co mi poradziliście z jakieś 3 tygodnie temu i co prawda nie udało mi się uzbierać, 15 000 o których mówiliście, ale te 9 135zl też mnie powaliły, a jest jeszcze tydzień!" Tomasz, Warszawa "Cześć. Tu Justyna! No cóż, co mogę powiedzieć? - DZIĘKUJĘ BARDZO BARDZOOO MOCNO - wysłałam 40 maili tak jak mówiliście i w sumie zapomniałam o ocalej tej sprawie, bo tak naprawdę nie wierzyłam w to, a te 5 złotych to jeszcze nikogo nie uratowało. Ale jak zobaczyłam moje konto po kilku tygodniach to się załamałam! W tym dobrym znaczeniu! Było tam prawie 15 000 złotych! I jak ja to teraz wydam tak szybko? Przecież za kolejnych 30 dni będę mieć tego więcej! Dziękuje jeszcze raz!" Justyna, Strzelce Opolskie "Byłem zaskoczony, kiedy zobaczyłem moje konto! Przez 3 tygodnie na moim koncie znalazło się 9440zl. Na początku myślałem, że to jakiś błąd wkradł im się do kompów. Ale potem wypłaciłem pieniądze i kupiłem sobie super kompa! Nareszcie! Dzięki, dzięki, dzięki!" Ryszard, Gdańsk "Mam 14 lat i wziąłem udział w tym planie (dla ścisłości mam konto w banku od 13 lat), powysyłałem maile, zrobiłem stronę i ogólnie zapomniałem o tym. Po miesiącu sprawdzałem w Internecie stan mojego konta i normalnie spadłem z krzesła. Na moim koncie było ok. 15000zł (byłem wtedy tak podniecony, że zapomniałem dokładnie ile było wtedy kasy na koncie). Bardzo, bardzo dziękuje!" Marcin, Białystok Kilka miesięcy temu, każdy z tych ludzi robił dokładnie to samo, co Ty teraz w tej chwili, czytał to i się zastanawiał. A wystarczy troszkę matematyki: Kiedy wyślesz swoje maile (lub rozpowszechnisz tą stronę w inny sposób, będziesz na 5 miejscu listy. To najlepsza pozycja po to by zarobić poważne pieniądze! Żaden inny program nie daje tak wysokich i realnych pieniędzy z różnych powodów, które wytłumaczę poniżej. Jak długo będziesz wysyłać tą wiadomość do ludzi, którzy będą zainteresowani programem, możesz spodziewać się, że średnio odpowie na nie 25% ludzi. Ale bądźmy bardziej pesymistyczni i dajmy na to, że tylko 12,5%, dla utrudnienia. Gdy wyślesz 40 maili do różnych osób, możesz spodziewać się ze 5 z nich zrobi dokładnie to, co Ty (12,5% z 40= 5). Ale tym razem twój numer konta przesunie się na 4 pozycje. Wówczas będzie już o tym programie wiedziało 200 osób (5 x 40). Z tych 200 ludzi, udzieli się 25 (12.5% z 200= 25), więc dalsze 1000 maili (25 x 40), podniosą Twój numer konta na 3 pozycje. Z tych 1000 ludzi, możesz spodziewać się, ze udzieli się 125 osób (12.5% z 1000= 125), więc dalsze 5000 maili (125 x 40) podniesie Twoje konto na 2 pozycje w liście. A z tych 5000 ludzi, możesz spodziewać się 625 osób, które się udziela (12.5% z 5000= 625), więc kolejne 25000 osób (625x40) podniesie TWÓJ NUMER KONTA NA 1 POZYCJĘ! I teraz, z 25000 ludzi, możesz spodziewać się, ze 3125 z nich odpowie (12.5% z 25000= 3125). A w tym czasie to Ty będziesz na 1 miejscu! Więc dostaniesz: 15 625 złotych! (3125 x 5zł). Więc, jak Twój numer znajdzie się na 1 pozycji przez kolejne kilka dni, to będzie Twój czas na to by zbierać pieniądze! Przez 30 dni, te pieniądze będą wysłane przez kilka tysięcy ludzi tak jak Ty to zrobiłeś! Powodzenia! Proszę, nawet, jeśli się jeszcze nie zdecydowałeś(aś), nie wyrzucaj adresu tej strony. DOBRZE CI RADZĘ! Mało, kto wierzy ze można tyle zarobić, ludzie są bardzo sceptycznie nastawieni do takich spraw, ale to jest naprawdę realne, a te 5 zł to nie dużo. Tu nie ma żadnego ryzyka! Tylko zyski! Zachęcam Cię jeszcze raz do wzięcia udziału w tym wspaniałym planie < WYSOKICH ZAROBKÓW ! !

Gość Laureen
Ja swoją obecną pracę znalazłam przez portal pracy i u mnie w firmie prędzej przyjmą kogoś tą drogą niż jak przyjdzie osobiście, bo po pierwsze manager nie ma czasu na osobistą rozmowę, a po drugie recepcja przejmuje wszystkie listy i zazwyczaj są "gdzieś" kładzione i nikt ich już więcej nie widzi. Takie są realia u mnie. Jak kogoś szukają to jest info w necie i już. Mi z portali najbardziej odpowiada infopraca i jobexpress, bo mają łatwą konstrukcję i dobre wyszukiwarki. Na więcej nawet nie chce mi się wchodzić, poza tym ogłoszenia powtarzają się też często.

Gość ddddddddaaaa
ja znalazlam zarowno swoja pierwsza jak i druga prace wlasnie przez net, nie mowie ze jest latwo ale mozna w ten sposob znalezc

Szczegóły o możliwościach uzyskania dochodów za pomocą oferty nowej polskiej firmy SIGMAPRO7 teraz możesz poznać na cotygodniowych BEZPŁATNYCH on-line prezentacjach na żywo. By wziąć udział w takim spotkaniu, należy wysłać na adres email - sp7team@gmail.com: 1. Swoje prawdziwe imię 2. Regularnei sprawdzany adres e-mail 3. Numer telefonu komórkowego dla szybkiego kontaktu. Teraz już nie musisz budować swojego zdania na głupich komentarzach ignorantów czy szczątkowych informacjach. Teraz o wszystkim opowiedzą Ci fachowcy. Odpowiedzą też na każde pytanie. Nie pozwól by czyjaś głupota zniszczyła Ci życie.

Szczegóły o możliwościach uzyskania dochodów za pomocą oferty nowej polskiej firmy SIGMAPRO7 teraz możesz poznać na cotygodniowych BEZPŁATNYCH on-line prezentacjach na żywo. By wziąć udział w takim spotkaniu, należy wysłać na adres email - sp7team@gmail.com: 1. Swoje prawdziwe imię 2. Regularnei sprawdzany adres e-mail 3. Numer telefonu komórkowego dla szybkiego kontaktu. Teraz już nie musisz budować swojego zdania na głupich komentarzach ignorantów czy szczątkowych informacjach. Teraz o wszystkim opowiedzą Ci fachowcy. Odpowiedzą też na każde pytanie. Nie pozwól by czyjaś głupota zniszczyła Ci życie.

Gość saksofonikk
niestety, idioci zasypali ten temat spamem. generalnie jesli komus nie chce sie przelatywac przez wszystko to ludzie polecaja jobexpress czy pracuj i inne portale kariery, dodatkowo mowiac o sposobach rozsylania cv i funkcjonalnosci owych portali, gdzie niektore wybijaja sie wyzej (jobex) czy niektore nizej (jobpajlot) pomijajac tych szajbusow nademna, to dosc wartosciowy topik.

Gość ewelekaaaa
saksofonikk - sam rozsiewasz spam , gydz kazdy wie ze portale te poprzec cv zdobywaja tylko nasze dane osobowe, a o wartosci ofert pracy w tych postalach nie wspomne - sama akwizycja.