Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bartuś80

mam chore dzieci jak z tym zyc

Polecane posty

Witam Dziewczayny mam do Was ogromna prośbe, wlasnie chodzi o to, ze chcem synka zapisac do Fundacji , mam wszystkie namiary na Fundacje ZDĄZYC Z POMOCA, ale kompletnie nie wiem jak sie do tego zabrac .Potrzebuje czarno na białym co i jak mam zrobic Pomozecie ?

Gość madziarka249
Smyczek napisz mi dokladnie jak zapisac sie do tej fundacji bo jestem z deczko zakrecona to zawsze jednak bylby jakis grosz ktory moglabym wlozyc w rehabilitacje i leczenie Gracjanka.niestety przed wczoraj mial kolejny napad mam tylko nadzieje ze nie beda pojawialy sie zbyt czesto bo znowu czeka nas szpital wiem ze musze byc silna bo jestem mama ale czasem mam takie dni ze tylko chce mi sie plakac pozdrawiam was goraco

Gość madziarka249
Smyczek napisz mi jak dolaczyc do tej fundacji bylby zawsze jakis grosz do rehabilitacji mojego synka przed wczoraj mial napad mam nadzieje ze nastepny tak szybko sie nie pojawi bo czeka nas znowu szpital boje sie tylko zeby ta padaczka mu nie narobila wiekszych szkod w mozgu wiem ze musze byc silna bo jestem mama ale czasem to tylko chce mi sie plakac pozdrawiam was goraco

Gość Bartuś80
Hej Ciesze sie ze spodobał wam sie pomysł z fundacją :) Jak sie do tego zabrałam ja? Otórz,trzeba napisac pismo ze chce sie załozyc subkonto w danej fundacji dla dziecka.Opisac trzeba w skrócie chorobe swojego dziecka ile osób jest w rodzinie jaka kwota miesiecznie dysponujecie w domu tzn ile zarabiacie .Na jaki cel ma byc te subkonto jaka forma rehabilitacji i mniej wiecej ile ona kosztuje miesiecznie.Do tego dokłada sie ksero wszystkich dokumentów dotyczacych choroby waszych dzieci i koniecznie zaswiadczenie o niepełnosprawnosci.Ja chyba wysyłałam orginał a reszta to ksero.Dołaczacie zdjecie waszej pociechy i wysyłacie.Czekałam około miesiaca na odpowiedz.Potem oni przysyłaja pismo i umowe trzeba to wypełnic i im wysłac.No i na koniec dostajecie swój numerek i indywidualny numer konta waszego dziecka. Do pitu potrzebne bedzie tylko nazwa fundacji numer KRS i wpis imie i nazwisko dziecka Mozna tez dokonywac indywidualnych wpłat własnie na ten numer konta co dostaniecie Uwaga Fundacja przysle wam 2 numery kont.Jedno bedzie dla nich czyli na wpłaty indywidualne fundacji a drugie tylko dla waszego dziecka Jesli ktos bedzie miał zyczenie wpłacic dodatkowe pieniazki to koniecznie musi byc na kwicie wpis imie i nazwisko dziecka Mam nadzieje ze wam troszke pomoglam >to naprawde nie jest trudne wymaga troche cierpliwosci Trzymam za was kciuki Buziaki

Gość Smyczek
Madzia ja nie wiem jak zgłosić dziecko do takiej fundacji gdyż moja córeczka nie jest pod opieką żadnej organizacji pozarządowej ale widzę, że z pomocą przyszła Wam mama Bartka i Majeczki. Ponieważ Ona sama już ma tą procedurę za sobą to z pewnością chętnie będzie Was wspierała i rozmywała wszelkie wątpliwości. Madzia, każda mam ma chwile załamania nawet taka wieczna optymistka jak ja, ale te nasze maleństwa nas tak szybko motywują do pozbierania się i walki o ich lepsze jutro, że nie możemy się tak łatwo podawać. Myślę, że nasze macierzyństwo gdyby nie było tak trudne to wielu rzeczy byśmy nie potrafili docenić a jak przychodzi coś ciężko to smak satysfakcji i małych sukcesów naszych dzieci jest większy i ogromne szczęście temu towarzyszy. Nie wiem jak Wy ale choroba mojej kochanej córeczki sprawia, że staje się lepszym człowiekiem, który wciąż pracuje nad sobą bo to dla niej chcę się właśnie stawać lepszą osobą a tym samym lepszym rodzicem bo zasługuje na to ta moja śliczna i kochana córeczka. Madzia ocieramy łzy i więcej uśmiechy niech zagości na Twojej twarzy to pierwsza i najlepsza terapia dla Twojego malucha, która nic nie kosztuje. Zgłoś synka do fundacji to pieniążki się znajdą na jego rehabilitację objęty dobrą i fachową pomocą szybko zrobi postępy a uśmiech i łzy szczęście będą coraz częściej gościć na pięknej twarzy mamy Gracjana. Pozdrawiamy Was ciepło Iwona I Weronika.

Gość Bartuś80
Hej Dziewczyny jak tam przygotowania swiateczne.Ja juz zrobiłam pyszne pierogi (przynajmniej mi smakuja :) Postanowiłam ze w tym roku nie kupuje ciasttylko sama robie.A musze przyznacze mam dwie lewe rece.Na szczescie mój maż pochłania wszystkie odpady jakie zrobie.Prezenty juz kupione ? My juz mamy toza soba ,jeszcze chcemy cos dokupic Bartkowi bo on najbiedniejszy ma najmniej upominków.Majka jak zwylke dostanie cos edukacyjnego zawsze jej sie przyda do szkoły.Zresztato taki typ ze zabawkami nie chcesie bawic za to uwielbia puzle wiec poszlismy w tym kierunku. Ciesze sie ze sie zrobiło klimatycznie teraz tylko choinka i faktycznie czuc swieta.To juz druga wigilja naszego syna ale tym razem juz sam bedzie siedział i jadł bo kochane mamy musze przyznac ze Bartek łapie juz sam za łyzke.Konsekwencje sa czasem tragiczne aleniech sie uczy No i jeszcze jedna rzecza sie pochwale.Maja z tata byław niedziele w teatrze Lalka na mikołajkach i zachowywała sie super.Pierwszy raz obejrzała sama całe przedstawienie i tata powiedział ze moze z nia jezdzic juz zawsze To przedstawienie było zrealizowane własnie dzieki Fundacji do której nalezyMaja A jak wam idzie załozenie konta i co słychac piszcie piszcie nie moge sie juz doczekac Pozdrawiamy

Gość Smyczek
Witam Kochane Dziewczyny My jeszcze nie czujemy magi ?wi?t cho? telewizja, radio, sklepy bombarduj? masowo reklamami, przecenami i ofertami. My Wigili? sp?dzamy jak zawsze u najstarszego w rodzinie czyli u mojej kochanej Babuni a Weroniki prababci. To prawdziwa magia, ?e mojej babusi udaje si? co roku zjednoczy? ca?? rodzin? przy stole. My swoje ?wi?ta sp?dzamy w?r?d najbli?szych i to super, ?e w ten wyj?tkowy czas mo?emy by? razem ale chcia?abym zrobi? ?wi?ta w naszym domu z ?yw? choink?, miko?ajem i zapachem pieczonego ciasta. Pewnie to niedaleka przysz?o?? wiec ju? na sam? my?l si? ciesz?, a tak z przygotowa? do ?wi?t zostaje mi kupno prezent?w, zrobienie ?wi?tecznych stroik?w i sa?atk? ?ledziow?. To s? pierwsze ?wi?ta z nasz? c?reczk? i wszyscy jeste?my podekscytowani bo do??czy? do nas ma?y pomocnik ?wi?tego Miko?aja, kt?ry zadba o to by Wszyscy byli szcz??liwi i co? znale?li pod choink?. Dziewczyny za chwil? b?dziemy tak zaj?te, ?e nie b?dzie czasu wi?c ju? dzi? Wam sk?adam najcudowniejsze ?wi?teczne ?yczenia aby te ?wi?ta pachnia?y zielon? choink? aby przy stole nie zabrak?o tych najwa?niejszych a karp smakowa? wy?mienicie, aby wsp?lne kol?dowanie sprawia?o Wam wiele rado?ci i ?eby?my potrafi?y cieszy?, si? tym co mamy. Jeste?my prawdziwymi szcz??ciarami bo jeste?my wyj?tkowymi mamami walcz?cymi o zdrowie i szcz??cie naszych dzieci. Maluchom ?ycz? to co najwa?niejsze ZDROWIA, ZDROWIA i jeszcze raz ZDROWIA.

Gość Bartuś80
Kochani Zycze Wam duzo radosci i usmiechu .Jak najmniej kłopotów i zmartwien.Cudownej wigiliji z mnóstwem prezentów.A naszym dzieciom duzo zdrówka .Zeby ten nastepny rok był o wiele lepszy i żeby wszystkie wasze marzenia sie spełniły:):) Ciesze sie ze jestescie ze mna od poczatku mojej walki o zdrowie moich dzieciaczków.Ja całym serduchem jestem z wami To jedno puste miejsce przy stole bedzie czekało na kazdego z was w moim domu.Przeslijcie mnóstwo buziaków swoim pociechom WESOŁYCH ŚWIĄT :):):):

KOCHANE Ja równiez życze wam wszystkim i waszym rodzinkom ZDROWYCH, WESOŁYCH, I SPOKOJNYCH ŚWIAT SPEDZONYCH W GRONIE RODZINNYM,I ABY TEN NOWY ROK BYŁ JESZCZE LEPSZY OD KOŃCZACEGO SIE, BY WSZYSTKIE DZIECIACZKI BYŁY ZDROWE ,SZCZEŚLIWE,BY UŚMICH CĄGLE GOŚCIŁ NA ICH CUDOWNYCH BUŻKACH , WESOLYCH ŚWIAT I SZCZEŚLIWEGO NOWEGO ROKU 😘 😘 😘

Gość madziarka249
hejka dostalismy orzeczenie o niepelnosprawnosci jakie dokumenty musze wyslac do tej fundacji????

Gość Bartuś80
hej Musiszpoczytac poprzednie wpisy tam wszystko opisałam :) Pozdrawiam

Gość Bartuś80
Witam Jak tam dziewczyny w Nowym Roku:) My odkrylismy ze Bartus zaczyna wiecej operowac lewa reką wiec jest duza mozliwosc ze bedzie leworeczny. Maja znowu przeziebiona kaszle ile wlezie i jutro ide z nia do lekarza.Boje sie zeby to znowu nie było zapalenie oskrzeli. A jak tam idzie zakładanie subkonta? Pozdrawiamy serdecznie :)

Gość madziarka249
hejka zycze wszystkim wszystkiego naj w nowym roku....u nas zakladanie subkonta jakos nie idzie poniewaz maly ma czeste napady padaczki i jakos niema czasu na to wczoraj wylondowalismy na oddziale ale puscili nas do domu ze zwiekszona dawka topamaxu..do tego subkonta jest jeszcze potrzebne zaswiadczenie jakies od lekarza tak??

Gość Bartuś80
Hej Jak masz jakies inne dokumenty odlekarza oprócz zaswiadczenia o niepełnosprawnosci to mozesz skserowaci dołaczyc do podania.No i pamietaj o zdjeciu swojego bobasa. Mam nadzieje ze maluch czuje sie lepiej.Trzymam za was kciuki:)

Gość Bartuś80
Czesc Kochane mamusie jak wiecie zaczął sie nowy rok i tym samym my znowu zaczelismy zbierac 1 % na naszą córe. Jesli mozeciesie z nami podzielic swoim % bede ogromnie wdzieczna.Oto dane jakie trzeba wpisac w PIT i gotowe 1.Nazwa Fundacja Dzieciom: Zdążyć z Pomocą 2.KRS 0000037904 3.Maja Barańska Dziekujemy wszystkim którzy przyczynia sie do dalszej rehabilitacji naszej pociechy :)

Gość gosik062007
wszystkiego naj w nowym roku! pisalam cos wczesniej o autyzmie-ze niby po 3 roku zycia sie diagnozuje. przepraszam jesli kogos wprowadzilam w blad. trzeba diagnozowac dziecko PRZED 3 urodzinami. wlasnie wczoraj uslyszalam od jednej pani pedagog, ktora zajmuje sie dziecmi autystycznymi (przypadkiem trafilismy do niej na SI), ze moja corka jest dzieckiem autystycznym:(. musze sie teraz gdzies wybrac na diagnoze...

Gość Bartuś80
Gosik062007 a po czy ta pani poznała ze twoja córcia jest autystyczna z tego copamietam cały czas idzie z rozwojem doprzodu.Moze faktycznie jak zrobicie te testy to sie okaze.u nas na poczatku tez podejrzewali autyzm ale z wiekiem zaczeto to wykluczac.Nie robiłam jej testów ale teraz nawet na zajeciach z IS jej pani twierdzi ze nie musimy sie tego obawiac.Trzymam za was kciuki.Daj znac jak wyjda badania

Gość Smyczek
Witam wszystkie Mamy w nowym roku. Moje drogie dziewczyny mam nadzieje, że i wy nabrałyście dobre wiatry na nowy rok a z pewnością będzie to doby rok dla nas wszystkich. Ja mam głowę pełną pomysłów i nowych postanowień mam nadzieje, że starczy mi sił na ich realizację. Zabieram się za siebie !! za moje mieszkanie i relacje z moim mężem który jest niesamowitym i bardzo cierpliwym człowiekiem. Zamierzam go troszkę po rozpieszczać tak jak rozpieszczamy naszą córkę wiec życzcie mi powodzenia a i jeszcze jeden z moich dziwactw, pomysłów a może wariactw zamierzam napisać książkę tak do swojego domowego użytku ale kto wie? Dziewczyny trzymajcie się i dużo zdrówka dla waszych i mojej pociechy. My w poniedziałek zbieramy się do CZD będziemy mieć powtórny rezonans magnetyczny mózgu ale jakoś z ufnością i nadzieją podchodzę do tego naszego pobytu w szpitalu trzymajcie za nas kciuki. Iwona i Weronika

Gość krisi06
wITAM Cię Iwonko w Nowym Roku i trzymam kciuki za Was -my już po wizycie w CZDZ jest ok i z Wami też tak będzie.Odezwij się po powrocie.Pa całuję Ela i Agata

Gość Bartuś80
Czesc Smyczku mam nadzieje ze uda ci sie spełnic wszystkie postanowienia noworoczne :0 Co do ksiązki to mam nadzieje ze przyjdzie czas i sie nia z nami podzielisz !! Mam nadzieje ze badania wyjda ok i wszystko ułozy sie po waszej mysli. Elu tobie tez zycze duzo miłosci i pociechy z córy napewno u was tez bedzie ok. A u nas jak zwykle choroby nie opuszczaja od Nowego Roku.Maja niedawno poszła do szkoły i dzis znowu siedzi z katarem i kaszlem w domu:( Cos nie mamy szczescia.W czwartek jade z maluchem do zakaznego zrobic badania .Mam nadzieje ze to cholerstwo troche odpusciło. Wiecie co czasem łapie sie na tym ze przeciez medycyna nie moze byc tak nieskuteczna.Marze ze gdzies za granica juz lecza na te paskudztwa naszych dzieci.Przeciez nie moze byc tak ze to bedzie w nich do konca zycia.Ostatnio miałam chwile załamki ale takiej ze zyc mi sie odechciewało ,mysle ze kazda z nas czasem tak ma.Ogladasz film gdzie lekarze lecza chorobe nieuleczalna z punktu widzenia nie da sie nic zrobic a tu zaskoczenie dziecko zdrowieje.Chyba nie powinnam ogladac takich filmów A teraz cos bardziej optymistycznego.Moja córcia miała w szkole dzien babci i dziadka.My musielismy zastapic ich i wiecie co szkoda ze nie moge wam tego przesłac bo nie mam waszych meili ale płakałm ze szczescia jak tanczyła w kóleczku z chłopcami.Nie ma nic piekniejszego jak widziec usmiech na twarzy własnego dziecka :):) Napiszcie co tam u was sie dzieje Goraco pozdrawiamy w zimny dzien.U nas -20 BUZIAKI

Gość Smyczek
Witam dziewczyny. Nasze wyniki są kiepskie, rezonans magnetyczny mózgu jednoznaczne pokazuje duży zanik w płacie czołowo skroniowym plus zmiany, które poprzednio miała. Widać anioły zrobiły sobie wolne, kiedy moje dziecko przychodziło na świat. Teraz mamy turnus rehabilitacyjny, mała siedzi ale przyjmuje źle pozycje, które utrwalone mogą powodować zmiany w obrębie kolan i miednicy. Więc musimy ją uczyć siadać nowym sposobem a to powoduje jej protesty i szloch, ze stopami też są jakieś problemy masujemy jej codziennie mam nadzieję, że coś pomorze. Wiem, że każda z nas przeżywa swoje własne dramaty i chwile załamania i wydaje się czasem, że już gorzej nie może być o tuż moje drogie może być gorzej. Jak pomyśle sobie o rodzicach i ich dzieciach na oddziale onkologicznym albo skrajne wcześniaki urodzone w 24 tygodniu ciąży i mamy, które spędzają już 9 miesiąc w szpitalu ze swoim maluszkiem i cieszą się bo ich dziecko żyje to nabieram dystansu do wielu spraw. Przypominam sobie o pokorze wszak mam dziecko chore ale nie tak. Wiec zabieram się do rehabilitacji mojego słońca i ciesze się, że mam tak wyjątkową i wspaniałą osobę obok siebie. Mądra osoba powiedziała mi, że nie należy porównywać dzieci do siebie (na moje jęczenie, że Zuzia jest młodsza a więcej potrafi niż moje dziecko) bo każde jest inne i to szczera prawda. Mamo Bartusia i Majki ciesze się, że Twoje słoneczko dostarcza Ci tyle radości myślę a nawet jestem pewna, że jeszcze nie raz i nie dwa będziesz dumna z tej młodej uroczej damy. Droga Elu dziękuję za to, że jesteś. Fajnie jest mieć taką bratnią duszę, która rozumie, pocieszy a i bez skrepowania do słuchawki wylać można jej swoje żale. Jesteś cudowną i wyjątkową osobą z niecierpliwością czekam na dobre wyniki rezonansu twojej Agatki. Pozdrawiam Iwona i Weronika.

Gość Bartuś80
Hej Iwonko masz racje.Ja dziekuje kazdego dnia ze moje dzieci sa takie jakie sa.Co z tego ze Maja nie mówi.Chodzi rozumie jest prawie taka sama jak inne dzieci.A mój syn nie widzi tylko na jedno oko.Przeciez na drugie widzi :)Sa chwile ze załamuje rece aleto nie koniec swiata.My jestesmy po to zeby nauczyc ich jak zyc w tym swiecie.Nasze dzieciaki zawsze mogły miec gorzej Ciesze sie ze was tu mam i moge z wami o swoich rozterkach popisac.Dzieki ze ze mna jestescie Buziaki dla waszych pociech

Gość madziarka249
hejka Smyczek ile twoja corunia ma???? i gdzie jezdzicie na turnus rehabilitacyjny?

Gość Smyczek
Droga Madziu My jeździmy na turnus rehabilitacyjny do Centrum Zdrowia Dziecka jesteśmy tam pod stałą opieką poradni, która kieruje nas na takie turnusy. Odbywają się one co 2 miesiące i trwają od poniedziałku do piątku jesteśmy tam rehabilitowane ok 40 minut. Polecam bardzo my mamy cudowną panią nazywa się mgr. Mrożek i jest niesamowita ma świetne podejście do dziecka, śpiewa, pokazuje różne fajne rzeczy. Ma dużo cierpliwości ćwiczy ze mną tak długo aż opanuje dobrze ćwiczenia żebym w domu mogła dobrze je wykonać z małą. Zwraca uwagi na szczegóły. Momencik oddechu i mamy 30 minut basenu. Turnusy są fajne bo dają całkiem dobre efekty zawsze po nich mała zaczyna ruszać do przodu. Minusem jest czas oczekiwania na taki kolejny turnus trzeba czekać aż 2 miesiące czasem dłużej. Ostatnio jak byliśmy ćwiczyłyśmy balans, równowagę, pozycję do czworaka. Ćwiczenia miały ja przygotować do siedzenia i mała dość szybko po turnusie zaczęła siedzieć, tylko wykombinowała sobie dość skomplikowany i nieprawidłowy patent na to siedzenie. Teraz na tym turnusie musiałyśmy korygować te nieprawidłowości, gdyby turnusy były częstsze do takich sytuacji by nie dochodziło. Ale polecam wiem, że mają tam kompleksową opiekę mojej koleżanki dziecko na takim turnusie ma rehabilitacje, logopedę i zajęcia z pedagogiem. Madzia moja córeczka za moment ukończy roczek wiec jest nieco opóźniona ale jestem dobrej myśli wiele jeszcze pracy przed nami ale warto pozdrawiam serdecznie Iwona I Weronika.

Gość madziarka249
Hej Iwonko.my jestesmy z Gdanska wiec spory kawalek moj synus tez za pare dni skonczy roczek i jest sporo opozniony bo nawet nie siedzi ma taki slaby kregoslup a na dodatek ta padaczka napady go strasznie oslabiaja zauwazylam ze po nich jest coraz slabszy tak jakby cofaly jego rozwoj

Gość Smyczek
Droga Madziu Moja siedzi ale nie stabilnie ma bardzo proste nogi a powinna mieć podkurczone lub w lekkim zgięciu, przy prawidłowym ustawieniu nóżek zaczyna balansować i traci równowagę, wtedy podtrzymuje się rączkami. Jeszcze nie raczkuję ale pozycję do raczkowania opanowała, wspina się ale stoi na śródstopiu, tak mocno utrzymuje się u niej odruch chwytny. Pewnie, że jest mocno opóźniona ale i tak poszła do przodu, kiedy miała 4 miesiące leżąc na brzuszku głowy nie unosiła do góry. Dzięki ćwiczeniom i rehabilitacji widać postępy. Dużo baw się ze synkiem, zabawa jest najlepszą formą ćwiczeń i stymulacji również ruchowej, będzie dobrze zobaczysz. Dzieci szybko nadrabiają. Jak tylko uporacie się z atakami epilepsji a tu z pewnością pomogą dobrze dobrane lekki to mały szybko się wzmocni i szybko zacznie siedzieć, raczkować i chodzić. Trzymam za Was kciuki będzie dobrze. Myślę, że jesteś bardzo przemęczona, ja byłam bo do piątego miesiąca nie było jednego wolnego tygodnia gdzie nie wylądowałam z małą w szpitalu bądź nie wzywałam kartkę do domu. Pomyśl o tym by się zgłosić do Centrum Pomocy Rodzinie może udało by się im zorganizować jakiegoś wolontariusza na kierunku fizjoterapii bądź rehabilitacji, który pomagał by Ci wspomagać ruchowo małego. Zawsze można spróbować a może dziewczyny Wy możecie coś podpowiedzieć Madzi co można zrobić by jak najlepiej wesprzeć małego. Pozdrawiam serdecznie jesteś bardzo dzielną mamą trzymaj się. Iwona i Weronika.

Gość Smyczek
Madziu Co mówi wasza pani neurolog, co wywołuję u małego te ataki epilepsji? jakie są rokowania? Mieliście robioną tomografię lub rezonans magnetyczny mózgu. W Centrum Zdrowia Dziecka oddział niemowlęcy sąsiaduję z oddziałem neurologicznym, gdzie leczone są dzieci z atakami padaczki. Przebywają tam dzieci starsze niż Twoje ale nie były opóźnione ruchowe. Może mały nie rozwija się tak szybko jak jego rówieśnicy gdyż jak sama pisałaś choroba go osłabia a i jeszcze jedno studiowałam z dziewczyną, która również miała padaczkę i świetnie funkcjonowała a choroba w niczym ją nie ograniczała z wiekiem ataki ustępowały. Pozdrawiam.

Gość madziarka249
Smyczek dzieki za wsparcie.Gracjanek mial robiony rezonans wyszlo tam ze ma maloglowie i opoznienie psychomotoryczne po za tym zadnych zmian w mozgu niema na tym eeg wyszlo ze ma padaczke zaden neurolog nie zagwarantuje co bedzie dalej czy mu to przejdzie mial robione takze badania w kierunku choroby metabolicznej byly wysylane specjalnie do Warszawy przyszly wyniki wszystko jest ok niema tego.ja juz sama glupieje dokladnie te napady chyba go cofaja jeszcze bardziej

Gość madziarka249
Dziewczyny mam jeszcze jedno pytanko co mozna odliczyc od podatku majac dziecko niepelnosprawne?????

Bartuś80 czytałam twoją wypowiedź... Pisałaś że twoja córka była zdrowa i od pewnego czasu zaczęła się opóźniać w rozwoju.... Piszę ponieważ wiem dlaczego mogło się tak stać... Możliwe że to przez jakąś szczepionkę... niestety... Kolega mojego męża miała podobny przypadek urodził się im synek i na pewno był już starszy od twojej córeczki. Miał 2,3 latka (nie pamiętam dokładnie ile) wszystko było oki ich synek był zdrowy... aż do momentu kiedy poszli z nim do szczepienia teraz są jakieś szczepionki 3w1 on taką prawdopodobnie dostał... Niestety od tego momentu wszystko się zaczęło ich synek zaczął się opóźniać w rozwoju:(... To takie przykre...Zaskarżyli szpital sprawa w sądzie ale kto z nimi wygra???? i już za późno nikt z nich nie wróci ich dawnego synka... To przykre że przez jaką głupią szczepionke stało się coś takiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ja Ci osobiście współczuję, ale za razem bardzo podziwiam... Jesteś dzielna i pięknie to opisałaś... Życzę Ci z całego serca szczęścia!!!!