Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mały biały miś

Poród w CZęSTOCHOWIE

Polecane posty

Gość tuptus2014
Tosia, witam w gronie Mamusiek i serdeczne gratulacje. Duzo zdrówka i masy radości Wam życze.

Tosia2014----gratuluję,mam nadzieję że poród nie był ciężki,teraz tylko cieszyć się Maleństwem :)

Gość chloe28
Witajcie dziewczyny:) Dobrze znaleźć forum o porodach w Częstochowie:D ja co prawda w czewie tylko pracuję, a mieszkam kawałek za miastem ale rodzić zamierzam na Mickiewicza, sn :) Takze Tosia - z nieba mi spadasz;) Po pierwsze - gratulacje :) I oczywiście jeśli CI czas pozwoli napisz jak wyglądał Twój poród i czego można się spodziewać po Mickiewiczu, co zabrać oprócz tego o czym wspomniałaś i jakies dobre rady co do tego akurat szpitala?:) Będę bardzo wdzięczna, bo sama w połowie stycznia rodzę w tej placówce ( przynajmniej tak mam w planach) Oczywiście dziewczyny jesli któras mogłaby mi w czymś doradzić to przyjmę każdą radę z wielką radością;) bo troche stracha mam... pozdrawiam gorąco!!

Gość kajka030
A mogą się wypowiedzieć mamuśki co rodziły ostatnio na parkitce, bo ja rodziłam tam prawie 2 lata temu i wspominam dobrze teraz też się wybieram ale nie wiem czy coś się tam zmieniło, tzn. czy nadal wszystko swoje i jak położne podczas porodu, i opieka po porodzie wygląda.

chloe28 nie chcę mówić o porodzie, bo był nietypowy, ale naprawdę nie martw się o opiekę. Dziewczyny zarówno po cesarkach jak i normalnych porodach szybko dochodziły do siebie. Poza tym, co napisałam weź coś słodkiego, bo jak robią ktg dziecku w brzuszku, a ono śpi, to trzeba je pobudzić słodkim, żeby zaczęło się ruszać. I podkłady na łóżko kup sobie jak największe. Jak mi się coś przypomni,to napiszę. Ewentualnie pytaj, lecę nakarmić małego głoda :)

Tosiu- dziękuję :) Jestem po Twojej opinii troszkę spokojniejsza o Mickiewicza , bo różne opinie słyszałam... Gdybyś miała chwilkę to napisz co zabierałaś ze sobą dla maluszka i dla siebie do porodu do tego szpitala i czego tam absolutnie nie zabierać;) W ogóle dziewczyny mam pytanie. Czy takiego noworodka w szpitalu można ubrać po porodzie w body z długim rękawem i np półśpiochy? bo wydaje mi się że body z długim i pajac z długim plus rożek to się dziecko zagotuje ....ale nie mam doświadczenia i nie wiem za bardzo jak to z tą wyprawką zrobić...

Gość magda16023
Tosia G R A T U L A C J E. cieszcie sie soba.

Gość gg1986
Chloe ja rodziłam rok temu i ubierałam dziecko w kaftanik i śpiochy albo body i śpiochy lub półśpiochy ale zawsze z długim rękawem i według mnie nie ma potrzeby zakładania dwóch warstw na góre bo było tak gorąco na salach że mała czasmi nawet leżała bez rożka nie w 1 dzień ale w drugi trzeci już jej tak nie grzałam

Chloe ja rodziłam na Mickiewicza pod koniec września i w sali gdzie leżałam z maluchem było meeega goraco (położne przyniosły Nam dodatkowy grzejnik bo w szpitalu nie grzali a na dworze zrobiło się zimno) ale ubierałam go w body bez rękawków i na to pajac albo kaftanik i pólspiochy i w rozek, miałam jeszcze kocyk ale nie korzystałam. Szpital i opieka są ok, ubranek wez na min 3dni plus coś dodatkowo bo dzidziusie lubia brudzic ;-)

gg1986 dziękuję za radę:) ja właśnie pamiętam swój pobyt w szpitalu przy okazji zabiegu na ślinianke i zapamiętalam ze było niemiłosiernie gorąco a za oknem trzaskający mróz ...:)

Chloe dodam , ze czesto go kładłam bez rozka bo by mi sie tam ugotował ale jak położne przychodziły to kazały go otulać

Gość OlgierdaMama
Gratulacje Tosia! Witaj w gronie Mamusiek :)

Tuptuś no właśnie mam takie samo odczucie, dziękuję :) Dziewczyny a w jakie rozmiary ubranek pakowałyście swoje szkraby zaraz po urodzeniu? Ja wiem ze pewnie przesadzam ale mam wrażenie,że ciuszki które szykuje małemu do szpitala będą ...za małe;) angielska rozm newborn ...chyba musze dokupić na 62 cm... i jeszcze pytanie do Was- czy szpital wymaga zeby mieć okrycie kąpielowe dla maluszka??

Gość Eliza85
Tosia gratulacje!!! Jak sie czujecie? Jak Twoja malutka? Chloe ja mialam ubranka na 56 a coreczka miala 55cm jak sie urodzila i byla w tych ubrankach niecale 2 tyg. Ja mialam okrycie kapielowe ale pielegniarka powiedziala ze nie jest potrzebne (ale ja rodzilam w Lublincu). Z takich porad dla mamy to mnie sie przydaly husteczki do higieny intymnej z Lactacyd, tantum rosa na przyspieszenie gojenia krocza i skarpetki bo w czasie porodu zmarzly mi stopy (ale ja dlugo rodzilam). A dla maluszka warto zabrac pajacyki do szpitala i komplety kaftanik plus spiochy. Fajnie tez sie sprawdza body z dlugim rekawkiem. Fakt - jest baardzo cieplo w salach :) ja mialam jeszcze pieluszke z ceratka na przewijak szpitalny zeby nie klasc na nim bezposrednio corci. Dobrze tez miec jakis malutki kocyk albo recznik bo zawijaja ten materacyk w lozeczku maluszka w to (tak bylo w Lublincu).

Gość GAJA123
Tosia GRATULACJE!!! Dziewczynki, to może Galeria w poniedziałek lub wtorek o 14:00 My ostatnio przetestowalysmy tam spotkanko z MamąOlgierda i było super jest gdzie nakarmić, przewinac i posiedzieć :-) Moja Mała też niezbyt chce się przewracać, na brzuszku za długo nie chce bo jest płacz a z plecków na brzuszek jeszcze się nie przewraca... Chodzi spać o 24 tak że daje popalic a w dzień nie da nic zrobić tylko rączki i rączki...My kapiemy w Hippie od samego początku i jest ok:-)

Gość chloe28
Elizko , dziekuje za rady :) ja wlasnie na dniach zbieram sie do pakowania walizki do szpitala bo mysle ze w 34 t.c lepiej juz miec jakby co i powiem Wam ze czuje sie jakbym pakowala sie na ...wakacje, tyle radochy przy tym. Ogornie to ten tydzien jest dla mnie przelomowy, bo wszystko co "urokliwe" w koncu ciazy pojawilo-sie u mnie teraz, ale pewnie-same wiecie z-autopsji;) Tosiu ja tez mam nadzieje ,ze juz wracasz powoli do siebie i wszystkie bole wynagradza Ci coreczka :) Dziewczyny a mam tez do-Was pytanie , jak to-jest ze znieczuleniem do-porodu na Mickiewicza ? Chodzi mi o-to, czy wczesniej musze sie kontaktowac z anestezjologiem czy moge zadecydowac ze chce w trakcie porodu i wtedy to dogadac ? No i jak to-cenowo wyglada ? Mam nadzieje ze Was nie-zamecze pytaniami ale jak na razie nie moge sie wybrac sama do-szpitala i wypytac bo leze, niestety caly czas mam-brzuch twardy jak kamien i boli mnie jak cholerka jak pochodze dluzej niz 10 min eh Pozdrawiam mamusie :)

Gość OlgierdaMama
To ja proponuję poniedzialek o 14 przy Empiku w Jurajskiej. Komu pasuje?

Gość ninomka27
Witam :) Cieszę się, że trafiłam na to forum, bo w końcu będę miała się gdzieś wyżalić, mam nadzieję :) Ja jestem dopiero w 8 tc i dzisiaj idę pierwszy raz do lekarza, Maćkowiaka. Była któraś z Was u niego? Jakie są Wasze opinie? Jak na razie czytałam o nim same dobre rzeczy... Strach mnie paraliżuje, to moja pierwsza ciąża ;) Czego się spodziewać na tym etapie? No i który wybrać szpital...? Jestem kompletnie zielona. Czytałam dużo w książkach i necie, ale wiadomo, rady i opinie z pierwszej ręki - bezcenne :) Pozdrawiam gorąco!

Gość gość
Dziewczyny a moze jednak gdzies w parku bo nie wiem czy to dobry pomysł z tą Galerią gdzie wszyscy kichają i roznoszą zarazki to największy spęd ludzi a Wy chcecie jeszcze dzieci narażac.Nie ma mrozów wiec lepiej po spacerowac zeby dzieciom to na zdrowie poszło a nie na chorobę...takie moje zdanie ale to wasza decyzja:)

Gość lulu88
witam Czy są tu jakieś mamusie z gminy konopiska-Kopalnia ?od niedawna mieszkam w tej gminie i szukam towarzystwa do spacerowy z nami . może jest tu jakaś mama z tej gminy

Ninomka - witaj :) co do lekarza Ci nie doradze bo nie znam, najwazniejsze zebys Ty mu ufala i bedzie ok. ale w kwestii szpitala w ktorym urodzisz to masz jeszcze czas zeby zmienic 100 razy zdanie, az do porodu ;) warto wiedziec gdzie sa izby przyjec ginekologiczne w razie naglej sytuacji i tyle, moja rada - ciesz sie ciaza bo ten czas mija tak szybko ze nawet nie zdazysz sie zorientowac a maluszek bedzie z Toba, jedz zdrowo i jak najmniej stresow. Bedzie ok :)

Gość OlgierdaMama
Gość - spacer to tylko w teorii lepszy pomysł. Kilkoro dzieci oznacza, że każde o innym czasie je, sika i śpi. A większość z nas raczej na dworze przy takich temperaturach nie przebierze ani nie nakarmi. Stąd wybór galerii - póki co żadna z nas nie znalazła lepszego miejsca dla kilku Mam z wózkami.

Gość Mamuśka 2014
Myszka ja byłam bo we wrześniu u mojego Kuby wykryli e coli dostał antybiotyk ale jest ok i to tylko profilaktycznie mam mu robić badanie moczu co 3 tyg a później w marcu na wizytę kontrolną. Tosia Gratuluje kochana oby twój skarb przesypiał Ci noce bo dla mnie teraz 4-5 miesiąc jest najgorszy ;/ Jeśli chodzi o spotkanie ja odpadam bo mąż pracuje i nie mam jak dojechać ;/

Gość Eliza85
Lulu88 ja jestem z gminy konopiska :) ale ze spacerkiem to ja kiepsko stoję bo do rynku w konopiskach mam 4 km i na piechotke z wozkiem chyba nie dam rady :)

Gość Eliza85
Ninomka witaj :) co do lekarza to ojciec Mackowiaka odbieral porod mojej mamy gdy przychodzilam na swiat ;) a z konkretow chodzi do niego moja kolezanka i bardzo sobie chwali z tymze nie wiem jak jest z prowadzeniem ciazy bo poki co ona dzidziusia nie planuje. Szpitalem sie nie stresuj na to bedziesz miala jeszcze czas. Poki co ciesz sie stanem :) Na tym etapie moga Cie dopasc mdlosci i wymioty czego Ci nie zycze. Mnie na mdlosci pomagala herbata z cytryna i kawalkiem swiezego imbiru. I ja np moglam spac non stop :)

Potwierdzam, że w szpitalu na Mickiewicza jest bardzo, bardzo ciepło. Pielęgniarki nie kazały nawet czapeczek dzieciom zakładać (poza przypadkami kąpieli dzieci z włoskami). Warto wziąć więcej koszul dla siebie i mieć jakąś na nagły wypadek, choć to może mój przypadek, że zużyłam koszul bardzo dużo, bo miałam większe krwawienie niż to było planowane. O, i dużo podpasek Bella Mamma polecam (ja zużyłam 4 opakowania, ale tak, jak wspominałam, miałam trochę cięższy poród niż normalny). Nie żadne inne, tylko Bella Mamma, bo ja miałam inne i okazały się bardzo niedobre i położne się czepiały.

Gość chloe28
A to prawda ze Mickiewicz to oddzial bezmajtkowy ? ;)