Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

CZARNAA77

pytanie w związku z nutramigen

Polecane posty

kochane kobiety,może któraś mi pomoże.dwa miesiące temu synkowi zaczeły pojawiać się plamki i krostki na buzi.na poczatku myśleliśmy że to potówki ale niestety z biegiem czasu wysypka sie nasilała więc lekarz zalecił nam mleko bebilon pepti na skazę białkową.szczęsliwa przez miesiac podawałam je synkowi w nadziei że wszystko się unormuje a tu klops.teraz synek ma ponad 3 miesiace a krostki są już na całym malenkim ciałku a na bużce pojawiły się nawet rany.wyglda to okropnie.teraz z polecenia lekarza podaje malemu nutramigen, 3 puszkę i nie wiem czy to coś da.czy moze któraś mądra mama orientuje się ile to może schodzić i czy jest wogule jakaś różnica między bebilon pepti a nutramigen?proszę o pomoc bo jestem załamana a mam wrażenie że nasz lekarz bardziej eksperymentuje na nas niż się zna.....proszę o pomoc....

Gość Nika 33
bebilon pepti jest mniej zhydrolizowany (czyli mniej przetwozony) niz nutramigen. Nutramif=gen to preparat mlekozastepczy leczniczy, to dla silnej alergii na mleko. Ale uwaga - zawiera soje, na ktora wiele dzieci jest uczulonych. Pepti jest takie pol mleko - ,,na mniejsza alergie". Jesli maly jest alergikiem to koniecznie do alergologa. Sprobuj do kapieli oilatum lub balneum - ponoc dobre, ale nie sprawdzalam. Alergolog nam zapisal jakas masc do zrobienia efekt taki sobie. Moja corcia na bebiko cala sie luszczyla, ale nutramigen znosila fatalnie - wymioty i zielone cuchnace kupy. Teraz jest na pepti i jest oki. A zanim te zmiany znikna to moze byc nawet kilka tygodni. Ale jak to sa juz rany to na moj gust potrzebne by tu byly jakies leki - masci a nie samo mleko

Gość Nika 33
acha - pepti zawiera sladowe ilosci bialka, bo to hydrolizat serwatki, nutramigen ponoc nie , ale gdzies czytalam, ze soja to jeden z najsilniejszych alergenow???!!?? jest jeszcze takie mleko enfamil czy jakos tak i jeszcze jeden preparat dla alergikow, ale nie pamietam nazwy

Mleko trzeba specjalne dla dzieci ze skazą białkową. Ale zeby zniknely zmiany skórne potrzbna jest maść. Moja córeczka uzywala Cutivate (przez 4 dni) a potem nawilżanie Cutibase. To pierwsze na recepte, najlepiej sie udac do alergologa. Bo nie wiem od jakiego wieku dziecka ta masc jest dozwolona, moja ma prawie 3 latka juz, ale skaze bardzo silną, nie moze absolutnie NIC pochodzenia krowiego. Fakt, ze oprocz skazy alergia moze byc na co innego, w tym na soje. Mi lekarka mowila abym sprobowala kozie mleko dac ale tez małą uczuliło:( wiec nie pije wcale mleka. Ale taki maluszek do roku musi jakies mleko pic...

w naszym przypadku nutramigen synek pił przez 2 lata swego życia, zaczął po skończeniu msc, miał na całym ciele prócz pupy okropne suche plamy na przemian sączące się, najgorsza była twarz i tak się drapał do krwi, wyglądało to makabrycznie, smarowałam go elocomem tylko on wstanie był pomóc, niestety na krótką metę po smarowaniu plamy w kilka godz znikały a na drugi dzień od nowa znów to samo się robiło i tak w zasadzie co 2 tyg. nutramigen w tej kwestii na pewno nic nie pomógł jak mi raz zabrakło mleka bo był week a recepta była źle wypisana kupiłam zwykłe mleko w cale po nim gorzej nie było, jadł też serek i nie zaszkodziło a skóra z wiekiem sama się doprowadziła do normy, wcześniej bym skończyła z nutramigenem ale synek bardzo go lubił i nie chciał pić innego.