Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Atotakteraz

Co dostałyście w prezencie z okazji pierwszej miesiączki, a co dałyście córce?

Polecane posty

piersze o płci i ciele rozmawiam z moim dziekciem i nie mam tematów tabu ale nie zamierzam jej informowac jako 8 czy 10 latki ze teraz ma idac do łózka z chłopakiem uzywac gumek bo inaczej zajdzie w ciaze i urpodzi dziecko. Jaki z vtego przekaz? ze moze juz teraz isc do łozka z chłopakiem a nawte powinna skoro mama napomkneła o tym! po 2 własnie o to chodzi. kazde dziecko jest inne i rodzice najlepiej swoje dzieci znają. Wiec nie ma co uogólniac piszac ze 1 miesiaczka to swietny moment o rozmowie o sexie planowaniu rodziny i swiadomym macierzynstwie! o tym nie da sie porozmawiac na poziomie 10 latka bo to 10 latki nie dotyczy!

Gość tabletki anty w wieku 12 lat
boshe... :-(

Gość myśl trochę
Pewnie lepiej dać 13-latce tabletki anty.... :-( jak Dori30

Tak, TABLETKI ANTY w wieku 13 lat. Sorry , ze zapytam, kiedy bal wasz pierwszy raz? Ludzie, wy chyba na zyjecie w swojej mlodosci. W wieku 13, 14 lat teraz zaczynaja wspozycie (dziewczyny) chlopcy nie co pozniej,.

dori byćmoże. zakłądam ze moje 10 letnie dziecko bedzie sie bawic lalkami a nie uprawiac sex i zamiast faszerowac ja tebletkami anty to kupie jej cukierki. a ty swojej dawaj co chcesz :P

Ludzie- czytajcie dokładnie, co? Dori wyraźnie napisała, że mieszka w Niemczech!!! I że tam właśnie tak to wygląda... MaMani- ok, przyznaję Ci rację, fajnie, że jesteś taką mamą, że nie ma u Was tematów tabu:) I mam nadzieję, że po przeczytaniu ostatnich moich postów już lepiej mnie zrozumiałaś;> Jeszcze tylko małe sprostowanie- uogólniłam, bo wyszłam z zalożenia, że rzadko która 10-latka dostaje miesiączki, więc nie uczepiajmy się tego jednego przypadku, co? Autorka topiku nie napisała ile jej córka ma lat- może ma 14? Może 15? Poza tym w mojej wypowiedzi nie było nic o planowaniu rodziny i świadomym macierzyństwie, tylko o antykoncepcji, seksie, miłości- to jest różnica. Te hasła też są uogólnione i można je różnie interpretować. I każdy rodzic może dostosować tę tematykę do rozmów z dzieckiem dowolnie.

a 1 raz - 18 lat i 3 miesiące. i NIE BYLAM NA TO JESZCZE GOTOWA psychicznie wiec nie wiem jak moze byc gotowa 13 latka!

????????? to cos sie DAJE? Ja podpache dostalam, i 3 dni zwolnienia od szkoy hahaha ;) zreszta moj okres byl w dwoch etapach, raz w wieku 13 lat w srodku roku szkolejego a potem dlugo dlugo nic, az do wakacji, potem juz co miesiac. nie wiek czy opowiadanie o tym ojcu jest dobre dla dziewczynki ;/ ja moja mae blagalam aby ojcu nie mowila bo sie wstydzilam. PO latach mi powiedziala ze jednak nie utrzymala tego w tajemnicy. mam taka kolezake, ktorej mama przy pierwszej jej miesiaczce nagadala ze...jeszcze nie moze miec dzieci, ze dopeiro po dwoch latach regularnych miesiaczek moze zajsc w ciaze ;/ cud ze Aska nie probowala bo my mamuska miala wnuka w bardzo mlodym wieku ;)

Gość Córka swojej mamy
Moja mama tak sie ucieszyła ze kupiła mi wtedy dezodorant taki z Pewexu :) to było dawno. Miło jest coś dostać z tej okazji bo sie wtedy czuję naprawde wyjatkowo w ten bardziej pozytywny sposób. Swojej córce też coś na pewno podaruję.

Taki przyklad. Siostrzenica mojego meza 13- latka. W wieku dziesieciu lat- dzieciak i tyle. Teraz - dalabam jej z 15,16. Cyc, makijaz, ciuchy...

Gość na tym topiku już DWIE
"że rzadko która 10-latka dostaje miesiączki, więc nie uczepiajmy się tego jednego przypadku" tutaj już 2 miały okres w wieku 10 lat... a zdaje się ze rozmówczyń jest z 5 najwyżej tabletki anty dla 13latki to w ogóle bez komentarza, porażka umysłowa tej co to popiera

MaMani- właśnie dlatego z dziećmi trzeba rozmawiać, rozmawiać, rozmawiać... aby przy swoim 1 razie były pewne swojej miłości do partnera, gotowe psychicznie i nastawione na to bez obaw. Dlatego też w swych wypowiedziach nie ograniczyłam się do sformułowania- "rozmowy o seksie"- dodałam również "rozmowy o miłości"- wszystko musi być spójne, taki 14-latek powinien wiedzieć, że warto czekać na właściwą osobę, którą się kocha, a nie seksić się z kim popadnie- bo tak np. robią koledzy i się tym chwalą:P

A propos pierwszego razu. Ja mialam w wieku 14,5 (tak, tak wiem wczesnie) Tez nie bylam emocjonalnie gotowa. Tylko, ze to akurat zadne zabezpieczenie.

"Tak, TABLETKI ANTY w wieku 13 lat. Sorry , ze zapytam, kiedy bal wasz pierwszy raz? " I Ty uważasz, że uprawianie seksu w wieku 13 lat jest OK? :O Myślisz, że tak młoda osoba jest dojżała emocjonalnie do seksu? Z Ciebie to dopiero dupa nie psycholog :O To, że tak się dzieje w np: Niemczech nie jest dla mnie dowodem, że tak powinno być... Dawanie 13 latce tabletek anty jest jedynie bezradnością dorosłych, a nie żadne wychowywanie. Uświadomione, czujące akceptacje oraz milośc rodzicielska dziecko nie leci do wyra w wieku 13 lat. "Sorry , ze zapytam, kiedy bal wasz pierwszy raz? " W wieku 19 lat i żadna ze mnie cnotka nie wydymka. Rodzice nauczyli mnie szacunku do siebie oraz swojego ciała.

Gość taaaa tabletki anty
dla 13-latki...:o sprawa dla prokuratora przede wszystkim!

ja tez dostalam podpaskie, nie wiedzialam, ze daje sie prezenty. Mialam 12 lat i rozmowa o seksie byla mi niepotrzebna, mialam inne zajecia niz seks. Nie wiem, moze czasy sie zmieniaja alle dziwne ze juz 10 latki uswiadamaicie. Jak mialam 10 lat bawilam sie w pokoju i nie myslalam o seksie.

ari alez ja byłam zakochana na zabój i do konca świata- ten albo żaden i autostrada do nieba... a 2 tygodnie później sie rozstalismy. dla nastolatki milosc to pojecie wzgledne. co chcesz o tej milosci opowiadać?

Gość umaluj 6latkę
co wygląd ma tu do rzeczy?? "Siostrzenica mojego meza 13- latka. W wieku dziesieciu lat- dzieciak i tyle. Teraz - dalabam jej z 15,16. Cyc, makijaz, ciuchy..." tabletki antykoncepcyjne wpływaja na zdrowie ty chcesz dawać dziecku 13letniemu tabletki HORMONALNE! :-( :-( ps. a co do wygladu: to potem chodzą o ulicy takie małe-stare dzi.we.czki :-O

Gość o litości .
` bardzo wazne wysdarzenie ` no nie moge. ahahah. Nie zachowujmy się jak kobiety sredniowiecza z małej wioski. to rzecz NORMALNA. Nie ` stawanie się kobietką ` tylko zwykłe normalne choc niezupełnie krwotok wewnętrzny . Nie waidomo ską d się biorący, gdyz jak dowiedli jacys tm lekarze dziewczyny bez okresu również mogą byc płodne. ja swojej mamie nawet nie mówiłam o tym ze mam pierwszy okres. Nie widzialam takiej potrzeby . Choc czasem papier zamaist podpaski z powodu wstydu przed ich zakupem w pobliskim sklepie byl dosc nie komfortowy. tak jak i podbieranie ich mamie ahahah xD

Do Wredzioszka- brawo! I o to mi właśnie chodzi- szacunek do własnego ciała:) Tego też powinni uczyc rodzice, a jest to element edukacji seksualnej, jakby nie patrzeć. MaMani- o miłości można opowiadać wiele i to każdemu- bez względu na wiek:) Skoro nastolatki i tak co rusz się zakochują, chyba warto nauczyć je odróżniania młodzieńczego zauroczenia od dojrzalszej miłości w dłuższym związku, co? Apropos, znam ludzi, którzy poznali się jak mieli po 14 lat i dziś są małżeństwem od roku... Nie ma reguły! Ciekawe co im opowiadali rodzice o miłości. A tak poza tym- nudzi mnie już ta rozmowa- ja tylko stwierdziłam, że pierwsza miesiączka to dobry czas na tego typu rozmowy, a tu wywiązała się jakaś wojna o terminologię ...czy o 1 raz? Chore... Pozostawiam kwestię rozmów o dojrzewaniu, seksie i miłości dla nastolatków do osądu indywidualnego.

Gość mała pepitka
dostałam wódkę na ból , panadol, podpaski , tampony , papierosy, koronkową bieliznę! po prostu wyprawkę na miarę XX1 wieku :) a dodam że nie dostałam okresu mając 10 lat tylko 15 :]

Wyraznie napisalam, ze za zgoda. Ze pierwsza wizyta u gin. to rozmowa. Gdyby tylko rozmowa i wych. sex. wystarczylo, nie byloby tylu malolatek w ciazy. Okres dojrzewania to hormony, ciekawosc, bunt. Ja nie mowie o 10-latkach. Uczepilyscie sie tego wieku. Tak jak Arista napisala - to wyjatkowo wczesni i piszemy uogolniajac. To sprawa indywidualna. Juz nie chce mi sie powtarzac w kolko tego samego.

arista bo dla mni milosc to bycie z kims bez wzgledyu na wszystko, podanie herbaty do łózka kiedy ktos ma gorączke i trzymanie za reke kiedy tego potrzebuje. To mozliwosc wyplakania sie na czyims ramieniu i uczucie ze cokolwiek by sie stalo to jest ktos na kim mozesz polegac, ze niezaleznie od tego jak rózne są wasze zdania na jakis temat to ejstescie w stanie zrezygnowac ze swoich racji i dojsc do kompromisu... jak ja mam o tym opowiedziec 14 latce? do tego trzeba dojrzec! to ze ktos kogos zna od dziecinstwa nie znaczy wcale ze kochał go juz maja 13 lat. Na wszystko przychodzi czas i pora a niestety milosc dla 99% nastolatek to "motylki w brzuchu"

Gość Dori idx się bawić na podwórko
"Wyraznie napisalam, ze za zgoda." w wieku 13 lat to chyba za zgodą prokuratora i sądu rodzinnego, dziecko :-(

Tak, makijaz , ciuchy itd. wiele matce moga powiedziec. Ale dla Ciebie , to tylko zrobienie z siebie starej- malutkiej. Dla madrej matki, to znak, ze dziewczyna zaczyna sie interesowac chlopcami. Stroi sie, chce zwrocic na siebie uwage. ROBCIE CO CHCECIE: TA ROZMOWA WIDZE NIE MA SENSU.