Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama.z.warszawy

dziecko ponadprzeciętnie rozwinięte

Polecane posty

Gość mama.z.warszawy

moja czteroletnia córka potrafi dobrze czytać, mówi pełnymi, rozbudowanymi zdaniami i nie jest jej łatwo porozumieć się z równieśnikami. tak się jakoś stało, nie chcę jej wychwalać, takie są po prostu fakty. pewnie to się później wyrówna. rzecz w tym, że chcę ją posłać do przedszkola, a boję się, że będzie się w swojej grupie wiekowej nudzić. z drugiej strony chcę żeby przebywała z rówieśnikami... nie bardzo wiem jak to rozwiązać...

Gość nie jest jedyna
masa dzieci w tym wieku czyta i płynnie rozmawia będzie jednym z wielu takich w przedszkolu

Gość mama małej niunki
moje dziecko ma 2,5 roku i zna alfabet. naprawde bardzo wiele dzieciaków w wieku twojej córki czyta, liczy, zna marki samochodów, kontyenty itp. Obudź się :)

tylko sie cieszyc i zazdroszcze zdolnego dziecka, poslij ja do przedszkola z rozszerzonym programem, np jezykowego albo artystycznego i nudzic sie eni bedzie :)

wiesz co mój syn tak miał 3,5 roku, do przedszkola poszedł jako 5 cio latek troche odstawał od reszty rówieśników swoim zachowaniem i wypowiedziami ale był w grupie łaczonej razem z 6-cio latkami i sie nie nudził, zamiast się bawić siedział z starszymi i się uczył, tylko najgorsze to że będąc w zeróce powtarzał cały materiał z maleńkimi zmianami i wtedy mu się nudziło, a twoja córka nie jest jedyna jak pisała poprzedniczka, takich dzieciaczków jest więcej, a teraz moja córcia ma 2,5 roku i też zaczyna się literkami cyferkami i czytaniem, więc podejrzewam,że będe miałą powtórke z rozrywki, na szczęście pojdzie do szkoły w wieku 6 lat a teraz zmyka do przesdszkola od września

Gość ja w przedszkolu
ja w przedszkolu płynnie czytałam i recytowałam i liczylam, różniłam sie bardzo od moich rowiesnikow, dyrektor szkoly wraz z jakąś komisją robili mi badania i testy i z przedszkola chcieli mnie przeniesc do 3 klasy szkoly podstawowej. moja mama sie nie zgodzila, nie chciala zebym roznila sie wiekiem w klasie ani byla jakims odludkiem. bylo to wieki temu a teraz sytuacja wyglada tak: w podstawowce i liceum zawsze bylam najlepsza w klasie z imponującą średnią, a potem z racji tego ze ciezko mi budowac relacje z ludzmi i tak czuje sie jak odludek, studiowalam juz dwa rozne kierunki studiow a zadnych nie ukonczylam, nie umialam budowac przyjazni i bylam odludkiem i nie moglam sie odnalezc w zadnej grupie, nic nie osiagnelam w zyciu mimo ponadprzecietnej inteligencji, teraz mieszkam za granicą i pracuje fizycznie moja rada jesli tylko mozesz inwestuj w corke i rozwijaj ją, nie bój się ze bedzie miala inne zycie niz rowiesnicy, tylko tak bedzie miala szanse stac sie kims wybitnym!!

Moja niespełna 2 i pół roczna córka mówi pełnymi rozudowanymi zdaniami juz od dawna. Umie przeczytać kilanaście wyrazów, zna na pamiec duzo wierszyków i piosenek... i całkiem nieźle dogaduje sie z rówieśnikami którzy nieraz nie potrafią powiedzieć ani słowa. jesli twoja córka ma problemy w nawiazywaiu znajomosci radziłabym ci nad tym popracowac z dzieckiem. Porozmwiaj z nia. mozesz zaczerpnąc porady psychologa dzieciecego. Jesli chodzi o przedszkole to watpie zeby twoja małą sie tam nudziła. Jesli wybierzesz "fajne" przedszkole a nie "przechowalnie dla dzieci" to zajecia beda prowadzone ciekawie. Prócz nauki literm dzieci kolorują, maluja, bawia sie w rózne ciekawe zabawy, wychodza na wycieczki. Poprostu zorientuj sie jak sa prowadzone zajecia w przedszkolu do którego chcesaz posłac dziecko.

Gość frentii
W tym wieku o wiele wazniejsza od recytowania rozbudowanych zdan jest umiejetnosc nawiazywania kontaktow z rowiesnikami. Jesli bedziesz ja izolowac od "przecietnych" przedszkolakow z obawy, ze bedzie sie nudzic, to wychowasz odludka, ktory moze i ma najwyzsza srednia, ale za chiny nie potrafi obcowac z ludzmi, a to jest o wiele wazniejsze niz czerwony pasek na koniec roku.

Gość frentii
Ja w przedszkolu, jak widac bardzo wysokie IQ(jesli takowe posiadasz) nie ma nic wspolnego z sukcesem zyciowym w doroslym zyciu. Wychowywalas sie w przekonaniu, ze jestes najlepsza lub ponadprzecietna i przez to nie nauczylas sie zaradnosci zyciowej.

Gość bialoliczka
To ją poślij do porządnego przedszkola. Z nicka wnioskuję, że jesteś z Wawy, to polecam Kolorowe Przedszkole na Lotaryńskiej. Mają indywidualny tok dla takich dzieci jak Twoje a przy okazji uczą integracji. Moja siostrzenica miała akurat takie bardziej społeczne problemy i bardzo sobie ładnie tam z tym poradzili.

Gość ja w przedszkolu
no wlasnie napisalam tego posta by wyrazic moje zdanie: uwazam, ze jesli dziecko wykazuje ponadprzecietne zdolnosci to trzeba mu pomoc je wykorzystac, jak rowniez wspolzyc z ludzmi, ze mną nic nie zrobiono i nikt mi nie pomogl, uwazam ze to byl blad, prosze nie zostawiac takich dzieci samym sobie w nadziei, ze jakos sie wszystko wyrowna samo.

Gość hejka tez jestem warszawianka
i sama zastanawiam sie nad wyborem przedszkola dla zdolnego dzieciaka. chcialam zeby sie uczyl jezykow i w ogole zeby jak najlepiej zorganizowac mu czas. tez uwazam, ze to jest strasznie wazne, sama mam traumatyczne wspomnienia z tamtych czasow; wyroznianie sie bylo najgorszym grzechem, tak samo pietnowanym przez dzieci jak i niedouczone, glupie przedszkolanki. dlatego strasznie mi zalezy na fajnym miejscu, ktore pozostawiloby dobry slad na psychice mojego synka.

Gość ergergtegt
Spróbuj posłać ją na jakieś dodatkowe zajęcia w grupie dopilnowanych, zdolnych rówieśników. Powodzenia!

Gość kajlsjfhs
"moja czteroletnia córka potrafi dobrze czytać, mówi pełnymi, rozbudowanymi zdaniami" hahahaha:) Czyli, jak większość czteroletnich dzieci:)

Gość bialoliczka
Chm... nie wszystkie 4letnie dzieci mają aż tak rozbudowane umiejętności tego rodzaju, podejrzewam, że autorka zauważyła jakieś różnice, bo chyba nikt nie żyje w odosobnieniu... Warszawianka - też Cię odsyłam na saską kępę do Kolorowego Przedszkola, na pewno tam nikt nie będzie dzieciaka traumatyzował :D

Gość hejka tez jestem warszawianka
dzieki, na pewno sprawdze!

Gość ragga
do Madusi: wychowywalam sie w wielodzietnej rodzinie, bylam najmlodsza, a najmniejsza roznica wieku to 7 (a najstarszy brat mial gdy sie urodzilam 17 lat). wychowywalam sie wsrod doroslych, w 3.roku zycia potrafilam czytac i pisac, nie chodzilam do przedszkola tylko w wieku 6 lat do zerowki. I nigdy nie bylam "do tylu", wrecz przeciwnie, bardzo dobrze sie uczylam, zawsze wsrod najlepszych. Na jakiej podstawie twierdzisz ze dziecko ktore nie chodzi do przedszkola i wychowuje sie wsrod starszych jest "do tyłu"? Naprawde spotykam sie z potwierdzeniami zupelnie odwrotnej teorii.

Gość do autorkiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
ja mam podobnie z córcią, posłałam ją po prostu do przedszkola, w którym jest jedna grupa rodzinna tzn. dzieci od 1,5 do 6 lat przebywają razem w jednej grupie i super się tam czuje :) w grupie jest 15 dzieci i 5 opiekunek

Gość do autorkiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
takie dzieci zwykle nie znajduja wspólnego języka z rówiesnikami, ale dobrze dogadują się ze starszymi dziećmi oraz z młodszymi od siebie, dlatego trzeba im to umożliwić, np. moja chodzi też dodatkowo na angielski z grupą 5-6 latków.

jak sie nei ma rodzenstwa i kontaktu z dziecmi to czytanie pisanie i inne zdolnosci nei pomoga jest sie do tylu i juz ja nei chodzilam do pzredszkola i bylam sama wsrod doroslych, uczylam sie peiknie ale... dzieci w szkole sie ze mnei smialy ze nei umiem zabaw wierszykow z pzredszkola itp.. mialam bardzo zly kontakt z rowiesnikami i niemal mam to do dzis, jako nastolatka zwiazalam sie z facetem w wieku moich rodzicow neimal, nie umielam sobei wyobrazic zycia ze smarkaczem, teraz mam meza starszego o 6 lat i traktuje go czesto za mlodego szczyla, nie lubie rowiesnikow, zawsze wole starsze towarzystwo a czemu? bo nigdy nie czulam sie dobzre w swojej grupie wiekowej, zawsze bylam ta "madzrejsza" co mi teraz bokiem wychodzi, dlatego moje dziecko poszlod o zlobka jak mialo 7mcy a jak musialam go zostawic z nianiami to mi bylo zal, po czym teraz znow wrocil do zlobka i mam nadzieje ze zawsze bedzie z dziecmi, jest odwazniejszy, otwarty i radosny

To,że umie czytać wcale nie oznacza,żę jest mądra;] po prostu się tego nauczyła ale czytać a zrozumieć co sie czyta i dobrze sobie radzić w póniejszych latach w szkole to róznica. Znam sporo dzieci które w tym wieku w miare dobrze czytają.