Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Pati_bride_to_be

ZANIM POWIEM TAK . Jak zaplanować idealny ślub ? POMOCY!!!!!!!

Polecane posty

Witam wszystkich W piątek miałam urodziny a mój ukochany postanowił mi się oświadczyć w ramach prezentu. Szczerze czekałam na to od 2 lat, ale gdy w końcu się doczekałam, wysłuchałam gratulacji od wszystkich; nie wiem co mam dalej robić. Od czego zacząć? Chciałabym powiedzieć "tak" jeszcze w tym roku ;) A słuchając opinii matek, ciotek i babć to nie zostanę panna młodą do końca 2020 ;( Bardzo proszę o rady, porady i opinie wszystkich możliwych aspektów dotyczących ślubu i wesela.

Mam pytanie dotyczące nauk przedmałżeńskich - mam z liceum świadectwo ukończenia nauki przedmałżeńskiej lub coś w tym stylu. Czy jest to ważne?

1. Ustalenie liczby gości 2. Znalezienie sali 3. Znalezienie zespołu 4. Zaklepane terminu w kościele 5. Ew. fotograf, kamera Jak masz te rzeczy, reszta to duperele :) Nie wiem, czy takie świadectwo jest ważne.

A jaka jest najlepsza liczba gości - mam sporą rodzinę z tym, że jest to kuzynostwo rodziców, a rodzice lubego mają bardzo dużo znajomych, więc większość tych ludzi nie znam osobiście. Czy jest problem z terminami w Krakowie i okolicach?

raczej tak zalezy od parafii tak cie to nie ominie wiec po prostu przejdź sie i spytaj księdza o wszystko

jak będziesz zapraszać każdego to za sto lat nie będziecie małżeństwem zaprasza się najbliższa rodzinę i przyjaciół

Gość amlleht
U nas na weselu będzie 80 osób, nie ma co przesadzać z ilością osób.. ja darowałam sobie dalszą rodzinę, bo gdybym miała ją zapraszać nie znalazłabym sali na tyle gości.. zaprosiliśmy więc najbliższą rodzinę (rodzeństwo z rodzinami, rodzeństwo rodziców z rodzinami, dziadków i chrzestnych) i najbliższych znajomych :) Przede wszystkim najpierw skupcie się na sali, oprawie muzycznej (zespół, DJ) i kościele (data, godzina), bo tam są naprawdę odległe terminy. Czasem trzeba czekać nawet 2 lata na salę. Pozdrawiam

Gość Ehh do autorkiiii
PO co zadawać tak durne pytania?? Odległe terminy są i nie są....Przejdz po Krk. po restauracjach domach weselnych itp. i popytaj a dowiesz sie jakie terminy cena itp. Tak samo z kościołem... P.S-rozbroiłaś mnie pytaniem o liiczbe gości heh:D:D Przeciez każdy zaprzasza tyle ile chce jak chce itp.:/ Ja bede miec 130osób,koleżanka wyżej 80os. A Ty miej tyle ile uważasz.........:/ Ile masz lat?? Sork ze to powiem ale wydaje sie mi że dopiero 18ście..:/

mój narzeczony oswiadczyl w sylwestra a slub za miesiąc ale kosztem czegoś zamiast kościelnego cywilny zamiast sukni jak beza mala biala z trenem jedyne co nie wyszło to goscie mialo byc 20 osob skromny obiad bo to czas postu a jest 110 osób:P

Też się czuję jak dziecko we mgle. Odnośnie liczby gości nie wiem jaka jest optymalna bo dla naszych rodziców pewnie minimum 300 w myśl zasady postaw się a zastaw się.

najgorsza jest moja babcia - marzy jej się mój ślub najlepiej w czerwcu o godz. 11, tak żeby rosół zjeść ciepły o 13 i w jej parafiii, żeby wszystkie sąsiadki widziały itp Chyba mam migrene

Może być ciężko ale nie ma rzeczy niemożliwych. :) Zacznij od szukania sali, kamerzysty, zespołu fotografa i sukni(w niektórych salonach trzeba czekać nawet pół roku na suknie czekać) będziecie musieli działać bardzo intensywnie ale może się udać. W Krakowie w niektórych salach jest problem z terminami ale gdzieś na pewno znajdziecie coś wolnego(może rozważycie wesele w piątek?). Zastanówcie się nad zatrudnieniem konsultantów ślubnych oni mają doświadczenie w organizowaniu takich sprinterskich ślubów oraz namiary na sprawdzone wolne sale i usługi. Życzę powodzenia w realizacji! :)

Gość amlleht
Najbardziej oblegane miesiące to czerwiec - wrzesień, choć coraz częściej maj i październik.. Ślub możesz wziąć nawet za miesiąc, wszystko zależy od tego co wybierzesz. Myślę, że w Centrum konferencyjnym przy A4 na pewno będzie wolny termin, jakaś mało oblegana (czyt. najczęściej fałszująca) kapela lub też magnetofon, wypożyczona lub kupiona z idealnymi wymiarami sukienka (możliwe??), fotograf bez terminów.. jasne, że zdążysz w miesiąc, ale po co? Wg mnie CK przy A4 to nienajlepsze miejsce, tyle jest pięknych sal - tyle, że w miesiacach weselnych pewnie wiekszosc, jak nie wszystkie terminy - zajęte.. Dobre kapele też mają rezerwacje (dzwoniłam do takowej we wrześniu 2009 chcąc zamówić na maj 2010 - na maj mieli jeden wolny weekend, tyle, że maj 2011).. Ten dzień powinien być trochę lepiej zorganizowany, niż zabawa przy magnetofonie ;) Życzę cierpliwości w takim razie, naprawdę, nie ma się co spieszyć, chyba, że jesteś w ciąży i chcesz zdążyć przed porodem, albo boisz się, że narzeczony ucieknie.. Wierzę, że nie, więc spokojna głowa i trochę wolniej ;) Pozdrawiam:)

Gość Majóweczka2011
My bedziemy miec wesele w restauracji przy Zakopiance;) Ale byłam tam juz na weselu i wcale ruchliwej drogi nie widac;) Takze jak sala Ci sie podoba dzwoń i rezerwuj;)

Ja Ci powiem tak, jeśli będziesz próbowała zadowolić wszystkich to do ślubu nie dojdzie do tego 2020 nawet!! Bo nie da rady.Prędzej możecie się rozejść!! Ustalcie miesiąc, który by Wam odpowiadał i wtedy poszukaj sali. Część znajdziesz na pewno w internecie ze zdjęciami. Wybierzcie kilka i podzwoń popytaj o terminy. Jak znajdziecie idealną to będziesz wiedziała ile osób się zmieści i zrobicie listę. Najpierw Wy, a później rodzice( skoro płacą możecie podać ją im jeśli chcą kogoś dopisać). Później szukasz orkiestry i fotografa, kamerzysty itp. Idziesz do parafii i wpisujesz Was na dany dzień.

Gość ----komentatorka----
planowanie zacznij od tego ile masz kasy. wtedy będziesz wiedziała ile gości możesz zaprosić, w jakiej cenie szukać fotografa/sukienki/orkiestry. i wybij rodzicom z głowy kredyty na to wesele. dobra, kilka tysięcy jeszcze można zrozumieć, ale na pewno nie zadłużać się na kilka lat bo to marny początek nowego życia.

Gość ejbisi
Absolutnie nie zgadzaj sie na slub o 11 :/ Wtedy wesele rozejdzie sie po kościach zanim sie zrobi ciemno. Byłam kiedys na takim weselu, bo panstwo mlodzi uparli sie na slub w poludnie. Strasznie sie dluzylo i wrocilismy do domu o 20.

Chyba wezmę wolne na spokojne poszukiwania....Budżet jak na razie to ok 20 tys. Choroba chciałam ślubu w kościele Mariackim, ale się dowiedziałam, że "ma" miano rozwodowego i nie polecają go.

Od jutra mam wolne. Mam nadzieję,że uda mi się załatwić coś z grubsza do końca tego tygodnia. W dalszym ciągu nie wiem gdzie warto szukać sali, który kościół i jaki zespół ew. dj. Możecie coś polecić w Krakowie i w okolicach ? A jaki samochód do ślubu - rozumiecie, że nie mogę wszystkiego zostawić narzeczonemu. Jak to mężczyzna nie dopracuje wszystkiego w szczegółach jak ja :P

A ja będę do ślubu jechać przez miasto na harleyu w białej sukni z całą bandą długowłosych motocyklistów w skórach, ihaaaaaa!!!!

a moi znajomi jak się dowiedzieli że wpadli z ciążą to zorganizowali wesele w miesiąc, i po miesiącu był ślub i wesele takie że hoho, bawiłam się świetnie!

a najwazniejsze moim zdaniem to jakas konkretna kapela, z kolesiem ktory oprocz spiewania bedzie prowadzil konkursy , bez konkursow i zabaw jest lipa. wtedy widze ze goscie najlepiej sie bawia jak moga sie posmiac.

Gość a ja wole czekolade
jakim cudem chesz zrobic wesele za 20tys na 150 osob w Krakowie????