Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

dziewczyna mojego faceta

do Kobiet - obowiązkowa cytologia i mammografia w pracy

Polecane posty

Gość młoda duchem i ciałem
czołgista - a co myślałaś że miesiać temu ;)

Gość Do młoda duchem i ciałem
Po 25 roku życia, ha ha . Wcześniej niby nie można zachorować?

bazienka, moze i dobrze zrobiłaś. Mnie lekarka powiedziała że to za wcześnie jeszcze. Zresztą potem poczytałam trochę i z tego co sie dowiedziałam, to wielu dziewicom sie odmawia robienia takich badań, nawet jak są już po 25 roku życia. Nie wiem czemu, jakieś uzasadnienie chyba ci lekarze mają, bądź co bądź na prywatne wizyty chodzę, więc to chyba nie o kasę idzie.

Gość bo ja wiem albo nie wiem
co do cytologii jak jeden lekarz nie chce zrobic, to sie idzie do drugiego,ja mialam robiona w wieku 19 lat.

Do młoda duchem i ciałem - rozumiem, ze swoja córkę już w wieku 15 lat zaprowadzisz na cytologię?

WSKAZANIA DO WYKONANIA BADANIA Badanie cytoonkologiczne Badania przesiewowe. Badanie powinno być regularnie powtarzane od czasu rozpoczęcia współżycia płciowego: raz na rok - u kobiet z wysokim ryzykiem zachorowalności na raka szyjki macicy (częsta zmiana partnera seksualnego, IIo lub IIIo wg Papanicolaou w uprzednim badaniu przesiewowym, nawracające stany zapalne pochwy, krwawienie kontaktowe z pochwy - spowodowane np. stosunkiem płciowym); raz na dwa lata - u kobiet z małym ryzykiem zachorowalności na raka szyjki macicy (stały partner seksualny, Io lub IIo wg Papanicolaou w uprzednim badaniu przesiewowym) z dwoma kolejnymi (w odstępach 12 miesięcy) prawidłowymi wynikami (Io lub IIo wg Papanicolaou) badania cytologicznego. U kobiet ciężarnych dwukrotnie: w I i III trymestrze ciąży, tj. w okresie 1-3 i 7-9 miesiąca ciąży. Kontrola leczenia zachowawczego i operacyjnego nadżerki tarczy szyjki macicy.

Gość czolgista ciolkuu
mogła sobie tylko pomarzyć, dzieci i gary- to była jej praca, a buntujące się przeciw temu kobiety uznawano za niespełniające swojego obowiązku i ogólnie za dziwadła, a skoro społeczeństwo takie 'ewenementy' od razu dyskryminowało i wyśmiewało to nie mogła zbyt dużo zdziałać jako jednostka, dopiero gdy więcej takich kobiet zebrało się i zaczęło tworzyć organizacje feministyczne kraj zaczął się z nimi liczyć

Gość DO bo ja wiem albo nie wiem
bo ja wiem albo nie wiem co do cytologii jak jeden lekarz nie chce zrobic, to sie idzie do drugiego,ja mialam robiona w wieku 19 lat. No i tak trzymać:-)

rozumiem z tego, ze jak partnera seksulanego nie mam to jestem w najmniejszej grupie ryzyka zachorowania - w rodzinie także takich chorób nie było więc moze ta moja pani doktor ma jednak rację

dla mnie to dziwne że 19 latka robi cytologię, chyba że w rodzinie były zachorowania albo często zmienia partnerów seksualnych i wtedy ryzyko zapalenia szyjki jest większe

młoda duchem i ciałem Do młoda duchem i ciałem - rozumiem, ze swoja córkę już w wieku 15 lat zaprowadzisz na cytologię? Tak, jeśli będzie obciążona genetycznie

Gość taa niedobra pupa
A mam pytanie : te badanie będzie miało charakter wykluczający z pracy? jak będą zmiany to nie będzie można pracować?

Moja koleżanka zachorowała mając lat 16 więc wolę dmuchać na zimne. Ty rób co chcesz.

taa niedobra pupa - myślę że tak, bo chorego nikt nie chce zatrudnić tak jak kobiety która moze okazać się że jest w ciąży

Do młoda duchem i ciałem - na co zachorowała? na raka? ma obciążenie genetyczne?

zachorowała na raka

Gość motyylem_jesteem
czyli wychodzi na to, że te co czesto sie pie.psza z innymi mają wieksze szanse na zachorowanie :P, mi kiedyś jeden ginekolog powiedział ze dziewice są 'czyste' pod tym względem, bo i racja - dziewice nie mają żadnych nadżerek i innych takich syfów, a tak wogóle to co ma częsta zmiana partnera seksualnego do wysokiego ryzyka choproby??

Cieszę się że nie należysz do grupy wysokiego ryzyka, ale nie każda kobieta ma tyle szczęścia:-(

bazienka za samą chorobę nie, bo to grozi sądem pracy ale mozna znaleźć inny pretekst, bo kto w wyścigu szczurów będzie zatrudniał słabego, leczącego się i wymagającego chorego

Gość taa niedobra pupa
jak eda zmiany to bedzie sie je leczyc ono na byc profilaktyczne- ma pozwolic wykrywac te zmianyjak ktos bedzie chory to szybcie Bazienka - przeciez pracodawca będzie miał wgląd do tych wyników. Myślisz że będzie trzymał osobe, co ma raka??? Wiesz, jakie go czekają koszty - przecież taka osoba będzie brała same zwolnienia....

Gość bo ja wiem albo nie wiem
partnera mialam wtedy jednego i nadal mam tego samego, w rodzinie nie wiem czy byly zachorowania ale z tego co pamietam raczej nie slyszalam takich historii i to powiedzialam lekarzowi, a ze akurat lekarza zmienialam i bylam u niego pierwszy raz to zrobil mi cytologie i zwykle badanie.nie wdawal sie zanadto w szczegoly po prostu zrobil i juz.wczesniejszy wlasnie nie chcial zrobic bo niby za wczesnie i dlatego go zmienilam. wiec prawda tak jak kto chce sie badac to sie bada.

motyylem_jesteem - nie mam pojęcia, może o przenoszenie czegoś chodzi, ale na stronach medycznych tak piszą więc przyjmuję to za prawdę

Gość taa niedobra pupa
Ja na szczęście nie pracuję, więc mnie to nie obejmie... Ale w życiu nie dałabym sobie zrobić mammografii. Nie dośc że samo badanie jest b. nieprzyjemne, to istnieją dowody, że może w rzadkich wypadkach spowodować zmiany...

Gość hjgvufh
no co wy! wtedy nie będzie miał prawa was zwolnić, tak samo jest z ciążą- kiedyś zwalniali ciężarne, teraz przepisy tego zabraniają, tak samo będzie jak u kogoś coś wykryją

Do młoda duchem i ciałem Cieszę się że nie należysz do grupy wysokiego ryzyka, ale nie każda kobieta ma tyle szczęścia Ale widzisz, nawet takie przymusowe akcje jak ta z pracodwacami by jej nie uchroniła, bo to by jej nie dotyczyło. Dlatego ja powtarzam, nie przymuszać a uświadamiać sobie nawzajem. Nawet na takim forum poruszając taki temat, można sie czegoś dowiedzieć i cos przemyśleć, ruszyć wyobraźnię. A taki przymus tylko budzi bunt a do dbania o siebie i tak nie przekona. Skoro mowicie ze badania najepiej raz na rok robić, to jak raz na 3/ 4 lata jest badanie w pracy i jak ktos je zrobi to i tak nie ma gwarancji ze bedzie o siebie dbał, tczy tylko tak "wisiał" od badania do badania w pracy.

ta niedobra pupa - mammografia bedzie dla starszych pań około 60 roku życia dopieo, ale takie kobiety to już raczej na emeryturę odchodzą, więc zostaje obowiązkowa cytologia dla tych od 25-59 roku życia

Gość hjgvufh
zgadzam sie z powyższym, takie coś wzbudzi tylko bunt i to nie mały

Gość taa niedobra pupa
Ja uważam, że jest to kolejny beznadziejny pomysł - próba pozbycia się problemu po najniższej linii oporu. Przy czym te osoby pracujące na umowę - to głównie mieszkanki miast, gdzie dostęp do lekarza jest dobry. Nie objęłoby to kobiet ze wsi - co pracują głównie na czarno, oraz tych najbiedniejszych mieszkańców wsi i miast, którzy często nie mają nawet ubezpieczenia i do lekarza nie chodzą w ogóle. Czyli nie obejmie to wszystkich potrzebujących. A koszty tych dodatkowych lekarzy będą duże. I pójdą w błoto. Nie mówiąc o późniejszej dyskryminacji pracownika, u którego wyszłyby zmiany... Ja jestem realistką i w dobrą wolę pracodawców nie wierzę - oni w końcu muszą dbać o własne interesy.