Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zrób se nastepną piątkee

powiem wam ze bardzo mało ludzi ubiera swoje dzieci ładnie

Polecane posty

jeszcze temat zyje :) sęk w tym ze wcale córkę nie ubieram drogo na głowe jeszcze nie upadłam kupuje z wyprzedazy fakt mam kuzynke w anglii to mi podesle od czasu do czasu tego monsoona jak pisałam tesciowa robi przescudne rzecz\y no ik upuje w ciucholandzie--jednym ake za to zajebistym skąd oni mają te rzeczy to ja nie wiem !! no ale tez tam są kolejki jak za rybą wświęta

acha ,no i potem korzystnie sprzedaję to jest kasa na nastepne :D

Gość Skąd oni mają takie rzeczy?
:o Ciekawe w ilu ciuchach po mnie i po moich dzieciach chodzą twoje koleżanki i ich dzieci, a może nawet ty sama i twoje maluchy... :o To miała być zbiórka na darmowe datki dla ludzi z krajów trzeciego świata. Była zbiórka w lipcu ubiegłego roku. Cała dzielnica wystawiła torby przed domy i to wszystko trafiło do polskich lumpeksów, bo w tym kraju mimo porażającej biedy w wielu domach każdy chce na tej biedzie jeszcze zarobić. Nie da tylko sprzeda! :o Żenada. Więcej nie dam. Wolę oddać komuś naprawdę biednemu za darmo.

laska opanuj się sklepów z tania odzieżą są tysiące i działają od lat chyba 15 w naszym kraju kiz uwazaj ze kazdy z nich kradnie ci spod wycieraczki ;D przeczytak ile dziewczyn ubiera sie w lumpach a potem komentuj ...a swoje daj za darmo akurat (hehe) takie jak ty to tylko gadają

Dałam za darmo, bo taki kit Czerwony Krzyż wciska ludziom co rok. Oni myślą, że to jedzie do Afryki i krajów byłych kolonii sowieckich, zniszczonych wojnami, a tu dupa, całe "Charity Bags for Poland" trafiają na zarobek! :o Pomyśl zanim skomentujesz. :o To że tych sklepów jest tysiące jest jeszcze bardziej żenujące, bo ich właściciele nie mają prawa brać kasy za coś co ludzie oddali za frajer z myślą o ubogich i potrzebujących, półnagich ludziach z ziem dotkniętych głodem i zniszczeniem wojennym.

Gość puku bukuuu
przepraszam akkto to polakom oddaje a raczej sprzedaje? chyba pazerni angole

Holendrzy co roku. Całe dzielnice. :o Worki Czerwonego Krzyża listonosze wrzucają do skrzynek na listy i ci naiwni ludzie ładują co mają, często świetne rzeczy i wystawiają przed domy. Niemcy, Francuzi, Szwajcarzy i Anglicy też. Ludziom się nie mówi że to idzie na handel do Polski, Rosji i Ukrainy, tylko że w ulotce jest pięknie napisane, że odzierz trafi do domów potrzebujących w krajach trzeciego świata. Do domów potrzebujących - znaczy nieodpłatnie i bezpośrednio, a nie że ktoś będzie się bogacił na ludzkiej niedoli i dobroci innych. :/ :/ :/

Gość ja sie nie mowi jak sie mowi
na ulotkach i pojemnikach na zbieranie ciuchoiw jest wyraznie napisane ze te rzeczy pojda albo na sprzedaz zeby wesprzec organizacje charytatywne albo dop recyklingu ( np na scierki lub szmaty) nikt niczego nie ukrywa

Gość puku bukuuu
za granicą ludzie nie oddają z dobroci serca tylko z wygody zeby im nie zalegały stre ubrania sory ale jak tam ciuszek kosztuje 1 funta to dla nich to jak splunąć a jeszcze ktoś im spod drzwi worek wexmie

Gość ja sie nie mowi jak sie mowi
mieszkam we Francji i stad cicuhy trafiaja tez do ciucholandow w afryce!

Gość masz jakies potwierdzenie
tych informacji? bo tak pieprzyć to kazdy może :P ja mam znajomych w caritasie i owszem rzeczy z darów sa częściowo odsprzedawane np na tzw czyściwo czy do lumpów to nie wiem - tyle ze nie BEZ POWODU - najpierw sa sortowane - luzie potfrafia takie badziewie oddać że szok... obsrane- dziurawe- zjedzone przez mole! .... byc może np ciepłe rzeczy są odsprzedawane do lumpów bo no w Afryce byłyby nie przydatne - za to kasa na np ujecie wody jest bezcenna - nie pomyślałaś o takim rozwiązaniu? ja znam księdza z caritasu - mase dobrego zrobił - organizuje wiele akcji - pomaga wielu ludziom - a ludzie i tak gadają tylko o ośrodku wypoczynkowym który otworzył - nie patrzą ze dochód idzie na szczytne cele - tylko ploty puszczają, że ma "złote klamki z darów" itp - moim zdaniem to wstrętne! takie bezpodstawne oczernianie.

Gość jugerta
W Uk wrzucaja do domow worki w ktorych wystawia sie ciuchy. I na tych workach pisze, ze SPRZEDAZ tych ciuchow zasili kase danej organizacji :O Do second handow ludzie sami czasami przywoza worki z ciuchami jak im sie nie chce czekac na zbiorke. Powtarzam - na cele charytatywne idzie kasa ze sprzdanych ciuchow.

Tu gdzie mieszkam jak było napisane tak wam mówię. Nie było wzmianki o handlu ani o recyclingu. Jedno głupie body kosztuje 3 euro, a nie 1 funta. :o Tej zimy już po fakcie dowiedziałam się od znajomej której ciotka pracuje w PCK jak to się robi w Polsce. Przyjeżdża odzież z datków, pracownicy sortując wybierają dla siebie najlepsze rzeczy, a resztę dzielą na dostawy do lumpeksów. Nie wiem, czy PCK bierze jeszcze kasę od właścicieli tych lumpeksów czy nie, może nawet tak.

Na moim worku nie było słowa sprzedaż, tylko DAR dla ubogich. :o

nic nie stoi na przeszkodzie. w naszym lumpku ubranka są po 56 za kg, tez zstanawiam sie, skad są brane, bo w sumie wcale nie sa tanie. wiec ktos calkiem dobrze zarabia.

"Powtarzam - na cele charytatywne idzie kasa ze sprzdanych ciuchow." Na cele charytatywne w Polsce? :o Phyyy, dobre sobie! Chyba do kieszeni właścicielki szmateksu na żeberka na niedzielny obiad.

Gość jugerta
No w Polsce to juz inna historia :D Fakt! Ja mowie o second handach w UK. Tu nawet pracuja wolontariusze, sprzedawczynie nie dostaja kasy za to :-)

Gość jugerta
Uscisle bo znow sie ktos przyczepi :-) Chodzi mi o charity shops, te sprzedaja na okreslony cel i tu pracuja wolontariusze. O!

"byc może np ciepłe rzeczy są odsprzedawane do lumpów bo no w Afryce byłyby nie przydatne - za to kasa na np ujecie wody jest bezcenna - nie pomyślałaś o takim rozwiązaniu?" Ciepła odzież mogłaby trafić do byłej Jugosławii, Albanii, Czeczenii a nie do lumpeksów. Biedni ludzie w Polsce powinny dostać takie rzeczy za DARMO, a nie za kasę, która jedyne co zasila do właściciela sklepu. Nikt kto jest właścicielem osiedlowych lumpów nie robi tego charytatywnie. Skąd ty się urwałaś?

Piszemy o polskich lumpeksach a nie Charity Shops w UK.

Gość jugerta
Dobra :D miej swoje ostatnie slowo :D piszcie o polskich lumpeksach. Nie przeszkadzam chociaz czasami warto poszerzyc horyzonty :D 🖐️

polskie lumpeksy mają sie naprawde swietnie. Roban 56 za kilogram jakies tam osiedlowe ubranka wycenione - od 5 za t shirtke do 15 za sweterek / mowie o ubrankach dzieciecych raz widzialam sliczne dresowe spodnie, naprawde ladnie zszyte i material super mocny, a byly wyraznie obsikane, nieprane - zwrocilam uwage na te plamy, to pani chciala mi sprzedac po "obnizonej cenie" za 3zł.

bla bla bla - jak trafi do Jugosławii to będziesz narzekać że dałaś do Afryki - ludziom zawsze cos nie pasuje - ja wiem na przykładzie caritasu - że oni nie daja za darmo do sprzedaży tych rzeczy z darów tylko chodzi o to żeby zarobione pieniądze przeznaczyć na cel charytatywny - rzeczy darowane nie zawsze są potrzebne za to pieniądze tak! a ty zrób sama cos dobrego zamiast się czepiać :P ...ja jak chce zeby moje niepotrzebne rzeczy były noszone - to wysyłam do znajomego księdza do Kazachstanu wtedy wiem że na 100% na czyściwo nie pójdą tylko do użytku.

Czy ty w ogóle wiesz jak wygląda Jugosławia, że się tak szczerzysz i podajesz taki głupi przykład? :o PCK to nie Caritas! Caritas nie ma nic wspólnego z osiedlowym lumpem, zakupami z którego tak się tutaj wszystkie szczycicie.

a co to ma do rzeczy jak wygląda - to był przykład .... a jak uważasz ze np PCK jest nie uczciwe i masz dowody - to wykażobywatelską postawę i zgłoś sprawę w prokuraturze - po co plujesz jadem na forum - nie rozumiem - przecież tu żadnego efektu nie osiągniesz?

Myślisz że włos im głowy spadnie? Nie bądź śmieszna. :o Wszyscy wiedzą jak jest i nawet o tym otwarcie mówią znajomym, bo to żadna tajemnica. Napisałam co napisałam, bo zirytował mnie idiotyczny tekst "Ciekawe skąd oni biorą takie rzeczy?". - Z kosmosu, moja droga, z kosmosu. :o

Rozumiem, że fajnie jest ubrać dziecko ładnie i z gustem ale czy droga mamusia stylowej córci myśli o jej przyszłości i edukacji? Mówiąc tak przy dziecku jak tu piszesz, można mocno wątpić w inną sferę rozwoju twojego dziecka. W sumie takie lale malowane też mają zbyt, nawet spory popyt jest na to w pewnym przedziale wiekowym panów, szkoda tylko, że krótkoterminowy. Może warto czas i energię na coś bardziej twórczego niż pajacykowanie przeznaczyć?

Skąd oni mają takie rzeczy? masz całkowitą rację, był nawet kiedyś o tym reportaż w tv, niezły biznes na tym nasi rodacy robią.

Gość dadsadsada
http://pendragon.blog.onet.pl/zagadka-uzywanej-odziezy,2,ID405351968,DA2010-04-27,n powyżej link do odkrycia tajemnicy lumpeksów Niestety to smutne , że Polacy są tacy zachłanni puści ... Co kogo obchodzi jak ktoś jest ubrany , albo jak ubiera swoje dzieci ??? Wy szczycie się tym ,że dziecko "gustownie" ubraliście w przeciwieństwie do jakiejś mamy która ubrała wiejsko albo bez gustu. Żałosne to... Na zachodzi nikt, NIKT nie patrzy na inną osobę w kategoriach jak ona ubrała się - tolerancja, nie ocenianie po zewnętrzności a tym co jest w środku. Pustką dotyczącą horyzontów myślowych wieją Wasze posty. Aż żal ,że na kolejnych pustaków wychowacie swoje dzieci. Ten kraj jest właśnie taki szary i smutny przez ludzi takich ja Wy.