Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ddddddddddddddd

Czy uważacie ze muzyka TRANCE jest dla ludzi głupich ?

Polecane posty

Gość Pewien skromny człowiek
Ja powiem tak. Większość ludzi po prostu myli trance z jakimiś technopodobnymi nawalankami. Z pewną dozą nieśmiałości przyznam się, że za młodu sam lubiłem słuchać techno, ale na starość (aktualnie mam 20 lat) przestała mnie ta muzyka bawić... Aktualnie nie mogę jej znieść, wkręcił mnie trance po prostu. I zgadzam się z opiniami wyżej - tej muzyki trzeba nauczyć się słuchać - ja na początku nie umiałem. Teraz słucham, także innej muzyki - soundtracków również. Przyznam, że bardzo mi się podoba soundtrack z filmu Avatar, zwłaszcza utwór "I see you". Rocka a tym bardziej metalu nie trawię praktycznie wcale, chyba że ich odmiany symfoniczne, jak np grupa Within Temptation czy Evanescence do mnie przemawiają. W tego typu muzyce bardzo duże znaczenie odgrywają dźwięki - i nie są to przypadkowe, monotonne "bity" jak w przypadku techno. House mnie nie bawi, jakiś taki "zbyt ślamazarny" dla mnie jest - tzn do posiedzenia i pogadania, a to niech sobie leci w tle to ok. Ale żeby sobie posłuchać na tyle, by się całkowicie odciąć to się nie nadaje, ale tylko moja opinia. Jak chcę posłuchać czegoś mocniejszego, to co najwyżej House-electro... Nie twierdzę, że wszysktie utwory trance są piekne i to piekno właściwie oddają, bo tak nie jest. O ile sama muzyka jest dobrze "skonstruowana", to nie potrzeba zbędnego vocalu, który sprawia wrażenie jakby nadrabiał braki w samej melodii. Jeśli ktoś pisze, że jest to muzyka dla leniwych, którzy nie lubią się wsłuchiwać to jest w wielkim błędzie - wsłuchuje się tu głównie w dźwięki muzyki, nie słowa. Aczkolwiek są pewne utwory, które bez vocalu nie miałyby sensu. Powiem, że wiele też zależy od sprzętu na jakim się słucha. Ludzie mający małe, plastikowe głośniczki komputerowe (albo wbudowane w laptopa pierdziuszki) czy kiepskie zestawy 2.1, które poza przesterowanym "łup! łup!" nie odwzorowują z tej muzyki wiele mogą to nazywać zwykłym jazgotem, czy zarzynaniem kota, bo po prostu nie słyszą tego co trzeba... Już pomijam fakt, że niektórzy mają tylko pierwszy stopień słuchu, czyli słyszą tylko tyle, że "coś gra lub nie" :D Sam wiem po sobie, że niektóre utwory odkryłem na nowo jak zrezygnowałem z wieży na poczet w miarę przyzwoitych słuchawek i komputera z dobrą kartą dźwiękową. Wiele utworów, które wcześniej mi nie pasowały nagle zaczęły mi się podobać, bo wcześniej nie słyszałem ile subtelnych i szczegółowych dźwięków w sobie kryją ;)

Gość gfhft
tfhftft

Gość erbwbnwrt
hehe a u mnie wlasnie odwrotnie - trance do sluchania,wsluchiwania,a house do tanczenia:D

Gość nhjty
jyjtyd

hehe,a ja trance słucham od 8 roku życia :) wcześniej słuchałam tego co ojciec,czyli rocka..ale trance o wiele bardziej mnie wciągnęło :)

Gość vsvsgr
milky podaj ulubione utwory

Gość 13333333333333333333
ale hard trance....speczyficzny gatunek

Gość aaaaaaaaaaaaaaammmmmmmm
a metalike tylko po tanim winie

Gość dddddddddd
ddddddddd

widze, ze niektorzy wypowiadający nie mają nawet pojęcia co to za muzyka. Łupanina? sorry, ale w takim razie chyba nie slyszales prawidzwego trance'u. a i tworzenie jej to jest o takie sobie pykanie.

Powiem szczerze że ja i mój mąz słuchamy trance i broń boże nie jestesmy zadnymi głupkiami, cpunami ani poje..ami. Odpowiada nam klimat tych utworów i to jak stopniują muzyczne napięcie. A i wokale w niektórych utworach klada na łopatki głosy tych niektórych "wielkich gwiazd popu" Do pewien skromny człowiek - utwór "I see you" to dla mnie wielki mistrz:-) Jesli ktos się nie zna to niech nie wrzuca do jednego wora techno i trance, róznica pomiędzy tymi rodzajami muzyki jest znaczna.

Gość ccssssssssssssss
gnnnfng

cytryneczka1987 - Jak czytam posty takich ludzi jak Ty oraz innych, którzy się juz wcześniej w tym temacie się wypowiedzieli, to nasuwa mi się jeden wniosek: Trance NIE jest dla ludzi głupich! ;) Ja sam siebie za inteligentnego czy mądrego nigdy się nie uważałem i nie mam zamiaru się wywyższać tylko dlatego, że trance słucham, ale czytając te wypowiedzi mam wrażenie, że są to głównie ludzie na poziomie. Już po samej treści wypowiedzi da się jakieś wnioski wysunąć i jak dla mnie są one w tym przypadku jak najbardziej pozytywne, czego niestety nie da się powiedzieć o komentarzach pisanych przez zwolenników "wielkich gwiazd popu". Oczywiście zawsze są wyjątki od reguły i nic na to nie poradzimy... Ciekawe kawałki przez Ciebie podane ;) Prawie wszystkie znane przeze mnie. To i ja coś od siebie dołożę ;) http://www.youtube.com/watch?v=SuPAB8f9Q18 http://www.youtube.com/watch?v=u4qZzBHnwUk http://www.youtube.com/watch?v=NkCe_AbcZF0 http://www.youtube.com/watch?v=gEMAxCAt2eQ

cytryneczka1987 - Czytając posty ludzi takich jak Ty oraz innych, którzy się tu wcześniej wypowiedzieli wychodzę z przekonania, że Trance NIE jest przeznaczony dla ludzi głupich czy mniej ambitnych. Nie oszukujmy się, wystarczy poczytać komentarze osób wypowiadających się tutaj i porównać je chociażby z pisaniną fanów "wielkich gwiazd popu" czy innych bardziej powszechnych gatunków... Ja nigdy nie uważałem siebie za mądrego czy inteligentnego, ani nie mam zamiaru się wywyższać tylko dlatego, że trance słucham, ale mam wrażenie, że wielbiciele trance-u to GŁÓWNIE ludzie na poziomie ;) Oczywiście zawsze znajdą się wyjątki o reguły, ale na to już nic nie poradzimy... To i ode mnie coś ;) http://www.youtube.com/watch?v=NkCe_AbcZF0 http://www.youtube.com/watch?v=SuPAB8f9Q18 http://www.youtube.com/watch?v=u4qZzBHnwUk http://www.youtube.com/watch?v=gEMAxCAt2eQ

Przepraszam że 2 razy to samo - forum sie sypie z lekka, przez długi czas moja wypowiedź się nie pojawiała po dodaniu... myślałem, że przepadła więc napisałem drugi raz niepotrzebnie :D

Gość ja wam powiem ze
ostatnio przeprosilam sie z muzyka prawie kazdego rodzaju,z kazdego gatunku wyszukam cos dla siebie,ale trance,house,techno.. te trzy gatunki zle mi sie kojarza... ale np the chemical brothers chyba podchodza pod ten gatunek?? Oni mi sie podobaja :classic_cool:

Gość xxxxxxxxzzzzzzzxxxxxxx
HB. to trip hop i muz. elektroniczna pozatym cemu ci sie te gatunki zle kojaza... mi sie zle kojazy metal-z nietolerancją-i nie pisze tego zlośliwie :/

Gość A SKYTECH ZNACIE?
CUDZE KURWA CHWALICIE A SFEGO NIE ZNACIE! :D

Gość A SKYTECH ZNACIE?

Gość bułka z serem
ja sie wypowiem jako osoba kochajaca muzyke ogolnie. muzyka mojej duszy (bo wierze ze do kazdej duszy jest dopasowana inna muzyka, dlatego jedni czuja np gitarowe granie a inni elektroniczne bity) jest czarna, tzn soul, dobre r'n'b, dobry hip hop, kocham jazz i dzwiek saksofonu, gitare B.B Kinga etc, moglabym tak wymieniac w nieskonczonosc. do czego zmierzam - staram sie nie zamykac na zaden gaunek muzyczny i jako totalna melomanka mam u siebie w płytotece na przykład Faithless (nie wiem dokladnie jaki to gatunek, ale cos z pogranicza trance/house/nu-trip chyba). muzyka elektroniczna nie jest muzyką dla wszystkich i musze przyznac, ze faktycznie tylko ludzie o okreslonej wrazliwosci mogą tę muzykę zrozumieć, ja na przyklad nie potrafie słuchać Faithless dluzej niz pol godziny bo zaczyna mnie to męczyć i dołować. nie umiem wytlumaczyc dlaczego tak jest, muzyka sama w sobie mi sie podoba, ale nie moge wytrzymac dzwiekow elektronicznych przez dluzszy czas, dzialają mi na podswiadomość negatywnie i o to tutaj chodzi - trance jak sama nazwa wskazuje to muzyka wprowadzajaca ludzi w katharsis, w trans, w zapomnienie, nie wszyscy moga tę muzykę rozumieć. ja nie moge i przyznaje sie bez bicia, za to kompletnie odplywam przy Miles'ie davis'ie:) pozdrawiam wszystkich melomanów, ludzie ktorzy muzykę czują, a nie tylko jej słuchają, mają wielki dar i ogromna inteligencje emocjonalną.

Gość A SKYTECH ZNACIE?
Dla głupich jest hip hop .-eeeeee tam-niekture kawalki sa dobre-oppowiadaja o zyciu.

Gość A SKYTECH ZNACIE?
pozdrawiam wszystkich melomanów, ludzie ktorzy muzykę czują, a nie tylko jej słuchają, mają wielki dar i ogromna inteligencje emocjonalną.-madra wypowieć