Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość takajednamama

Czy sa tu jakies mamusie z Irlandii??

Polecane posty

Witam Jestem umowiona do polskiego gina na usg ,tylko troche tez trzeba czekac,bo dopiero 5 sierpnia,no ale przezyje do tego czasu jakoś ;) Szukam jeszcze w innych przychodniach! Moze znajde gdzies szybciej!

hej dziewczyny:) u nas dzisiaj pogoda dobra, caly dzien nie padalo, dopiero teraz zaczelo:O hejkakohejka- nie wybieram sie. a co to za festiwal?chyba nie jestem w temacie jesli chodzi o imprezy rozrywkowe:O gracja81 -dobrze, ze masz ta wizyte, jednak ginekolog w ciazy sie przydaje,chocby po to, aby uspokoic,ze wszystko ok. fajnie,ze sa te polskie przychodnie. szkoda tylko, ze nie tak drogo... no i kolejki tez dluuuuugie:O eva -mialas usg co wizyte??? u nas za wizyte u ginekologa placi sie 80 ale za usg osobno drugie tyle:Oa u ciebie jak bylo? bo u mnie niestety albo badanie na fotelu, albo usg...albo oczywiscie oba naraz, ale wtedy 160 euro,nie ma zmiluj:Omasakra:O mnie dzis strasznie glowa boli, moze na zmiane pogody, oby! moj maluszek wreszcie ma pierwszy zabek, i wychodzi juz drugi, super, bo dlugo czekalismy:)

pytalyscie o tesciow - coz, nie moge narzekac...ale to pewnie dlatego, ze prawie nie mam z nimi kontaktu:Dwiec nie wiem, co lepsze;) ale w sumie sympatyczni ludzie- wiecie, tak raz do roku to kazda ze stron chce zrobic jak najlepsze wrazenie i nie ma kiedy dojsc do spiec ;):)

My już na nogach, nocka super , grudniowa tak wygląda tutaj każda wizyta w szpitalu , najpierw usg., trwało gdzie ok 10 minut(mierzenie maluszka,ważenie , położenie, wymiary narządów,kości ,jakie wody i ilość ) , a przy wejściu położna brała mocz do analizy., lekarz jeszcze sprawdzał nogi czy nie puchną, ciśnienie co do badania typu ginekologicznego nie ma ,ale pytał mi się czy mam jakieś objawy typu.,plamienia, ból ,ja ogólnie zawsze byłam zadowolona z wizyt., a rozumiem ,że te kwoty co podajesz to są za wizyty prywatne (tak)? Może kawka ci pomoże na ból głowy no a jak nie to tabletka! Super że ma ząbek a my nadal czekamy ! Hejkahokejka nie jestem na bieżąco z koncertami a co to za festiwal? Gracja to faktycznie długo musisz czekać na wolny termin !

eva- to ja ciebie zle zrozumialam, myslalam, ze mowisz o wizytach u gp;)wybacz;) co u was? u nas pogoda znosna bo jest bardzo cieplo, ale w powietrzu dalej wilgoc, taka jakby mzawka:O ja mam wolne i dzisiaj mam lenia nic nie robie:Pchyba, ze bede zmuszona;) milej niedzieli wam zycze:)

Witam ., u nas też pogoda nie za ładna , deszcz siąpi i mocny wiatr., Ja właśnie kawkę piję , starszy synek ogląda bajkę a młodszy zasnął., Obiadek prawie gotowy ! Siedzenie w domku się zapowiada!

u mnie świeci słoneczko pranie robię ile sie da bo szybko schnie pościel i inne rzeczy. córka ogląda bajki i zajada lody wiec mam czas żeby coś napisać :) chcę sprzedać wózeczek graco mojo z gwarancja 11 miesięczna moze jest ktos chetny zeby kupic dla swojej pociechy bo ja kupiłam ale córka juz nie chce jeździć w wózku a jest nowy wiec chcę sprzedać za 60e ma śpiwór parasol i folie przeciwdeszczowa. nic ide kolejne pranie wieszać pozdrawiam i życzę mielgo dnia

hej, Ja nadal w Polsce...a właściwie to na półmetku mojego pobytu. Jeszcze został miesiąc. Po upałach w końcu przyszedł deszcz i trochę sie ochłodziło. Hania ma sie w porządku choć dokuczają jej rosnące zęby i czasem jest nie do zniesienia. Namawiamy tatę żeby wziął tydzień urlopu i do nas przyleciał... no i mam nadzeję że uda mu sie wyrwać na mały urlop. Pozdrawiam 🌻

Dziewczynki, teraz na legalu moge byc na waszym forum...booooo...jestem w ciazy!!!Nawet nie wiecie jak sie ciesze jak zobaczylam dwie kreski na tescie ciazowym, teraz musze gdzies za dwa tygodnie odwiedzic lekarza i zrobic USG. Pozdrawiam wszystkie mamusie i te starajace w Irlandii:)

Witam Paulinka to po tych upałach trochę chłodu to chyba dobrze ., oj te zęby ja wiem coś o tym mój mały też na tym etapie (dziąsła twarde, ślini się ,wszystko bierze do buzi ,a żele to tylko pomagają na chwilkę) ale niestety trzeba jakoś przez to przejść., Minia 80 gratuluję mamusiu!!!! a długo się staraliście ? pozdrawiam i miłego dnia

Gość ORLLA
Hej

Gość ORLLA
Witajcie.Mieszkam w Belfascie,w UK i chciałam zapytac jak to jest z pierwsza wizyta w ciazy.W zyciu nie byłam u ginekologa,i poprostu nie wiem gdzie tu sie udac :(. Nieraz czytałam o jakiejs GP?? to polozna czy co?? dzis zrobilam test wyszly mi dwie kreski :O i chce wiedziec gdzie pojsc zeby mi zbadali krew i potwierdzili ,a raczej zaprzeczyli tej ciazy... pomozcie :O nie wierze,ze jestem w ciazy... to jakis zart natury!!

Hej Hejkahokejka to widzę że weekend miałaś udany., Orlla witaj ja jestem też z Belfastu , GP to lekarz rodzinny ., i on cię umawia z położna ) położna robi ci badanie krwi i zakłada dużą księgę ciąży (na początku robi z tobą wywiad)

Gość ORLLA
EVA a mozemy popisac kiedys na gg?? :) Ja jutro lece po kolejny test sprawdzic czy ten sie przypadkiem nie pomylil,a jak bedzie pozytywny to pojde zbadac krew..myslisz ze to ok?.Tydzien temu robilam test i byl negatywny... a tu dzis taki bonus :(

Gość ORLLA
Pare lat temu sie zapisalam do lekarza jakiegos :P ale nie mam pojecia jak sie nazywa i zgubilam medical card... wiec jak pojde do swojego lekarza to on mnie bedzie badal? czy tylko da skierowanie do poloznej? do poloznej sie dzie do szpitala? i to do jakiejs konktretnej z nazwiska czy jakprzypadkiem przypadnie nam?? wybacz ze zadaje tyle pytan...

Orlla w każdej przychodni są położne , twój Gp umówi cię z ta położną tak było w moim przypadku ,czasami to zależy od przychodni położne są na miejscu ,ja musiałam iść 3 ulice dalej (ale to była ta sama przychodnia) Lekarz rodzinny, zbada ci ciśnienie i za pyta czy robiłaś test a dalej to już położna., U mnie w przychodni są 3 położne , i wybrałam pierwszą lepszą., (ale jest ok)

Witam , my już na nogach od bladego świtu! Mały teraz zasnął , pogoda jest ciepło, ale dużo chmur i chwilami wychodzi słonko., Orlla i jak tam robiłaś ponownie test? Idę szykować starszemu śniadanko .,pozdrawiam i miłego dnia

czesc dziewczynki. kurcze jestem taka zalatana odkad wrocilam do pracy,ze nawet nie mam czasu zajrzec i napisac.. Synkowi zeby ida.Chyba pierwszy wyjdzie u gory,bo ma bardzo przekrwione dziaselko i zaznaczyl sie wyrazny bialy punkt :) Teraz slonko moje spi,a ja pije kawke i zaraz biore sie za sprzatanie

Gość ORLLA
Eva napisalam do Ciebie na gg ;). Tak z samego rana zrobilam test z gornej polki i jest pozytywny... Kiedy powinnam pojsc do lekarza?? juz czy jeszcze poczekac ??

Gość ORLLA
Mowie,jesli zawsze wiek ciazy jest od okrestu to ja jestem w 6 tyg. choc jak pojde na usg poprosze aby okreslili wiek plodu ,bo ja nie sadze zebym byla juz w 6 tyg. Tydzien temu inny test nie wykazal ciazy... Poczekac? czy zapisac sie ,podobno sa kolejki do lekarzy :O

Gość ORLLA
i przepraszam ze pytam o takie szczegoly ale nie mam kolezanek i dlatego Jestescie jedynym moim ratunkiem!! :D

witam Orlla miałam wyłączony głośnik i nie słyszałam jak doszła wiadomość , (mały spał) no ale teraz jestem dostępna Mój mały po szaleństwie w chodziku znów zasnął a ja kończę obiadek

Orlla kiedy dowiadujesz sie,ze jestes w ciazy to jest wlasnie ok 5-6tydzien. Test nie pokaze Ci super wczesnej ciazy,bo musi byc odpowiednie stezenie hormonow.A wiek ciazy liczy sie od pierwszego dnia ostatniej miesiaczki. Wiek plodu a wiek ciazy to dwie inne sprawy,poniewaz nie mozna okreslic dokladnie kiedy doszlo do zaplodnienia.Plod jest o 2 tyg mlodszy od wieku ciazy. Do lekarz umow sie na za tydzien,to zobaczysz juz serduszko :)

minia - gratulacje! hejkakohejka -pamietam bylam na takim festiwalu pare lat temu, bylo super! ale teraz juz sie nie interesuje takimi imprezami,nie mam na to czasu, niestety:( takajednamma- my juz mamy 2 zabki:)w odstepie tygodnia,pierwsza dolna jedynka tydzien temu w sobote i w ta sobote druga, a teraz juz pieknie wystaja i jak jadl chrupki to tak fajnie chrupal:):):) ide narazie odezwe sie pozniej bo dzisiaj mam caly wieczor wolny:)

eva, orlla -widze, ze w irlandii polnocnej jest jednak troche inaczej niz tutaj, chyba jest system angielski jesli chodzi o opieke zdrowotna? u nas chodzi sie do gp a polozna widuje tyle co w szpitalu raz na jakis czas na wizycie kontrolnej.

Ja tylko z doskoku - jak zwykle:-) - przesyłam pozdrowienia. No i gratuluję wszystkim nowym mamusiom. Przed wami 9 długich i trudnych ale mimo wszystko cudownych miesięcy:-):-) Postaram sie coś więcej napisać jak znajdę chwilkę czasu a teraz uciekam do mojego bąbla. Przez te zęby to normalnie koniec świata. Od 8 tyg ma już 2 na dole a teraz jej idą albo górne albo 3...sama nie wiem... w każdym razie wszystko opuchnięte a mała ryczy i wszystko wkłada do buzi. W nocy śpi niespokojnie i cały czas sie kręci. A w dzień cały czas trzeba ją zabawiać i nosić. Oj już mogłyby wyjść:-)

Gość ORLLA
Witam :),tak sobie czytam i czytam Wasze uwagi i wnioskuje ze koncze pierwszy miesac ciazy+ 2 tyg ,,rezerwowe,, bo nie wiadomo kiedy sie poczelo tak jak pisala wyzej ktorac kobietka... Mam pytanie jak sie odzywiac? i co z mlekiem pic czy nie?? Pozdrawiam!

witam:) ja dzisiaj wolne, zaraz spacerek korzystajac z pieknej pogody:) paulinka- oj wiem cos o tym zabkowaniu, moj juz od 3 m-cy zabkuje i czasami bylo naprawde ciezko:O dobrze, ze mu wreszcie wyszly chociaz te pierwsze. a tu jeszcze cala buzia , brrr... biedne dzieciaczki, ale my jak to zniesiemy?;) orlla - odzywiaj sie zdrowo:) codziennie warzywa, owoce, mieso (dobrze wypieczone). mleko oczywiscie tez mozesz pic, byle bylo pasteryzowane. nie jedz surowych rzeczy typu tatar czy sushi, ogranicz watrobke, slodycze. ogolnie jedz duzo roznych rzeczy zeby dieta nie byla monotonna.

Witam widzę że od wczoraj cisza się zrobiła., My już na nogach mały spał super obudził się o 5 ,nakarmiłam go i zasneliśmy ,wstaliśmy po 9 i znów karmienie., Teraz jak co rano kawka a mały rozrabia? Miłego dnia