Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość takajednamama

Czy sa tu jakies mamusie z Irlandii??

Polecane posty

Mam pytanie do dziewczyn ktore nie sa,lub nie byly po slubie a zaszly w cieze jak powiedzialy o tym rodzicom i jak zareagowali???

Hej dziewczyny, Ja nadal w Polsce. Pogoda troszkę sie popsuła ale nadal wypoczywamy nad morzem. Muszę jednak przyznać że Hania do widoku morza podchodzi z rezerwą więc większość czasu spedzamy spacerując po sosnowym lesie. W przyszłym tygodniu mam najazd teściów... Przyleci też mąż i już nie mogę sie doczekac bo nie widzieliśmy sie ponad 5 tygodni. Zostanie tylko na tydzień. Gracja, Wydaje mi się że te zakupy nie były jakoś szczególnie ciężkie. Na pewno nie powinnaś dźwigać niczego powyżej 5kg. A przynajmniej nie na długie odległości. Na początku ciąży często pobolewa dół brzucha. Na pewno jednak jeżeli odczuwasz silniejsze bóle przy niesieniu zakupów to nie powinnaś tego robić. A co do szwów... do ja miałam 4kg bobasa;-) i szwów było 8:-) a pupa bolała ze ho ho!!!! Goiło się chyba z 2 tygodnie. Pęknięcia były jednak płyciutkie tylko na samym naskórku. Eva, Hani wychodzi trzeci ząbek. Trochę nie według kolejności... bo dolna prawa trójka. Już sie przebił i od razu się uspokoiła. Pewnie długo ten spokój nie potrwa bo już puchną górne jedynki i trójka po drugiej stronie. A Mateusz już siedzi???? To znaczy czy sam już potrafi usiąść z pozycji leżącej? Jeżeli tak, to kiedy usiadł po raz pierwszy?? Orlla, Ja zaszłam w ciążę w 7 lat po ślubie więc raczej nie będę za bardzo pomocna. A myślisz że Twoi rodzice się ucieszą z tej nowiny?

My już oczywiście na nogach ,ostatnio to tak ładnie spał a teraz pozmieniał sobie pory snu., ja delektuję się kawką., Paulinka to na pewno się cieszysz ,że mąż przyleci ,Hania z dziadkami a wy spędzicie troszkę czasu we dwoje ., Mateusz sam siada z pozycji leżącej (pod koniec 6 miesiąca już samodzielnie wcześniej to były takie próby przy naszej pomocy., wcześniej to zaczął się turlać (a teraz to strach na łóżku zostawić choć na minutkę. Pogoda od paru dni jak na razie ok, więc dziś znów wybierzemy się do parku.,

Oj widzę że tutaj cichutko... Eva pytałam o to siadanie bo z moją małą to było tak że przez długi okres czasu robiła takie jakby pompki ale była słabiutka w kręgosłupie i wydawało mi sie że jeszcze daleko jej do siadania. No i nagle ni z gruszki ni z pietruszki zaczęła się podciągać i siadać. A dzisiaj to już nawet dźwignęła sie niezdarnie sama. Nadal widze że nie jest najsilniesza ale twardo próbuje i siadania i o zgroza podciąga sie na nogi i próbuje stać. No i tak sobie myślę czy to nie za wcześnie jak dla niej... czy powinnam jej na to pozwalać... choć nie wiem jak miałąbym to zahamować:-) bo jak jej nie pozwalam to jest krzyku ci nie miara. Ona motorycznie nie była jakoś szczególnie rozwinięta, nienawidzi leżeć na brzuszku, dopiero od 3 tygodni się obraca na brzuch i na plecy. To wygląda trochę tak jakby nagle przyszła jej ochota na to by siadać, stać, chodzić raczkować i jak najwięcej sie ruszać.

Witam ,my już na nogach., nocka dzisiaj minęła super., Paulinka co do nabierania nowych umiejętności wydaje mi się że każdy maluszek ma swój czas , widocznie czuje się Hania na tyle silna że widzę idzie jak burza., i wszystko chce na teraz , ! U nas pogoda dziś ładnie ,muszę pranie zrobić ,ale najpierw kawka

Witam! Jakos tu cicho. Ja po wizycie u polskiej ginekolog,fajna babka,zrobila nam usg 3D i zobaczylismy naszego synusia,śliczny grubaśny bobasek,ssał paluszka,ziewał kilka razy i tez pokazał jak zły potrafi byc jak mu ktos w spaniu przeszkadza:) Jednak przeczucie miałam dobre,ze bede miała chłopczyka,wszystkie ciuszki na chłopca kupiłam i mam synusia,jestem przeszczęśliwa..mam córusie a tu jeszcze synuś! Zrobiła mi cytologie,termin wyszedł o 2 dni pózniej na 14 wrzesien,ale mówiła że łozysko jest juz dojrzałe i moze byc wczesniej,po badaniu potwierdziła że tez moze byc wczesniej troszke. Zobaczymy :) Juz nie moge sie doczekać tego bąbla! Zycze miłego dnia!

Hej Gracja, gratuluje synusia:)Moge sie dowiedziec gdzie robilas USG 3D i ile za nie placilas? I jak to wyglada? Faktycznie widac rysy buzki dziecka etc?

Aha i zapomnialam zapytac o to urzedzenie z ebaya? Ile kosztowalo i czy zaczelas juz uzywac? zastanawiam sie nad kupnem, bo bardzo boje sie popekac w trakcie porodu.

Dziekuje Mania80. http://www.polmed.ie/index.php?option=com_content&view=article&id=50&Itemid=92&lang=pl USG robiłam tutaj,link wyżej..działaja w Dublinie,Limerick,Galway. Płciłam 100e usg i badanie wewnetrzne,badanie zrobiłam na wszelki wypadek,bo dawno nie robiłam a tutaj w szpitalu przez całą ciąze mnie nie badali! Ja sobie patrzałam na monitorek leżąc wygodnie a moja córcia z mężem,patrzyli na monitor z panią ginekolog,na jednej stronie monitora było usg 3D a na drugiej to zwykłe nie trójwymiarowe,rysy buzki,grubasne rączki wszystko widac super,jak robi smieszne minki,i te jajka hahha :) A co do urządzenia to kupiłam w polsce,bo ta firma z ebaya odpisała mi ze wysyłaja tylko na terenie Niemiec :( Mozna jeszcze na ebay.co.uk poszukac,ale ja nie trafiłam i juz zamawiałam z Polski bo czas mnie goni,paczka doszła do mojej mamy i jest juz w drodze do mnie,wiec mam nadzieje ze od przyszłego tygodnia zaczne trenowac i moja dzidzia poczeka jeszcze z 10 dni :) Dowiedziałam sie tez ze waży ok. 2260-2300g i obwód głowki juz 31cm,wiec spory bobasek! http://epino.net.pl/sklep.php stronka gdzie zamówiłam,mozna napisac do tej pani,odpowiada na kazde pytanie zwiazane z urządzeniem! Moje gg jak jeszcze bys miała jakies pytanko 3982533

czesc dziewczyny od kilku dni czesto oddaje mocz sluz mam bialy i gesty dzis zaczely mnie pobolewac pieris mam wrazliwsze sutki temp 37.0 a wczoraj poczulam taka kul;eczke tak jakby w macicy no niewiem tak na dole po srodku czy mozl;iwe ze jestem w ciazy? dodam ze test robilam 3 go negatywny ale z popoludniowego moczu...pozdrawiam

Gracja moje gratulacje będziesz mieć parkę, !!! Nigchtbuterflay wszystkie dolegliwości sugerują na ciążę, a ile ci się spóźnia miesiączka? My właśnie po spacerku , Mały przy cycusiu, a ja delektuję się herbatką., Miłego popołudnia!

Witam widzę że cichutko tutaj , nocka super ,my dzisiaj wybraliśmy się na zakupy (mąż w domku) ,zachciało nam się galaretki mięsnej więc trzeba było odwiedzić polski sklep , no galaretka już zrobiona, okna umyłam i troszkę sprzątnęłam w ogródku ,bo pogoda dziś super ,

Cześć kobietki, Ja troszkę ciszej bo przyjechał do mnie mąż:-):-):-) A nie widziała go 6 tygodni... Zostanie 10 dni. Jak znajdę trochę czasu to postaram sie coś wiecej napisać. Nawiasem mówiąc, Orlla założyła temat gdzie martwi sie że coś jest nie tak z jej ciążą bo nagle zniknęły jej wszelkie objawy ciąży. Mam nadzieję że wszystko będzie u niej ok.

Witam my już od świtu na nogach , mały spał no ale straszy synuś wstał i tak długo chodził coś tam do mnie mówił ,że nas pobudził., Pogoda jak na razie super ,jak mąż wróci z pracy to wybierzemy się nad jeziorko karmić łabędzie., Paulinka to super że mąż przyleciał do was możecie trochę czasu razem spędzić , (mam na myśli wieczorne wyjście tylko we dwoje ,kolacyjka itp.) Minia a jak tam twoje samopoczucie w tych pierwszych tygodniach? Gracja a na kiedy masz termin porodu? miłego dnia

Witam! Termin mam na12 wrzesnień,na podstawie usg,bo ostatnia miesiączke miałam 20 pazdziernika 2009 wiec napewno juz bym miała maluszka przy sobie,moje cykle sa bardzo nieregularne,czasem przez 4 miesiace nie mialam w cale,tabletki antyk.nie uregulowały i pierwszy poród tez niczego nie zmienił,ale nie martwie sie tym zbytnio,bo jestem płodna i z zajscie nie miałam problemu! U mnie katastrofa ze spaniem,chyba juz gorzej byc nie może,brzuch mnie pobolewa w dole od kilku dni,dziś najbardziej dokuczliwie,coraz wiekszy ucisk w dole odczuwam,maluszek chyba tez sie denerwuje z braku miejsca,bo wierci sie strasznie,całe żebra mnie boola.:) Torbe spakowałam i teraz czekam co sie bedzie działo:) Jeszcze babci trzeba bilet kupic na narodziny,bo chcemy z mężem razem rodzić,a babcia zajmie sie wnusia w pierwszych dniach! Nadia sie nie spieszyła z wyjściem na świat,termin miała na 25 czerwiec a urodziła sie 9 lipca,tata sie nie doczekał na poród musiał wracać do Irlandii do pracy!Może mój synus nie bedzie chciał tak długo czekać i doznam naturalnego porodu bez farmakologicznej interwencji! U nas słoneczko więc zmykam na spacer z córcią. Życze miłego dnia!

Gracja ja przechodzę to samo z moimi miesiączkami , nawet dziwię się jak mi udało się zajść w ciążę, ostatnie 2 lata miałam co drugi miesiąc ., (tabletki też nie pomogły , a wszystkie badania mam ok ,więc chyba taka moja natura) Przed tobą ostatnie tygodnie , musi ci być ciężko ,ale to już szybko z leci i jeszcze chwilka i będziesz tulić synusia. Czytałam że po porodzie miesiączka powinna się uregulować ale to chyba nie mi, po pierwszej ciąży miałam co 3-4 miesiące , a teraz po drugiej dostałam 27 czerwca i cisza jak na razie (karmię małego nadal piersią) W połowie sierpnia lecimy do Polski to udam się do mojego gin , na kontrolę , zrobić cytologię (bo już dawno nie robiłam) i po tabletki anty., Gracja miłego spacerku z córeczką , !!!! miłego dnia

Hej,ja już po spacerku..dzis pogoda sie udała:) Ja cytologie zrobiłam tą bezpłatna irlandzką jak byłam na tym usg,ale jak będe w polsce to napewno powtórze jeszcze raz.. Ja chyba juz tabletek nie bede brała,bo dobre kilka lat sie tym trułam,teraz zastanawiam sie nad spiralką,ale to z moja ginekolog w polsce ustale.. Mi po porodzie Nadii tez z miesiączka niewiele sie zmieniło! Chyba mamy taka nature EVA1977 Dzieciaczki juz mamy wiec teraz nie ma sie czym martwic!:) Pozdrawiam miłego wieczorku!

Halllo! Jaka tu cisza :( Ja własnie po kawce i zmykam z Nadia na basenik popływać. Cięzko z tym spaniem u mnie oj ciężko,kiedy ja sie wyśpie hahha chyba nie za szybko!:) Mój synuś świetnie się bawił dziś w nocy;) Pozdrawiam i zycze miłego dnia

Witam my już też na nogach ,mój synuś nie daje mi pospać, więc mały już łobuzuje na macie , a ja piję kawkę. Gracja wiem że teraz te ostatnie tygodnie są ciężkie w spaniu na pewno jeszcze kilka wizyt w toalecie ., a co do spania później to na pewno nie tak szybko !!! Dobry pomysł z tym basenem ,fajna frajda dla Nadii!!! miłego dnia

Hej kobitki:) U mnie ciaza powoli sie rozkreca, ludzilam sie ze jestem szczesciara bo czuje sie super, wczoraj wieczorem zaczely sie straszne wymioty, zgaga i na dodatek kreci mi sie w glowie. Oprocz tego nie moge patrzec na jedzenie. Dzisiaj przestalam wymiotowac, ale nadal mnie mdli. Siedze w pracy, blada jak sciana...ehhhh...uroki ciazy..a to dopiero poczatek:)

Hej.. Ja tez na początku myslałam ze przy drugiej ciąży obejdzie sie bez mdłosci,ale sie pomyliłam...katastrofa straszna,4 kilo schudłam bo trzy miesiace przymusowej diety...spałam do 13 zeby tylko to przezyc,moja córcia nie miała z mamy za wiele przez ten czas..a jak skonczyły sie mdłosci i problemy z żoładkiem,to znów takie silne bóle głowy że na czworaka chodziłam,a nie chciałam sie truć tabletkami,ale kilka razy wziełam apap,bo nie dało sie wytrzymac.. Raczej normalnie głowa mnie nie boli,sporadyczne przypadki,a w ciąży katastrofa...czasem to płakałam z bólu! Ale mimo tych wszystkich ciężkich doznań warto było to przezyc... Już 35 tydzień :) W czwartek do szpitalka na wizyte,potem Gp znów i tak zlecą te tygodnie myśle raz dwa!

Minia to widzę że początki to jak u mnie ,wymioty, mdłości i wciąż bym spała na okrągło ., po całym domu miałam wiaderka że w razie czego jakbym nie zdążyła na górę do łazienki., dym z papierosa (mąż mój pali),kawa, jak coś się gotowało -masakra , musisz jakoś to wytrzymać powinno później już być lepiej Gracja no tak u ciebie to już końcóweczka jeszcze chwilka i sunusia będziesz tulić ,a jak tam Nadia cieszy się że będzie miała brata? pozdrawiam i dużo zdrówka

Witam znów jakaś cisza tutaj nastała!!!!! Gracja i Minia jak tam dziś samopoczucie? Paulinka miłego wypoczynku z rodzinką! My już na nogach, mąż wyszedł do pracy a moje chłopaki szaleją po całym domku , no a ja na otwarcie oczu delektuje się kawką! Pogoda jak na razie deszczyk siąpi mam nadzieję że poźniej przejdzie , Miłęgo dnia

Faktycznie na tym forum cichutko, chyba wszystkie mamy z Irlandii sa na wakacjach:) Ze mna juz o wiele lepiej, wymioty ustaly, tylko jeszcze mnie mecza nudnosci i moje piersi sa bardzo spuchniete i obolale. Ale spoko, naprawde da sie przezyc. I jakie plany na dzis macie? ja po pracy chcialabym pojsc na dlugasny spacer, ale cos widze, ze niezle sie chmurzy,wiec chyba bedzie ostro padac.

Ja właśnie kawkę piję i przed chwilką mój łobuz zasnął , a pogoda nie za ciekawa ,zaczyna padać , więc siedzonko w domku się zapowiada chyba że pózniej się poprawi ., Minia to dobrze jak troszkę lepsze masz samopoczucie! Ja dziś się czuje kiepsko wczoraj dostałam okres i dziś koszmarnie się czuje ,mam nadzieję że synuś nie będzie dziś aż tak łobuzował miłego dnia

Witam Samopoczucie dobre,dzis wizyta w szpitalu..zobaczymy co nowego! Nadia sie cieszy bardzo:) Ja od wczoraj cwicze z balonikiem,nie jest to zbyt przyjemne doznanie,mam nadzieje ze bedzie warto..musze tylko dokupic żel nawilzający,bo bez tego to nie bardzo to idzie! Zaczełam od 5,5 cm,jak narazie to ciezko mi uwiezyc ze mozna wycwiczyc te 10,no ale mam nadzieje ze sie myle,zobaczymy jaki bedzie postep po 5 dniach moze bede zaskoczona! pozdrawiam

Gracja na pewno to ćwiczenie nie zaszkodzi a może pomóc., To daj znać jak tam po szpitalu., Super jak Nadia się cieszy nie ma jak starsza siostra ., Mój młodszy synuś obudził się i zjadł kaszkę z bananem i łobuzuje na macie ., i znów bałagan wszędzie no ale co zrobić!

No Gracja..zdawaj relacje na biezaco, jak u ciebie sie sprawdzi to i ja sobie kupie to cudo:)

Hejka, juz po wizycie,wszystko w porządku,serduszko biło głośno:) ułozony bobasek do porodu,toksoplazmoza negatywnie wiec spoko.. Mam tylko żelazo brać i witaminki,omineła mnie niezła kolejka zazwyczaj czekam na moją kolej 2 godziny,a dziś zostawiłam karte mężowi i powiedziłam zeby wreczył połoznej,a sama leciałam do kibelka bo mały na pęcherz mi przydepł:) :) :) Wychodze z kibelka a mężus mi mówi że juz mnie wołają,zdziwona byłam troche ze tak szybka,a tam pełna poczekalnia...po wizycie powiedział mi ze połozył karte na wszystkich inny na samą góre,bo położna gdzies polazła i tak byłam pierwsza..:) eva1977 : Bałagan to dopiero cie czeka niezły,jak opanuje całe mieszkanie! :) Modle sie zeby sie sprawdziło,relacje bede zdawac na bieżąco jaki jest postęp no i oczywiscie po porodzie,sama miałam ogromną ciekawość przed kupieniem co jak itd. kilka opini znalazłam i postanowiłam spróbowac...zobaczymy! Kupiłam tez dzis żel nawilżajacy bo bez tego ani rusz,niezle sobie cenia z durexa te żeliki 10 e niezbyt duze opakowanie,moze wystarczy,ale pózniej wpadłam na pomysł ze swietnie sie sprawdzi zamiast żelu wywar z siemia lnianego,kiedys piłam na problemy z zaparciami i nezły zel z tego jest jak sie troche za duzo na sypie, naturalne przynajmniej a nie chemia! Teraz pomykam do apteki wykupic męża recepty ina mały spacerek z Nadusia! Pozdrawiam

Gracja to super jak wszystko ok., i tylko teraz czekać aż się zacznie i pomału torbę szykować( no chyba że już masz wszystko gotowe)., ja dzisiaj w domku (ciężki dzień ,samopoczucie kiepskie,ale jutro powinno być lepiej) to jak pogoda będzie ok to wyjdę z małym na spacerek.,