Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość takajednamama

Czy sa tu jakies mamusie z Irlandii??

Polecane posty

Witam...cichutko na tym forum Torba spakowana,jeszcze tylko liste instrukcji dla męża musze sporządzić,wiadomo żeby sie nie nudził zbytnio ;) Musze kupic jeszcze materac do łóznia,i kilka drobiazgów. Dziś miałam nadchnienie i zrobiłam troche porządków,wczesnie wstałam bo spac sie nie da,nocka dziś cięzka,mały tak dziwnie się dziś ułozył w nocy że nie mogłam uleżeć w miejscu,myślałam ze żebra mi rozsadzi...Myślałam ze jak wstane troche go pobujam to zmieni pozycje,ale gdzie tam ani rusz,nawet jak go szturchałam.. Chyba taką rozgrzewke mi robi,żebym wiedziała co mnie czeka ;) Pozdrawiam

Gracja instrukcje najważniejsze są., a maluszek widzę że łobuzuje na wszystkie sposoby pomału szykuje się aby dać już nura na zewnątrz., A będziecie mieli rodzinny poród? nam się udało bo przyjechała teściowa do nas w odwiedziny i 2 dni przed jej wylotem zaczęłam rodzić i mogła zostać ze starszym w domku ( w nocy zaczęłam rodzić)., Nie wiem jak u was ale u mnie ładna pogoda dziś byliśmy rodzinką nad jeziorkiem karmić łabędzie ,a teraz siedzimy sobie w ogródku i pijemy po piwku., miłego weekendu!

No bardzo bysmy chcieli razem rodzic,moja mama przylatuje 9 wrzesnia,termin mam na 12-14 wrzesien a moze akurat sie uda...Ostatnim razem mama ze mną była na porodówce,ale na sam poród kazałam jej wyjść bo widziałam ze gorzej wygląda niż ja sama,mąż sie nie doczekał bo Nadi sie nie spieszyło, a musiał wracać do irlandii z urlopu,ja wtedy rodziłam w polsce! No zobaczymy :) U nas tez dzis ładnie a szczególnie teraz słoneczko świeci. Troche tego piwka zazdroszcze,ale juz niedługo jakieś małe wypije.. Miłego wieczorku :)

Gość jade do Sword
hej dziewczyny mam do was pytanie? w poniedziałek wybieram sie do irlandi a dokładnie do Sword, przy okazji chciałabym zrobić zakupy dla dzieci tj ubranka, i gdzie mogłabym cos kupic chodzi mi o rzeczy w niskich cenach, słyszałam że u Was są caritas sklepy czy podacie mi namiary tj konkretny adres i innych tanich sklepów?? no i ile muszę mieć kasy żeby kupić jednemu "wyprawkę" na jesień i zimę (dzieci maja 2 latka)

Witam Słonko dziś u nas ładnie świeci a jak pogoda tam u was? Gracja to trzymam kciuki żeby mama zdążyła ,albo żebyś urodziła w terminie , mój mąż był przy obu porodach , pierwszy był w Polsce no a drugi tutaj (i dobrze że teściowa akurat była) Minia a jak tam u ciebie samopoczucie ? Paulinka na pewno odpoczywa i korzysta że rodzinka cała w komplecie! Jadę do sword nie mogę ci pomóc bo ja jestem z Belfastu ,ale może wpisz nazwę miejscowości w google i tak poszukaj sklepów miłej niedzieli idę robić kawkę

Witam dziewczyny., Jakie plany na dzisiaj? Mój łobuziaczek po zjedzeniu kaszki zasnął a starszy gra za domem w piłkę a ja się biorę za obiadek i sprzątanie., pozdrawiam i miłego dnia

Witam widzę że nadal od wczoraj cisza !!!! Pogoda może być wczoraj padało a dziś wietrznie ,ale przynajmiej pranie wyschnie., dzieciaki łobuzują , a ja kawkę piję ., miłego dnia

witam was:)cisza tu:) witaj eva, widze, ze ty na posterunku jak zawsze;) ja duzo ostatnio pracuje wiec jest mnie tutaj mniej. dziewczyna ktora jedzie do swords -nie mam pojecia gdzie to jest, ale szukaj sklepu penneys, tam kupisz bardzo tanie ubranka dla dzieci. juz od 4 - 5 euro za sztuke (bluzeczki, spodnie), 2 euro za 5 skarpetek. rok temu kupilam kurtke zimowa dla 3-latki za 11 euro i jest super, nie zniszczyla sie w praniu, bedzie jeszcze i na ta zime:) (w innych sklepach za taka kurtke trzeba dac od 25 euro) ale mi fajnie, we wrzesniu jedziemy na wakacje! na 2 tyg. z poczatku myslalam, ze nie dostane urlopu, bo wczasy kupilismy wczesniej niz dostalam prace, ale udalo sie dogadac:)

Witam! Jestem nową mamą na tym forum. Mieszkam w Irlandii od niespełna roku. Mam 19 miesięczną córkę Lenkę i spodziewam się synka (imię wciąż negocjuję z mężem), jestem w 32tc. Mieszkam w Fermoy Co. Cork. W Cork będę rodzila. Termin jest na 11 października z USG, z miesiączki dzień później. Ciekawe jak to wyjdzie??? Pierwsze dziecko urodziłam przez cc, bo niestety nie bylo progresu porodu. Wody odeszły, zgłosiłam się do szpitala, tam dostałam kroplówki, bo właściwie skurczów nie było, tylko lekkie pobolewanie jak na miesiączkę. Po 12 h skurczów lekarze sprawdzali jeden po drugim, że ta szyjka cały czas sztywna i rozwarcie ledwo na dwa palce- tak jak przyjechalam do szpitala. Do meritum. Jutro jadę do szpitala w Cork. Będę rozmawiala na temat sposobu porodu. Jestem zdecydowana na kolejną cesarkę. Cholernie boję sie komplikacji w trakcie porodu. Pozwolili mi wybrać ostrzegając o niebezpieczeństwach. Kiedy zapytałam co jest dla mnie lepsze.... lekarz odpowiedział: Jak dobrze pójdzie cesarka, to będę mówila , że to było lepsze. Jak pójdzie źle, to będę mówiła, że gorsze. Sama musi Pani zdecydowac :/ Czyli właściwie nic nie doradził. Kiedy byliśmy w Polsce poszlam do lekarza, który prowadzil poprzednią ciążę. Powiedział, że on zaleca cesarkę, choć jeżeli baaaardzo mi zalezy, to mogę spróbować z epiduralem bo inaczej mnie wymęczą. Tak więc..... cholera, sama sie waham. Jutro wizyta. Może napisze po niej co uzgodniliśmy. Pozdrawiam!

Witam dziewczyny , cisza znowu więc coś napiszę mam nadzieję że jak skończą się wakacje będzie nas tu więcej! My już na nogach Mateusz ładnie spał obudził się o 4 na karmienie i zasnał do 9 no a teraz szał zabawy., Ja jak zwykle piję kawkę., Gracja jak tam samopoczucie? Grudniowa no to fajnie że udało ci się dostać urlop ! Anusiak witamy na forum i oczywiście gratuluję kolejnego maleństwa.,ciężko jest tak sie zdecydować co lepsze wiadomo że wybiera się co jest najlepsze dla dziecka ale również i dla ciebie jeżeli przy I ciąży miałaś zalecaną cesarkę to ja również bym przystawała na cesarkę ,no ale wybór należy do ciebie ., a jak tam Twoja Lenka cieszy się że będzie miała rodzeństwo? i oczywiście daj znać jak tam po rozmowie w szpitalu! miłego dnia

Witam! A samopoczucie w ciągu dnia spoko,ale w nocy mam bóle miednicy,ciężko mi zmienić strone,boli strasznie chocby ktos mi po plecach skakał,przy Nadii tak nie miałam,pewnie moje ciało szykuje sie na ten wielki dzień :) ,wieczorem jak siedze to mam tez takie kłucie w srodku,czasami dość bolesne,mysle ze to szyjka tez juz sie skraca! Ale jakos wytrzymam. Wczoraj basenik,tam sie czuje najlepiej,rozluzniona :) Nadia opanowała nurkowanie i cała szczęśliwa! Weekend spędziliśmy nad jeziorem,było fajnie cieplutko,tylko Nadia miała biegunke i troche nam to dokuczało,raz popuściła i strasznie sie zestresowała,ale wytłumaczyłam jej że czasem i dorosłym sie zdarza i wszystko było ok,wieczorkiem grill na ogródku i małe Karmi Poema :) Dziś raz pada,raz świeci słonko. Mój synuś dale ma pory nocne do psocenia w brzuchu,zaczyna tak ok 19 i tak do 2 w nocy zebra mi pekają,nocny marek z niego! A i kilka słów o epi-no ćwiczenia idą w miare,troche to nie zbyt przyjemne doznanie,ale licze że będzie warto.. zaczynałam od 5,5 cm,teraz jestem na 7,5 cm..moze coś z tego bedzie,jak narazie ciężko mi uwieżyć ze dojde do 10 cm! No ale zobaczymy! Witam Anusiak1983 ! I gratuluje tez spodziewam sie synka,ja juz prawie 37 tydzien! Mam problem z imieniem :( wciąż zero pomysłu!

Gość p*a*r*a*s*o*l*k*a
Dopisuje sie dziewczynki,jestem z Galway,mama 2 lobuziakow jeden ma 4,5roku a drugi niecale 10mcy,jestesmy juz w Irl 5lat,jak wczesniej pisalyscie o opiece zdrowotnej,na samym poczatku gdy bylam w ciazy ze starszym,to byla tragedia,o wszystko musialam walczyc i o malo sprawa nie zakonczyla sie tragicznie,malutki urodzil sie bardzo wczesnie przez ignorancje i zaniedbanie,natomiast w 2giej ciazy udalo mi sie od samego poczatku trafic na przytomna pielegniarke ,ktora moja teczke przelozyla do opieki high risk pregnancy,dzieki czemu mialam 3x w tygodniu wizyty kontrolne,usg,sterydy i wszystko co bylo potrzebne i maluszek zdrowy i silny urodzil sie o czasie:)

Witam Mój mały zasnał podczas zabawy na swojej macie., Gracja to tak teraz najgorsze dni przed tobą wszystko się już przygotowuje do porodu., faktycznie basen pomaga ., Gratulacje dla Nadii że umie już nurkować na pewno jest z siebie dumna., Pogoda dziś chyba w całej Irlandii taka sama , ! a co do tych ćwiczeń to nieźle ci idzie trzymaj tak dalej., Parasolka witaj na forum , ja dopiero tutaj od dziewczyn dowiedziałam się jak wygląda opieka medyczna w Irlandii , ja mieszkam w Belfascie i tutaj troszkę inaczej to jest.,

witam:) u nas pogoda dzisiaj super! tylko wieje mocno. anusiak1983 - witaj! ja tez mieszkam w fermoy:)i jeszcze jedna dziewczyna tu byla, ale przestala pisac. jak po wizycie, uzgodnilas cos? gracja81 - nurkowanie, super! :) a co do cwiczen to cwicz, ja gdybym wiedziala o istnieniu takiego cuda gdy bylam w ciazy to napewno bym kupila! a tak to cwiczylam na pilce i jakies masaze itd a wszystko to o dupe rozbic:O ciekawa jestem jaki bedzie twoj efekt koncowy:)a to juz bliziutko;)a imie jakie chcesz dac, polskie, irlandzkie czy raczej uniwersalne? parasolka - witaj:) ahh ta opieka zdrowotna, bardzo roznie z nia bywa:(ale dobrze ze druga ciaza zakonczyla sie lepiej. no i ze dzieciaki zdrowo rosna:) eva - jak to maly ci zasnal tak wczesnie, i co teraz? bedzie juz spal? ja mojego trzymam do conajmniej siodmej, bo jak mi wczesniej zasnie to pozniej mamy przewalona noc:O gdzie reszta dziewczyn, piszcie cos!:)

dziewczyny, u was tez jest tyle os? ja juz sobie przestaje z nimi radzic, sa wszedzie, wpadaja do mieszkania co 3 minuty:Oznacie moze jakies sposoby jak je odstraszac?:O

U mnie nie ma os ale za to much chmara., A mały spał około 40 minut , a teraz znów szaleje więc po 20 kąpiel i tak uśnie po 22 i obudzi się około 4 na karmienie.,

eva muchy to druga kwestia, tez jest ich pelno, ale tylko na polu i to nie zwykle, ale jakies takie chude czarne... dziwne takie. co to sie porobilo,plaga jakas czy co:O

Witam dziewczyny my już na nogach , Mateusza rozsadza energia a ja kawkę piję ., Wczoraj pogoda w kratkę może dziś uda się wyjść na spacerek ., pozdrawiam i miłego dnia

Witam znów cisza więc się odezwę ., my oczywiście już na nogach , pogoda w kratkę ale może później wyskoczymy do parku., Mój synuś młodszy zaczął raczkować już teraz jest wszędzie , jego zabawki przestały go bawić teraz interesują go kable, piloty itp., Już niedługo szkoła muszę wybrać się ze starszym na zakupy szkolne nie wiem może dzisiaj ,ale wszystko zależy od pogody., miłego dnia

Samopoczucie dobre,ciągnie sie czas strasznie,dziś umyłam wszystkie okna,miałam jakiś napad energi i musiałam sie wyżyć :) U mnie fajnie świeci teraz słonko,rano troche lało! Moja kumpela wczoraj rano urodziła,właściwie miała cesarke bo mała sie przekręciła i nie dało rady,miałyśmy termin obydwie na 12 wrzesien,no ale jej kruszynce sie pośpieszyło,ja to pewnie znów będe chodzić do 41 tygodnia,albo znów wywołanie :( To czekanie chyba funduje takie dziwne nastroje.. Dziś mi sie sniło ze mój kotek ma pchły,bardzo dużo pcheł,musze zaraz sprawdzic w senniku,bo tak jakos bardzo mi to wpadło do głowy! Pozdrawiam

Samopoczucie dobre,ciągnie sie czas strasznie,dziś umyłam wszystkie okna,miałam jakiś napad energi i musiałam sie wyżyć :) U mnie fajnie świeci teraz słonko,rano troche lało! Moja kumpela wczoraj rano urodziła,właściwie miała cesarke bo mała sie przekręciła i nie dało rady,miałyśmy termin obydwie na 12 wrzesien,no ale jej kruszynce sie pośpieszyło,ja to pewnie znów będe chodzić do 41 tygodnia,albo znów wywołanie :( To czekanie chyba funduje takie dziwne nastroje.. Dziś mi sie sniło ze mój kotek ma pchły,bardzo dużo pcheł,musze zaraz sprawdzic w senniku,bo tak jakos bardzo mi to wpadło do głowy! Pozdrawiam

czesc🖐️ eva -raczkujacy maluch, no to teraz sie zacznie. jak tam zakupy, zrobilas juz? mnie tez wkrotce czekaja chociaz jeszcze nie szkolne, ale przed przedszkolem tez troche nowych rzeczy trzeba. gracja81 - nie zalamuj sie i tak jestes juz blizej niz dalej. a pchly to chyba na pieniadze. moglyby i mi sie przysnic;)

Witam grudniowa ja już starszemu kupiłam do mundurku koszule (2 szt) spodnie (2 szt) sweter ma z zeszłego roku (większy) do gimnastyki już też ma jeszcze buty i krawat , plecak też mu kupiliśmy bo ten co miał to przez 2 lata mu się wysłuzył , troszkę przyborów resztę dostanie ze szkoły , ale co jest potrzebne do przedszkola to nie wiem., gracja już coraz bliżej wiadomo te ostatnie dni są trudne ,ale dasz radę kicza witaj ,a jak długo już jesteś w Dublinie? ja zmykam pod prysznic miłego wieczorku ,pa

Dobry wieczór! Tak jak obiecałam napiszę co mnie spotkało na wizycie w szpitalu. Oczywiście nie mieli moich wyników krwi i było zamieszanie bo GP gdzieś je zapodział a to dla mnie ważna sprawa, gdyż chodziło w nich o sprawdzenie przeciwciał, ponieważ mamy z mężem różne grupy krwi, do tego różne RH. Bardzo młoda lekarka zrobiła mi USG. Stwierdziła, że dziecko wyglada dobrze, plci nie znalazła.... Zabukowałam cesarskie cięcie na 7 października (termin 12.10), gdyby jednak doszło do wcześniejszego porodu, to jeżeli przyjadę do szpitala z konkretnym rozwarciem i postępującym porodem to spróbujemy rodzić naturalnie. Niemniej jednaj najbardziej jestem nastawiona na rozwiązanie za pomocą cięcia. Generalnie wizyta w miłej atmosferze, choć Lenka strasznie dokazywała, bo się nudziła. Jeżeli chodzi o córcię, to nie do końca jest świadoma mojego stanu. Całuje mój brzuszek, śmieje się z pępka i stara się włożyć tam paluszek ale nie wydaje mi sie by kojarzyła go z drugim dzieckiem. Zrozumie, kiedy już go zobaczy. Jeżeli chodzi o imię dla małego, to jeszcze z mężem nie zdecydowaliśmy ostatecznie, bo on jest dosyć uparty. nie chce nic zbyt wymyślnego a moje propozycje zazwyczaj się mu źle kojarzą, bo kogoś tam zna o takim imieniu..... itd ... :) Najbliższy jest nam jednak Kacper albo Michał. Drugie imię będzie po tacie. Osy atakują nas przy każdym otwarciu okien w kuchni- masakra. Do tego doszły takie male czarne muszki, jest ich bardzo dużo w ogrodzie, wchodzą do mieszkania i gryzą. Swędzi jak po komarze ale nie puchnę. Mały tak mocno mi się wypina, że ledwo siedzę i do tego nieustannie towarzyszy mi zgaga :|((((( Milej nocki

Witam , my dziś od 6 na nogach ,Mateusz nie spał obudził się na karmienie i już szaleństwo więc wstałam włączyłam internet i zrobiłam kawkę., a jeszcze zadzwoniła tak wcześnie moja mama z wiadomością że wczoraj wieczorem mojemu bratu urodził się synek (4500kg, i 58cm przez cc) . Agusiak kurcze nie rozumiem jak można zgubić takie ważne wyniki badań., i dobrze że już masz ten termin zabukowany., wiadomo że wizyta w szpitalu trochę trwa i Lenka się nudziła, a jaka miła reakcja małej na twój brzuszek., Współczuję zgagi i może dziś będzie lepiej miłego dnia

Witam! eva1977 Gratulacje ciotka! Niezła waga tego "maluszka" :) Ja tez mam katastrofe ze zgaga,takze mnie nie opuszcza na chwile,pije Gaviscon okropne to jest,w polsce piłam Manti przy Nadii bo tez była katastrofa,niby jak dzieciaczki są bardzo kudłate to jest taka zgaga,przy Nadii niby sie sprawdziło,bo czupryne miała niezła:) I mam bardzo wysoko brzuch do tego,ledwo siedze i strasznie mi ciasno,pewnie bedzie tak do konca bo przy pierwszej ciąży tez nie opadł! Bylismy dziś w Trim zamek zwiedzac,bo dość ładnie było,na szczęście na szczycie świeciło słonko,ale głowe chciało urwać tak czy inaczej...troche sie bałam ze bedzie problem z siku ale sie udało! Teraz Nadusia do wanny i spać a mama idzie cwiczyć,wczorajszy wynik jaki uzyskałam to 8,2 ... To miłego wieczorku!

Witam! eva1977 Gratulacje ciotka! Niezła waga tego "maluszka" :) Ja tez mam katastrofe ze zgaga,takze mnie nie opuszcza na chwile,pije Gaviscon okropne to jest,w polsce piłam Manti przy Nadii bo tez była katastrofa,niby jak dzieciaczki są bardzo kudłate to jest taka zgaga,przy Nadii niby sie sprawdziło,bo czupryne miała niezła:) I mam bardzo wysoko brzuch do tego,ledwo siedze i strasznie mi ciasno,pewnie bedzie tak do konca bo przy pierwszej ciąży tez nie opadł! Bylismy dziś w Trim zamek zwiedzac,bo dość ładnie było,na szczęście na szczycie świeciło słonko,ale głowe chciało urwać tak czy inaczej...troche sie bałam ze bedzie problem z siku ale sie udało! Teraz Nadusia do wanny i spać a mama idzie cwiczyć,wczorajszy wynik jaki uzyskałam to 8,2 ... To miłego wieczorku!

Witam dziewczyny! Gracja dziękuję za gratulacje no tak mały dość waży ,brat przesłał mi fotki ślicznusi jest/, To fajnie jak udała sięwam wczoraj wycieczka,my wczoraj też mieliśmy się wybrać na spacer do parku ,ale pogoda w kratkę (więcej padało)więc w domku., Widzę że kolejny rekord w ćwiczeniach super! Mój łobuziaczek wyfroterował wszystkie podłogi zjadł kaszkę i zasnął, a ja szykuję obiadek , miłego niedzielnego popołudnia

Witam. Ja od wczoraj wieczorka mam ból zołądka,wymioty chyba sie strułam czymś,dziś cała noc sie męczyłam...teraz niby troche lepiej ale nie do konca,mam sylimarol po tym zawsze mi przechodziło,ale niewiem czy moge to wziąść ;( Jutro mam wizyte u gp to moze cos mi da! U nas brzydko leje strasznie...