Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawa_kasia

Grudzień 2010 - reaktywacja

Polecane posty

kto--------wiek-----------TP------------------płeć----- - ------miasto lub woj. Pampusia...26............02.12.2010.. ......chłopiec ... ok. Lublina maczek2...34............03.12.2010 ........chłopiec _kasik......26.........05.12.2010 ........chłopiec....zach-pom some........26........... 05.12.2010. ..........? herbataczerwona....26..06.12.2010 .....chłopiec .... ok.Bełchatowa pola_30_..................08.12.2010......dziewczynka karo31......31...........09.12.2010.........chłopiec AgnieszkaW..23.........10.12.2010.........chłopiec...... .Wrocław Gwiazdeczka46..........11.12.2010.... ....chłopiec wiola.sz....32.............11.12.2010 . ......chłopiec....Gdańsk explosive...33............13.12.2010. .. .....chłopiec....Berlin szkocja.....33............13.12.2010..........chłopiec.....Gorlice kasia32....................14.12.2010. ..........? bettinka87..23..........15.12.2010.. .......chłopiec..podkarpackie kate1111.................15.12.2010.. ............? mammma80..30..........15.12.2010..... ....chłopiec ewa0505....26............16.12.2010.........chłopiec łe rety......26............16.12.2010.........chłopiec Pasja24....24............16.12.2010..........chłopiec... ..Warszawa Kropka1111 .29..........20.12.2010 .........chłopiec Natalia_1990..20........22.12.2010... ........? anetaza.......32........24.12.2010.......dziewczynka GoSiAcZeK_85...........24.12.2010.......dziewczynka.....G dynia basienka154...30.......26.12.2010.......dziewczynka....Wa rszawa Minia85................ ..25.12.2010 . .......chłopiec evangeline..25..........27.12.2010. ..........? Namanowcach..........31.12.2010........ chlopiec

cześć dziewczyny, ja dzis od samego rana pożadki i juz czuję jak mi twardnieje podbrzusze a tesciowa jak co sobota (czyli dzien sprzatania) a to ma słabe ciśnienie a to słabo się czuje i nici z pomocy, mąż jak zwykle cos w garażu grzebie a ja zaplanowałam sobie zrobić ciasto i wysprzatać cały dom, wieczorem do mojego taty na urodzinki, buu chyba nie dam rady hehe żle mnie dziewczyny zrozumiałyście, będę rodzic w wojewódzkim ale w Bełchatowie :) PAsja24 .. widzę że tez masz częste skurcze, mi ostatnio jak mierzył szyjkę to 1,5 cm, powiedział że mam nie szaleć i więcej leżeć niż cokolwiek robić :( co do płaszczyka to mam z tamtego roku takiego ala grzybka, własnie idę przymierzyć, oby był dobry bo szkoda mi wyrzucać kasę na 2 miesiące, ale jak trzeba będzie to kupię explosive ... co do tego snu to mam podobne, szczerze aż raz się popłakałam ze strachu bettinka87 ...mam podobne objawy co do bioder co ty, tez mnie zaczynaja boleć, raz prawe raz lewe, ja myslałam że to od tego że czesto ćwiczę różne pozycje z jogi a tam jest dosyc dużo rozciągania miednicy i bioder pozdrawiam cieplutko :)

czy wasze dzieciatka sa juz obrucone glowka do dolu , bo moj bajtel siedzi glowka do gory juz przynajmniej od 20tego tyg .

Herbatko Ty sie oszczędzaj, tym bardziej ze masz skurcze i lekarz kazal Ci wiecej odpoczywać Ja tez robie male porzadki dzis ale przysiadam co chwile i odpoczywam

Hej wszystkim! No ja też już zaopatrzona w ciepły płaszczyk,gotowa na zime-też z Happy Mum kupiłam ale troche inny krój niż ten co pokazywała Pasja,popielaty,mam nadzieje,że ponosze go śmiało po porodzie...Wiola-rzeczywiście mamy tego samego lekarza na to wygląda,może sie nawet minęłyśmy kiedyś w poczekalni :) Bettinka,Herbata-mnie tez juz biodra,miednica boli jak leze na boku,na wznak z kolei oddychac ciezko wiec tez źle...w pierwszej ciąży też tak miałam ,pamiętam ,że lekarka mówiła,że to normalne,ciało sie przygotowuje do porodu...trzeba przetrwać... Explosiv-miesni Kegla nie ćwicze też niestety,a co do puchnięcia palców to nie wiem ale pewnie warto powiedzieć lekarzowi... Pozdrawiam!!!

widze ze w weekend glucha cisza na topiku :) my od jutra zaczynamy w koncu przeprowadzke do naszego domku, mamy na to dwa tygodnie. Na szczescie moja mama dzis przyjezdza wiec mie duzo pomoze, bo mi juz coraz ciezej.... co do palcow to mi juz jakos mniej puchna, mysle ze moze w zlej pozycji spalam tamtej nocy... no i punchna mi tylko te palce nic innego, zadne nadgarstki i stopy... moj synus tez juz dlugo lezy glowka w dol.

hej :) moj synus juz od 27 tygodnia glowa w dol... i juz sie raczej inaczej nie wywinie... nasily mi sie dolegliwosci ciazowe- strasznie bola mnie zebra, z oddychaniem tez juz nie jest tak wesolo... wczoraj bylam na urodzinach kolezanki to nie moglam wysiedziec, normalnie taki bol zeber... nie wiedzialam jak sie ulozyc ;( i do tego jeszcze poraz pierwszy wczoraj mialam strasznie opuchniete kostki.. normalnie nogi jak u slonia ;( pozdrawiam :)

Witam w niedzielne popołudnie właśnie wróciliśmy z nadmorskiego spacerku ,co do pozycji dzieciątka mojego to jest w głową w dół od dłuższego czasu i naciska mi na pęcherz i kopie w żebra,w pierwszej ciąży miałam opuchnięte nogi ,nic po za tym ,teraz jak na razie jest ok ,na jutro mam plan dokończyć zakupy głownie dla mnie do szpitala ,mąż mówi czy nie za szybko o tym myślę bo zrobiłam sobie listę co zabrać do szpitala ale co mi szkodzi spakuję torbę postawię w rogu i niech leży.Pozdrawiam życzę miłego wieczorku .

Witam :) i kolejny tydzien przed nami... jak ten czas szybko leci u mnie dzisiaj znów ładna pogoda :) zimno ale słoneczko swieci. Wczoraj z mężem zakupiliśmy łóżeczko i inne drobne rzeczy dla maluszka :) ale mnie cieszą te zakupy :) Jak tam Wasze samopoczucie dzisiaj?

Wiola ja tez chyba wcześniej spakuje torbe bo nigdy nic nie wiadomo co sie moze zdarzyc a znając mojego męża to by napewno nie wiedzial zo mi zabrac

Gość basienka154
Witam, dzis w Warszawie mglisto i pochmurno, a ja z z kawka aż mi lepiej:) Ja jeszcze sie nie spakowałam ale planuje dzis poprac dla maluszka ciuszki. w czwartek ide na wizyte do mojej pani gin. i tak sie zastanawiam czy glukoza po 60 min 139 to ok? Mam taka nadzieje ze nie bede musiała powtarzac tego testu:(

basienka- to na styk zmiescilas sie w normie :D, ale moze kazac Ci powtorzyc z glukoza 75g ja zostalam wczoraj obsypana darami od mojej mamy- ciuszki, rozki, spiworek dla malego.. masakra.. odbija babci :D ja na zakupy powazniejsze jeszcze sie nie wybieram... wiecie jakos boje sie zapeszac :/ nie wiem czemu.. to taki strasz po przeczytaniu innych topikow na kafeteri.. moj N. juz by chcial miec wszystko kupione ( swoja droga rajcuja go troche te zakupy ;) ale sie przyznac nie chce), ale ja obstawiam, ze te najwazniejsze rzeczy typu lozeczko z posciela i wozek to sie kupie jak ja urodze...on bedzie wiedzial co chce.. z drugiej strony pewnie tak nie bedzie :D bo ja nie wytrzymam, ale i tak z zakupami chce sie powstrzymac do 20 listopada.. moze wtedy juz beda jakies promocje swiateczne? no coz.. a ja dalej mam spuchniete nogi :( chyba juz tak pozostanie do porodu... sprawdzalam cisnienie- mam w normie, sikam nawet wiecej niz wypije :D wiec chyba jest dobrze :) pozdrawiam Was wszystkie i zycze milego tygodnia gdybym sie nie odzywala ;) a sobie zycze milego tygodnia na uczelni :P

Gość basienka154
Mam taka nadzieje ze nie bedę musiała pic tego ochydztwa w ilosci 75 g:( blee. Ja na szczęście nie puchne , co mnie zaskakuje ponieważ z pierwszą coreczką wyglądałam jak balon xxl a cisnienie masakra 80/176 dlatego tez na tydzień przed porodem wyladowałam na patologii, mój gin. wolał żebym 24/h była pod opieka, wtedy tez przytyłam 25 kg:), a teraz 30 tydzień i tylko 8 kg:). Z jednej strony bardzo sie ciesze a z drugiej boje sie zeby dzidzius nie był za mały mam nadzieje ze teraz na usg dowiem sie ile waży i czy wszystko wporządku...

hej dziewczyny :) to ja chyba mieszkam w innej częśći warszawy niż basienka bo u mnie słoneczko pięknie świeci :) Wczoraj zdecydowaliśmy z mężem, że wykorzystamy ostatnie chwile cudownej pogody i od rana praliśmy ubranka dla synka. Wydawało mi się, że mamy ich mało a tu zebrały się aż 3 pralki!! :) Dzisiaj i jutro czeka mnie więc prasowanko :) Poza tym wystawiliśmy na cały dzień na balkon wózek, fotelik samochodowy, kombinezon, kocyki i inne takie rzeczy rzeby je odkurzyć i odświeżyć. Jak pogoda się popsuje to będę się bała, że wigoć w nie wejdzie, a muszę przyznać, że np. koła od naszego wózka tak śmierdzą gumą, że potrzebowały tego wietrzenia :) Agnieszka podziwiam Cie za wytrwałość. Ja to już praktycznie wszystko mam dla maluszka mimo, że cały czas mam w tej ciąży jakieś problemy. Tyle, że u mnie myślenie jest inne. Nie będę zapeszać i przyciągać złych myśli tylko kupimy wszystko z mężem, bo przecież dzidziuś musi urodzić się zdrowy! To tak na przekór tym moim wizytom w szpitalu i ciągłym problemom :) ja właśnie bałam się, że jak nie będę nic kupować i przygotowywać się na powitanie synka to przyciągnę złe wydarzenia tym moim strachem... basienka co do wagi to nie masz zupełnie czym się przejmować. Przytyłaś przecież już sporo. Ja nie przytyłam nic od początku ciąży a nawet schudłam (przed ciążą 60 kg, teraz 59,2 kg) a synek rośnie jak trzeba i waży dobrze jak na swój czas. Lekarz powiedział, że klocusia nie urodzę ale jak to określił "ładne, delikatne dziecko - ok. 3200 pewnie" :) Tak więc głowa do góry!!

herbatko uważaj na siebie z tymi skurczami. Ja niestety mam je bardzo często dlatego prawie całymi dniami leżę. Mam je kilkanaście a nawet więcej razy na dobę, dlatego od kilku tygodni biorę fenoterol w dużych dawkach (4 tabletki na dzień), który ma je osłabiać i zmniejszać ich ilość. Niestety zbytnio mi nie pomagają ani fenoterol, ani no-spa ani magne b6... Szyjkę na szczęście miałam przy ostatnim badaniu dosyć długą 3,2 cm i póki co się trzyma ale ginekolog mówi, że każdego dnia może się to zmienić więc muszę bardzo uważać. Leż dużo i odpoczywaj. To podobno najlepsze lekarstwo na krótką szyjkę. Z tyymi skurczami nie ma żartów. buziak!!

Gość basienka154
Masz racje Pasjo , nie ma co sie martwic tylko wierzyc ze bedzie lepiej:) Ja dzis tez poprałam wszystkie ciuszki i juz nie moge sie doczekac pracowania(którego zazwyczaj nie cierpię:). A co do pogody, to rozpogodziło sie i swieci słonko:)

Dokładnie tak basienka :))) będzie dobrze! A co do prasowania to mam dokładnie tak samo jak Ty :) w sumie to go nie znoszę, ale w tym przypadku to aż mnie ciągnie żeby chwycić za żelazko i zaraz to zrobię ;p

Witajcie :) Trochę mnie nie było, bo niestety mój laptop odmówił posłuszeństwa i był w naprawie, dzisiaj odebrałam. Dzisiaj też byliśmy na wizycie u lekarki i chyba znaleźliśmy szpital, jeszcze w sobotę tam podjedziemy i wszystko będziemy mogli sobie obejrzeć, lekarka umówi nas na następny tydzień z położną i zrobimy sobie szkołę rodzenia w pigułce, bo na wszystkie zajęcia już nie zdążymy, a tak będzie na spokojnie, bo będziemy mieć zaświadczenie o ukonczeniu szkoły, a pójdziemy na tyle zajęć na ile nam się uda. Więc jak na razie szpital w Lesku okazuje się najlepszą opcją. A przy okazji wizyty dowiedzieliśmy się, że nasze Maleństwo wcale nie będzie takie małe, bo w chwili obecnej ma już 2120 - tego się nie spodziewałam :D Lekarka mówiła, że do 3,5 kg na pewno dobije więc będzie kawał kluska. Ja za to schudłam kolejne dwa kg. i w tej chwili wróciłam do tego co było przed ciążą :o W sumie już będzie mniej, bo odchodzi waga Małego, łożyska i wód :o Ciekawe co będzie dalej... Na pocieszenie kupiłam sobie dzisiaj kawał ciacha i zamierzam zaraz zjeść :D Mamy też "nowy" termin porodu na 8 grudnia - tak wyszło z wymiarów Małego więc kolejny do kolekcji. A propos, bo już miałam to dawno zaproponować bo powiecie na to, żeby dopisać wagę naszych Maluchów do tabelki?

kto--------wiek-----------TP------------------płeć----- - ------miasto lub woj...tydz..waga ..termin porodu z usg.. Pampusia...26............02.12.2010.. ......chłopiec ... ok. Lublina maczek2...34............03.12.2010 ........chłopiec _kasik......26.........05.12.2010 ........chłopiec....zach-pom some........26........... 05.12.2010. ..........? herbataczerwona....26..06.12.2010 .....chłopiec .... ok.Bełchatowa pola_30_..................08.12.2010......dziewczynka karo31......31...........09.12.2010.........chłopiec AgnieszkaW..23.........10.12.2010.........chłopiec...... .Wrocław Gwiazdeczka46..........11.12.2010.... ....chłopiec wiola.sz....32.............11.12.2010 . ......chłopiec....Gdańsk explosive...33............13.12.2010. .. .....chłopiec....Berlin szkocja.....33............13.12.2010..........chłopiec.. ...Gorlice kasia32....................14.12.2010. ..........? bettinka87..23..........15.12.2010.. .......chłopiec..podkarpackie kate1111.................15.12.2010.. ............? mammma80..30..........15.12.2010..... ....chłopiec ewa0505....26............16.12.2010.........chłopiec łe rety....26./..16.12.2010...chłopiec.. .Ustrzyki Dolne... 31..2120..8.12... Pasja24....24............16.12.2010..........chłopiec... ..Warszawa Kropka1111 .29..........20.12.2010 .........chłopiec Natalia_1990..20........22.12.2010... ........? anetaza.......32........24.12.2010.......dziewczynka GoSiAcZeK_85...........24.12.2010.......dziewczynka.....G dynia basienka154...30.......26.12.2010.......dziewczynka....Wa rszawa Minia85................ ..25.12.2010 . .......chłopiec evangeline..25..........27.12.2010. ..........? Namanowcach..........31.12.2010........ chlopiec Zmniejszyłam też ilość kropek :) i dodałam termin porodu z usg, ciekawe które terminy się u nas sprawdzą.

A i w tygodniu dopisanym do tabelki miałam na myśli tydzień z którego pochodzi waga dziecka :) Nie chciałam jeszcze bardziej rozciągać informacji na górze tableki.

łe rety, super pomysł z tą tabelką. Ja w piątek mam USG więc zaraz po nim się dopiszę z aktualnymi danymi :)) Co do Twojej wagi, to wiesz dlaczego schudłaś? Widzę, że jedziemy na tym samym wózku bo ja tak samo jak Ty ważę już mniej niż przed ciążą. Dobrze wiedzieć, że nie jestem sama :)

Cześć Dziewczyny Ja się do tabelki dopiszę dzisiaj wieczorem bo mam wizytę u gina na 17 więc zobaczymy jak tam nasza kluska :) Ciekawa też jestem co mi powie z tym guzkiem w piersi :( Szkocja pytałaś czy dzidziusie są obrócone główką...nasza kluseczka już do góry nogami od dawna, a od kilku dni ma stałą porę na kopanie mamusi...jak zaczyna o 22 to prawie godzinę szaleje aż brzuch boli, ale ja uwielbiam to uczucie :) Dziewczyny kupiłyście już koszule do szpitala ?? w szpitalach których rodzicie dostaniecie do porodu czy musicie kupić same...ile wogóle tych koszul zabrać ze sobą ??? Uświadomiłam sobie wczoraj, że zaczął się 33 t.c. więc na dobrą sprawę do za 5 tygodni można już rodzić bo dzidziuś będzie donoszony, a ja nie mam jeszcze nic do szpitala kupionego.

Gość huhusówka
a ja się pytam po co wpisywać wagę dziecka w danym tygodniu ciąży? każde dziecko rozwija się indywidualnie, po co wprowadzać stres u matek że np. moje ma tyle i tyle a innej tyle i tyle ale DO CZEGO TO MA PROWADZIĆ i co chcemy osiągnąć? tzw. "widełki" są dość obszerne, lepiej wprowadzić pojęcie siatek centylowych płodu dla danych tygodni i objaśnić je dziewczynom a nie robić rankingi. Czy te informacje mają służyć "chwaleniu się" jaki to ze mnie będzie chojrak bo urodzę naturalnie tyle i tyle kilo dzieciątko? pomyślcie że wasze szczęście (ojoj ile kilo) może być powodem niepotrzebnego często stresu i łez dla innych dziewczyn. Tu niech o odpowiedniej do wieku wadze wypowiadają się lekarze. amen

Gość A co się czepiasz?
To, ze porównują nie znaczy, że zaraz będą z tego powodu szaleć.

Hej dziewczyny, mój synek też już od dawna ułożony jest główką w stronę dołu i chyba się już nie przekręci :) kasik ja już sobie kupilam koszulę do szpitala, ale do porodu to weź najlepiej T-shirt męża. Tak nam radzą położne w szkole rodzenia. Podobno nadaje się on później do wyrzucenia i nie ma sensu wydawać kasy na specjalne koszule. Ja kupiłam koszulę, ale na okres już po porodzie, taką rozpinaną ułatwiającą karmienie. A na sam poród ubiorę się pewnie w ciuszek męża :)) 33 tydzień to już nie przelewki. Pora się zacząć przygotowywać na nadejście maluszka :) ale fajnie! P.S. huhusówka - kimkolwiek jesteś bo widzę Cię po raz pierwszy na tym forum, widać, że nie śledzisz tego co piszemy. Pojęcie siatki centylowej osobiście zamieściłam tu już dawno temu! Jeżeli chodzi o wagę dzidziusiów to jest to nasze forum i wybacz ale nikomu nic do tego czy chcemy się nią dzielić czy nie. Mój synek zapewne będzie jednym z najlżejszych dzieci na tym forum, jak nie najlżejszym, ale zdrowy rozsądek nie pozwoli mi z tego powodu panikować. Średnio inteligentny człowiek chyba wie, że każde dziecko jest inne, tak jak każda ciąża, a jak ma poważne obawy to idzie po prostu do LEKARZA a nie czyta fora... My nie piszemy tu dla kogoś, ale dla siebie nawzajem - udzielających się tu od kilku tygodni Grudniówek.