Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jamnikszorstkowlosy

lęki mojej dziewczyny. zrywam?

Polecane posty

jamnikszorstkowlosy ja Ci cos napisze tylko chwile to potrwa

Gość Do autora ...
18:08 "" to zalezy czy jestes w zwiazku z ta dziewczyna, czy w zwiazku z rodzina/ kolegami/spoleczenstwem"" Niesamowicie słuszna uwaga!! Istnieje spora grupa osób, która jest uzależniona od tego , co powiedzą ludzie. Zaznaczam, że to również nie jest OKAZEM zdrowia! I ty właśnie do nich się zaliczasz. Nigdy nie pokochasz prawdziwie swojej dziewczyny i nie potrafisz jej pomóc, bo zamiast rozsądnie i efektywnie myśleć, to głowę ci zaprzątają myśli o tym ...co ludzie... Powodzenia w ZWIĄZKU z ludźmi!! (dla ciebie to przecież wartościowszy związek) ...

jamnikszorstkowlosy moja siostra sie leczy wyszło tak ze na poczatku mówiła ze ktos ja podsłuchuje...ze ktos jaobgaduje...nie moze spac chodzi po nocach...ma złe mysli...albo lęki nerwice i depresje ale tak naprawde nie wiadomo co ma nie ma zdefiniowanej choroby...moze to schizofrenia nie wiadomo i powiem ci ze u mnie w domu nie ma lekko...cięzko jest czasami ...ja mam tak jak Twoja dziewczna(jesli chodzi o bezsennosc i) ale sie nie lecze bo mysle ze to normalne ale ty piszesz o jej innych problemach....choroby psychiczne sa czasem cięższe od fizycznych...mysle ze powinienes jej pomuc bo sie załamie zreszta mówisz ze ochasz to chyba chcez by ztego wyszła

Gość jamnikszorstkowlosy
siamese, jaka jest roznica meidzy nerwica a zaburzeniami lekowymi? myslalem ze to to samo tylko nerwica nazwa wyszla z uzycia ktore z nich jest uleczalne? czy moja dziewczyna moze zostac wyleczona, i znowu jezdzic itd bez strachu? siamese, ona sie nie boi podrozy jako takiej, czy ludzi, nowosci...ona pracuje z ludzmi, ciagle nowymi i bardzo to lubi ...ona sie boi tylko jednego ze nie bedzie spala, czyli typowy lek w bezsennosci psychofizjologicznej (wyuczonej)

Gość jamnikszorstkowlosy
jaka to moja dziewczyna ma to co ty, to u siebei uwazasz to za normalne a ja masz za "chora"? mysle ze z twoja siostra to juz zdecydowanie powazniejsza sprawa, wyglada jak schozofrenia

jamnikszorstkowlosy mylisz sie bo napisałes ze ona ma złe mysli a to objaw schizofreni ma tak moja siostra niestety ...poresztą ty napisałes ze jest chora nie ja ze mam ja za chorą a ja ze powinienes ja wspierac jesli jest chora ...a czy jest chora to ja tego nie powieem ze źle śpi nie znaczy ze jest chora musi miec więcej taich objawów ze stwierdzili u niej lęki... jak sie zachowuje opisz więcej...na ma natręctwa?

Gość jamnikszorstkowlosy
psycholog stwierdzila u niej bezsennosc ktora powoduje leki leki spowodowane jakims zyciowym problemem

często problemy psychiczne pojawiają sie juz w dziecinstwie i pogłębiaja sie w ciągu zycia tak jest niestety..moze to cos co było w Angli ( jak dobrze doczytałam) na to wpłyneło

Gość jamnikszorstkowlosy
no wlasnie u niej przed wyjazdem nic nie bylo, nie ma tego typu osobowosci podatnej....pojawilo sie nagle jako ewidentna reakcja na wyjazd i na chorobe

słuchaj jest tez tak ze ona moze miała tą poddatnosc tylko jej nie zauwazales albo on to ukrywala ....jest to mozliwe ...moja siostra zachowywałą sie dziwnie i druga siostra to zauwazyła ale oczywiscie mama nie robiła problemu bo ze to tak ma byc itd.... w koncun jak zaczeła juz wydziwiac pojechalismy do psychiatry i ten od razu ze to schizofrenia iz e ona juz ją miała dluzej....ale teraz nie wiadomo...niektórzy w schizofreni wiedza ze robiąźlle i przed znajomymi potrafią sie kamuflowac...np moja siostra potrafiął tak zbajjerowac lekarza ze ją wypuściał ze szpitala bo uwazał ze jest zdrowa...bo ona chciał isc do domu ...ona miała nadal złe mysli ale o nich nie mówiła( wiemz eto zagmatwane) ale chodzi mi o to ze moze ale to mzoe twoja laska wczesniej czuła ze cos jest nie tak z nia ale ptrafiła to ukryc ....moze tak miec ale nie musi ..

Tak to już jest że jakieś wydarzenie w życiu może reaktywować chorobę. U niej widać był to wyjazd do Anglii. Czy nerwica lękowa i zaburzenia lękowe to to samo? W pewnym sensie, ale nie do końca. Zaburzenia lękowe są bardziej rozległe, obejmują więcej terminów, objawów. Generalnie jednak jest to prawie to samo. Nie ma się tutaj co wgłębiać w szczegóły, bo tak naprawdę nerwicowca jest cholernie ciężko sklasyfikować- najczęściej są to ogólne zaburzenia lękowe i tutaj podpina się ataki, natręctwa, kompulsje, lęk wolno płynący itd. Każde z tych zaburzeń (bo tak prawidłowo są to zaburzenia, nie choroby) jest uleczalne. Więc głowa do góry. Twoja dziewczyna jest na najlepszej drodze do zdrowia. Cierpi na bezsenność, boi się tej bezsenności, to wywołuje lęk- koło zamknięte. Typowe zaburzenia lękowe. Co do tej siostry- wygląda mi to bardziej na manię prześladowczą niż na schizofrenię, ale nie jestem psychiatrą.

i Ci powiem ze schizofrenia to nie tylko słyszenie głosów i widzenie kogoś moja siostra nie mma tego naszczęście ale ma złe mysli ...przymusy itd...ona ma tez to z depresji związane bo czasem 2 miechy z domu nie wychodzi tylko do learza takze to jest okropne ...napoczątku jak trafiła do psychiatryka to zaczęło mi sie cos dziac dostałam taich nerwicy ze byłam na lekach uspokajajacych...przez co nie spałam miesiąc ale teraz juz sie przyzwyczaiłam i nie biore nic i juz jest ok

Jeśli ma inne objawy niż objawy manii prześladowczej to najpewniej schizo. A propo- większość schizofreników jest w pełni świadoma tego, że to co widzą czy słyszą to nieprawda. Tylko cięższe przypadki są nieświadome choroby.

lekarze nie wiedza co jej jest raz jest agresywna ( nerwica) raz ( depresja)spokojna nie wychodzi z łóżka zresztą leki robią swoje dlatego ma zienne nastroje.. ma i lęki i złe mysli ...musi spac albo chodzic ..różnie naprawde..podejrzewają dalej schizofrenie

A propo- większość schizofreników jest w pełni świadoma tego, że to co widzą czy słyszą to nieprawda. Tylko cięższe przypadki są nieświadome choroby. tak to prawda co piszesz oja siostra to wie dlatego łatwo jej manipulowac innymi ona wie kiedy nikomu nie opowiadac o tych myślach złych a wie ze w rodzinie moze mówic

E e e- co to ma znaczyć - 'raz jest agresywna (nerwica)' ???? Człowiek z nerwicą nie jest agresywny!!! Jak ktoś jest agresywny to ma zaburzenia osobowości (np osoby z Borderline bywają agresywne, ale też nie zawsze) albo coś takiego, ale nie nerwicę!

Zaczekaj- Twoja siostra ma zmienne nastroje? A miewa np po depresji okresy takiego pobudzenia psycho-ruchowego, ma wtedy bardzo dobry humor itp??? Miewa tak? Napisz coś więcej.

masz racje źle sie wyraziłam chodziło mi o to ze jest nerwowa i jest agrasywna wiem ze nie to samo źle to ujęłam

tak miewa tak raz śpi potem jest pobudzona ...raz pryzgnębiona a raz radosna a jesli chodzi o kolejnosc nastrojów to tak ma

np śpi nie wstaje z łóżka...(miedzy czasie bierze leki.)..potem znowu za jakis miesiąc jest pobudzona musi chodzic duzo...potem znów wymysla cos.potem znów smutna na zmine

Mi to wygląda na typowy CHAD- choroba afektywna dwubiegunowa. Miewa epizody depresyjne a potem maniakalne. Ilu lekarzy ją diagnozowało? Co jej wpisali w kartę jak wychodziła ze szpitala? F-40 ? Wiesz może?

Nie jestem lekarzem psychiatrą, ale mam kilkoro przyjaciół chorych na CHAD. Dokładnie tak to wygląda. Do tego mają też nerwicowe atrakcje. Na tę chorobę bierze się stabilizatory nastroju- np Lit i antydepresanty.

leczyła sie u dwóch psychiatrów nie pamietam dokładnie ile to było"F" ale wiem ze najpierw miaała zdiagnozowaną schizofrenie( ale nie pamietam jaka potem nerwice i depresje z czyms....a teraz znów schizofrenie ...ale Ci powiem ze mozliwe ze cos było narzeczy z CHAD bo mi nazwa znajoma...oni co jej wypisali na tej karcie- to sama nie mogła sie połapac bo oni sami nie widza na co ja leczą..bo ja jest depresyjna daja jej leki na depresje ja k nerwowa na nerwice jak ma lęki na leki ..bo ma stany przejściowe...ale jak jest w domu to na schizofrenie bierze leki oni jej często leki zmieniaja

Gość jamnikszorstkowlosy
siamese, to koncu....ten lek...jest uleczalny czy zostaje do konca zycia?! jak to jest chce to wiedziec?

antydepresanty mysle ze bierze ja nie kojarze nazw leków ale myśle ze bierze cos podobnego na depresje...musiałbym poszperac w jej szufladach a to moze chwile potrwac

Jaka- sprawdz jakie bierze leki to napiszę Ci na co one są. Mi się widzi że Twoja siostra ma CHAD. Skoro nie ma omamów itd. A nerwica może poprzedzać schizofrenię- ale trwa wtedy około miesiąca. Mniejsza z tym, to dłuższy temat. Jamnik- są uleczalne. Ale po prostu mogą wracać z biegiem lat. Mogą być nawroty. Dlatego trzeba chodzić na terapię, aby wyrobić w sobie mechanizmy obronne przed lękiem.

Gość jamnikszorstkowlosy
slyszalem ze to jest tak ze potem pojawiaja sie jeszcze jakies mysli, objawy ale czlowiek potrafi sie zdystansowac, wie co i jak, nie zwraca uwagi i mu mija, i pojawia sie coraz rzadziej, bo nie jest podtrzymywane, nagradzane, "karmione"... no ale jesli ktos ciagle to "karmi" i analizuje, zauwaza to nigdy nie przejdzie.... chodzi o to ze kazdemuu czlowiekowui (nawet zdrowemu) moze zdarzyc sie bezsennosc czy glupia mysl, ale nie zwraca sie na nie uwagi

moja mama jej trzyba te leki pochowała jej nie moge znaleść teraz bo mama jest zaraz ciekawska bo bardzo rzadko szukałam i czytałam i nie szperałam jej leków...ale szukałąm u jej w szufladzie i nic nie znalazłam...jutro mysle ze bede miałą okazje bardziej poszuac bo teraz naprawde nie moge mama śpi juz

Jamnik- no tak jest, dokładnie. Trzeba jak najmniej myśleć o lęku, zajmować myśli czymś innym, znalezc hobby- to najlepsze lekarstwo. Jaka- spoko, nie ucieknie :) Wybaczcie, ale będę już spadać. Wpadnę tu jutro zobaczyć. Jak coś to będę odpowiadać na pytania. Jutro mam dzień lużniejszy więc będę tu zaglądać. A teraz muszę spadać bo się zasiedziałam, a mam jeszcze masę roboty :( Znowu pół nocy przede mną. Ale cóż, za darmo umarło. Trzymajcie się i do jutra. Pozdrawiam!

jamnikszorstkowlosy o tak masz racje moja siostra tak ma ja jej radze żeby juz tak nie myslała ale ona mówi ze nie umie powstrzymac tych mysli ..ze to silniejsze ja jej radze to chodz wyjdzemy do baru rozerwisz sie ale ona ze nie bo i tak nie ma siły i te mysli....czasem sie je powstrzyma a czasem nie...zapomniałąm dodac ze moja siostra strasznie duzo analizuje kazde słowo bo jej sie wydaje ze wszyscy jej źle życzą