Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytająca niewiedząca 24

Jak to jest z prysznicem po porodzie?Kobietki które rodziły prosze o pomoc

Polecane posty

Hehe,wymiary nie maja chyba nic do rzeczy;) Ja tez bylam i jestem drobna.W dniu porodu wazyłam jedynie 60kg a mam 174cm wzrostu. Poród to rzecz straszna,ale każdy jest inny.Widzisz mnie męczyli ze skurczami kilka dni,bo rozwarcia nie było a lekarz tak chciał bym rodziła naturalnie.I tylko on:-o A np moja siostra miała taki poród,że strach..a strach tylko dlatego,że dziecko jej dosłownie WYLECIAŁO..Leżała w szpitalu w wannie,miała juz regularne skurcze.Zachciało jej się siku,wstała,połozna kazała jej sie nie ruszac,nawet nie czuła jak jej syn wychodzi na świat:) Tak jak mówię,każdy poród jest inny i każda ionaczej go przechodzi.

ja po 1,5 godzinie poszłam pod prysznic . rodziłam SN byłam szyta. ale po prostu bardzo dobrze sie czułam . po 5 godzinach usiadłam po "turecku" . po prostu poród porodowi nie równy

Gość ojezuuuuuuuuuuuuuuuu
:)

Gość Boze jakie wy jestescie
Wiecie,to tez zalezy od wielkosci dziecka..No,ale to temat o prysznicu a nie porodach;)

ja po porodzie sn pod prysznicem była już po 2 godzinach i to tylko dlatego że wcześniej nieomal siłą położne mnie trzymały bym nie szła a byłam nacinana i szyta a dodatkowo czyszczona bo łożysko się rozpadało tak więc każda z nas przejdzie przez to inaczej :) mam nadzieję że teraz też tak szybko się pod prysznic wybiorę bo samopoczucie po porodzie jest straszne :/ sama czułam jak śmierdzę potem i krwią :/

Gość xxxxxxyyy
Ja po prysznic poszlam ok 9-10 godzin po porodzie, rodzilam trzy razy i za kazdym razem sam porod byl w miare ok, ale potem albo lozysko nie odeszlo w calosci, albo pekla mi szyja macicy i w zwiazku ztym kilkugodzinne szycie, lyzeczkowanie, znieczulenie i dluzsze lezenie :(. Czulam sie z tym fatalnie i jak tylko podchodzila polozna to jak mantra powtarzalam, zeby mi pozwolily isc pod prysznic. Pod prysznic szlam sama z mroczkami przed oczyma , polozne szly ze mna ale staly za kotara na wszelki wypadek, gdybym zemdlala. Po prysznicu, nabalsamowaniu sie, zmianie bielizny i koszuli czulam sie o wiele lepiej. Po porodzie najlepiej siusiac pod prysznicem.

Gość do Mamaa 24
ja uwazam ze za granica moze byc wrecz odwrotnie-np. w UK, sa mili ale sie nie rozczulaja, kobieta wstaje najpozniej 24 h po cesarce, dziecko ma przy sobie od poczatku, nikt go nie zabiera do mycia, przewijania. Owszem, jest dzwonek jesli czegos potrzebujesz ale wszystko masz robic sama zeby pozniej ulatwic Ci start w domu. Po porodzie sn kobiety wychodza juz po kilku godzinach. Ja ze zdziwieniem sluchalam ze w Polsce zabieraja dzieci do mycia lub na noc. Tutaj to jest Twoje dziecko wiec naturalne ze jest przy Tobie i Ty sie nim zajmujesz. I uwazam ze tak jest prawidlowo :) Ja pod prysznic poszlam sama, zawolalam tylko sanitariuszke zeby odkleila mi opatrunek z brzucha bo nie cierpie odrywac sobie plastrow, brrrrr.... :D

Gość Poporodzie
sn godzine poszlam pod prysznic. Poszedl ze mna moj maz i mi pomagal, bo bylo mi slabo ale bylo ok. Polecam dziewczyny zwykle szare mydlo bialy jelen do podmywania, nie malepszej rzeczy i przynosi duza ulge

Gość ja mialam CC
Jakieś 4 godziny po pielegniarka kazala mi isc pod przysznic i bylo ok

Gość misirysi
ja po dwoch porodach sn (porody rodzinne) poszlam po 2 godz po nakarmieniu dziecka , i najlepiej kup sobie zwykle szare mydło u nas wszyscy je polecaja i tantum verde do podmywania

ja rodzilam w wielkiej bryatni od razu po porodzie polozna powiedziala ze mam isc pod prysznic i zmenic ciuchy itd o 5.50 rano rodzilam o 15 bylam juz w domu, faktycznie widzala tam kobiete po cesarce ktora miala juz pewnie z 40 lat i podlaczyli jej cewnik strasznie sie meczyla zeby sprobowac wstac do placzacego dziecka a jej meza nie chcieli wpuscic bo bylo przed 10 rano ale coz i tak uwazam ze nie ma wredniejszych od polskich pielegniarek i poloznych.

Hej:) Tutaj też po porodzie SN kobiety po kilku godzinach wychodzą do domu.Ja pisałam jak jest u mnie.Po CC niestety lekarze tak szybko nie wypisują.

-oczywiscie za sama dalam rade pojsc pod prysznic, nawet polozna ze mna nie szla, mialam tylko dzwonic jakby mi sie slabo zrobilo-pod prysznic poszlam pol godziny po porodzie naturalnym -nie bylo obolale-moze mininalnie, nie mialam ani jednego szwa, przez ok 2-3 godz od porodu wyczuwalam ze bylo spuchniete, pozniej opuchlizna zeszla i wszystko wygladalo jak przed porodem -najbardziej krwawilam pare godz po porodzie, wiec jak bylam pod prysznicem to owszem krwawilam troche mocniej jak podczas pierwszego dnia okresu

do ojezuuuuuuuuuuuuuuuu-mi po cc kazali wstac w tym samym dniu,przyslali mi terapeutke,ale ja pogonilam. wstalam na nastepny dzien. wiec to nie jest tak,ze 2 dni lezysz po cc-zalezy moze od szpitala. ale tez zabronili wchodzic pod prysznic-przez ok 2 dni.najwyzej nogi mozna bylo sobie obmyc.

Gość do Mamaa 24
a...tylko ja zapomnialam dodac ze mialam cesarke w znieczuleniu ogolnym wiec moze dlatego to trwa nieco dluzej, w kazdym razie po 24 h odlaczono mi cewnik i wstalam do toalety, prysznic na nastepny dzien, malucha mialam caly czas przy sobie nawet kiedy dopiero wybudzalam sie z narkozy juz ssal piers :D

ja rodzilam w UK. Urodzilam o 18 04 potem mierzenie wazenie malej szczepienie. Kontrola krocza , 2 szwy , gadka szmatka, tosty z herbata:-D w trakcie zszywania. Okolo 19;40 poszlam pod prysznic, wstalam z lozka zaczelam krwawic na podloge a w tym momencie do sali weszla sprzatacza. Zaczelam ja przepraszac i prosic meza aby polozyl reczniki w drodze do prysznica. Babeczka z polozna zaczely sie smiac ze mam sie niue martwic i poszlam z mezem pod prysznic. Ja weszlam do kabiny maz dostal krzeselko i siedzial przed ( w razie jakbym zemdlala czy cos).Tki prysznic to super sprawa po tylu godzinach wysilku.

Ja niestety nie dosiegnelam takiego zaszczytu:D Potraktowali mnie jak bydło-jednym słowem..Dlatego mam takie opory przed drugim dzieckiem a bardzo bym chciała..Syn za 2 tygodnie skonczy dwa lata a ja dalej pamietam ten ból:-o

Gość ancia822
ja poszłam z pod prysznic po paru godzinach bo mi kazali,szła ze mną pielęgniarka,kąpiel była bardzo szybka a mimo to ledwie doszłam z powrotem do łóżka bo już bardzo kręciło mi się w głowie.

Gość wiktoriada13
ja urodzidziłam po 12stej (sn, czyszczenie,szycie) a pod prysznicem byłam już o 14stej pod okiem męża :) mam nadzieje że i tym razem sie tak szybko po porodzie pozbieram :)

Gość ja urodzilam. Pół godz leżałam
bo tak kazali, a potem wstałam i poszłam na salę. Pękłam troszkę miałam tylko kilka szwów więc wszystko super. Mąż został z dzieckiem a ja poleciałam pod prysznic. Normanie siedziałam, chodziłam, zajmowałam się dzieckiem. Nic mi nie dolegało. Ale miałam szybciutki poród, bez żadnych powikłań.

Gość ja urodzilam. Pół godz leżałam
dziecko miało 4 kg, a ja mam 164 cm wzrostu. To zależy od kondycji, nastawienia, szczęścia i wielu innych rzeczy.

Gość ciezarowka30
Mnie polozne zaproponowaly prysznic 10h po porodzie kleszczowym, same mnie zaprowadzily I pomogly rozebrac, bo ja ledwie nogami powloczylam, I jeszcze musialam cewnik z workiem ciagnac. Ale od razu poczulam sie o wiele lepiej.

Gość sdfghyuji
Pierwszy poród był przez cesarskie cięcie. miałam pełną narkozę. Urodziłam o godz 15 a pierwszy prysznic miałam na drugi dzień rano ok. 6. Położna ok pół godziny wcześniej dała mi zastrzyk przeciwbólowy. Do łazienki było z 15 kroków a szłam chyba z 10 minut. Położna trzymała mnie pod łokieć. Pomogła się rozebrać, wprowadziła do kabiny, pomogła mi usiąść na krzesełku i wyszła. Tak co 2-3 minuty przychodziła i pytała czy dobrze się czuję, czy sobie radzę. Z myciem poradziłam sobie bez problemu ale nie mogłam umyć włosów ponieważ gdy podnosiłam ręce do góry to rwała mnie rana. Po ok. 10 minutach z pomocą położnej wytarłam się i odprowadziła mnie do sali :) następny prysznic był dzień później i znacznie sprawniej wszystko się odbyło :) Drugi poród był siłami natury. Rodziłam o 23 a pierwszy prysznic wzięłam ok 9 rano. Bez porównania z pierwszym porodem. Nie było żadnych problemów. Położna mnie tylko podprowadziła pod drzwi łazienki. Mimo wielkiego osłabienia ( nie jadłam nic przez 2 doby - tylko woda :P ) jakoś się cała umyłam, włosy również :) Polewanie ciepłą wodą krocza to wielka ulga !!! :)

Po porodzie nie jest tak hop siup. Brak jedzenia, utrata krwi, zmęczenie ogromnym wysiłkiem to wszystko osłabia. gdy dwa dni po porodzie poszłam dwa pietra niżej do sklepiku i przyłapała mnie położna to darła sie na mnie z 5 minut( mogłam zasłabnąć, przewrócić sie złamać kark, dostać krwotoku itp:)

Gość xxxxa ja mialam
poród próżniowy i wstalam po 2 godzinach mimo że po porodzie 1 godz mnie zszywali. Siku to jest nic, ale pierwsza kupa.... Trauma gorsza niż po porodzie :) Mąz czekał w sali a gdy nie wychodzilam dlugo z kibelka, to stanał pod drzwiami i pyta :pomóc Ci?" ....ciekawe jak :)...?

Gość sdfghyuji
Aaaa i jak szłam do łazienki to mimo wielkiego podkładu lało się po nogach na podłogę. Ale zaraz za mną szła salowa i z uśmiechem mówiła,że mam się nie stresować, że zaraz to sprzątnie. I że to jej codzienny widok :) Pod prysznicem też sporo leciało ale tym się już nie przejmowałam ;) Krocze myłam rozrobionym proszkiem tantum rosa który sobie przed wyjazdem do szpitala przygotowałam. Nic nie bolało. Tylko lekko szczypało - byłam nacinana.

Gość adzia1982
ja rodziłam 16 h,potem zrobili mi cc,po 6 h na nogach i podprysznic,,,polecam lanie sobie strumieniem w tamte miejsce,szybciej poczujecie ulge,chodziłam pod prysznic kilka razy dziennie :)a siku i kupa bez problemu,zrobiłam jeszcze w szopitalu myślałam że zakrętu nie złapie :)polecam sok jabłkowy na EE pozdrawiam serdecznie