Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

misiaczkowa

*********Termin SIERPIEŃ 2011*************

Polecane posty

Ja tam każdego wieczora jestem z Wami tylko nie mam weny co do pisania :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
🖐️ jak miło że tyle napisane:-D a normalnie w weekendy wiatr tu hula tak pusto u nas... piszcie piszcie mam neta do 24 a żądam napisac jeszcze na tej 500ej stronie:-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
znalazłam dzisiaj moze się przyda Rozszerzanie diety Sama zupka Zwykle na początku rozszerzania diety daje się dziecku zupkę warzywną. To bardzo ważny posiłek, ponieważ ma dostarczyć składników, których w mleku jest za mało, czyli m.in. żelaza, cynku, witamin: C i z grupy B. Pierwszą zupkę zrób z jednego albo dwóch warzyw, np. marchwi i ziemniaka. Po ugotowaniu wsyp łyżeczkę kaszki kukurydzianej lub kleiku ryżowego i wszystko zmiksuj. Na koniec dodaj łyżeczkę masła (jeśli malec nie jest alergikiem), oliwy z oliwek albo oleju rzepakowego. Warto wybrać oliwę lub olej, bo zazwyczaj dzieci jedzą zbyt mało tłuszczów roślinnych, a za dużo zwierzęcych. Małe porcje Za pierwszym razem podaj maluchowi tylko kilka łyżeczek zupy. Jeśli będzie czuł się dobrze (nie pojawi się np. wysypka, biegunka, bóle brzuszka), następnego dnia może zjeść więcej. Po dwóch dniach wzbogać zupkę o inne warzywa (kolejno np. o pietruszkę, pora, selera, kalafiora). Najlepiej, by pochodziły z upraw ekologicznych, bo niektóre warzywa (np. marchew) kumulują dużo azotanów (z nawozów sztucznych). Dodatki specjalne Po 23 tygodniach (ale nie wcześniej niż w szóstym miesiącu życia) dodaj do zupki mięso (10 g ugotowanego, czyli 20 g surowego). Wybieraj gatunki rzadko alergizujące (np. indyka, królika). Gdy malec skończy pół roku, w zupce powinno się jeszcze znaleźć pół osobno ugotowanego żółtka. Raz w tygodniu zamiast mięsa dodaj do zupki rybę (np. halibuta, pstrąga, dorsza). Zero wywaru Mięso dla malca gotuj osobno i dopiero potem dodawaj je do ugotowanych warzyw. Dla młodszych niemowląt wywar mięsny jest zbyt ciężkostrawny, a poza tym przenikają do niego alergizujące białka z mięsa. Dopiero gdy dziecko skończy osiem miesięcy, możesz ugotować dla niego mięso razem z warzywami. Dwa dania Gdy smyk skończy 10 miesięcy, przygotuj mu dwudaniowy obiad. Na drugie podaj mięso lub rybę (np. pulpety), jarzynkę i ziemniaki. Między kolejnymi daniami może być dwugodzinna przerwa, np. na spacer. Ważne W 89. miesiącu nie musisz już miksować zupek. Niech będą w nich cząstki warzyw, na których smyk będzie trenował gryzienie. Na początek wybór: zupka lub kaszka Jako pierwsze nowe danie sprawdza się zupa jarzynowa. Zrób ją z dwóch warzyw ziemniaka i marchewki. Gdy się ugotują, zmiksuj je, dodaj łyżeczkę kaszki pszennej oraz łyżeczkę oliwy z oliwek lub masła. Gdyby zupa była zbyt gęsta, trochę ją rozcieńcz wodą, by dziecko się nie zakrztusiło. Pierwszego dnia daj smykowi tylko trzy, cztery łyżeczki zupy (posiłek poprzedź lub zakończ podaniem piersi albo mleka modyfikowanego). Obserwuj maluszka. Jeśli jest pogodny, normalnie robi kupkę, nazajutrz daj mu tyle zupy, ile będzie miał ochotę zjeść. W następnych dniach dodawaj do niej (po jednym) warzywa: pietruszkę, seler, fasolkę szparagową, groszek, brokuły. Gdy zauważysz, że smyk inaczej się zachowuje, np. boli go brzuch, ma wysypkę, wycofaj się z podawania danej nowości. Przyczyną może być alergia. Jeśli malec zdecydowanie nie ma zupełnie ochoty jeść zupy, wstrzymaj się kilka dni z jej gotowaniem. W tym czasie podaj kaszkę ryżową przygotowaną na mleku (modyfikowanym lub swoim) albo mleczno-ryżową. Dla smaku (i przyjemności maluszka) dodaj do niej jedną, dwie łyżeczki utartego jabłka. 9. Do zupy dodawaj mięsko lub rybę To konieczne już od szóstego, siódmego miesiąca. W mięsie jest dużo potrzebnego dziecku białka, składników mineralnych i witamin w bardzo skoncentrowanej formie. Dla niemowlęcia najlepsze jest chude mięso (królik, kurczak, indyk). Ugotuj je osobno i dodaj do ugotowanych jarzyn, a potem wszystko zmiksuj. W zupach dla siedmio-, ośmiomiesięcznego smyka powinno być około 10 g gotowanego mięsa (dwie łyżeczki po posiekaniu). Raz w tygodniu zamiast mięsa dodaj do zupy rybę (jeśli malec nie jest alergikiem). Prócz tego co drugi dzień w zupce powinno być pół żółtka (początkowo gotuj jajko na twardo, wyjmij żółtko, dodaj połowę). Zupy nie sól. Jeśli chcesz, by miała wyrazisty smak, ugotuj ją z natką pietruszki lub koperkiem. 5 miesiąc 3 razy dziennie po 180 ml mleka modyfikowanego 150180 ml kaszki bezglutenowej (kukurydziana, ryżowa) przygotowanej na mleku modyfikowanym 180 ml zupki-papki jarzynowej z warzyw podstawowych (ziemniaki, włoszczyzna) 50100 g utartego jabłka lub sok (najlepiej przecierowy) 6 miesiąc 3 razy dziennie po 180 ml mleka modyfikowanego 180 ml kaszki ryżowej na mleku modyfikowanym 180 ml zupy jarzynowej z osobno ugotowanym mięsem lub (12 razy w tygodniu) rybą w ilości około 2 łyżeczek (po posiekaniu). Zupę należy zagęścić łyżeczką kaszki pszennej, dodać łyżeczkę oliwy z oliwek lub masła Przetarte owoce, sok w sumie do 150 g 7 miesiąc 180 ml mleka modyfikowanego z dodatkiem łyżeczki kaszki pszennej 2 razy 180 ml mleka następnego z dodatkiem łyżeczki kaszki bezglutenowej (ryżowej, kukurydzianej) 200 ml zupy jarzynowej z osobno ugotowanym mięsem lub (12 razy w tygodniu) rybą w ilości około 2 łyżeczek (po posiekaniu). Dodać łyżeczkę oliwy z oliwek lub masła i co drugi dzień pół żółtka (ugotowanego na twardo, po kilku dniach surowego; zupę trzeba zagotować, by żółtko się ścięło)) 150 g kaszki na mleku następnym lub deser mleczno-owocowy Przecier owocowy lub sok w sumie do 150 g 8 miesiąc 180 ml mleka modyfikowanego z dodatkiem 2 łyżeczek kaszki pszennej 2 razy 180 ml mleka następnego z dodatkiem 2 łyżeczek kaszki bezglutenowej (ryżowej, kukurydzianej) 200 ml zupy jarzynowej z osobno ugotowanym mięsem lub (12 razy w tygodniu) rybą w ilości około 2 łyżeczek (po posiekaniu). Dodać łyżeczkę oliwy z oliwek lub masła i co drugi dzień pół żółtka 150 g kaszki na mleku następnym lub deser mleczno-owocowy Przecier owocowy lub sok w sumie do 150 g 9 miesiąc 200 ml mleka modyfikowanego z 2 łyżeczkami kaszki zbożowej pszennej 200 ml kaszki na mleku następnym 200 ml kaszki na mleku następnym lub deser mleczno-owocowy 200 ml zupy jarzynowej z osobno ugotowanym mięsem lub (12 razy w tygodniu) rybą w ilości około 3 łyżeczek (po posiekaniu). Dodać łyżeczkę oliwy z oliwek lub masła i co drugi dzień pół żółtka Przecier owocowy lub sok w sumie do 150 g Biszkopt, chrupki kukurydziane 10 miesiąc 3 razy 220 ml mlecznego posiłku, np. mleko modyfikowane łączone z kaszką mleczną glutenową lub bezglutenową Obiad z dwóch dań: 220 ml zupy jarzynowej z kaszką glutenową plus jarzynka z gotowanym mięsem (34 łyżeczki) lub rybą (12 razy w tygodniu), ziemniaczek lub łyżeczka ugotowanego ryżu Przecier owocowy lub sok w sumie do 150 g Niewielkie ilości pieczywa, sucharki, biszkopty 1/2 żółtka codziennie (do zupy lub kaszki) 11 - 12 miesiąc Posiłki jak w 10. miesiącu, a ponadto: Całe jajko (34 razy w tygodniu), plasterek dobrej jakości wędliny, np. szynki 34 razy w tygodniu twarożek (50 g), kefir, jogurt (120150 ml) DANIA OD 5 M-CA(BUTLA) LUB OD 7 M-CA(PIERŚ) Zupki robi się bardzo podobnie. Generalnie ugotować wszystko, zmiksować razem, do ciepłego dodać tłuszcz(masło, oliwę lub olej sojowy), dodać kleik(ryżowy lub kukurydziany) i wymieszać, przełożyć do słoiczków. 1.MARCHEWKA - marchew (kilka małych lub 2-3 średnie) - kleik ryżowy -1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła -woda Ugotować obraną marchew w niewielkiej ilości wody, zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Dodać kleik(tyle by uzyskać pożądaną konsystencję), wymieszać, podgrzać i dodać masło lub oliwę. 2.BROKUŁY -kilka różyczek brokuła -woda - kleik ryżowy Ugotować brokuły do miękkości, zmiksować(można dodać wodę z gotowania) i dodać kleik ryżowy. 3 ZUPKA JARZYNOWA 1 (podstawa) -ziemniak -marchewka - pietruszka(kawałeczek) - por -seler(ostrożnie- może uczulać) -masło lub oliwa z oliwek -kleik ryżowy lub kukurydziany Ugotować wyszorowany ziemniak w łupince, a osobno ugotować marchew, por wraz z selerem i pietruszką. Zmiksować jarzyny wraz z wodą z gotowania i obranym ziemniakiem, w razie potrzeby zagęścić kleikiem(niekoniecznie) dodać oliwę lub masło i podgrzać mieszając by składniki dobrze się połączyły. 4.ZUPA ZIEMNIACZANKA - 2 ziemniaki -2 szklanki wywaru z warzyw(por, marchew, pietruszka, seler) Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i ugotować w wywarze z jarzyn. Zmiksować. 5.ZUPA BROKUŁOWA -1 marchewka -100gram brokuła - 1 łyżeczka oliwy - 1 łyżeczka kaszki ryżowej Ugotować marchew marchew i brokuła(osobno z dodatkiem oliwy) zmiksować, dodać kaszkę, wymieszać. 6.MUS JABŁKOWY - 1 duże słodko-kwaśne jabłko - sok jabłkowy klarowny - kleik ryżowy Jabłko obrać, pokroić w kawałeczki, ugotować w niewielkiej ilości wody by zmiękły, zmiksować, dodać kleik ryżowy i sok klarowny do smaku. 7.ZUPKA JARZYNOWA Z BURACZKIEM -1/2 buraka -marchewka -1/2 ziemniaka -1/4 pietruszki - 1łyżeczka masła(lub oliwa z oliwek) - 2 łyżeczki kleiku ryżowego Ugotować warzywa, zmiksować z dodatkiem wywaru z gotowania (ale nie z ziemniaka), podgrzać i dodać tłuszcz. Jeśli trzeba dodać kleik dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. 8.ZUPA JARZYNOWA Z KALAFIOREM I BROKUŁEM - marchew - kalafior - brokuł - oliwa z oliwek - kleik ryżowy Gotujemy marchew, brokuła i kalafior. Miksujemy wraz z wodą z gotowania, dodajemy oliwę i w razie potrzeby zagęszczamy kleikiem ryżowym. 9)ZUPKA Z CUKINII Ugotowałam na masełku 5 marchewek,1 ziemniaczka i pod koniec gotowania dodalam kilka plasterkow cukinii.Na koniec kasze jaglana i na malym ogniu gotowałam Az napecznieje.W innym garneczku gotowałam piers z indyka (kawałeczek) razem z natka selera i pietruszki oraz porem.Nastepnie zmieliłam warzywka i włożyłam do sloiczko czesc zupki a do pozostałej czesci dodalam miesko i zmiksowałam i tym sposobem mialam 2 rodzaje zupek za jedzym razem,miesna i bezmiesna Cukinia jest polecana od 5 miesiaca,bardzo zdrowa i smaczna,nadaje słodkawego smaku. DANIA OD 6 M-CA(BUTLA) LUB OD 8 M-CA(PIERŚ) Wprowadzamy dodatek mięsa bez wywaru(indyk, królik, kurczak, jagnięcina, ewentualnie cielęcina) 1.ZUPKA Z MIĘSEM BEZ WYWARU -100 gram kurczaka lub indyka -1 marchewka - 1 gałązka selera naciowego - 2 gałązki natki pietruszki -2 szklanki wody Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa(poza natką). Zmiksować razem z natką pietruszki i wodą z gotowania warzyw. 2.ZUPKA Z KURCZAKIEM -marchew - ziemniak -mięso z piersi kurczaka - seler -pietruszka - oliwa Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa. Zmiksować z dodatkiem wody z gotowania warzyw. Podgrzać i dodać odrobinę oliwy. Wymieszać. 3.ZUPKA Z KRÓLIKIEM - marchew - ziemniak - por - mięso z królika(ok. 100 gram) - kleik ryżowy - olej sojowy - pietruszka Ugotować osobno mięso i warzywa. Zmiksować wraz z wywarem z jarzyn, podgrzać i dodać olej, wymieszać z kleikiem aż do otrzymania pożądanej konsystencji. 4.INDYK W JARZYNACH -marchew -ziemniak -mięso z piersi indyka(100 gram) - groszek zielony -olej sojowy - por - kleik ryżowy lub kukurydziany Ugotować osobno warzywa, a osobno mięso. Zmiksować z dodatkiem wywaru jarzynowego, podgrzać, dodać olej, wymieszać, dodać kleik i ponownie wymieszać. 5.KURCZAK Z JABŁKAMI - marchew (350 gram) -mięso z kurczaka(100gram) - świeża kukurydza ugotowana do miękkości lub mrożona i ugotowana (200gram) - masło 1 łyżeczka -kleik ryżowy zależnie od konsystencji(ok.2,5 łyżki) -sok jabłkowy przecierowy lub zrobiony własnoręcznie z kwaskowych jabłek(do smaku- próbować!) Ugotować osobno marchew, osobno kurczaka. Zmiksować razem z kukurydzą. Podgrzać i dodać masło. Wymieszać tak by się rozpuściło. Dodać sok jabłkowy do smaku. Dodać kleik według potrzeby. Jeśli za gęste można dodać nieco wody. 6.JAGNIĘCINA Z KASZĄ -marchew(300 gram) -ziemniak (1 niewielki) - mięso jagnięce(ok.150gram) - por (kawałeczek białej części) - groszek zielony świeży lub mrożony (2 łyżki) - pietruszka(1/4 z ilości marchwi) - kasza jaglana( 2 łyżki) - olej sojowy (1 łyżeczka) - kleik kukurydziany( 2łyżeczki) - sok jabłkowy do smaku Ugotować osobno marchew, osobno ziemniak w łupinie(wyszorowany), osobno por z pietruszką i zielonym groszkiem(groszek dodać pod koniec gotowania gdy pietruszka będzie już miękka), a osobno mięso. Ugotować kaszę jaglaną Zmiksować warzywa z mięsem i kaszą. Podgrzać, dodać olej i doprawić sokiem jabłkowym do smaku. Jeśli za gęste dodać wody. 7.INDYK KALAREPKĄ - marchew 250 gram - mięso z piersi indyka 100gram -kalarepka 200 gram - olej sojowy lub oliwa z oliwek - kleik ryżowy Ugotować osobno marchew, kalarepkę, osobno mięso. Zmiksować razem, podgrzać i dodać tłuszcz. Zagęścić kleikiem ryżowym lub kukurydzianym. DANIA OD 7 M-CA ŻYCIA DO DIETY DZIECKA MOŻNA WPROWADZIĆ WYWAR Z MIĘSA, ŻÓŁTKA CO DRUGI DZIEŃ MOŻNA ZAMIENNIE Z MIĘSEM LUB DODAĆ DO ZUPKI, A TAKŻE GRUSZKI I MORELE Pod koniec 7 m-ca nie miksujemy już wszystkiego na jednolitą papkę, ale rozgniatamy widelcem, lub drobniutko siekamy tak by pobudzić naukę żucia i gryzienia(nawet jeśli dziecko nie ma jeszcze zębów). W przypadku gdy maluch ma problemy i krztusi się, ponawiamy próbę za kilka dni. 1.ROSOŁEK Z KURCZAKA Z RYŻEM - marchew 1 duża - kawałeczek kurczaka ok.100 gr - ugotowany ryż 1 łyżka - olej sojowy1 łyżeczka -por, seler, pietruszka po niewielkim kawałeczku - natka pietruszki do smaku Ugotować jarzynki wraz z mięsem(poza natką pietruszki), zmiksować całość wraz z wodą z gotowania i ryżem(pod koniec 7 m-ca nie miksujemy ryżu by uczyć dziecko gryzienia), dodajemy olej i drobniutko posiekaną natkę pietruszki. 2.ROSOŁEK Z INDYKA Z KASZKĄ KUKURYDZIANĄ - marchew 1 duża - kawałeczek indyka ok. 100 gr - kaszka kukurydziana 1 łyżka - róża brokuła - cebula małej - pietruszka kawałeczek - olej sojowy - natka pietruszki do smaku Ugotować mięso( w połowie gotowania dodać jarzyny, czyli marchew, pietruszkę, cebulkę, a na końcu brokuła). Jeśli kaszka kukurydziana nie jest ekspresowa to wsypać 1 łyżkę do wody z gotowania(jarzyny i mięso odcedzić) i ugotować kaszkę do miękkości. Zmiksować mięso z warzywami dodając wodę, olej, a na końcu kaszkę, doprawić posiekaną natką pietruszki. 3. ROSOŁEK Z CIELĘCINĄ I RYŻEM - marchew 1 duża - kawałek cielęciny(od szynki) ok. 90 gram - ugotowany ryż 1 łyżka - brokuł róża - cebula - seler kawałeczek - pietruszka 1 cała niewielka - olej 1 łyżeczka - natka pietruszki do smaku Ugotować jarzyny wraz z mięsem, najpierw mięso, gdy zmięknie dodawać kolejno marchew marchew z pietruszką, selerem, następnie cebulę, a na końcu brokuł. Zmiksować razem z wodą z gotowania. Dodać ryż, olej i posiekaną natkę pietruszki. 4. ZUPA POMIDOROWA Z RYŻEM(pomidory mogą uczulać) - marchew 1 szt. - kurczak ok. 100 gr - ryż 1 łyżka ugotowanego - por kawałeczek - pietruszka - olej 1 łyżeczka - natka pietruszki do smaku - koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka Ugotować rosołek z kurczaka, marchewki, pietruszki, pora. Do gorącego dodać koncentrat pomidorowy i zagotować. Zmiksować razem, dodać ryż, olej i posiekaną natkę pietruszki. 5. POTRAWKA Z INDYKIEM - marchew 1 szt. - ziemniak 1 niewielki - filet z indyka ok. 100 gram - brukselka 3- 4 sztuki - kaszka kukurydziana 1 łyżka - olej 1 łyżeczka Ugotować rosołek z indyka, marchwi oraz brukselki, dodać ugotowanego w łupince i obranego ziemniaka. Zmiksować razem. Można też wyjąć mięsko i drobniutko posiekać. Ugotować kaszkę kukurydzianą lub dodać do gorącej zupki (jeśli ekspresowa), dodać olej i wymieszać. 6. POTRAWA Z INDYKIEM I POMIDORAMI - pomidor sparzony, obrany, bez pestek - filet z indyka ok. 100 gram - marchew 1 duża - por, seler po kawałeczku - pietruszka - olej sojowy - kleik ryżowy Ugotować indyka do miękkości, dodać marchew, por, seler, pietruszkę(pod koniec gotowania), a na końcu pomidora. Zmiksować razem, dodać olej i kleik ryżowy. 7. DESER JABŁKOWO-GRUSZKOWY - 1 duże jabłko - 1 gruszka - sok gruszkowy do smaku - kleik ryżowy lub kukurydziany Owoce umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić w kawałki i poddusić ok. 5 minut z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Zmiksować wraz z kleikiem ryżowym i sokiem gruszkowym. Z biegiem czasu wystarczy rozgnieść owoce widelcem by przyzwyczajać dziecko do żucia. 8. DESER JABŁKO-MORELA - 1 duże jabłko - 2 morele - sok jabłkowy do smaku - kleik kukurydziany Morelę sparzyć i obrać ze skórki, jabłko obrać. Pokroić owoce na kawałki i poddusić z dodatkiem niewielkiej ilości wody przez ok. 5 minut. Zmiksować i dodać sok jabłkowy do smaku, jeśli trzeba zagęścić kleikiem. 9. DESER GRUSZKOWY - 2 gruszki - sok gruszkowy klarowny - kleik ryżowy lub kukurydziany Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, podgotować z niewielką ilością wody przez kilka minut. Zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać sok do smaku i kleik w razie potrzeby. 10. KISIEL OWOCOWY Z SOCZKU - butelki soczku - 1łyżeczka mąki ziemniaczanej - 50-60 ml wody - ewentualnie odrobina cukru Zagotować wodę z ewentualnym dodatkiem cukru, w chłodnym soczku rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującej się wody. 11. DESER BANANOWO- JABŁKOWY - 1 banan - 1 jabłko Owoce obrać, pokroić na kawałki, chwilkę podgotować(max 5 minut) z dodatkiem wody. Zmiksować. 12. ZUPKA NA ROSOLE - marchwi - małego ziemniaka - 2 róże kalafiora - pietruszki - pora - 1 łyżeczka oliwy lub oleju słonecznikowego - 1łyżeczka płatków ryżowych - mięso drobiowe(kurczak, indyk) ok. 100 gram Gotujemy mięso z jarzynami, dodajemy płatki ryżowe lub kaszkę kukurydzianą i gotujemy ok. 20 minut do miękkości. Mięso siekamy, jarzyny rozgniatamy widelcem. Do gorącego dodajemy olej. Ponieważ mój synuś niedługo kończy 9 miesięcy i zaczyna tym samym 10 miesiąc życia, zamierzam powoli wprowadzać do jego diety gluten. Z tej okazji stworzyłam kilka nowych przepisów na obiadki. Dla zainteresowanych wklejam: 1.DANIE INDYK Z KASZĄ - 2 marchewki - 100 gram indyka - kawałek pora - spora różyczka brokuła - 2 średnie ziemniaki - kilka strączków fasolki szparagowej - 1 pietruszka - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 1 łyżka oleju sojowego - kasza jęczmienna ugotowana osobno(zawiera gluten) Ugotować zupkę z podanych składników, a osobno kaszę. Zmiksować warzywa poza marchewką i indykiem, które rozgnieść widelcem, a mięsko rozdrobnić na włókienka(jeżeli maluch chce jeść niejednolitą konsystencję), dodać ugotowaną kaszę w ilości wedle uznania i wymieszać. 2.KURCZAK Z RYŻEM I WARZYWAMI - 2 marchewki - 100 gram kurczaka - 2 ziemniaki(średnie) - natka pietruszki - kilka strączków fasolki szparagowej - mała cebulka - koncentrat pomidorowy(1 łyżeczka) - 1-2 pieczarki(można nie dodawać) - ugotowany ryż Ugotować warzywa, mięsko (i pieczarki) z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Zmiksować lub rozgnieść widelcem. Polać gotowym sosem ugotowany wcześniej ryż. 3.KURCZAK W POTRAWCE - 3 marchewki średnie - kawałek pora - 100 gram kurczaka - 2 łyżki zielonego groszku - 1 kalarepka(obrana) - 1 pietruszka - natka pietruszki do smaku - 1 łyżka oleju - ugotowany ryż - do zagęszczenia można użyć kaszki pszennej(np. 8 zbóż Nestle) Ugotować jarzyny, zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać z ryżem. 4.KRUPNIK NA CIELĘCINIE - 2 marchewki - 1 spory ziemniak - 100 gram cielęciny - kawałek pora i selera - 1 pietruszka - olej sojowy - mała cebulka - koperek (może być suszony) - natka pietruszki posiekana - kasza jęczmienna(ilość wedle uznania) - kaszka pszenna (ewentualnie do zagęszczenia) Ugotować zupę na mięsie i warzywach, zmiksować lub rozgnieść. Można zasypać kaszą podczas gotowania, albo ugotować kaszę osobno i dodać do gotowej zupki. Do smaku posypać koperkiem koperkiem natką pietruszki. 5.ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM - 2 marchewki - 100 gram indyka - 1 pietruszka - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - niewielka cebulka - niewielka róża brokuła - 1 łyżka oleju - natka pietruszki do smaku - makaron w kształcie malutkich gwiazdek lub zacierka(do kupienia w każdym markecie) Ugotować warzywa na mięsie, zmiksować lub rozgnieść, posypać natką pietruszki, dodać ugotowany drobny makaron w ilości wedle uznania. 6.INDYK Z MAKARONEM - 2 marchewki - 100 gram indyka - 2 niewielkie ziemniaki - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - kawałek selera - niewielka cebula - masło (1 łyżeczka) - makaron gwiazdki lub zacierka Ugotować warzywa, zmiksować, dodać makaron(ugotowany). 7.WARZYWA ZE SCHABEM - 3 marchewki - 1 pietruszka - 100 gram schabu - 2 łyżki zielonego groszku - 2 ziemniaki - 1 łyżka oleju - makaron gwiazdki lub zacierka Ugotować zupkę i zmiksować lub rozgnieść widelcem. Dodać makaron i gotowe. 8.ZUPA JARZYNOWA Z MAKARONEM - 2 marchewki - 1 ziemniak - 100 gram kurczaka - 2 łyżki zielonego groszku - makaron w kształcie gwiazdek lub zacierka - olej Postępowanie jak wyżej 9.JARZYNY Z SZYNKĄ I MAKARONEM - 2 marchewki - koncentrat pomidorowy(1łyżeczka) - 2 łyżki kukurydzy - 1 mała cebula - 80 gram niepeklowanej(!) szynki drobiowej lub wieprzowej - makaron gwiazdki lub zacierka - olej Ugotować zupkę, zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać ugotowany makaron i pokrojoną w kosteczkę szynkę. Wielkość listków szynki wedle uznania dziecka. Jeśli szynka zawiera skórkę należy ją usunąć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cześć dziewczyny :) Jak tam po weekendzie? Mnie stanowczo za szybko mijają... Wczoraj mieliśmy księdzunia po kolędzie - stresik był niemały ;) Od dwóch lat tu mieszkamy i pierwszy raz przyjmowaliśmy :) Ale trafił się naprawdę miły (młody) księdzu i nie zadawał krępujących pytań ;) Akurat Bartuś ucinał sobie drzemkę, więc było bez płaczu :) Moi rodzice byli przez te dwa dni u nas :) Nie ma to jak pojechać sobie razem z M na zakupy :) Oczywiście bez małego :) Szkoda, ze rodzice tak daleko mieszkają... Nie wiem czy WAm już pisałam, ze mamy nianię :) Od kwietnia :) (Bartuś nie dostał miejsca w żłobku - dopiero od września).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
cholera ucieło DANIA OD 6 M-CA(BUTLA) LUB OD 8 M-CA(PIERŚ) Wprowadzamy dodatek mięsa bez wywaru(indyk, królik, kurczak, jagnięcina, ewentualnie cielęcina) 1.ZUPKA Z MIĘSEM BEZ WYWARU -100 gram kurczaka lub indyka -1 marchewka - 1 gałązka selera naciowego - 2 gałązki natki pietruszki -2 szklanki wody Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa(poza natką). Zmiksować razem z natką pietruszki i wodą z gotowania warzyw. 2.ZUPKA Z KURCZAKIEM -marchew - ziemniak -mięso z piersi kurczaka - seler -pietruszka - oliwa Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa. Zmiksować z dodatkiem wody z gotowania warzyw. Podgrzać i dodać odrobinę oliwy. Wymieszać. 3.ZUPKA Z KRÓLIKIEM - marchew - ziemniak - por - mięso z królika(ok. 100 gram) - kleik ryżowy - olej sojowy - pietruszka Ugotować osobno mięso i warzywa. Zmiksować wraz z wywarem z jarzyn, podgrzać i dodać olej, wymieszać z kleikiem aż do otrzymania pożądanej konsystencji. 4.INDYK W JARZYNACH -marchew -ziemniak -mięso z piersi indyka(100 gram) - groszek zielony -olej sojowy - por - kleik ryżowy lub kukurydziany Ugotować osobno warzywa, a osobno mięso. Zmiksować z dodatkiem wywaru jarzynowego, podgrzać, dodać olej, wymieszać, dodać kleik i ponownie wymieszać. 5.KURCZAK Z JABŁKAMI - marchew (350 gram) -mięso z kurczaka(100gram) - świeża kukurydza ugotowana do miękkości lub mrożona i ugotowana (200gram) - masło 1 łyżeczka -kleik ryżowy zależnie od konsystencji(ok.2,5 łyżki) -sok jabłkowy przecierowy lub zrobiony własnoręcznie z kwaskowych jabłek(do smaku- próbować!) Ugotować osobno marchew, osobno kurczaka. Zmiksować razem z kukurydzą. Podgrzać i dodać masło. Wymieszać tak by się rozpuściło. Dodać sok jabłkowy do smaku. Dodać kleik według potrzeby. Jeśli za gęste można dodać nieco wody. 6.JAGNIĘCINA Z KASZĄ -marchew(300 gram) -ziemniak (1 niewielki) - mięso jagnięce(ok.150gram) - por (kawałeczek białej części) - groszek zielony świeży lub mrożony (2 łyżki) - pietruszka(1/4 z ilości marchwi) - kasza jaglana( 2 łyżki) - olej sojowy (1 łyżeczka) - kleik kukurydziany( 2łyżeczki) - sok jabłkowy do smaku Ugotować osobno marchew, osobno ziemniak w łupinie(wyszorowany), osobno por z pietruszką i zielonym groszkiem(groszek dodać pod koniec gotowania gdy pietruszka będzie już miękka), a osobno mięso. Ugotować kaszę jaglaną Zmiksować warzywa z mięsem i kaszą. Podgrzać, dodać olej i doprawić sokiem jabłkowym do smaku. Jeśli za gęste dodać wody. 7.INDYK KALAREPKĄ - marchew 250 gram - mięso z piersi indyka 100gram -kalarepka 200 gram - olej sojowy lub oliwa z oliwek - kleik ryżowy Ugotować osobno marchew, kalarepkę, osobno mięso. Zmiksować razem, podgrzać i dodać tłuszcz. Zagęścić kleikiem ryżowym lub kukurydzianym. DANIA OD 7 M-CA ŻYCIA DO DIETY DZIECKA MOŻNA WPROWADZIĆ WYWAR Z MIĘSA, ŻÓŁTKA CO DRUGI DZIEŃ MOŻNA ZAMIENNIE Z MIĘSEM LUB DODAĆ DO ZUPKI, A TAKŻE GRUSZKI I MORELE Pod koniec 7 m-ca nie miksujemy już wszystkiego na jednolitą papkę, ale rozgniatamy widelcem, lub drobniutko siekamy tak by pobudzić naukę żucia i gryzienia(nawet jeśli dziecko nie ma jeszcze zębów). W przypadku gdy maluch ma problemy i krztusi się, ponawiamy próbę za kilka dni. 1.ROSOŁEK Z KURCZAKA Z RYŻEM - marchew 1 duża - kawałeczek kurczaka ok.100 gr - ugotowany ryż 1 łyżka - olej sojowy1 łyżeczka -por, seler, pietruszka po niewielkim kawałeczku - natka pietruszki do smaku Ugotować jarzynki wraz z mięsem(poza natką pietruszki), zmiksować całość wraz z wodą z gotowania i ryżem(pod koniec 7 m-ca nie miksujemy ryżu by uczyć dziecko gryzienia), dodajemy olej i drobniutko posiekaną natkę pietruszki. 2.ROSOŁEK Z INDYKA Z KASZKĄ KUKURYDZIANĄ - marchew 1 duża - kawałeczek indyka ok. 100 gr - kaszka kukurydziana 1 łyżka - róża brokuła - cebula małej - pietruszka kawałeczek - olej sojowy - natka pietruszki do smaku Ugotować mięso( w połowie gotowania dodać jarzyny, czyli marchew, pietruszkę, cebulkę, a na końcu brokuła). Jeśli kaszka kukurydziana nie jest ekspresowa to wsypać 1 łyżkę do wody z gotowania(jarzyny i mięso odcedzić) i ugotować kaszkę do miękkości. Zmiksować mięso z warzywami dodając wodę, olej, a na końcu kaszkę, doprawić posiekaną natką pietruszki. 3. ROSOŁEK Z CIELĘCINĄ I RYŻEM - marchew 1 duża - kawałek cielęciny(od szynki) ok. 90 gram - ugotowany ryż 1 łyżka - brokuł róża - cebula - seler kawałeczek - pietruszka 1 cała niewielka - olej 1 łyżeczka - natka pietruszki do smaku Ugotować jarzyny wraz z mięsem, najpierw mięso, gdy zmięknie dodawać kolejno marchew marchew z pietruszką, selerem, następnie cebulę, a na końcu brokuł. Zmiksować razem z wodą z gotowania. Dodać ryż, olej i posiekaną natkę pietruszki. 4. ZUPA POMIDOROWA Z RYŻEM(pomidory mogą uczulać) - marchew 1 szt. - kurczak ok. 100 gr - ryż 1 łyżka ugotowanego - por kawałeczek - pietruszka - olej 1 łyżeczka - natka pietruszki do smaku - koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka Ugotować rosołek z kurczaka, marchewki, pietruszki, pora. Do gorącego dodać koncentrat pomidorowy i zagotować. Zmiksować razem, dodać ryż, olej i posiekaną natkę pietruszki. 5. POTRAWKA Z INDYKIEM - marchew 1 szt. - ziemniak 1 niewielki - filet z indyka ok. 100 gram - brukselka 3- 4 sztuki - kaszka kukurydziana 1 łyżka - olej 1 łyżeczka Ugotować rosołek z indyka, marchwi oraz brukselki, dodać ugotowanego w łupince i obranego ziemniaka. Zmiksować razem. Można też wyjąć mięsko i drobniutko posiekać. Ugotować kaszkę kukurydzianą lub dodać do gorącej zupki (jeśli ekspresowa), dodać olej i wymieszać. 6. POTRAWA Z INDYKIEM I POMIDORAMI - pomidor sparzony, obrany, bez pestek - filet z indyka ok. 100 gram - marchew 1 duża - por, seler po kawałeczku - pietruszka - olej sojowy - kleik ryżowy Ugotować indyka do miękkości, dodać marchew, por, seler, pietruszkę(pod koniec gotowania), a na końcu pomidora. Zmiksować razem, dodać olej i kleik ryżowy. 7. DESER JABŁKOWO-GRUSZKOWY - 1 duże jabłko - 1 gruszka - sok gruszkowy do smaku - kleik ryżowy lub kukurydziany Owoce umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić w kawałki i poddusić ok. 5 minut z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Zmiksować wraz z kleikiem ryżowym i sokiem gruszkowym. Z biegiem czasu wystarczy rozgnieść owoce widelcem by przyzwyczajać dziecko do żucia. 8. DESER JABŁKO-MORELA - 1 duże jabłko - 2 morele - sok jabłkowy do smaku - kleik kukurydziany Morelę sparzyć i obrać ze skórki, jabłko obrać. Pokroić owoce na kawałki i poddusić z dodatkiem niewielkiej ilości wody przez ok. 5 minut. Zmiksować i dodać sok jabłkowy do smaku, jeśli trzeba zagęścić kleikiem. 9. DESER GRUSZKOWY - 2 gruszki - sok gruszkowy klarowny - kleik ryżowy lub kukurydziany Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, podgotować z niewielką ilością wody przez kilka minut. Zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać sok do smaku i kleik w razie potrzeby. 10. KISIEL OWOCOWY Z SOCZKU - butelki soczku - 1łyżeczka mąki ziemniaczanej - 50-60 ml wody - ewentualnie odrobina cukru Zagotować wodę z ewentualnym dodatkiem cukru, w chłodnym soczku rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującej się wody. 11. DESER BANANOWO- JABŁKOWY - 1 banan - 1 jabłko Owoce obrać, pokroić na kawałki, chwilkę podgotować(max 5 minut) z dodatkiem wody. Zmiksować. 12. ZUPKA NA ROSOLE - marchwi - małego ziemniaka - 2 róże kalafiora - pietruszki - pora - 1 łyżeczka oliwy lub oleju słonecznikowego - 1łyżeczka płatków ryżowych - mięso drobiowe(kurczak, indyk) ok. 100 gram Gotujemy mięso z jarzynami, dodajemy płatki ryżowe lub kaszkę kukurydzianą i gotujemy ok. 20 minut do miękkości. Mięso siekamy, jarzyny rozgniatamy widelcem. Do gorącego dodajemy olej. Ponieważ mój synuś niedługo kończy 9 miesięcy i zaczyna tym samym 10 miesiąc życia, zamierzam powoli wprowadzać do jego diety gluten. Z tej okazji stworzyłam kilka nowych przepisów na obiadki. Dla zainteresowanych wklejam: 1.DANIE INDYK Z KASZĄ - 2 marchewki - 100 gram indyka - kawałek pora - spora różyczka brokuła - 2 średnie ziemniaki - kilka strączków fasolki szparagowej - 1 pietruszka - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 1 łyżka oleju sojowego - kasza jęczmienna ugotowana osobno(zawiera gluten) Ugotować zupkę z podanych składników, a osobno kaszę. Zmiksować warzywa poza marchewką i indykiem, które rozgnieść widelcem, a mięsko rozdrobnić na włókienka(jeżeli maluch chce jeść niejednolitą konsystencję), dodać ugotowaną kaszę w ilości wedle uznania i wymieszać. 2.KURCZAK Z RYŻEM I WARZYWAMI - 2 marchewki - 100 gram kurczaka - 2 ziemniaki(średnie) - natka pietruszki - kilka strączków fasolki szparagowej - mała cebulka - koncentrat pomidorowy(1 łyżeczka) - 1-2 pieczarki(można nie dodawać) - ugotowany ryż Ugotować warzywa, mięsko (i pieczarki) z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Zmiksować lub rozgnieść widelcem. Polać gotowym sosem ugotowany wcześniej ryż. 3.KURCZAK W POTRAWCE - 3 marchewki średnie - kawałek pora - 100 gram kurczaka - 2 łyżki zielonego groszku - 1 kalarepka(obrana) - 1 pietruszka - natka pietruszki do smaku - 1 łyżka oleju - ugotowany ryż - do zagęszczenia można użyć kaszki pszennej(np. 8 zbóż Nestle) Ugotować jarzyny, zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać z ryżem. 4.KRUPNIK NA CIELĘCINIE - 2 marchewki - 1 spory ziemniak - 100 gram cielęciny - kawałek pora i selera - 1 pietruszka - olej sojowy - mała cebulka - koperek (może być suszony) - natka pietruszki posiekana - kasza jęczmienna(ilość wedle uznania) - kaszka pszenna (ewentualnie do zagęszczenia) Ugotować zupę na mięsie i warzywach, zmiksować lub rozgnieść. Można zasypać kaszą podczas gotowania, albo ugotować kaszę osobno i dodać do gotowej zupki. Do smaku posypać koperkiem koperkiem natką pietruszki. 5.ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM - 2 marchewki - 100 gram indyka - 1 pietruszka - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - niewielka cebulka - niewielka róża brokuła - 1 łyżka oleju - natka pietruszki do smaku - makaron w kształcie malutkich gwiazdek lub zacierka(do kupienia w każdym markecie) Ugotować warzywa na mięsie, zmiksować lub rozgnieść, posypać natką pietruszki, dodać ugotowany drobny makaron w ilości wedle uznania. 6.INDYK Z MAKARONEM - 2 marchewki - 100 gram indyka - 2 niewielkie ziemniaki - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - kawałek selera - niewielka cebula - masło (1 łyżeczka) - makaron gwiazdki lub zacierka Ugotować warzywa, zmiksować, dodać makaron(ugotowany). 7.WARZYWA ZE SCHABEM - 3 marchewki - 1 pietruszka - 100 gram schabu - 2 łyżki zielonego groszku - 2 ziemniaki - 1 łyżka oleju - makaron gwiazdki lub zacierka Ugotować zupkę i zmiksować lub rozgnieść widelcem. Dodać makaron i gotowe. 8.ZUPA JARZYNOWA Z MAKARONEM - 2 marchewki - 1 ziemniak - 100 gram kurczaka - 2 łyżki zielonego groszku - makaron w kształcie gwiazdek lub zacierka - olej Postępowanie jak wyżej 9.JARZYNY Z SZYNKĄ I MAKARONEM - 2 marchewki - koncentrat pomidorowy(1łyżeczka) - 2 łyżki kukurydzy - 1 mała cebula - 80 gram niepeklowanej(!) szynki drobiowej lub wieprzowej - makaron gwiazdki lub zacierka - olej Ugotować zupkę, zmiksować lub rozgnieść widelcem, dodać ugotowany makaron i pokrojoną w kosteczkę szynkę. Wielkość listków szynki wedle uznania dziecka. Jeśli szynka zawiera skórkę należy ją usunąć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ciotko!!! Ty mi tu. Nie ściemniaj, że chciałaś się z nami wiedzą podzielić!!! Ty się czaisz na 500 strone jak sroka na sreberka :D Mówie Wam że ona moja :p Flaszke już chłodzę :D W tesco promocje na słoiczki z hippa!!! 2,79 zamiast 3,49!!! Fest się opłaca!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Acha, i małego chrzcimy 11 marca :) Muszę rozejrzeć się za ubrankiem. tylko te wszystkie garnitury mnie skutecznie odstraszają :o Wlałabym coś bardziej na luzie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hehehhe ciotka!!!! Nie uciekło!!! Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie I jeszcze raz NIE

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hmm..pozycja nr 6 - por, seler, pomidory... Taka bomba. Chyba na tym etapie nie dważyłabym się podać tylu alergenów na raz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
TNKS, jak odstępuję od bitwy, bo u mnie w lodówce nic się nie chłodzi :o Ale jak przestanę ściągać pokarm to zapraszam na jakieś drineczki :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Normalnie gdyby nie fakt, że może opatrzyłaś ciotko posta prawami autorskimi to by go skopiowała i wkleiła od siebie skoro Twoje uciekają :P Dziadku aj lov ju, ale nie teraz :P nie pisz:p 500 moja :D sio dziewczyny :D hehehhe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dziewczyny, a tak z innej beczki - nie orientujecie się jaka powinna być wilgotność powietrza w pokoju malucha?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ha!!!! A nie mówiłam że będzie moja? :D dzięki ciotko za pomoc :D w nagrode Tobie pierwszej poleje hehhe :D która sobie co życzy??? Wracać dziewczyny :d leje :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
TNKS - kochana to sobie wykrakałas tą wódke i zlot u Ciebie. ;) Gratuluje naszego jubileuszu! hehe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dziękuję TNKS - muszę zakupić termometr z higrometrem - jak pożyczyłam kiedyś nianię elektr., która pokazuje wilgtnśc to było k. 40-45%. Teraz wydaje mi się, ze jest wilgotniej...po szybach aż woda płynie :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
TNKS - no ja w mniejszym stpniu,ale również przyczyniłam się do Twojej 500 strony :D Mnie polej...herbatki ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tak serio to ja te przepisy znalazłam rano. bo to na blogu takiej fajnej dziewczyny. ale głupio było tak skopiować więc się zapytałam. wróciłam niedawno patrzę a ona zamiesciła moje zapytanie w komentarzach. ale nie napisała nie, więc skopiowałam. a wyscie się przyczaiły niczym kupujacy przed koncem aukcji na allegro:-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A jakąs miodoweczke albo cytrynóweczke masz? TO poprosze, ja z kolei poczestuje was przysmakiem mojego M, zrobil ostatnio, zalał żelki haribo zołądkową i trzymał w lodówce dobę. urosły to nieziemskich wymiarów, a jakie dobre;) częstujcie sie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×