Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pSEDŁONIM____

Dlaczego teraz kobiety są tak bardzo niekobiece?

Polecane posty

Gość pSEDŁONIM____
NIekobieco, Boratka, jest dokładnie dla mnie to samo, co dla Ciebie, o ile masz w sobie jeszcze elementarny pierwiastek kobiecości.

Gość pSEDŁONIM____
A Twojego wieku nie znam, choć dobrze wiem, w jakim okresie kobiety ciężko walczyły o "równouprawnienie". Swoją drogą, ta walka wcale się jeszcze nie zakończyła.

No ale jak kobieta chce nosić tylko spodnie i ma twardy charakter to często wynika to z potrzeb wykonywanego zawodu. Albo z jej własnego wyboru, do którego ma prawo

Gość pSEDŁONIM____
Kobieta jest człowiekiem. każdy człowiek ma wolną wolę, zatem swobodę wyboru stylu życia. Boratka? Tylko na jaką cholerę kobieta ma identyfikować się z męskim stylem życia? A co Ty byś powiedziała, gdyby raptem faceci zaczęli latać po mieście w kieckach? Normalne?

Jestem nauczycielką w gimnazjum, ubieram się tak aseksualnie jak tylko się da, to jest chyba zrozumiałe. Nie będę trzynastolatkom świecić cyckami po oczach w imię idei. pSEDŁONIM____ --> chyba byśmy się nie polubili :(

Gość pSEDŁONIM____
Kobieta nigdy, pod żadnym pozorem, w żadnych warunkach "nie świeci cyckami". Co nie oznacza, że ma wytłumaczenie nieubierania się po kobiecemu. Nikita? A dlaczego mnie prowokujesz? Ja już Ciebie zaintrygowałem...

Gość pSEDŁONIM____
Swoją drogą, aseksualny styl ubioru jest rzeczą chorą. Co złego w przyznawaniu się do swojej płci poprzez stosowny ubiór?

Nie rozumiemy się. Określenie 'świecić cyckami' było przenośnią. W pracy, służbowo nie mogę się ubierać kobieco. Tzn. mogę, ale nie chcę. Dżiny i Tshirt to najlepszy zestaw. Nie stroję się w kwieciste sukienki i buciki na obcasie, bo po 8 lekcjach odpadłyby mi nogi a skupienie uczniów nad tematem spadłoby do zera.

Gość bo ja wiem
Najpierw zdefiniujmy "kobiecość". Czy "kobiecość" oznacza upodobnienie człowieka ubiorem do kwiatu, klejnotu, rajskiego ptaka, dzieła sztuki, z dodaniem "miękkich" cech, jak łagodność? Taka "kobiecość" istniała masowo wówczas, gdy istniała polaryzacja płci i ról płci, wynikająca z podrzędnej sytuacji kobiet. "Kobiecość" była wówczas sposobem na uzyskanie korzyści i władzy. W tej chwili (IMHO na szczęście) nic mnie nie zmusza do noszenia staników i butów na wysokich obcasach. Rozumiem, że w porównaniu do gorsetów i tiurniur to mała niewygoda, no ale JEDNAK.

Gość pSEDŁONIM____
Zechcesz, Nikita, wyjaśnić mi przystępnie, dlaczego do pracy nie możesz ubierać się po kobiecemu? Bo dla mnie jest to nie do pojęcia? Co jest złego w kobiecym stroju? Co dobrego w zakładaniu na tyłek pastuszych gaci? Skąd dzieci będą wiedzieć, że kobieta powinna nosić się po babsku a mężczyzna po męsku? Taka z Ciebie nauczycielka i wychowawczyni młodzieży?

Wychowawczyni? Chyba deprawowczyni :P Nastolatkom staje na powiew wiatru, własnie ubierając się wg. mnie normalnie zachowuję się profesjonalnie. A wychowuje się ROZMAWIAJĄC.

Gość pSEDŁONIM____
:-) Smutek przenika moje serce. Znaczy, kultura śródziemnomorska idzie już w tysiące lat. Kultura chińska także. Inne kultury są równie starożytne, a my mamy tracić czas nad zastanawianie się, co oznacza pojęcie "kobiecości"? Rety!

Gość pSEDŁONIM____
Dziewczynko też "staje" na powiew wiatru? Nikita, zajmij się czymś innym skoro efektem Twoich rozmów z młodzieżą są takie rezultaty!

Gość pSEDŁONIM____
A przemądrzałej koleżance zadam pytanie: czy w sponiewieranym przez nowoczesność Średniowieczu kobieta, o którą toczyło śmiertelny bój na kobie dwóch rycerzy czuła się podmiotowo? Ciekawy pogląd.

Taaa, mam 10 letni staż pracy w szkole i nagle dowiaduję się, że nic nie wiem o mlodzieży...... Ciekawe. Musisz być cholernie sfrustrowanym człowiekiem. Szkoda mojego czasu, idę na spacer.

Gość pSEDŁONIM____
1:0 dla mnie, Nikta. Kolejny przypadek babskiej rejterady. Jasne, lepiej na spacer.

Gość trybun na kafe
Nikita...Oj znam nauczycielki i różnie bywa...Chwała ci za podejście do młodzieży, ale chętnie bym popolemizował na inne tematy:)

No ja mam w pracy strój służbowy, którego częścią są spodnie. Latem parę razy założyłam spódnicę taką do kolan i od razu masa komentarzy. Ale generalnie ja muszę w pracy nosić spodnie a tamto było wyjątkiem

Nie chciałabym żeby faceci się o mnie bili. Dostałby zwycięzca? A jakbym wolała przegranego? Poza tym kobieta to nie nagroda rzeczowa.

Gość pSEDŁONIM____
Skoro spodnie są strojem służbowym, Boratko, to szkoda naszego czasu na czczą dyskusję. Ale spójrz przez i zobacz, jak się nosi w tej chwili 98% kobiet. O to mi właśnie chodzi. Poza tym, ja nie sądzę, żeby nie sprawiało Ci przyjemności kultutralne zainteresowanie mężczyzn, kiedy wychodzisz na miasto ubrana jak kobieta. No, chyba że nogi masz koślawe.

Gość pSEDŁONIM____
No cóż, Boratko, to, że Twoje serce wolałoby przegranego, to znak czasu. Tyle tylko, że z przegrańcem-facetem niezbyt łatwo przejść jest przez życie.

Gość jak założę sukienkę DLA SIEBIE
NIE dla mężczyzn, to zaraz słyszę wulgaryzmy, chamstwo i macanie w autobusie. A chuj wam w dupę, będę chodziła w antygwałtach.

Gość nuda veritasss
a co jest fajnego w tych stereotypowych kobiecych cechach które tak uwielbiaja faceci? Bycie cichą, uległą, skromną, niezbyt inteligentna ale piękną, zawsze cierpliwą, delikatną, troskliwą kochającą.. :o Ja taka nie chce być, bo to nie sa cechy wrodzone tylko "nabyte" przez tradycje i kulturę, która na szczęście się zmienia. Faceci nie niewieścią tylko zawsze tacy byli, teraz maja po prostu przyzwolenie na słabość. Mi to nie przeszkadza. Po co dalej udawac i budować sztuczne podziały skoro jeśli da sie człowiekowi wolności to okazuje się że jest albo niekobiecą babą albo zniewieściałym facetem?

Gość pSEDŁONIM____
Facet, który wygłasza wulgaryzmy w obecności kobiety nie jest żadnym mężczyzną! Stanowczo protestuję!

Gość pSEDŁONIM____
Facet, który preferuje towarzystwo niezbyt inteligentnej kobiety jest zwykłym bucem, nie mężczyzną. Dla mężczyzny obcowanie z inteligentną i dobrze wykształconą kobietą, to czysta przyjemność.

Gość ja wole starsze
ale czym wedlug ciebie jest niekobiecosc? strojem??? moja partnerka nigdy nie zaklada ani sukienek ani butow na obcasie, a jest bardzo kobieca... stroj podkresla jej figure - dlugie nogi, szerokie biodra, waska talia. nosi koszulki z dekoltem i barwne dodatki, dlugie kolczyki. ma tez bardzo dlugie wlosy

Gość pSEDŁONIM____
Otóż! Twoja "partnerka" nigdy nie zakłada, kolega. Dlatego jest zaledwie Twoją "partnerką". Ani Ty, ani ona o kobiecości nie macie bladego pojęcia.

Gość ja wole starsze
Dlaczego na mnie naskakujesz i snujesz jakies pseudopsychologiczne wywody? dla mnie kobiecosc to sposob bycia co najwyzej wspierany takimi gadzetami, jak stroj, makijaz i bizuteria, ale nie one sa wyznacznikami kobiecosci. Zreszta, moim zdaniem i spodnie moga byc "kobiece", przeciez roznia sie krojem i wygladem od meskich. Normalne meskie spodnie maja sporo kieszeni i nie sa obcisle, kobieta moze nosic spodnie bez kieszeni i przylegajace do ciala. Podobnie jest z butami.

Napisałam o tym przegranym w sensie, że kobieta to nie kawał mięsa żeby ktoś o nią walczył jak głodny pies. A ja nawet w stroju służbowym zwracam na siebie uwagę i wiem, że to przyjemne.

Gość ja wole starsze
Nie rozumiem tez, czemu uczepiles sie slowa "partnerka".