Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość doloreska!

Czy tego chłopaka cokolwiek usprawiedliwia!!!!

Polecane posty

Gość prawa ziemi
A teraz mi nie wmawiaj ze chce wielkich zemst tylko przeczytaj co pisalem wiele razy-nikt nie ma prawa nikogo bez powodów krzywdzić a jesli to robi niech go nawet chuj strzeli. Wogole mi go nie żal. Nie liczy sie dla mnie zemsta tylko spokojne zycie. Kto je zburzy ucierpi na własne życzenie. Rozumiesz mnie zemsta wogole co pisze czy czytasz między wierszami.

rozumiem co piszesz ale gdy zaczyna myśleć podobnie jak ty większa ilośc osób, większość to zaczynają sie masakry i niekończące zemsty, odwety najbardziej uderzające w tych co niczemu nie są winni i nie mają pojęcia o co chodzi. bo tak się kończy twoja metoda oko za oko. są sady, policja, kurator itd aha i nie wiesz bo nie zostalo to dokladnie napisane na czym polegalo owo znęcanie się. może chodziło o chowanie np plecaka? nie wiem, żarty chamskie, a przemocy fizycznej nie było? ja się temu chłopakowi nie dziwię takiej reakcji jeśli znęcanie było długotrwałe i w pewnym momencie coś w nim pękło, mógł sobie nawert nie zdawać sprawy z tego co robi. dziwi mnie natomiast takie podejscie jak twoje, takie posty i takie myślenie ograniczające wszystko do tego jednego znęcania się i zemsty a nie obejmujące w ogóle konsekwencji jakie niesie metoda ząb za ząb i bezprawie za bezprawie.

Gość prawa ziemi
Kto krzywdzi zasluguje na kare. Mozesz miec zdanie ze więzienie.ok twoja sprawa masz prawo. Dla mnie to żadna kara. Staram sie nikogo nie krzywdzić.dlatego kary sam sie nie boje chocby byla to kara śmierci. Natomiast jak ktos łamie zasadę wobec mnie musi sie liczyć ze dostanie po stokroc- tylko dlatego ze ja za wszelką cenę chce spokoj i nikomu nie przeszkadzać. Zyc spokojnie a jak on mi burzy świat to jego świat przestanie istnieć. Mam do tego prawo bo jak ktos niszcz zycie mi ja mam prawo zniszczyć jego. Prawo mnie nie interesuje w tej kwesti. Zemszcze sie i dopiero mu poddam z całymi konsekwencjami. W d mając czy ktos uważa ze zemsta za dużą czy za mala. Nie ja zacznę ale skoncze juz ja. W taki sposob by ucierpieli tylko winni. Rodzice płaczący sa ofiarami ale po czesci tez winni sami swojej krzywdzie. Masz swoje zasady ja swoje. Mam prawo ty tez. Trzmajac sie tematu - oni zasłużyli bo zaczeli. Dostali wiecej wg Ciebie niz chcieli? Wg mnie za malo.

nie twierdzę że nie zasłużyli. nie twierdze też że zasłużyli bo całej sprawy nie znam. ale załóżmy, gnębili chłopaka, psychicznie i fizycznie przez kilka lat. ok. zemścił się. i teraz popatrz jaki jest efekt tej zemsty. według ciebie sprawiedliwości stało się zadość? sprawiedliwość zatriumfowała? świat jest teraz lepszy? gówno prawda. teraz nie jedna osoba cierpi (ten chłopak) ale znaaaaaaaaaaaacznie więcej. z jednej krzywdy zrobiło się znaaaaaaaaaaaaaaaaaaaacznie więcej krzywd. - rodziców zgwałconej i oszpeconej i tych okaleczonych. - tej czwórki co gnębiła chłopaka - podwójna krzywda tego chlopaka bo sobie zniszczyl życie najprawdopodobniej itd nie będę ci wyjeżdzał zmiłosierdziem, wybaczaniem itd. nie o to chodzi. sprawiedliwośc musi być, każdy musi mieć prawo dochodzić sprawiedliwości i domagać obrony. ale takie coś to DOPIERO wtedy gdy wszelkie inne metody zawodzą. a tu zaczeto od "głowa za oko" a takie postępowanie doprowadza do degradacji społeczeństwa, zwielokrotnienia krzywd, nieszczęsliwych skrzywdzonych ludzi bez przyszłości. i po tym co zrobił ten chłopak, po tej zemscie świat nie ejst lepszy. jest o wiele gorszy.

Gość prawa ziemi
To jakbys sie skupił na tym co wazne i co podkreślam to bys zobaczył ze jakby kazdy myślał jak ja to nikt nikogo by nie krzywdzil by by tego nie chcial. A nawet jakby ktos chcial to by sie bal zemsty. Skup sie nie ma tej głupiej zemście tylko na tym ze nikt nie ma prawa nikogo krzywdzić bo zauwaz jego krzywdzie umniejszać umiesz ale ich podkreślasz wielce. On mial prawo nawet krzywe spojrzenia zle odbierać nie wazne. Wazne ze oni plecaka nie powinni mu nawet wlasnie chować. Chyba ze dla żartu raz czy dwa ale glupi jestes jak myślisz ze za takie cos taka zemstę by planował. Ta sprawa nie powinna miec wogole miejsca. Tego sie trzymam i bede. To chore sie znęcac i tyle. CHORE. A autorka sobie spokojnie patrzyła a potem placz za kolegami. Jest cos takiego jak wina nie bezpośrednia. Patrzyła na krzywdę. Jest współwiona jak pewnie pol szkoly wiec niech z siebie zatroskanej nie robi. Nie powinno byc krzywdy tego chlopaka. Skoro byla to kara wg mnie żadna prawie nie bedzie za dużą. Powinni sie liczyć ze za bestialstwo ktore jest prawdopodobne odpłaci tym samym. A nawet jesli malo mu szkodziłg to on mogl to bardzo odczuwać,mogl byc chory psychicznie itd w kazdym razie oni wywołali demona i dostali za swoje

"To jakbys sie skupił na tym co wazne i co podkreślam to bys zobaczył ze jakby kazdy myślał jak ja to nikt nikogo by nie krzywdzil by by tego nie chcial." nie mowilem wszyscy. nigdy nie jest tak że wszyscy. ale właśnie przez takich ludzi jak: ci co dręczyli(ta czwórka), ci co patrzyli i nie reagowali (ta dziewczyna), ten dręczony co zamaist innych metod zaczął od głowa za oko i takich jak ty co pochwalają takie metody rozwiązywania problemów na świecie za kradziesz kozy pali się sąsiadowi dom i gwałci córki. oglądałeś film dług? znasz pewnie. tam bohaterowie dopiero na końcu zdecydowali się na kroki niezgodne z prawem. wtedy gdy nie było innego wyjścia. a ten chłopak? miał dużo innych możliwości. wybrał od razu to najbardziej drastyczne. takie które mu zniszczyło życie bardziej niż to znęcanie.

Gość prawa ziemi
Przestan glupio pisac ze moje pisanie tworzy degradację. To czyny ludzi bez zasad lub ludzi młodych zle wychowanych to czynią. Wiec przestan. Jakby myśleli jak ja ze nie wolno nikomu krzywdy bez powodu czynić to by praktycznie nikt z ręki innych nie doznał. Zostałyby tylko przypadkowe zdarzenia. Żadne specjalne dla chorej satysfakcji.. Ty wolisz walczyc by karać sprawiedliwie? To walcz niszcz efekty. ja wolałbym przyczyny zwalczać. By nikomu po glupim lbie takie zabawy człowiekiem nie chodziły. Mysl sobie o zemście twoja sprawa a to tylko glupie narzędzie uspionych nienaturalnie instynktów. Ja wolę sie skupić na tym by nie bylo krzywd a nie by je karać ale sprawiedliwie. Niemniej jesli juz sie zdąży jakas krzywda z premedytacją te zabić w zarodku takie chore zabawy.

Gość hehe33
Pochwalam czyn. Tak powinno posługiwać się z prymitywną tłuszczą i kurwiskami : ) Nie ma co czekać na pedagoga czy inną mimozę bez ikry. Przeniesienie? Znalezliby innego kozła ofiarnego i zjebali by kolejnemu psychikę. Na pewno nie zlecił gwaltu, tylko "zajęcie się nimi, ukaranie"(85% przypadków tak własnie jest). Osobiście eliminowałbym taką młodzież z ośrodków edukacyjnych.

Gość czarna beemka
niemal w kazdej klasie jest jakis koziol ofiarny, jakis kujon, jakis lobuz. nie w kazdej sa takie hece. znam jedna osobe, gnebiona przez 12 lat. zbyt wrazliwy, nieszczesliwy, bojacy sie ludzi, niewierzacy w siebie, zawsze sam. uzalezniajacy swoje szczescie od zaakceptowania swojej osoby przez kogokolwiek. nie da sie wymierzyc jego krzywdy. nie chce tutaj wartosciowac i klasyfikowac ludzi, ale ci gnebieni sa bardzo czesto dobrymi ludzmi. juz na zawsze skrzywdzonymi. nie da sie tez sprawiediwie odplacic gwaltem, pobiciem. to dzikie bestialstwo z epoki kamienia lupanego. przede wszystkim trzeba sie zainteresowac nie tylko sprawcami, ale cala klasa, wychowawca, nauczycielami, dyrekcja. w kazdej szkole. bo w kazdej szkole to wystepuje nagminnie, a jest ignorowane. znieczulica uczniow, nauczycieli. a wiele mozna. wystarczy,zeby rowiesnicy nie pozwolili, ktos sie sprzeciwil, zamiast pusto sie smiac. u mnie w kalsie wystarczylo,ze 1 osoba dajaca wszystkim sciagac powiedziala nie. wystarczy,zeby nauczyciel nie ignorowal, a zainteresowal sie tym, co robia jego uczniowie. zeby rodzice obserwowali swoje dziecko i reagowali. lepiej dmuc.hac na zimne,niz pozwolic na krzywde

Gość prawa ziemi
To sie kurwa skup nie na moim myśleniu czy myśleniu tego chlopaka tylko na myśleniu tej chorej czwórki. Jakby nie ich czyny to ani mojego myslenia ani jego zemsty światło dzienne by nigdy nie ujrzało i wszyscy żyli by dlugo i szczęśliwie. Wiec skup sie na winnych pierwszej fali złego a nie na reakcjach na akcje. Zacznij od poczatku bo inaczej dyskusja nie ma sensu. Jakby nie zaczeli to ani bys mi nie udowadniał ze zle mysle ani Gosc by nikogo na nikogo nie nasylał czyż nie? Wiec? Wiec setny raz-oni zaczeli wiec płakać nie bede za ich winy.zasłużyli.

prawo ziemi, chodzi mi o to że zemsta nie rozwiązuje problemu a potęguje hm zło, krzywdę. a taka zemsta za zemstę może ciągnąc się w nieskończoność! co powoduje zemsta. przykład: gangster zabija brata innego bosa , ten zabija jego, jego ojciec w odwecie podklada bombę pod samochód żony jednego z przywódców w ramach zemsty. końćzy się tak że przychodzi w nocy zabójca i strzela dzieciom w głowę przez poduszkę. o to mi chodzi. że po to właśnie wprowadzono prawo , zakaz samosądów by takie niekończące się vendetty zahamować, wyeliminować. bo przez to cierpią niewinni.

nie kumam cie. wina tej czwórki jest ewidentna, na kare zaslużyli itd mi o metodę chodzi. O METODĘ!!! o bezsensowną i głupią metodę i głupią zemstę która tylko spotęgowała krzywdę i zło. czemu chłopak nie poszedł do dyrektorki? pedagoga? na policję? mogł. były inne metody. wybrał taką. trudno. zrobił dobrze?? myślisz ze teraz jest szczęsliwy? zastanów się. nie potępiam tego chłopaka ale takie przyzwolenie i pochwałę dla tego typu ZEMST już tak.

Gość czarna beemka
chlopak wybral zle, ale wroc do swojej szkoly. nie imponowali ci, ktorzy rozrabiali? nie wysmiewano kujonow? odwiedzal ktos pedagoga? chodzil na policje? okres szkoly to strasznie glupi wiek. dorosly czlowiek moze byc zaszczuty, podejmowac irracjonalne dzialania, co dopiero dzieciak lub mlokos. teraz zamiast szukac stopnia winy, lepiej tym ludziom pomoc. fizycznie i psychicznie. by wrocili do zdrowia, uksztaltowali sie lepiej i zyli normalniej. to mlodzi ludzie, potencjal. nic nie jest stracone ani przesadzone.

Gość prawa ziemi
Nie mam zamiaru sie zastanawiać czemu na policję nie poszedł bo nie jego tu na stół klasc trzeba tylko tych wykolejencow ktorzy zaczeli sie bawić w bogow. Nie da sie wejść jemu w psychikę co czuł. Jak myślał bo on mial skrzywione spojrzenie przez oprawców na pewno. Natomiast oni nie byli zastraszeni i sie pewnie dobrze bawili jak wszyscy dawali ciche przyzwolenie. Ide naprawde juz spac bo ja chcialem od poczatku dyskusje miec a nie od momentu złej czy dobrej zemsty. To bylo tylko następstwem ich czynow i ich sobie oceniaj a chlopaka zostaw i jego zemstę bo gdyby nie te 4gnoje to bys ani o nim nie usłyszał ani on nie stał by sie potworem. Zrobili z niego potwora to niech sie ciesza ze w ameryce nie żyją bo kolo by przyszedł z kałaszem do szkoly i by bylo wiecej ofiar. Przez niego pewnie powiesz. Wina jest tych co zaczeli. Ich sobie analizuj a potem ich następstwa czyli stworzonego potwora, zemstę i kolejne ofiary dopiero. Dobrej nocy i kolorowych koszmarów ;) takich z zielonymi mszczącymi sie ludzikami he

wiadomo że potrzebna im pomo ale troszke będzie teraz trudno. po tej zemście. pamiętam, w szkole, klasie byl koleś nabijali się z niego bo obciachowo go w domu ubierali. byl pośmiewiskiem, taki kurdupelek (przemocy fizycznej nie było) ów chłopak zaczął ćwiczyć, siłownia itd. zanim się ci co z niego nabijali zorientowali się on był nagle większy od nich i silniejszy. skończyło się nabijanie. kopnął czy pobił lekko tego i owego i się skończyło. i takich sytuacji wiele. i nikomu się krzywda nie stała. ale tu. jest gwałt, oszpecenie, okaleczenie, kalectwo w stopniu znacznym, może warzywko do konca życia. i prawo ziemi cały czas widzi mnie jako obrońce tej czwórki co sie znecała:/ aja wcale nie domagam się kary dla tego chłopaka wysokiej czy w ogóle kary bo tutaj zemsta miała być może formę bardziej obrony niż odwetu. ale nie może to być rada i wskazówka dla innych jak rozwiązywać takie problemy. bo takie coś, najmowanie zbirów, łamanie prawa to dopiero jak inne metody zawodzą. bo wyobraź sobie że każdy tak odpalaca, jest taka samowola, chaos...duuuuuuuuuuuuuuuuuzo krzywd i cierpienia.

Gość prawa ziemi
To zacznij morały prawic ze nie wolno innym krzywdy robic i poniżać i wchodzić w zycie i znęcac sie a nie ze nie wolno sie mścić w taki sposob to sie dogadamy. Ale juz nie dzis ;) nara.

no dobranoc, nie dogadamy sie bo ty o czym innym ja o czym innym. ty o samym fakcie zemsty i winy tej czwórki i usprawiedliwianiu chłopaka a ja o METODZIE jaką wybrał ten chłopak. i Konsekwencjach tej metody. pilnuj swoje dzieci, by czasem w przypływie dziecinnej głupoty kogoś nie upokorzyły, nie ośmieszyły i nie padły za to za kare w ramach SŁUSZNEJ I GODNEJ POCHWAŁY ZEMSTY ofiarą gwałtu, oszpecenia itd i tylko mi nie mów że dzieci swoje na 100% tak wychowasz:/ możesz się starac zrobić wszystko by tak było ale życie i tak zdecyduje. a głupota, naiwność dzieci nie zna granic. dobranoc.

Gość czarna beemka
chyba zapomniales, ze to mlodziaki, bo osadzasz ich jak wpelni doroslych. za 10 lat mogliby nawet nad rozjechanym psem plakac. rzadko kiedy ktos mlody jest tak zdegenerowany,zeby w doroslym zyciu zostac morderca i gangsterem. to juz specyficzne srodowisko, gdzie od zawsze inne wzorce byly pokazywane. to moga byc 'normalne' dzieciaki, szpanujace pokazaniem wladzy nad kims. wiesz ile osob moglo wewnetrznie sie nie zgadzac,ale rechotac razem z grupa, a nawet sie do tej czworki dolaczyc? nie wymierza sie tak surowych kar mlodocianym. a oni dostali okrutna kare na cale zycie za glupkowtosc, jaka dotyka wielu. calej piatce potrzebna jest pomoc. nikt tutaj nie jest zwyrodnialcem. mysle,ze zcoolgany jest studentem prawa - jeszcze wierzacym w idee. i bardzo dobrze. bez pokory tylko. chociaz i tutaj pewnie tez dobrze - bo pokora w tym zawodzie przeszkadza. co innego teoria i dywagacje osoby niezainteresowanej, co innego emocje ofiary i tutaj trzeba ogromnego zrozumienia i wywazenia. by zrozumiec i dobrze ujac okolicznosci lagodzace, a jednoczesnie nie przyzwalac na samosad. a prawa ziemi - wedlug mnie zbyt narwisty jestes, by rozmawiac o agresji. przez sama dykusje w Tobie zlosc narasta. lepsza bylaby rozmowa o planktonie:)

Gość prawa ziemi
Błąd.ja o tym ze nie wolno krzywdy robic.od tego chcialem zacząć.ty od zemsty ze jest zla.

Gość czarna beemka
krzywdzic nie wolno. zgadza sie. ale sie i tak zdarza i co wtedy? zemsta tez jest krzywda. nie ma rownowagi. odpowiedzialnosc nie znosi sie "bo on zaczal" jesli ty nadmiernie mu oddales. a dzialajac w afekcie nie ocenisz obiektywnie, zreszta i tak sie nie da. po to wymyslono sady - by ktos z boku ocenil.

z tym prawem zgadlas tylko nie bardzo wiem o co chodzi z wiarą w idee. nie chodzi o slogany "zemsta zła", o teorię czy coś. tylko o praktykę, jak w praktyce BARDZO czesto końćzy się zemsta. Vendetta nie naprawia nic a tylko potęguje krzywdę, wzmaga agresję itd. prawo ziemi. no to ja myśle podobnie. "Błąd.ja o tym ze nie wolno krzywdy robic.od tego chcialem zacząć.ty od zemsty ze jest zla." zgadzam się że nie wolno krzywdzić. dopiero gdy NIE MA INNEGO WYJŚCIA by normalnie żyć i być bezpiecznym można np nająć zbirów, ale dopiero gdy inne metody zawiodą. aha..no i... zemsta to też krzywda. tylko twoim zdaniem W PEŁNI USPRAWIEDLIWONA I GODNA POCHWAŁY...i nasladownictwa. Moim nie. nie potepiam zemsty jako reakcji człowieka X pod wplywem emocji itd. POtępiam przyzwolenie innych na taką formę zemsty. Tak samo jak przyzwolenie na wszelkie inne krzywdy. Apel do ucznia: "drogi uczniu, jak cie ktoś w szkole gnębi wynajmij zbirów co gnębiących zabiją/zgwałcą/przykują do wózka inwalidzkiego" tak sobie wyobrażasz przyszłość?:P bo ja nie.

Gość czarna beemka
bo juz to przerabialam:) sady nie zawsze funkcjonuja rozowo, nie zawsze formalne srodki dowodowe sa wystarczajace. nie zawsze sedzia ma wybor, zreszta to znasz. sa pewne skrajne przypadki, gdzie pomijajac idee zwalczania samosadu, chcialoby sie powiedziec : wy zrobcie,co chcecie, nie oczekujcie sprawiedliwosci. ale to zupelnie inny kaliber spraw niz przedstawiona i dobrze,ze jednak takie checi powstrzymuje legalizm. ciezko komus, kto nie zna historii prawa, idei prawa, podstawowych zasad wytlumaczyc,ze samosad jest zly sam w sobie. najpierw trzeba by powalczyc z ignorancja, a czy komus z tego forum zechce sie poczytac podrecznik uniwersytecki? na pudelku ani na onecie o tym nie pisza. w dzien dobry tvn o tym nie mowia.

Gość czarna beemka
zreszta krwawa zemsta w dzisiejszych czasach sprowadzilaby sie pewnie do krwawej manipulacji. nie zyjemy w czasach honoru, a kombinowania. ilu by sie pojawilo niby skrzywdzonych, by moc sie mscic za usprawiedliwieniem? ilu by w ten sposob krzywdzilo, nabierajac na swoja krzywde? regula oko za oko to bardzo niebezpieczne narzedzie. jak i kara smierci.

Gość czarna beemka
jesli moge zapytac - na ktorym roku jestes?

kara smierci ma jedną podstawową wadę - jest nieodwracalna ...a człowiek jest omylny. oko za oko obowiązywało w czasach i społecznościach w których bezpieczeństwa i sprawiedliwości nie pilnowały organy państwowe. z różnych powodów. ale dziś? w europie takie wzdychanie do samosądów i pochwały vendet i zemst to mnie z lekka irytują. skończyłem.

Gość czarna beemka
a to przepraszam za szczeniactwo, panie prawniku :) jak z aplikacja?

Gość telemelecośtam
Nie zapominajcie, że ten poniżany, to jeszcze dzieciak, z dziecięcą psychiką i ze bronił się tak, jak potrafił. Skąd miał wiedzieć, że takie gnębienie psychiczne zgłasza się do sądu? A zgłasza się? Jeśli nikt mu nie pomógł, to jak miał sobie poradzić? Poradził sobie tak, jak umiał. Myślę, że to nie była zemsta, tylko samoobrona. Źle się stało, ze się tak stało, ale może to powstrzyma innych gnębicieli przed poniżaniem kolegów.