Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niemetafizyczne pytanie

Do osób które nie wierzą w boga, reinkarnacje

Polecane posty

met.pytanie-to przykre ale moim zdaniem tak własnie jest,zycie nie ma sensu i konczy się niczym jednak uwazam,ze jesli ktos wierzy,ze jest inaczej ma do tego prawo.zyje się na pewno jakos tak przyjemniej pewnie;) niestety nikt nie odpowie na to pytanie,musisz sie sama przekonac:)

Gość niewierząca
a was nie przygnębia, że nigdy nie bedzie konca? ze wiecznie bedziecie istniec? ja bym nie chciala zadnej wiecznosci.. :|

a dlaczego-nie lubietakich ludzi jak ty,ktorzy na sile probuja komus cos wmawiac.szanuje ludzi wierzących ale takich,ktorzy nie naskakują na kazdego,kto ma inne zdanie.ja nie przekonuje cie na sile,ze boga nie ma.

Gość Yyatlea
''nie przygnębia was myśl całkowitego końca po śmierci ? etc.'' a co z tym zrobisz? to czy wierzysz w boga czy nie nie ma zadnego wplywu na to czy on istnieje, i tak przed smiercia nikt sie nie dowie ''Przecież życie Jezusa jest naukowo udowodnoine!!!!!!!!! Istnieje całun , ewangelia!!!!!!'' istnieja tez ksiazki science fiction i fantasy, aczkolwiek tego ze Jezus zyl nie poddaje w watpliwosc ale to ze zyl jeszcze nie znaczy ze Bog istnieje ''Istnieją świadectwa ludziiiiiiiii , tych nawróconych i opętanych przez szatanaaaaaa!!!!!!!!!!! '' istnieja takze choroby psychiczne i halucynacje, zreszta w kazdej religi sa ludzie co maja jakies wizje itp. i czesto te wizje i doswiadzcenia wzajemnie sie wykluczaja zatem ktore jest prawdziwe? katoliczka co twierdzi ze byla w niebie i rozmawiala z rodzina przy smierci klinicznej? buddysta ktory pamieta swoje poprzednie wcielenie? jakis fanatyk allaha ktoremu bog kazal mordowac niewirnych ;] ?

Gość niewierząca
fajnie ktoś powiedział o googlizmie :D sama prawda.. 90% twoich problemów można rozwiązać za pomocą google, na pozostałe 10 wystarczy wódka.

Gość A dlaczego nie wierzysz w Boga
Nie będę nikogo przekonywać na siłę ;) Ale i tak Bóg się o was upomni , bo za bardzo nas kocha . Będzie nam dopuszczał tyle cierpienia , aż w końcu zwrócimy się do Niego ;) Dał nam wolną wolę i dlatego czeka na na nasze ''tak ''

Wystarczy czytać i czerpać wiedzę ;)

Gość lulula
wiedza to mnie chyba nauczy niewiary ps. dotrzymaj słowa i nie baw się w nawracanie

Polecam książki ojca Kozłowskiego , ojca Witko , jak również modlitwy śpiewem księdza Ceberka ,można znaleźć na wrzuta . pl

Gość na jakiej podstawie mamy wierz
niektórym ateistom przez cały czas szczescie sprzyja a niektórym wierzącym wiecznie pod górke ,bo jak juz wcześniej mówiłam wszystko to tylko kwestia przypadku

Gość Yyatlea
a ja polecam Boga Urojonego autorstwa Richarda Dawkinsa ;]

Gość Yyatlea
ale wiecie ja nigdy nie rozumiem tej glupiej potrzeby nawracania ateistow przez wierzacych...jakos muzulmanow,hindusow i buddystow nie nawracaja tak chetnie.... to jakies ''pozyskiwanie rynku przez religie jest czy co :D ?

ale czemu zaraz kościół lub katolicyzm? odejdźmy od tego, religia została wymyślona przez ludzi więc nie jest przekonująca, wiara to co innego mnie zawsze dziwi jedno - wiadomo, że człowiek zawsze 'potrzebował' w coś wierzyć, sensu życia szukali i szukają nadal najwybitniejsi uczeni mamy tą cholerną potrzebę - z natury, więc po co natura(ewolucja czy co tam chcecie) obdarzyła nas tym 'pragnieniem szukania sensu' skoro faktycznie go by nie bylo? to jest dopiero bezsens :O

Dotrzymuję słowa i zaufam , że to Jezus kiedyś was nawróci ;) ps.pomodlę się za was ;) Ps 2 Wypowiadacie się dosłownie jak ja kiedyś :D Nikt wtedy by mnie nie przekonał :D Dlatego zostawiam to Jemu , bo tylko On jest Wszechmogący . Pozdrawiam wszystkich . Ps 3 ostatni , obejrzyjcie sobie na faktach '' Egzorcyzmy Anneliese Michel'' i wtedy nie powiecie , że szatan nie istnieje ;) Pozdrawiam ;)

Gość lulula
skąd pewność, że ludzie zawsze szukali? byłabym ostrożna z takimi stwierdzeniami.

Gość ohohoh1234567
ja w zadnego boga nie wierze. w zaden niemaerialny i wyzszy byt, ale jestem w stanie zrozumieć tych co wierzą w po prostu boga, ale za nic nie potrafie zrozumiec tych ktorzy wierza w tego boga, ktory jest przedstawiany w pismie swietym... jesli bog by istnial i faktycznie byl taki milosierny, to by po prostu chcial abysmy byli dobrymi ludzmi.. a nie zebysmy chodzili raz w tygodniu odstawiac cyrki w kosciele.. czemu ma to niby dowodzić? chyba temu, że jest straszne próżny ten bóg cały.. przykre, że ludzie nie potrafia logicznie myslec i łączyć faktów. cała ta religia została po to stworzona, zeby manipulować ludzmi.. przecież biblia została okrojona, to co sie nie podobalo i bylo niewygodne zostało "wycięte". kiedys takie zabiegi byly potrzebne nawet. cos musialo trzymać w ryzach nasze prymitywne instynkty. ale teraz? teraz juz mamy prawo karne i nie potrzebne nam są przykazania..

Gość ohohoh1234567
"mamy tą cholerną potrzebę - z natury, więc po co natura (ewolucja czy co tam chcecie) obdarzyła nas tym 'pragnieniem szukania sensu' skoro faktycznie go by nie bylo?" ty masz potrzebe szukania wszędzie sensu i zakładasz, ze inni (wszyscy) też mają? hmm interesujące. ja takiej potrzeby nie mam.. no i co teraz? co teraz wymyslisz?

dokładnie i to powstała w czasach kiedy wiedza o ewolucji, o człowieku była zerowa stąd: raj, 6 dniowe powstanie świata,adam ewa jabłko i choroby,niebo , piełko w to mogli uwierzyć tylko prymitywni ludzie,a teraz to tłumaczy się " przenosnią " lub " wiara polega na tym żeby wierzyć "

no nie pójdę chyba dzisiaj spać :O Nie mogę!!! To jest kwestia tego jak rozmawiasz z Bogiem , poproś przed czytaniem ewangelii Ducha św , a on ci pomoże . Ale teraz mam pomysł !!! W tej chwili , jest 00 , 50 nocy . Mamy dostęp do youtbe . Obejrzyjmy razem pierwszą część egzorcyzmów , a wtedy pogadamy . Bo jeśli uwierzycie w to , że szatan istnieje , będziecie musieli uwierzyć również w Boga ;)

Gość lulula
ale czemu ktoś musi wierzyć w szatana??

23:40 niemetafizyczne pytanie żadne siły niematerialne i życie pozagrobowe, czyli mówiąc krótko - do piachu i THE END } I co za różnica? Co wiara zmienia? Jedno pozostaje absolutnym pewnikiem, dla wierzącego i dla ateisty. Życie tu na ziemi(to znane i w jakiś tam sposób zrozumiałe) się kończy. Jeśli prawą jest że grzeszymy myślą, mową i uczynkiem, to myślę że dla większości ludzi myśl o końcu nie jest taka katastroficzna. Zawsze możemy trafić do piekła. Nie wiadomo tak naprawdę co Bóg o tym wszystkim myśli. Np o tym że KK zmienił jego przykazania. Że czci się obrazy czy świątynie. Że czynimy z ludzi świętych, a przecież nikt nie wie co oni myśleli. Itd. Itp.

oglądasz czy nie??? Bo to szatanowi zależy byś ty nie wierzyła w Boga!!!

Gość lulula
oglądam, oglądam.

taaaa jest sobie taki Bóg i taki szatan i mają do manipulacji ludzi i tak się nimi bawią i bedą bawic w nieskończonosc .. hahah juz predzej można uwierzyc w jaką energie dobra lub złą a nie jakąs biblie szatanów i aniołków

Gość Yyatlea
A dlaczego nie wierzysz w Boga-ech dziecino moze rozmawialabym z Toba dalej ale spiaca jestem:) wiec nie chce mis ie tlumaczyc czemu pewne rzeczy za bzdury uwazam, ale wiesz Bog to kwestia gdzie nie mozna nic udowodnic, mozna przekonywac ale raczej rzadko kiedy sie to udaje, tak jak sporo wierzacych zostaje ateistami tak i sporo ateistow pewnie zaczyna z czasem wierzyc w boga, aczkolwiek jezeli ja mialabymw ierzyc w boga to raczej w jaaks jgo deistyczna forme-zaden jezusik,diabelek ,czysciec i ttd, naprawde przeczytaj Boga Urojonego to moze choc troche zrozumiesz ateistow i rposze nie nawracaj-to jakies takie (przynajmniej z mojego punktu widzenia) meczace jest....nikt Ci wierzyc nie zabrania,modlic sie za nas tez mozesz , ale nie przejmuj sie zbytnio:)

od kiedy człowiek stał sie człowiekiem zawsze szukał - znasz jakieś ludy, ugrupowania które nie wierzyły w nic? osoby nie wierzące w nic to były prawdziwe wyjątki owszem, kiedyś ogólnie ludzie byli mniej świadomi wszystkiego, lecz od praczasów pojawiali się różni geniusze/filozofowie wyprzedzający rozumem swoje czasy - i oni również poszukiwali - niekoniecznie religiach- sensu życia, tworzyli własne twierdzenia(niektóre kwestionowane do dziś) i nie tylko od tej filozoficznej strony życia, również tej fizycznej(np. iż cały świat to tylko złudzenie i niemateria co wiąże sie z tym, że jednak po śmierci nie przemijamy - odsyłam do filmików na youtube ;))

a ta Anneliese może brała jakieś środki psychostymulujące