śliczniotka 0 Napisano Kwiecień 5, 2012 Zupa koperkowa, ryż z jabłkami Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość rozwiewam watpliwosci .... Napisano Kwiecień 5, 2012 carbonara to jest podstawowy sos: boczek + smietanka + jajo + ser. a jak ktos chce sobie to urozmaicic dodatkiem warzyw, to czemu nie? pieczerki i cebulka bardzo smacznie wygladaja w tym polaczeniu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość i tym powyższym wpisem Napisano Kwiecień 5, 2012 potwierdziłaś, że to już nie będzie carbonara rownie dobrze można jeszcze dowalić mięsa mielonego, garść kiszonej kapusty i tez nazwać " carbonara " :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość rozwiewam watpliwosci .... Napisano Kwiecień 5, 2012 niezupelnie. jezeli dziwczyna zrobi sos taki, jaki powszechnie nazywany jest carbonara (czyli z w/w skladnikow), a do tego po prostu doda pieczarki i cebule, to bedzie carbonara z dodatkiem pieczarek i cebuli. jezeli zas zrobi sos np. bez w/w podstawowych skladnikow carbonary, to dopiero wtedy nie bedzie to carbonara. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość rozwiewam watpliwosci .... Napisano Kwiecień 5, 2012 chyba nie trudno sie domyslec, ze do takiego smietankowo-serowego sosu nie pasuje kiszona kapusta, natomiast pieczarki - jak najbardziej. carbonare z innymi dodatkami smakowymi spotyka sie, a i owszem. byle pasowalo i bylo na temat ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość i tym powyższym wpisem Napisano Kwiecień 5, 2012 ktoś tu nie zrozumiał ironii więc jeszcze raz-do podstawwowych składników dodaj np kapustę lub szproty w oleju i tez nazwij carbonara :D najlepiej zamówić w restauracji "carbonarę" i jeszcze opierdolić kelnera, że zabrakło tam pieczarek bo kilent tak lubi i pod taka nazwą ma być i już :D ogólnie polacy mają wypaczone nazwy potraw ale jednak uzurpują sobie prawo do bycia ekspertami kuchni wielu narodowości [:D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mi mala z pracy Napisano Kwiecień 5, 2012 psy szczekaja, karawana jedzie dalej:D ja od jutra zaczynam swiateczne gotowanie:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość heikik Napisano Kwiecień 5, 2012 carbonara to carbonara-a ty masz jakis sos a'la carbonara z pieczarkarkami i cebula.;) a ja mam mielone,ziemniaki i surowke z pomidorow,szczypioru i kleksu smietany-tak zwana a'la pomidorro ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość rozwiewam watpliwosci .... Napisano Kwiecień 5, 2012 pani 'ironistko' od kapusty i szprotow, po co popadac w skrajnosci? w restauracjach spotykalam, a i owszem, carbonary z dodatkami. nie byly to restauracje w polsce, aby uprzedzic twoje przekonanie, ze zkurat polacy maja wypaczone pojecie o potrawach. ale dodatkami pasujacymi, nie szprotami ani kapusta. dodam nieskromnie, ze jestem ekspertem kuchni wielu narodowosci, mimo tego, ze przyszlo mi urodzic sie w polsce, wiec mozesz albo przyjac wiedze w postaci informacji, ktore tupodaje, albo upierac sie przy swojej postawie krytykowania w temacie, ale nie do konca na temat ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mi mala z pracy Napisano Kwiecień 5, 2012 akurat miesiac temu dokladnie bylam we wloszech i owszem, jadlam carbonare z dodatkiem grzybow, bo i takie byly w menu;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość rozwiewam watpliwosci .... Napisano Kwiecień 5, 2012 no ale widzisz, pani od szprotow i kapusty wie lepiej ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość rozwiewam watpliwosci .... Napisano Kwiecień 5, 2012 dodam jeszcze, w ramach ciekawostki, ze w wloszech istnieje tez 'biedna' wersja carbonary, ktorej na pewno nie spotkamy w restauracjach, ale tak sobie radzili niezamozni wiescniacy kiedys-tam-sobie. tak wiec do ugotowanego makaronu wbijamy jaja i sowicie przyprawiamy mielonym czarnym pieprzem. taki wyglada, jakby byl z sadza weglowa (vide nazwa potrawy). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mi mala z pracy Napisano Kwiecień 5, 2012 dajcie przepis na prosta, szybka, i pyszna babke laciata, ktora ZAWSZE wyjdzie:D (przepraszam za brak polskich liter- tak pisana laciata wyglada dosc kiepsko;o)) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość NIE BEDZIE NIEMIEC Napisano Kwiecień 5, 2012 http://kuchniaaleex.blogspot.com/2011/08/puszysta-babka-cytrynowa-wg-aleex.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość jenk Napisano Kwiecień 5, 2012 Pierś z kurczaka pokroić w kostkę ,przyprawić ,usmazyć .Paczkę szpinaku udusić na patelni do odparowania wody ,dodać sól,pieprz i wycisnięty czosnek .Do gęstej masy wlać smietanę kremówkę aż powstanie sos.Dodać kurczaka .Wymieszać z makaronem penne ugotowanym al dente (z pszenicy durum lub razowym)-10 minut pracy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość taPPas de KantereLLa Napisano Kwiecień 6, 2012 albo jeszcze lepiej triPPas de KantereLLa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość uups KantareLLa Napisano Kwiecień 6, 2012 mialo byc disculpe Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
śliczniotka 0 Napisano Kwiecień 6, 2012 Zupa fasolowa, schab pieczony Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość teeeem Napisano Kwiecień 6, 2012 kurwa, Wielki Piatek dzisiaj a w swieta bedziesz zarla same postne jajka :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ryba smazona w panierce Napisano Kwiecień 6, 2012 z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kantarella 0 Napisano Kwiecień 6, 2012 U mnie dzisiaj ryba po grecku. Z tym postem to troche dziwnie, bo osobiscie uwielbiam wlasnie postne potrawy i nie moge sie oprzec, zeby nie nakladac sobie repety. Czasem wielokrotnie. Post to czy tez nie, bo przeciez poscic znaczy tez nie najadac sie do syta. A moze przede wszystkim? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
allium 5 Napisano Kwiecień 6, 2012 jenk Pierś z kurczaka pokroić w kostkę ,przyprawić ,usmazyć .Paczkę szpinaku udusić na patelni do odparowania wody ,dodać sól,pieprz i wycisnięty czosnek .Do gęstej masy wlać smietanę kremówkę aż powstanie sos.Dodać kurczaka .Wymieszać z makaronem penne ugotowanym al dente (z pszenicy durum lub razowym)-10 minut pracy potwierdzam :) danie szybkie i pyszne , przed chwilą skończyłam jeść :) jedyna modyfikacja dotyczy śmietany - zamiast kremówki dałam 12 % . No i nalałam sobie lampeczkę wina , ale w szale zkupów złapałam wino slodkie zamiast półsłodkiego co już mniej pasuje , ale dałam radę :D I tak sie najadłam że .... spać mi sie chce a sernik czeka :D Ale danie pyszne . Dziekuję :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pełen relaks Napisano Kwiecień 6, 2012 Piszecie o spaghetti carbonara, uwielbiam, a nauczyłam się robić z przepisu z kafe właśnie :):) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość tak, z kaffe Napisano Kwiecień 6, 2012 mozna duzo nauczyc sie :O nawet posiasc taka wiedze od leciwych gospodyn, jak wyszorowanie garnkow domestosem :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Kwiecień 6, 2012 a ja w sumie też miałam dzisiaj postnie, bo ten kapuśniak chociaż za jakąś godzinkę wyjem to wygotowane wędzone żeberko z niego, więc jednak chyba będę się smażyć w piekle :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kantarella 0 Napisano Kwiecień 6, 2012 Ewa, za jedzenie miesa w Wigilie grozilo kiedys pieklo, wiec jest nadzieja, ze wielkopiatkowy post tez zostanie zniesiony, a nieposzczenie bedzie objete amnestia:D Smacznego zeberka:D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gwoli przypomnienia: Napisano Kwiecień 6, 2012 istnieje taka mozliwosc. w ogole moze kiedys zniasa pieklo. tak jak kilka lat temu zniesli proznie. proznia nie byla zbytnio naglasniana, bo dotyczyla tylko nieochrzczonych oseskow, ale najpierw bylo ze jest, a potem, ze juz nie ma ;) ja dzisiaj zupelnie przez przypadek zjem rybe, ale nic to nie bedzie mialo wspolnego z postem, bo to najlepsze i najbardziej wypasione danie rybne jakie ludzkosc na swiat wydala. pozwalam sobie na taki rarytas doslownie raz na rok lub nawet zadziej. bieda :( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gwoli przypomnienia: Napisano Kwiecień 6, 2012 przepraszam, mialo byc: Rzadziej ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Ewa, 33 1 Napisano Kwiecień 6, 2012 dzięki Kantarella, wchłonęłam na spółę z kocicą najmłodszą Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
śliczniotka 0 Napisano Kwiecień 8, 2012 Szaszłyki , mięso drobiowe, boczek, papryka, cebula ,cukinia Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach