Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matyna pe443

uk zmusza matki do siedzenia z dzieckiem w domu z powodu...

Polecane posty

Gość matyna pe443
Ijnhhghoooo Twojego belkotu analfabetko! to masz problem niestety, rozmaiam z innymi i jakos rozumieja mnie tylko ty bidulko masz problem :D mam dla ciebie mala wskazówke- moze poprostu nie czytaj , co ? haha :D

W jakiejs gazecie czytalam ostatnio artykul, w ktorym opisywali sytuacje pewnego blokowiska. Nie pamietam gdzie to bylo. Wyobrazcie sobie wiekszosc mieszkancow jedzie na benefitach. Kilkoro pracuje. I ci ostatni maja 10 funtow na miesiac wiecej niz beneficiarze. Oczywiscie wiekszosc z nich moze pracowac, ale im sie nie chce i sciemniaja. Ech. Przypomnijcie mi dziewczyny oni przysylaja formularz do uaktualnienia CTC pod koniec roku podatkowego??

Gość matyna pe443
tak przysylaja rozpiske jak to bedzie w nasteonym roku chyba i jest tez formularz na zmiany czy jakies zaszly, a jak urodzilas dziecko to 3 miesiace sie ma na podanie tej informacji, oczywiscie mozesz wogole nie podawac ale po 3 miesiacach kasa przepada jak nie zglosisz, tzn tylko 3 miechy wstecz placa. (boze chyba)

Gość Ijnhhghoooo
Poprostu nie szanujesz innych. Jak fleja. To tak jakbys zaprosiła koleżankę na kawę i podała jej ja w brudnej filizance. By by.

Gość matyna pe443
Ijnhhghoooo no i? bo cie dziewucho za cholere nie rozumiem :D ublizasz ze belkot, ze analfabetka jeste a potem o jakimsszacunku smiesz pisac? :D

Gość Lacrimossa
Zanim klikniesz wyslij przeczytaj najpierw co napisalas. I nie oburzaj się.

Gość matyna pe443
o jak szybko niki zmieniasz.. ten lepszy zdecydowanie

Gość xxxxxxyyy
Doskonale rozumiem ten bol - mam ten sam problem a nawet jakby do kawdratu - pomijajac koszty - nam sie zadne ale to zadne doplaty ani tax credit nie naleza to jeszcze ich idiotyczne reguly dotyczace deklarowanych godzin pobytu dziecka w zlobku/przedszkolu - ja mam zawod z wyjatkowo nieregularnymi godzinami - raz jestem w pracy godzine, innym razem 10 i nigdy praktycznie nie jestem w stanie realnie przewidziec jak dlugo bede pracowac danego dnia . Przy zasadach zlobkow w UK nie pozbieralabym sie z karnymi oplatami za przekroczenie czasu pobytu dziecka w zlobku . W Polsce przedszkole/zlobek otware jest od do - placi sie raz w miesiacu (wlacznie z wyzywieniem) i dziecko w zaleznosci od potrzeb raz jest dluzej raz krocej - nie rozumiem dlaczego tu jest z tym taki problem. !0 minut spoznienia przy odbiorze dziecka i juz naliczaja kary - po prostu chore. Teoretycznie nie musze parcowac , ale chce i dodatkowe pieniadze zawsze sie przydadza , na szczescie udalo mi sie dogadac z przyjaciolka i ona zajmuje sie coreczka w dni w ktore pracuje, ale ogolnie sytuacja z przedszkolami tutaj jest beznadziejna. Pomijam juz ich poziom uslug , bo zdecydowanie wiekszosc tych przedszkoli to raczej bieda ochronki.

Gość matyna pe443
masz racje... odechciewa sie wszystkiego, tu wszedzie z zegarkiem w reku wszystko zapisauja, czas przybycia na wizyte lekarska, do dentysty, no wszedzie.. co ja bym dala zeby byly tu takie zlobki i przedszkola jak w pl tzn o platnosci i o sam system mi chodzi ze od 8 do 18 otwarte i przyprowadzasz dziecko powiedzmy max do 9 odbierasz jak prace konczysz, zero stresu ze sie spoznisz itd, a tu nerwuzy mozna sie nabawic ze dziecko nie jest z rozniesnikami, ze ty nie mazesz od dziecka chcocizaz ciut odsapnac a ono bedzie sie w tym czasie super bawilo z innymi dziecmi roznie tryskajacymi energia jak on bo mama nie zawsze ma ochote szalec po dywanie :(

ja w sumie tez myslalam zeby tez sie z kims dogadac albo poszukac opiekunke. No bo co zrobie?? A te 3 godziny po ukonczeniu 3 lat to juz wogole kpina. Chce zeby moje dziecko zaczelo sie oswajac z innymi, bawilo sie z nimi i spedzalo czas z kims wiecej niz tylko ja, moj maz i osoby z naszego otoczenia. No ale oplaty za przedszkole sa dla nas poprostu nie do przeskoczenia. Bo jedno z nas pracowaloby w wiekszosci tylko na pfrzedszkole wlasnie. Poprostu zal

Gość Ale wy cwane jesteście
;) zarobki z UK a wydatki jak w Pl. Nie ma tak dobrze. Chciałam przypomieć , że w Polsce jest też problem ze zdobyciem miejsca w przedszkolu czy żłobku. Ludzie nocami stoją w kolejkach, żeby dziecko zapisać - a i tak nie ma gwarancji , że się dostanie. A przedszkola po 1000 zl za miesiąc też są w Polsce - także wiele rodziców w Polsce też siedzi w domu z dziećmi (tyle, że bez zasiłków), bo cała pensja szła by i tak na przedszkole , czy opiekunkę.

"wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma " ;)

Gość magda99999
po cholerę wyjeżdżałaś do Uk ?

Gość matyna pe443
do "ale wy cwane" mi nie chodzi ze zarabiac w uk 3 tys funtów a placic jak w polsce 400zl, chodzilo mi o adekwatne sumy czyli jak w polsce sie zarabia powiedzmy 2tys a zlobek 400zl, to i w uk zarabiajac 2 tysie niech sie placi 400funtów, a niestety w uk zlobek tysiac funtów :)

Gość iwona-----
To niech mieszkania w Polsce kosztują tyle co w uk czyli zarabiam 1,500 funtów wynajęć 700 funtów kosztuje. A w Polsce zarabiasz 1500 zł a za wynajęcie płacisz 1500zł gdzie tu sprawiedliwość.

U nas jest tyle żłobków co nic. Moja mała się nie dostała, więc pracowałam na nocki (cały etat), a w dzień zajmowałam się dzieckim. W Polsce niestety mało kto może sobie pozwolić na nie pracowanie. ja byłabym 2 tyś w plecy, a wy chociaż na zero wychodzicie.

Gość iwona-----
W Londynie siostra męża wynajmowała mieszkanie 3 pokojowe za 650 funtów. Teraz wynajmuje w apartamentowcu 2 pokojowe za 1500 funtów także w Londynie.

Gość xxxxxxyyy
cwane??? ja na zasilki zadne nie liczylam, nie licze i nie chce - a tu chyba jako w jedynym europejskim kraju promuje sie kulture zasilkowa - zamiast przedszkola w rozsadnej cenie , standardzie i zasadzach - lepiej miec gromade dzieci i rozplaszczac coraz grubszy tylek na zasilkach - ja lubie pracowac, lubie myslec, lubie swoja prace i chcialabym moc nadal o robic niz zebrac o zasilki lub znaczaco ograniczac wydatki . Owszem w Polsce sa inne problemy , ale np. porownujac sysyem przedzkolny i zasady finansowania oraz polityke rozdzielania zasilkow w UK i np. Francji lub Szwecji to tutaj panstwo jakby celowo produkowalo rzesze bezrobotnych, niezaradnych zyciowo matek. Niestety zasilki nie tylko rozleniwiaja ludzi na polu zawodowym ale rowniez czynia z nich zlych rodzicow. Angielskie dzieci zasilkowych matek to temat rzeka w czarnych barwach.

Iwona prosze cie:o Mieszkamm w Londynie i wiem jakie sa ceny. 3 bed za 650?? Chyba jej sie snilo, albo dostawala dodatek i podala cene juz bez bez benefitu

cwane:d hehe chcialabym:D co do kolejek w Londynie trzeba zapisywac sie rok wstecz,, myslisz tu kolejek nie ma?:D tu gdzie mieszkam , juz sie dowiadywalam, przedszkole kosztuje 820 f dla najmlodszych dzieci, zarabiam troche powyzej 1000, mam isc do pracy za 200 f?? paranoja.. i tak, wiemy ze w Polsce sa przedszkola za 1000 zl. ale sa tez takie za 200 zl (Bialystok, kolezanka posyla 2 latka) tu wyboru nie ma.., cena zalezna od wieku 650f wzwyz

Gość matyna pe443
cwana na jakie w plecy bys byla? ja tez jestem w plecy bo pracuje tylko 2 dni a chcilabym normalnie 5 dni po 8 godzin.

Gość zgadzam się że chyba na wyrost
wychwalacie Polskie warunki jeśli chodzi o przedszkola i żłobki. Nie tak łatwo o państwowe przedszkole, a żłobki to już w ogóle farsa. A cena w prywatnych waha się od 600 do 1200 zł i to za określoną ilość godzin a nie że jak placówka czynna od 6 do 20 to tyle dziecko siedzieć może. Płacisz za 6 czy 8 godzin i każdą dodatkową minutę również ci naliczają. Przy 2 dzieci wychodzą astronomiczne kwoty jeśli chodzi o przeciętne pensje państwa Kowalskich.

Gość matyna pe443
belle de jour 1982 chyba ze to mieszkanie cancilowe jak jej housing doplacaja heeh

Gość zgadzam się że chyba na wyrost
owszem sa takie za 200 tylko co z tego ze sa jak moje dziecko jest 74 na liscie rezerwowej do takiego przedszkola. Więc wyjaśnij mi co mi z tego ze takie istnieją jak nie ma szans żeby się do nich dostać bo pokolenie mojej córki to nagle same dzieci samotnych matek. Musiałabym wziąć rozwód.