Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malina299

Inseminacja

Polecane posty

Gość agmas
Dzisiaj robiłam bete (11 dpt) i jest 145, tak że rośnie :) Oby tak już zostało. Mam nadzieję, że tym razem wszystko będzie dobrze. a czuję się super, tylko bardzo dużo chodzę siku :) chyba jedyny jakikolwiek objaw ciąży. Asia, jeśli chodzi o czekanie IVF, to mieliśmy ogromne szczęście i nas od razu zakwalifikowali, na pierwszej wizycie wypisywaliśmy papiery. Jak tylko dostałam okres to zaczęłam brać antki, i od następnego okresu już stymulacja antagonistą. Po punkcji i transferze nie brałam L4, co uważam za błąd (mogłam wziąć chociaż urlop). Przy następnych transferach brałam już urlop na tydzień. Aby zarodeczek spokojnie się zagnieździł (l4 nie, bo nie chciałam głupich pytań w pracy). Monitoringi są dość męczące, wszystko zależy jak daleko mieszkasz od kliniki. Ja w pracy ostrzegłam, że w tym miesiącu będę potrzebowała trochę wolnego, ale dokładnie nie wiem kiedy, dam znać. I w sumie nie było problemu.

Bahati, 2-latek to przesłodki wiek, dziecko jeszcze jest takie małe, a jednocześnie tyle już umie i chłonie niesamowicie wiedzę. Uwielbiam takie słodziaki :) Na pewno walka o 2 dziecko to będzie znowu przeprawa, aczkolwiek życzę Wam z całego serca, żeby los wam zrobił psikusa :D Bo rodzeństwo to wspaniała sprawa. I jak sama wiesz, że warto było walczyć o synusia :) A jak już się trafi drugie poczujesz się spełniona i szybko zapomnisz o tym co przeszliście.

Gość gość
Agmes superrrrrrrr!!!!!!!!!oby tak dalej !!!!!! viki

Gość gość Inka
NO tak, teraz to nie wiadomo co z nami będzie... :( nowy prezydent i już głosy co zamierza zrobić z IVF :( strach się bać. nie będzie refundacji, będzie zakazane, co strach pomyśleć ile wtedy taka nielegalna przyjemność będzie kosztować, :( Dziewczynki dziś zarejestrowałam się do Salve na 12.06.

cześć dziewczyny sam prezydent nic nie zrobi ale faktycznie program jest do 2016 roku i raczej nie zostanie teraz przedłużony agmas no to chyba możemy ci gratulować żeby betka ładnie rosła trzymajcie się cieplutko a u nas cała procedura trwała od sierpnia do połowy października kiedy to dowiedziałam się że jestem w ciąży z tym że ja akurat czekałam pół roku aż wejdzie w życie program rządowy czyli od grudnia u nas od 18dc chyba gonapeptyl i potem badania hormonów w 2 dc i potem dołączyli pergpveris i gonal co do leków to mogłam coś pomylić w nazwach ) wizyta potem w 7 i 10 dc u mnie było to szybko w 12 dc punkcja pobrali 17 zarodków zapłodnili 6 do 5 doby przetrwało 5 jeden mi podali 2 przestały się rozwijać 2 zamrozili punkcja trwała około pół godziny była w sobotę ja wróciłam do pracy w poniedziałek robiłam wszystko tak jak do tej pory bez nadwyrężania się szef wiedział że będę potrzebowała wolnego wiec po prostu przyjeżdżałam trochę później do pracy jak miałam wizyty nie chce nikogo namawiać ale jeżeli macie szansę dziewczyny to korzystajcie z niej bo faktycznie nie wiadomo co będzie za jakiś czas

agmas, super informacja, trzymamy mocno kciuki, ale powiem szczerze, że ja też właśnie tak na początku ciąży ciągle biegałam do toalety, nawet w nocy wstawałam po 3 razy. Pisz jak się rozwija, bo ja ciągle myślę i trzymam kciuki:-) dziewczyny no nie ma co ukrywać, że nowy prezydent i PiS nie mają pojęcia o in vitro, bo zakazanie zamrażania zarodków po całej stymulacji to jakaś masakra. Jedno jest pewne, pod tym względem nie będzie wsparcia, ja nawet obawiam się czy w rozpędzie władzy nie będą kazali ujawniać dzieci po in vitro. Ja mam jeszcze jeden zamrożony zarodek i bardzo boję się co będzie, a muszę czekać jeszcze rok na zabranie go do siebie:-)

Gość Kolorowa30
Witajcie Dziewczynki :) Agmas na początku chciałabym bardzo Ci pogratulować, bardzo się cieszę z Twojego szczęścia :) dbaj teraz mocno o siebie bo te pierwsze 3 miesiące są najważniejsze. Widzę że komentujecie wybory, ja też jestem przerażona bo mam dwie śnieżynki, ale w mojej klinice już wyczerpał się limit z refundacją, liczyłam że jak w końcu uregulują ustawę o in vitro to na stałe będzie można skorzystać z refundacji a tu klops :( pożyjemy zobaczymy, tak naprawdę rząd gra tu pierwsze skrzypce więc może jesienią ludzie pójdą po rozum do głowy. Wczoraj mieliśmy wizytę kontrolną i mój mąż żartowniś próbował jakoś obrócić to wszystko w żart i pytał czy są już spakowani i że 2 lata to nie tak długo, wszyscy się śmiali, ale każdy pewnie w głębi duszy zastanawia się co to dalej będzie. Znalazłam wczoraj też fajną stronę www.proinvitro.pl, cytat z tej strony: " Strona ta powstała, aby przybliżyć czytelnikom problem niepłodności, pokazać czym naprawdę jest zapłodnienie pozaustrojowe i jak przebiega, obalić mity i kłamstwa rozpowszechniane przez przeciwników in vitro oraz przybliżyć uczucia towarzyszące leczeniu. Ta strona ma bronić NAS NIEPŁODNYCH przed oszczerstwami i przedstawić prawdę o in vitro" - warto poczytać. A my póki co w pakiecie, lekarz wczoraj mówił że od 5 czerwca ma być na wszystko gotowi tak więc jesteśmy w blokach startowych :) Pozdrawiam

coś ten link nie załapuje, więc jak chcecie poczytać to w google trzeba byłoby wpisać - andrzej duda w sprawie in vitro - i pierwszy link to jest to o chciałam wkleić :)

Gość agmas
Dziewczyny dziękuję bardzo, mam nadzieję, że tym razem będzie wszystko w porządku. Będę Was informować :D A co do Dudy, ja się łudzę, że on tak naprawdę nie jest takim radykałem. Ze względu na wsparcie pisu w kampanii tak mówił, a teraz jak już został prezydentem będzie samodzielny i tak jak mówił będzie prezydentem wszystkich obywateli - tych niepłodnych też! Bo inaczej katastrofa...średniowiecze :(

dziewczyny, no tak, tylko bardzo prawdopodobne jest, że PiS wygra wybory parlamentarne, a wtedy nie wiadomo co postanowi po wygaśnięciu programu o ile go nie ukróci wcześniej. Agmas dbaj o siebie, dmuchaj na zimne, cały czas wspieram Cię duchowo:-) Kolorowa, to już tuż tuż, zobaczysz po krótkim czasie będzie Ci się wydawało, że jesteś najszczęśliwszą osobą na świecie:-) A nam mijają problemy z brzuszkiem i w tej chwili mogę cieszyć się większą ilością wspaniałych chwil z moją córeczką.

Agmas Mój M w dzień wyborów mówi mi nie wiem czy słyszałaś ale Duda wycofał sie z tego co mowił o IFV Że nie sam jest przeciw ale jeśli bedzie taka dyskusja i wola narodu to on nie może stawać przeciw - bo on chce byc prezydentem wszystkich Hmmm i teraz nasuwa mi sie pytanie czy to takie tylko p*****lelee czy faktycznie tak będzie robił Mi sie wydaje że powinni zrobić referendum Niech ludzie pojdą do urn i zagłosują za lub przeciw Sam prezydent hmm uważam że nic nie zrobi Media i opinia publiczna by go zaszczuły Gorzej jak pis dojdzie do władzy wtedy będzie problem I jeszcze jedno PO moim zdaniem jest na przegranej pozycji - nie zgadzam sie z tym zupełnie bo to jedyna partia która daje człowiekowi szanse wyboru ( w naszym problemie) ale słuchając takich opini jak np że za pieniądze podatników refundowane sązabiegi in vtro a dzieci na raka umierają widze ze jest taka nienawiść do tego wszystkiego i niezrozumienie... popatrzcie jaki jest odsetek społeczeństwa takiego jak my a ile jest przeciwników Mnie to wszystko tak wpie....a że brak słów Ja to widze tak wygrywa pis w przyszłych wyborach i Polska cofa sie...

Gość gość Inka
Asiu Polska już jest zacofana...

Gość gość
Jak mnie w*****a takie gadanie jak Inki, gdzie byłaś na świecie, że tak generalizujesz? Może przenieś się do jednego ze stanowiących 1/3 państw świata, gdzie ludzie żyją w skrajnym ubóstwie...

no niezależnie od poglądów politycznych oczywiste jest, że PO jest mniej radykalne. Najbardziej mnie irytuje idiotyczny pomysł PiS, że może in vitro tak, ale zamrażanie zarodów nie. To jest skrajna głupota, bo ile kobieta przejdzie podczas stymulacja sama wie. Ja dorobiłam się stłuszczenia wątroby, więc takie obciążenie dla organizmu powinno być jak najrzadziej. Jeżeli nie można by było zamrażać zarodków, to nie wyobrażam sobie stymulacji dla jednej próby. Na szczęście większość społeczeństwa jest za in vitro i może Ci ograniczeni w wiedzę posłowie nie odważą się na taki krok jak delegalizacja in vitro.

Przykre to jest, co się dzieje wokół in vitro. To jest metoda leczenia choroby jaką jest niepłodność. Tj sie leczy raka, czy cokolwiek innego. I czy ktoś chce się tak leczyć to jest jego indywidualna sprawa. I pisowi ani nikomu do nic do tego. Ja mam wrażenie, że Ci ludzie uważają, że my zamiast się bzykać i próbować naturalnie to idziemy od razu do kliniki i się decydujemy na IVF i jeszcze z embriologiem wybieramy sobie przy okazji płeć i kolor oczu dziecka kuzwa. To nie jest żadna przyjemność i tak naprawdę to ogromna tragedia, która dotyczy coraz większych ilości ludzi. I niestety nie z każdego zarodka urodzi się mały człowieczek... Gdyby tak było to wtedy rzeczywiści mrożenie zarodków byłoby niepotrzebne. Ale tak nie jest i nie można narażać kobiety i transferować jej kilka zarodków naraz albo ciągle stymulować. I na pewno (nieobrażając nikogo) stary kawaler czy stara panna, ksiądz, czy ktoś komu bardzo łatwo przyszło mieć dzieci nie zrozumie jak my cierpimy. I przez co przechodzimy. A w PL są takie zarobki jakie są, więc nie każdą parę stać żeby wydać parę tys zł na leczenie. a to leży też w interesie państwa, żeby jak najwięcej rodziło się przyszłych podatników :P

Allisa, cieszę się, że problemy z brzuszkiem mijają. Mała w końcu nie będzie cierpieć. Kolorowa30 ty to już odliczasz dni :D ekstra, zazdroszczę. Trzymam kciuki, żeby to był szybki i przyjemny poród :) A tak w ogóle to nie wiem czy gdzieś nie doczytałam. Decydujesz się naturalnie rodzić czy cesarka?

Gość Kolorowa30
Hej. Póki co nie mam wskazań medycznych do cięcia cesarskiego i chce rodzić siłami natury. Osobiście uważam że tzw. Cesarka na zyczenie to przesada poniewaz to jest bardzo powazna operacja i wybieranie takie rozwiazania bez wskazan medycznych jest troche bezmyslne. A poza tym boje sie jak cholera, mam metlik w glowie ktory wybrac szpital, czy tam gdzie sa wszystkie sale do porodow rodzinnych (nie wyobrazam sobie nie rodzic bez meza), czy tam gdzie mam pewnosc ze 24h jest dostepne ZZO :-( niestety nie ma idealnej porodowki choc mieszkam w jednym z najwiekszych miast w Polsce i wybor jest duzy ale rozne warunki porodu ehhh i badz tu madrym. Tak wiec czekamy, wszystko gotowe, Mlody mnie nie oszczedza, nie ma za duzo miejsca bo mam maly brzuch tak wiec moje wnetrznosci ledwo zyja ;-)

Gość agmas
Kolorowa tak jak napisałaś z tą cesarką, to poważna operacja. Jak nie ma wskazań medycznych to lepiej naturalnie rodzić, chyba szybciej się nawet do siebie dochodzi . A ja mam wieści takie sobie :( Dziś 15 dpt i Beta tylko 378, progesteron 17 :( Więc nastawiam się już na najgorsze... Masakra, nie wiem co jest grane. Miłego wieczoru dziewczyny.

Gość gość
Agmas, nie denerwuj się na zapas. Ja becie hcg nie ufam. Ja 20 dni po iui miałam 790 a po 48 h 21000 czyli ogromny przyrost, nawet bałam się że za duży. Już nie mówię o wyniku 2000 przy braku ciąży. Kiedy idziesz do lekarza? Bahati

Gość gość
Kolorowa, będzie dobrze! Nie jesteś w stanie wszystkiego idealnie zaplanować. :) Możesz mieć szybki poród i mąż nie zdąży dojechać albo postęp porodu będzie taki, że zzo nie będzie można podać... Oczywiście życzę, żeby było po twojej myśli, ale NO STRES :)

Kolowrowa konsultowałam, powiedział, że trochę maly przyrost, ale kazał powtórzyć we wtorek no i czekać. Leków biorę masę, więc biedny już mi w niczym nie pomoże. Bahati ja też mam taką nadzieję, że beta to nie wszystko. Poprzednim razem pięknie przyrastała i poroniłam. Łudzę się, że teraz wolniej idzie, ale ciąża będzie się rozwijać prawidłowo.

Gość allisa
agmas, będę trzymała kciuki. Ja robiłam bete tylko raz, nie powtarzałam jej. Nie przejmuj się na wyrost, bo mnie lekarz powiedział, że jeżeli wynik jest prawidłowy to nie ma co powtarzać, właśnie po to, żeby się nie denerwować, tylko być spokojną i czekać aż usłyszy się serduszko. buziaki

Gość Kolorowa30
Agmas glowa do gory, tym razem sie uda zobaczysz, mocno zaciskam kciuki :-) Ja zaczynam puchnac, dlonie mam jak shrek i stopach nie wspomne :-) dzisiaj mialam badanie ktg i serduszko mojego synusia bije jak dzwon i wszystko jest ok. Pogoda piekna ale nie sprzyja dobremu samopoczuciu pod koniec ciazy ehh..

Gość gość
Witam mam pytanie - inseminacja miałam 21.05 wczoraj zrobiłam beta i wyszedł niestety 0.100 czy to możliwe ze to jeszcze za wcześnie ???

Gość gość
Coś już powinno wykazać w razie ciąży. :( Dla pewności powtórz jutro.

Gość agmas
Witajcie dziewczyny, robiłam bete i dzisiaj 1280. Przyrost jest, powolny, ale w normie. Dziś jest 19 dpt. Ostatnim razem miałam kolo 6000 w tym czasie. Martwię się. Ale pocieszam się tym, że rośnie. Czekam na wizytę u lekarza, już nie będę jej powtarzać (chyba, że mnie strasznie pokusi :)) Kolorowa świetnie ze z małemu serduszko bije jak należy. Tylko się cieszyć, że wszystko w porządku. Gościu 11 dni od iui to trochę wcześnie na test(mogła nastąpić późna implantacja), aczkolwiek, jakby była ciąża to już coś by drgnęła. Dla pewności powtórz, albo poczekaj dnia spodziewanej miesiączki. Jak się nie pojawi, to zbadaj jeszcze raz.

agmas, ja po 17 dniach od transferu miałam betę 2 363, i to było na tyle dużo, że lekarz powiedział, że podejrzewał jakąś chorobę o której mi nie powiedział, bo mimo, że było na początku za dużo to wszystko było ok. Nie ma co za bardzo więc przywiązywać się do wyniku, ważne, że 4 cyfrowy:-) trzymamy kciuki. gościu raczej nie robi się wcześniej bety niż po min 14 dniach, więc jakiś powód jest żeby nie robić wcześniej. Poza tym po inseminacji nigdy nie wiesz kiedy dokładnie doszło do zapłodnienia. Jeżeli więc po transferze każą robić po 14 dniach, to po inseminacji zrobiłaś trochę za wcześnie. Trzymam kciuki

kolorowa, dasz radę, rozumiem, że w ciąży upały to jakiś koszmar, ja odczuwałam, że jest bardziej gorąco niż było, siedziałam przy wiatraku non stop, tylko trzeba uważać, żeby się nie przeziębić:-) ale to już tuż tuż, a pogodę na spacerki z dzieckiem będziesz miała wymarzoną:-) lepiej jak na początku nie trzeba ubierać takiego maluszka w kombinezony, opatulać w koce itp:-) dawaj nam znać jak się sytuacja rozwija:-)