Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Prawda o tym wszystkim

ciekawe czy znow tepaki pojda zaglosuja na PO a pozniej beda sie dziwic ze sa p

Polecane posty

Gość ||oferma|
"Dzienniki ustaw, rozporzadzenia to kilkanascie tysiecy stron ustaw, zmieniajacych sie pare razy w roku. " dokładnie. państwo jest tak zorganizowane że każdego w każdej chwili można za coś udupić. dokładnie tak jak mawiali stalinowscy prokuratorzy "dajcie mi człowieka a paragraf się znajdzie" i to niby jest "demokracja". rzymska zasada "ignorantia iuris nocet" oznaczająca że nieznajomość prawa nie zwalnia od odpowiedzialności jest pluciem w twarz obywatelom. kpieniem z nich w żywe oczy bo nikt nawet żaden prawnik nie jest w stanie znać prawa i specjalizują się w wąskich jego dziedzinach. w ten sposób całe społeczeństwo jest zakładnikiem państwa. zobaczcie to: http://blog.mrog.org/1794/sylwestrowe-prawo-2010 ilość tron dziennika ustaw to: 2008 13723 2009 18352 2010 18248 co oznacza że gdyby ktokolwiek chcial to tylko raz przeczytać to ma do przeczytania CODZIENNIE 50 stron prawniczego bełkotu dzień po dniu bez dnia przerwy, ciągle nowy materiał. tego nie są w stanie zrobić prawnicy jak więc przeciętny obywatel ma znać prawo i odpowiadać przed nim? co to jest za państwo? ja nie pojmuję dlaczego tak mało osób to obchodzi natomiast tyle osób jara się tym co kaczyński powiedział o biedronce.

Gość tez_popieprzony
no to ja ci odpowiem na ostatnie pytanie. Wedle moich obserwacji 98% populacji to najzwyklejsze debile, zwykle bydlo, ktore nie ma najmniejszego pojecia o niczym. Wracajac jednak to ustawodastwa, to faktycznie zwykly obywatel nie ma szans w starciu z machina. Politycy powinni brac przyklad ze sportow wszelakich. W sporcie przepisy zmieniaja sie bardzo rzadko, bo ciagle zmienianie zasad gry zniszczyloby kazda dyscypline sportowa. Refuly musza byc jasne i niezmienne. Prawda jest taka, ze jedna ustawa mozna zalatwic na amen cale firmy. Funkcjonwac mozna normalnie jedynie gdy istnieje stabilizacja. Robisz sobie biznes plan, obliczasz wszystko, bierzesz kredyty, przystepujesz do dzialania, a te kurwy wprowadzaja zalozmy jakis podatek np ekologiczny i caly twoj misterny plan idzie sie jebac, lacznie z toba samym. Moj kuzyn kilkanascie lat temu wtopil w ten sposob 100 tys zlotych. Kurwy zmienily ustawe i kasa poszla sie jebac. Takze jak slysze, ze np SLD sie chwali, ze zlozyli do laski marszalkowskiej iles tam ustaw i sa dlatego tacy boscy, to sie piesci zaciskaja aby im te glupie ryje poobijac. Trzeba zdawac sobie sprawe, ze kazda ustawa tych debili to unicestwienie kogos lub calych grup ludzi. Korwin twierdzi, ze bylby sklonny tym baranom podniesc pensje byle by nic nie robili i najlepiej ich wyslac na caloroczne wakacje do cieplych krajow. Przychylam sie do tej opini. Tak czy inaczej, ilosc ustaw bedzie sie zwiekszac, bo przeciez oni tam sa aby tworzyc ;) i gdy przestana tworzyc to glupi narod bedzie mial zal, ze nic nie robia, wiec ci kurwa zgodnie z zyczeniem uprawiaja radosna tworczosc;). Dlatego mowie, tu trzeba zmienic caly system, a nie PO na PiS lub na odwrot, bo to niczego nie zmieni.

Gość Pawlis
No to powiedz mi Ofermo, co zrobić, gdy społeczeństwo się starzeje i za 20 lat na jednego pracującego będzie przypadał jeden emeryt? Wiesz, jakie będą wtedy koszty pracy? Presja coraz większej grupy emerytów na rządzących, by emerytury były "godne" sprawi, że połowa pensji pracujących pójdzie na podatki. Młodzi się zbuntują i wyjadą za granicę. Zostaną emeryci, dla których nie będzie z czego wypłacać emerytut. Kolejne pańtwa za Zachodzie podnoszą wiek emerytalny. Nie dla własnego "widzimisie", ale dlatego, że to konieczne.

Gość ||oferma|
tutaj jest kalkulator rentierski open finance. http://www.open.pl/calc/kalkulator-rentierski.html wpisałem w niego kwotę 200 zł miesięcznie. oszczędzając w ten sposób przez 30 lat przy stopie zwrotu 5 proc rocznie stać nas na wypłacanie sobie emerytury w wysokości 1100 zł przez 20 lat. jeżeli będziemy pracować 35 lat i przez 20 lat wypłacać sobie emeryturę. to jej wysokość wyniesie już 1500 zł. ciągle mówimy o odkładaniu jedynie 200 zł miesięcznie. przy pensji 1100 zł państwo zabiera nam dokładnie 214 zł składki emerytalnej czyli więcej niż to co ja zalożyłem w tych obliczeniach a w zamian, państwowe symulacje obiecują nam "stopę zastąpienia" na poziomie 40%. czyli przy 1100 ostatniej pensji emerytura państwowa wyniesie 440 zł co oznacza że jest to przeszło dwukrotnie mniej niż mieli byśmy odkładając sobie na lokatę lub w funduszu. resztę państwo nam kradnie. proszę cię więc nie mówi mi że kłopoty zusu wynikają ze "starzenia się społeczeństwa". wynikają tylko i wyłącznie z nieefektywności państwowych instytucji. dla zabawy możesz sobie policzyć jaką brałby emeryturę "statystyczny polak" gdyby zamiast płacić do zusu odkładał sobie pieniądze w funduszu. średnia krajowa to coś około 3500 brutto. z tego składka emerytalna wynosi 683 złote. co gdyby taką kwotę odkładać co miesiąc przez 35 lat a następnie przez 20 lat brać emeryturę? zgodnie z obliczeniami miesięczna kwota takiej emerytury powinna wynieść 5142 złote. taka właśnie powinna być w polsce "przeciętna" emerytura. masz jeszcze jakieś wątpliwości odnoście efektywności państwowego systemu emerytalnego?

Gość TĘCZOWA TRUSKAWKA
a ja uważam że obydwie osoby nie nadają się do polityki i pan d i pan k

Gość ||oferma|
a może chciałbyś powiedzieć coś na temat tego że "konieczne" jest to żebyśmy dłużej pracowali a emerytury brali krócej? dodajmy że każdy grosz który sam sobie odłożysz podlega dziedziczeniu i nikt ci nie robi łaski. natomiast pieniądzy wpłaconych do zusu nikt nie odziedziczy jeżeli umrzesz wcześniej.

Gość MAAABEEE
Faktycznie, aż strach sie bać co bedzie dalej w naszym państwie przy takich rzadach.

Tylko półgłówki głosują na po bo są przeciw pis albo na pis bo są przeciw po:P.Ale przecież tre partie dużo sioe nie różnią:P.Włazidupstwo wobec obcych typu wysyłanie mięsa armatniego do Afganistanu itp.:P.Nie ma dobrych partii:P.Większość z sejmu i z senatu już dawno powinna widać sie z toporkiem kata:P.

Gość bo on dodał jeszcze
''przy stopie zwrotu 5 proc rocznie ''

Gość :))) ale dół ...jak stół
To wasze życie uczuciowe (to forum) opiera się na miłości do PISu? Współczuje i teraz rozumiem. Dlaczego tyle emocji, a tam mało sensu

PO święte nie jest, ale PIS to degrengolada. To partia kłamstwa i insynuacji. Nawet weźcie wydarzenia z ostatniej niedzieli. Jarosław w rocznicę katastrofy nie znalazł czasu, żeby pojechać na grób brata, no bo zadyma jest ważniejsza od pamięci bliskich zmarłych. PIS z niebywałą gorliwością oburza się na Erikę Steinbach, ale manifestowanie pośród faszystowskich symboli mu nie przeszkadza (manifestacja na Krakowskim Przedmieściu). A najohydniejsze w tym jest to, że kryterium awansu w tej partii to wyznanie wiary w zamach i odpowiedzialność za nią Tuska z Komorowskim. Ci ludzie przecież w to nie wierzą, ale wiedzą, że tylko tak można zyskać przychylność wodza. Każdy głos na PIS to głos na zadymę w Polsce i tylko zadymę, bo ta partia wszystko inne ma gdzieś, zero programu, zero pozytywnego myślenia.

Gość ||oferma|
"ja nie pojmuję dlaczego tak mało osób to obchodzi natomiast tyle osób jara się tym co kaczyński powiedział o biedronce." "no to ja ci odpowiem na ostatnie pytanie. Wedle moich obserwacji 98% populacji to najzwyklejsze debile, zwykle bydlo, ktore nie ma najmniejszego pojecia o niczym. " a kolega "antypis" pojawił się tu jakby na zamówienie: "Jarosław w rocznicę katastrofy nie znalazł czasu, żeby pojechać na grób brata, " dla niego najważniejsze jest na czyj grób pojechał jarosław. przyjmij do wiadomości że przed pałacem prezydenckim protestowali m. in. właśnie ludzie z "kolibra" bo naprawdę każdy kto nie jest fanatycznym "antypisem" widzi że to co z naszym krajem wyprawia PO woła o pomstę do nieba. i wcale nie trzeba być zwolennikiem pisu żeby domagać się normalności. dzisiaj do polski przyjechali rosyjscy prokuratorzy i będą przesłuchiwać świadków. jak to jest DO KURWY NĘDZY możliwe że we własnym kraju podlegamy jurysdykcji rosyjskiej prokuratury i ona przesłuchuje na terenie polski????? pierdoleni śmierdziele z PO zafundowali nam podległość rosji jak w PRLu. gdzie jest nasza suwerenność? jakim trzeba być debilem żeby tego nie widzieć?

Gość ||oferma|
my chyba tu rozmawiamy o polsce, o polityce, o wyborach a nie o prywatnym życiu jarosława. wam tak narobili wody z mózgu że was nic poza "jarosławem" nie interesuje. niedługo będziemy trawę wpierdalać a was i tak nie będzie interesowało to co się dzieje z polską tylko "co robi jarosław".

Gość jaroslaw nie jest osobą
prywatną. publicznie pluje nam w twarz inna sprawa że on w ogóle nie ma życia prywatnego. bronisz go bo jesteście podobni do siebie

Gość ||oferma|
nie, bronię go bo mam dosyć tego co PO wyprawia z moim krajem. dosyć tego jak polska jest niszczona przez tych malwersantów ekonomicznie i przez tych, sam nie wiem, durniów czy zdrajców, politycznie. i mam dosyć takich jak ty, którzy rozmowę na każdy temat sprowadzają do przypierdalania się do "jarosława". jarosław od 3,5 roku nie rządzi droga panno, nie zauważyła pani tego? powiedz mi, czy wyobrażasz sobie że rosyjscy prokuratorzy przyjeżdżają do niemiec, francji, angli czy USA i tam prowadzą sobie śledztwo? myśmy przez te pieprzone kanalie z PO wrócili do statusu kraju zależnego od rosji. a ciebie to nie interesuje, interesuje cię tylko "jarosław".

Gość precz z kaczyzmem
offermo wiemy gdzie mieszkasz. Zawiśniesz na lampie. znamy twój adres Chciałbyś dostawać takie maile? Więc wy też ich nie wysyłajcie.

Gość ||oferma|
nie próbuj mi tu grać na litości bo jak na razie to ta wasza obsesja "wojny z kaczyzmem" skończyła się tragicznie dla "kaczysty" którego zamordowano w łodzi. na razie to bandy tarasa lżyły, biły i opluwały ludzi na krakowskim przedmieściu. a w ogóle to przestań utożsamiać każdego kto nie podziela waszych obsesji z "kaczystami". próbuję z wami rozmawiać o ważnych rzeczach ale tak jak napisał "tez_popieprzony", wy jesteście skończonymi debilami. was nie obchodzi prawo, ekonomia, polska, was obchodzi tylko "jarosław". i wszystko, każdy temat, każdą dyskusję sprowadzacie do "a jarosaław to....". nie jesteście w stanie mentalnie wyrwać się z tego zaklętego koła w które was wepchnęła propaganda "antykaczyzmu". ja do was mówię o długach, wy o jarosławie, ja o podatkach, wy o jarosławie, ja o złym prawie, wy o jarosławie, ja o ekonomii, wy o jarosławie, ja o podległości rosji, wy o jarosławie. to się chyba nazywa "mania prześladowcza" i się leczy.

Gość ||oferma|
jeszcze jedno przypomnę. otóż komentarze z groźbami wobec PO których efektem było przyznanie ochrony stefanowi "cudem ocalonemu" niesiołowskiemu były wysyłane z mieszkania radnego PO. przypominasz sobie to czy ci się "zapomnialo"?

Mamy takich niestety polakow ze pomimo iz PO robi ich na kazdym kroku, goli na wszystkim i wszedzie oni i tak pojda i zaglosuja wlasnie na nich, bo tak jest "trendy", tak jest po europejsku, tak jest nowoczesnie, tak jest "united Europe".

troche za duzo o Smolensku, powinni zajac sie tymi wszystkimi lipnymi ustawami wprowadzonymi przez PO w ostatnich latach. Ludzie to kalosze, nie wiedza co sie dzieje im musisz wylozyc jak z ambony w kosciele kopnac w leb i jeszcze raz powtorzyc zeby zrozumieli co sie dzieje. Pis popelnia ten blad ze swoim wizerunkiem sugeruje odbiorcy-naszym targetem sa starzy ludzie, niedorajdy, ludzie ze wsi, ze wschodu polski itp Gdyby Jarsolaw mial zdolnosc przyaktorzenia Tuska, tych wszystkich medialnych zwrotow gestow usmiechow i innej zalosnej blazenady te wybory mialby w kieszeni. Ale jej nie ma i podejrzewam ze, niestety, PO znow bedzie gora

Gość Amicorum
śmiem twierdzić że nie ma w tym kraju ludzi ktorzy mogliby nim rzadzić. Wszyscy to ignoranci i karierowicze. Widze to też na moim podwórku - w radzie miejskiej. Do polityki ida dl azysku a nie dlatego że chcą skutecznie poprowadzić to państwo w dobrym kierunku.

"No to powiedz mi Ofermo, co zrobić, gdy społeczeństwo się starzeje i za 20 lat na jednego pracującego będzie przypadał jeden emeryt?" Czyli sam nie potrafiłbyś oszczędzać i odkładać na starość tylko musi państwo nad tobą czuwać z rózgą i zabierać z pensji? "Wiesz, jakie będą wtedy koszty pracy?" Głosuj dalej na populistów a na pewno się obniżą. "Kolejne pańtwa za Zachodzie podnoszą wiek emerytalny. Nie dla własnego "widzimisie", ale dlatego, że to konieczne. " Rozumiem, że gdyby tobie powiedzieli, że przejdziesz 10 lat później na emeryturę niż zakładałeś to byś odetchnął z ulgą? Ludzie i tak będą pracować dłużej bo mają ogromne kredyty do spłacenia.

jakoś zrobiło się tak, że o emeryturach było wszędzie i nagle bach cisza..... A o emerytrach gadali wszyscy a zwłaszcza ci co gówno na ten temat wiedzą. Ja kiedyś kupiłem razem z gazetą wyborczą Niezbędnik emeryta i zapoznałem się z tym jak to naprawdę wygląda. A broszurka zaczyna się tak: W Polsce mamy najbardziej niezrozumiałą politykę emerytalną, w gąszczu przepisów gubią się wszyscy... A tak na chłopski prosty rozum. Wg obliczeń GUS emerytura będzie wypłacana emerytowi przez 247,3 miesiąca, czyli około 20 lat. Każdy rok więcej pracy dla ZUS jest bardzo korzystny, ludzie prędzej umierają i tym samym mniej płacenia emerytur.

pamiętam, jak 10 lat temu pracowałem w Niemczech i wtedy jeszcze trwał tam stereotyp polnische Wirtschaft - czyli polska godpodarka jako symbol dziadostwa. Jakiś rok temu przy okazji ponownego spotkania moi znajomi z Niemiec z takim namszczeniem wypowiadali się o polskiej gospodarce, że w miarę gładko przeszła kryzys światowy, że byłem naprawdę dumny, że jestem Polakiem. Że zagrożenia są dla gospodarki, to wiadomo i że coś z tym zrobić trzeba, ale faktem jest, że polska gospodarka nie przeszła gwałtownego załamanie, jak np. w Hiszpanii, gdzie bezrobocie sięgnęło 20%. Żywność wszędzie drożeje, przeciętna egipska rodzina wydaje na nią 80% dochodów, u nas to jest chyba w okolicy 50% (nie pamiętam). Jest dla nas droga, bo mało zarabiamy, benzyna w porównaniu do reszty świata jest u nas tania, ale co z tego, jak mało zarabiamy, więc dla nas jest droga. Nie wszystko można przypisać Tuskowi, bo są procesy globalne, na które nie mamy wpływu.

Gość |oferma
"Nie wszystko można przypisać Tuskowi, bo są procesy globalne, na które nie mamy wpływu." no tak. komuniści tez nie mieli wplywu na gospodarkę, chcieli dobrze a wszystkiemu byli winni "imperialistyczni odwetowcy" zrzucający stonkę. ja naprawdę potrafię odróżnić wpływ na ceny np polityki stanów zjednoczonych i międzynarodowych koncernów od tego co wyprawia nasz rząd. no ale ten rząd zajmuje się jedynie wprowadzaniem kontroli nad obywatelami jak orwellowski "wielki brat": "Czy uczeń Jan Kowalski korzysta z pomocy psychologa, czy jest niepełnosprawny, czy chodzi na zajęcia dla szczególnie uzdolnionych, czy też wręcz przeciwnie, ma poważne problemy z nauką? To tylko niektóre informacje, jakie MEN chce zgromadzić o każdym uczniu w jednej bazie danych, w tzw. systemie informacji oświatowej." http://www.rp.pl/artykul/643928_Wielki-Brat-patrzy-na-kazdego-ucznia.html zamiast znosić koncesje i bariery w prowadzeniu biznesu to je zwiększa: "Firmy świadczące usługi przewozu osób samochodami osobowymi będą musiały zniknąć lub przekwalifikować się na korporacje taksówkowe. Sejm przyjął nowelizację ustawy o transporcie drogowym, która nakazuje przewoźnikom wyrobienie licencji taksówkowej w ciągu roku." http://wiadomosci.wpr24.pl/koniec_przewozu_osob już nie mówiąc o kolejnych próbach nakładania cenzury na internet, który jest ostatnim ośrodkiem niezależnego dziennikarstwa bo przecież wszystkie inne media poza "rzeczpospolitą" i "radiem maryja" tańczą tak jak im zagra PO. to trzeba być naprawdę głąbem żeby tego nie widzieć. ten rząd "chciał ale nie mógł" przez całą kadencje. ciągle zapowiadał "liberalizację przepisów" i opowiadał inne propagandowe bajki ale nie robił nic poza coraz większym dokręcaniem śruby obywatelom. więc to że "rząd nie ma wpływu" jest gadaniem zindoktrynowanych przez propagandę idiotów którzy uwierzyli że najważniejsza jest "wojna z kaczyzmem".

Gość To ja pilot wycieczek...
Tępaki przecież głosują na PIS!!!! Statystyka przecież nie kłamię.. to raz, a dwa to menelstwo tylko rozwija się dzięki pisowi, zatem w interesie wyłącznie menelstwa i innych podobnych jest głosowanie na pis!

Gość To ja pilot wycieczek...
I wszelkich utrzymanków państwa z Offermą na czele. To elektorat PIS. Nikt myślący nie zagłosuje na PIS.

Gość |oferma
"Statystyka przecież nie kłamię." naucz się najpierw po polsku pisać a może to nie jest wymagane od wyborców "bulu i nadzieji"?

Gość |oferma
to chyba o sobie piszesz niedouczony kmiocie bo ten wasz "obiat" miał miejsce jedynie w fantazjach dziennikarskich hien. na tym właśnie polega "argumentacja" PO - na kłamstwach i manipulacjach.