Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
margolka66

Podzielmy sie swoja wiedzą i doświadczeniem

Polecane posty

Gość gość
Ania-trzymam kciuki. Jestem "starą" kucharką i mam swoje przyzwyczajenia.zupełnie przypadkowo dałam się namówić na ulepienie pierogow wg nowego przepisu.Dziewczyny jestem zachwycona .Dajcie się raz namowić zrobić coś inaczej.Dzisiaj z tego przepisu ulepiłam uszka na Wigilię. Składniki trzeba zwielokrotnić.Z podanej porcji wychodzi ok 30 pierogow wycinanych szklanką.250 g mąki Basia do pierogow,40 g miękkiego masła,szczypta soli,ok 3/4 szklankbardzo gorącej wody.Ciasto robiłam w malakserze,zwykłym robotem i ręcznie.Zawsze wychodzi mięciutkie,dobrze się zlepia i nie trzeba podsypywać mąką.Do miski wsypać przesianą mąkę ,sól,dodać masło i wyrobić ciasto(jak na kruszonkę),następnie wlać gorącą wodę (uwaga na ręce).najlepiej partiami.Wyrobić.Robotem to 2 minuty.Kulę ciasta zostawić pod ściereczką na pół godziny.Potem wałkować i lepić .Ja jestem zachwycona.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie chwaląc się też tak robię,a czasem nawet dodaję żółtko.Nie cierpię twardego ciasta na pierogi. Aniu-pomyślności🌻-A.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Albo zamiast masła,,które teraz w cenie złota prawie,,uzywam oleju,zawsze jest takie ciasto miękkie i elastyczne. Bywam za granicą ostatnimi czasy,i dopiero tu można lekko się zdziwić,jak inne nacje gotują,w czym gustują,niektóre zupy -breje ,o matko kochana ,wystarczy tylko rzucić okiem,,,i lepiej brać nogi za pas :p i zmykac szybko,po drodze zaś wykpić się brakiem apetytu Polska kuchnia,,,super kuchnia,zdrowa,pachnąca,pełna przypraw,zdarzyło mi się,ze jedna pani ,juz b leciwa,,,dopytywała się co to jest,pokazując ziele angielskie,bo w zyciu tego nie widziała,,, Często widzę,ze za granicą gospodynie kupują przetworzoną zywność,tylko łączą ze sobą,cos ze słoika,z jakimś mięsem,,,zamerdają razem i gotowe! Zdrówka Ani! I wszystkim Paniom,taki czas ,że trzeba na siebie uważać !pozdrawiam ciepło 🖐️ iv

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
miało być : Zdrówka Aniu 🌼 Zapomniałam,o kotletach siekanych,pewnie robicie,ale wrzucę przepis: 1 podwójny filet z kurczaka (ok. 40 dag) 2 łyżki majonezu 2-3 pieczarki 3 dag sera żółtego( może być tez mozzarella)) 2 jajka(lub jedno duże) 2 łyżki zielonej pietruszki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka przyprawy typu Kucharek,trochę czosnku,ziołajakie lubimy,ja dodaję suszony szczypiorek też, sól i pieprz do smaku Filety z kurczaka pokroiłam w drobną kostkę. Ser starłam na tarce,pieczarki też Do miski przełożyłam filet z kurczaka, ser, zieloną pietruszkę i pozostałe składniki, tj. majonez, surowe jajka, mąkę ziemniaczaną, Vegetę, zioła, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszałam i włożyłam do lodówki na powiedzmy godzinkę...lub krócej Farsz nabieramy łyżką i kładziemy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy kotleciki z dwóch stron na złocisto.Jk racuchy,,,rozpływają się w ustach,,,Smacznego :) 🖐️ iv

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kotletyu brzmia wyśmienicie,dziękuje Ci Iv

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Och,jak dobrze,że wróciła nasza koleżanka iv-mam nadzieję,że zostaniesz już z nami i w PL. U mnie nareszcie koniec remontów!Jestem bardzo zmęczona,ale również dumna i zadowolona,że udało się wszystko.Uporałam się nawet z segregacją książek.Te które nieaktualne i niepotrzebne oddałam na ratowanie ślicznego ale chorego ogiera. Teraz to nie czas na malowanie i remonty,bo słabo schnie i przy świetle też nie wszystko widać jak należy. Czy mogę jeszcze zasadzić czosnek,bo nie zdążyłam,a ma być jutro i pojutrze nawet +14 u mnie.Dobrej nocy -A.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Cześć laski. Jestem żywa, dziś wyjeli drenaż jestem jak nowo narodzona. Chodzę pomału, umylam nawet głowę, wielki wyczyn hihi.... Jutro do domu na szczęście, rana wygląda tfu tfu tfu Oki na razie. Pozdrawiam jeszcze ze szpitala Ania 3

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Tyle kciuków było trzymanych,że nie mogło być inaczej Aniu,szybko wracaj do sił,zdrowiej - wszystkiego najlepszego Aniu życzy Grazia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Świetnie Aniu,że już po wszystkim.Zdrowiej i odpoczywaj i zaglądaj do nas!A.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Co tam słychać?Ja Ani również samych dobroci życzę,głównie niech zdrówko szybko wraca i wszystko co dobre.U mnie pierogi to na 1 kg mąki szklanka mleka,pół szklanki oleju,1 łyżeczka soli,,2,5 szklanki gorącej wody i 1 jajko(wszystko mieszam w słoiku),ciasto jest mięciutkie a pierogi się nie kleją do siebie.Pozdrawiam Góralka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Aniu jak zdrówko,oszczędzaj się.Babcia 63.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Anuś odezwij się w miarę możliwości.Monika

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Cześć dziewczyny. Dziś minął tydzień, pojechałam zdjąć szwy. Tfu tfu na razie wszystko ok. Muszę bardzo uważać na razie, chodzić ale i leżeć.... Jest blog "zrób to smacznie" na fb też jest, nowość muffinki piernikowe robiłam, zobaczcie jeżeli lubicie. Nic się nie dzieje hihi bo tylko mogę gotowac i leżeć... Boli ale musi, pozdrawiam i dziękuję za troskę Ania 3

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Aniu jak już będziesz na 100 procent zdrowa robimy u ciebie imprezę,by uczcić twoje zdrówko. Pozdrawiam Grazia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Najlepsze zyznia dla rekonwalescentki Ani, naszej kochanej internetowej koleżanki. Dbaj o siebie. gośc znad morza

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Cześć dziewczyny, marzymy mi się pierniczki miękkie puszyste, postanowiłam stworzyć takie i zrobiłam mix kilku przepisów i ciut mojego doświadczenia... Są mega... 2 szklanki mąki, pójdzie więcej 3/4 szklanki pudru 2 jajka 2 łyżki mleka 25g drożdży Przyprawa do piernika, cynamon i kakao wg gustu ja sypałam z paczka Miód 3-4-5 łyżek, lalam ze słoika 1 łyżeczka sody 50g margaryny Margaryna, miód, puder, przyprawy podgrzewać aż się rozpuści, mąka do miski, plus jajka rozbite i wybełtane, plus roztwór miodowy plus drożdże rozpuszczone w mleku i soda.... Zagnieść ciasto o konsystencji plasteliny ciepłej, robić ciasteczka im grubsze tym puszyściejsze piec w 180 stopni ok 10 minut, sprawdzić czy spód lekko brązowy. Na razie są mega miękkie i smaczne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gośćHania
5oo stron -taki ciekawy temat... Ania zdrowia ,a le gdzie matka założycielka,jeśli dobrze pamietam ,gotuje na przyjecia.Margo jakie ciasto na pierogi? Temat podczytuje,ale z braku int i czasu nie mogę na bieżąco.Pozdrawiam- uwielbiam szydełko i druty-pożeracz czasu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nooo właśnie 500!!!! stron okroglotko!!!a tu jakoś cicho bez imprezy żadnej !? bez szampana fajerwerkow!? Trzeba koniecznie oblać to pińcet!!! ktora jeszcze miotły na zime nie schowała to pelagie opatulić i hajda kierujcie sie do centralny Polski liscie wszystkie z trawnikow wygrabiłam trawa jak kożuch w tym roku to miekkie lądowanie gwarantowane...na dobrą swojską szyneczke i winko tyż swojskie zapraszam ...caluje wszystkie dziewuszki sciskam mocno i ...nastepnych pińcet...hi hi sat K

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jedyne rozwiązanie to pakiet dla kobiet!!! „piękne ciało przy minimum wysiłku” zamów teraz na stronie www.igortreneronline.pl pakiet dla kobiet  - indywidualnie dobrane dla ciebie i profesjonalnie przygotowane: plan treningowy, dietetyczny i suplementacja przygotowany specjalnie dla kobiet.  zamów teraz na stronie www.igortreneronline.pl dzięki niemu spalasz niechciany tłuszcz, ujędrniasz biust oraz pośladki. twoja skóra staje się błyszcząca, poprawiasz także wygląd swoich włosów i paznokci. pakiet dla kobiet charakteryzuje się bardzo dużą skutecznością. zamów teraz na stronie www.igortreneronline.pl ćwiczenia z pakietu dla kobiet możesz wykonywać w domu bez potrzeby chodzenia na siłownię gdyż nie wymagają używania żadnych przyrządów do ćwiczeń. zamów teraz na stronie www.igortreneronline.pl co zyskujesz dzięki pakietowi dla kobiet?  - piękne i zgrabne ciało! - płaski brzuszek! - jędrne piersi i pośladki! - zdrową i gładką cere! - lśniące i odżywione włosy! - młode i atrakcyjne ciało! - podziw wszystkich kobiet i mężczyzn! -więcej sił i energii do działania i codziennych obowiązków! - stajesz się odporna na choroby! - twoje wyniki badań są o wiele lepsze! - lepiej śpisz! - likwidujesz bóle pleców! - wydłużasz swoje życie nawet o 20 lat! - masz lepsze samopoczucie! - wzrasta twoja samoocena. jesteś pewniejsza siebie! zamów teraz na stronie www.igortreneronline.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Szydełko i druty dla mnie to strasznie denerwujące "urządzenia".Mogę szyć,gotować i piec.W tym roku oprócz ciasta/jeszcze nie wiem jakiego/będa ciasteczka.W ub.roku skusiłam się na piernik staropolski,ale nie zachwycił mnie.Co do pierniczenia to mam umiarkowany zachwyt.Pozdrawiam.A.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Witam... Ja imprezy za słaba jeszcze jestem, tym bardziej na taki długi lot Satelitarne, ale wirtualna imprezę jak najbardziej możemy zrobić, nie będę za bardzo nogami przed komórką machać hihi co do ciasteczek na święta.... Nie ma u mnie takiego zwyczaju, na święta to pieke wypasione ciasta a ciasteczka robię o każdej porze roku kiedy mi się zechce.... Teraz mam nowe foremki temu pieke i próbuje nowych przepisów... Każdy wg siebie oczywiście.... Na wigilię standard Gosi ciasto japońskie plus tylko to co jemy, nic standardowego tylko nasze ulub potrawy... Witam nowych gości u nas, fakt topic dobrze się trzyma bo fajne osoby tut piszą ja przyszłam na stronie 300 hihi też już kilka lat męczę Was sobą, cmoki.... Ściskam najmocniej i pozdrawiam... Pisać co tam u Was... Ania 3

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Miało być Sate, przepraszam komórka zmienia, proszę o wybaczenie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Witajcie wsie koleżanki,witaj Haniu,super ,że to już 500 strona,było tu u nas różnie trochę czepialskich,trochę ordynusów ale przeważnie super osoby były i zrezygnowały z pisania ,bo właśnie te czepialskie i ordynusy je zniechęciły.Teraz jest super,mamy swoje grono,wypróbowanych,super osób ,z którymi możemy sobie pożartować,pogadać i podzielić się czym która koleżanka może i to jest super,czasem się pocieszamy na wzajem,gdy jest nam to potrzebne,chętnie też zapraszamy nowe koleżanki,także Haniu witaj i dołącz do nas:) "A" wklepię Ci przepis na fajne ciasteczka,może Ci zasmakują: 2 dkg drożdży 2 żółtka 2 łyżki cukru 4 szklanki mąki 1 kostka margaryny lub 25 dkg masła 15 dkg smalcu 1/2 szklanki gęstej śmietany 1 cukier waniliowy Ze wszystkich składników zagnieść ciasto,wstawić do lodówki na kilka godzin.Rozwałkować na grubość ok.1 cm,wyciąć foremkami,posmarować je rozmąconymi białkami i posypać grubym cukrem brązowym. Ciasto pierogowe robię ostatnio ze zgapionego przepisu : 1 kg mąki 4-5 łyżek oleju ,można też użyć stopionego masła 1 szklanka mleka 2 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka soli 1 jajko Wszystko razem wrzucam w słoik ,dokładnie mieszam i gotowe do wyrabiania ciasta,jak już dokładnie wyrobię ciasto wkładam je do woreczka foliowego i zostawiam na min pół godziny,po tym czasie stolnicę podsypuję mąką i dokładnie wyrabiam i jest gotowe:) Pozdrawiam Was kofane i na imprezę w sąsiednim województwie pierwsza chętna jestem ino odbiorę mietłe z przeglądu,Sat liści nie grab będzie miększe lądowanie.Buziaki margo:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dzięki za przepis.A mam pytanie,jaki smalec,czy taki wytopiony,domowy ze słoninki świeżej,czy kupić kostkę smalcu w sklepie? U mnie zimowo jak w bajce,cały czas pada,ale nie ma mrozu,więc też śniegu dużo nie przybywa.Pozdrawiam cieplutko.A.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mam pytanie-dlaczego skladniki do słoika a nie miski?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Widziałam zdjęcia z Zakopca,też bajkowo :),choć pewnie zaraz ten śnieg w breje się zamieni :O Ja na imprezę też nie dotrę,nawet do Sat,mam z 1000 km,przymarzłabym do miotły na amen :P Bardzo obiecująco brzmi ten przepis "pierdniczkowy" :),tym bardziej,że ja robię podobnie,z wielu przepisów,i swoich doświadczeń stwarzam swój przepis, a i miarki mam podobne -szklankę, a reszta jak mi fantazja nakazuje :) Trzymajcie się ciepło i zdrowo!😍 🖐️ iv p.s uwielbiam ciastka warszawskie,ale jeść :P nie piec ,i przekładać ,na szczęście moja koleżanka piecze je fenomenalnie,w ustach się rozpływają ,,mniam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wstyd się przyznać ale daję z kostki,taki sklepowy,swojski z pewnością lepszejszy:) margo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Z komórki muszę pisać,bo komputer w naprawie,więc z konieczności długo nie będzie.pierniczków to ja nie piekę,chociaż lubię.jakoś wolimy ciasta bogate w różniste smaki.Kremy,owoce i takie tam...A jakie to ciastka warszawskie? Gdzieś mam przepis na podobno bardzo kruche ciasteczka,delikatne piaskowe.Nigdy ich nie upiekłam,ale wkleję,może ktoś skorzysta.U mnie zimy nie ma,dzisiaj nawet słoneczko lekko świeciło, ładna taka jesień.Dzisiaj u mnie zupa z dyni,tym razem z ziemniaczkami,taka inna kartoflanka.Smaczna.Pozdrawia was gość znad morza

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
O ja chcę przepis na tę kartolflankę dyniową.Pozdrawiam ,Monika

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×