Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰  
margolka66

Podzielmy sie swoja wiedz膮 i do艣wiadczeniem

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰
Aniu0 ani si臋 wa偶 znikn膮膰.Dzie艅 bez Twojego wpisu to dzie艅 stracony.Dla mnie jeste艣 niedo艣cignionym wzorem pracowito艣ci,zaradno艣ci,skromno艣ci.Nie do ko艅ca jeste艣 "zwyk艂膮,prost膮 bab膮" bo pami臋tam,偶e chcia艂as studiowa膰 chyba fizyk臋 :-).pozdrawiam i pisz,pisz

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
Hej...i dla mnie czyta膰 takie wpisy to od razu dzie艅 lepszy :) 馃槝 ...studiowa艂am fizyk臋 i techniki komputerowe...ale g艂upie zauroczenie przy膰mi艂o mnie i rzuci艂am studia..a nawet z fizyki fajnie sz艂o...przesz艂o艣膰...u mnie zn贸w choroby..najmniejszy zn贸w kaszle paskudnie...pewnie do lekarza trza b臋dzie :( ...wym臋czy si臋 maluszek...wilki ch艂op tak naprawd臋..m贸wi 偶e ma 5 lat ale wygl膮da na 8 :) strasznie si臋 z tego 艣miejemy...u nas pochmurno i mglisto ale deszczu brak :( ...ora膰 nie idzie....uciekam co艣 podzia艂a膰 w kuchni...dosta艂am przykaz od m臋偶a coby nie szale膰 bo wczoraj mia艂am rwanie 8ki chirurgiczne i pozszywane dzi膮s艂o mam...kilka znieczule艅 mia艂am..bo w pierwszym gabinecie facet nie da艂 rady..i chodzi艂am z rozbebranym z臋bem po sok贸艂ce szukaj膮c chirurga...trafi艂am..wyrwa艂am...posz艂o 200z艂 ...ale babka da艂a rad臋...a mnie 4-5 uk艂u膰 ma艂o znieczuli艂o to widzia艂am kosmos....ale ju偶 po..pozdrawiam Ania3

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
Aniu-b贸l po wyrwanym z臋bie idealnie u艣mierzaj膮 lody.Po zabiegu wci膮gn臋艂am ca艂e pude艂ko (litr) waniliowych i po b贸lu.pozdrawiam

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
Pozdrawiam...co tu tak cicho? :) podaje przepis na budyniosernik co wczoraj poczynilam z nud贸w :) Ciasto na sp贸d 2szkl.maki 1/2margaryny potarkowa膰 1/2szkl.cukru 2jajka 1艂y偶eczka proszku do pieczenia...zagnie艣膰 i wy艂o偶y膰 blach臋...ponak艂uwa膰 Warstwa budyniowa W orginalne 3budynie czekoladowe ugotowa膰 w mniej ni偶 litr mleka...os艂odzi膰 po swojemu...ja ugotowa艂am waniliowe...wy艂o偶y膷 na ciasto gor膮ce Masa serowa 1/2 kg sera...nie wa偶y艂am(da艂am wi臋cej) 1/2 margaryny 1/2szkl.cukru...da艂am wi臋cej 3jajka...da艂am 2 bo oszcz臋dzam 1budy艅 waniliowy...wszystko zmiksowa膰 na jednolit膮 mas臋...wyla膰 na troch臋 przestudzony budy艅...Piec ok.50min. Ser podzieli艂am na p贸艂 i z kakao da艂am na zmian臋 kleksy...Pyszny! ...艣ciskam na 艂ikendzik Ania3

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
Aniu3 :) jak dobrze, ze jeste艣:) Pisa艂am ju偶, ze uwielbiam Twoje przepisy i prosz臋 o wi臋cej:), bo wiesz 艣wi臋ta si臋 zbli偶aj膮:D

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
Witam..uwa偶aj go艣ciu o co prosisz :) hihi rozmawiasz z maniakiem ciastowym...zbieranie i pieczenie ciast to m贸j konik... mam mas臋 przepis贸w...wi臋c prosze o okre艣lenie...kruche..z kremami... :) biszkoptowe... ???reszta dziewczyn to r贸wni偶 super kucharki i maj膮 w swoich zbiorach cude艅ka..piek艂am na urodziny m臋偶a ostatnio..pierwszy raz..super smak... 馃尰 Chyba trociniak to sie nazywa :) Upiec biszkopt i przekroi膰 na dwa placki(ka偶dy ma sw贸j wypr贸bowany przepis na biszkopt) . Masa jablkowa ^^^^ 1 sloik litrowy jablek tartych lub kupne podgrzac na patelni ,dodac przyprawe do jablek i troszke cynamonu .Jak jablka beda gorace wsypac cytrynowa galaretke w proszku.Wymieszac dobrze z jablkami i gorace wylozyc na biszkopt .Nastepnie dajemy mase ;;; gotujemy budyn z;; ^^^^ 2 szklanki mleka 1 jajo pol szklanki cukru 2 lyzki maki krupczatki lub zwyklej 2 lyzki maki ziemniaczanej 2 cukry waniliowe Wykonanie ^^^ Poltorej szklanki mleka zagotowac z cukrem i cukrem wanil.Do polowy szklanki mleka dajemy 1 jajko i reszte skladnikow i wlewamy na gotujace sie mleko.Ostudzic.Nastepnie ucieramy 1 marg,i dodajemy po trochu zimnego budyniu. Wieksza polowe masy dajemy na mase jablkowa i przykrywamy druga polowa biszkoptu .Wierzch smarujemy reszta masy i na mase kladziemy ostudzona kruszonke z kokosu; Kruszonka z kokosu ^^^ 20 dkg,wiorek kokosowych przyrumienic z 2 lyzkami marg i 1 lyzka czubata cukru . Na zloty kolor przyrumienic kokos. Jest cudne...pozdrawiam na 艂ikendzik Ania3 ....dziewczyny hop hop..

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰 margo
Jestem Aniu,jestem:) Jaszcze troch臋 zasmarkana ale zawsze to pocieszenie,偶e nie stara baba a smarkata:):) Dalej walcz臋 z orzechami i li艣ciami,ju偶 nie mam gdzie orzech贸w suszy膰,li艣cie mi podw贸rko zasypa艂y,to grabi臋 i co si臋 da spali膰 to pal臋 a co nie do wor贸w z biodegradalnymi:):)Aniu bardzo fajne ciacha,zapisa艂am w kajet na za艣,podoba mi si臋 to budyniowo sernikkowe,moje ch艂opaki uwielbiaj膮 wsio co sernikowate:) super tak si臋 powymienia膰 przepisami,wydawa艂oby si臋,偶e tyle ju偶 mam tych przepis贸w i nic mnie nie zachwyci - a tu prosz臋:):)Przyjemnego wekenda,odpoczynku i relaksu na niedziel臋:):):)A u nas cudna pogoda,sznurk贸w zabrak艂o ,nic tylko pior臋 i pior臋:):)Pozdrawiam wszystkich mocnia艣cie:):)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰 margo
Sat jeste艣?Samotnie zn贸w strasz臋 i nie mam towarzystwa:( Co za grzyb ju偶 kt贸r膮艣 noc spa膰 nie mog臋,cholerski katar m臋czy:( Mo偶e s膮 ochotnicy do straszenia????

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
Dolacze do Ciebie.Tez jeszcze mnie m臋czy kaszel.Dzis by艂 piekny dzien i obieralismy jab艂ka i uzbieralam nawet 1/2 l malin.Sasiad przed trzema 艂atwy posadzil sobie w ogrodzie a teraz u mnie jest wiecej krzaczkow ni偶 u niego.Jakas dobra odmiana owocujaca do zimy.Sa nawet w listopadzie. Aniu,dobrze ,ze dowiodlas swoich racji i wygra艂as spraw臋.Gratuluje. Z przepis贸w tez skorzystam. By艂am wreszcie na udanym grzybobraniu.Wprawdzie nazbieralam tylko podgrzybkow,ale c贸偶 za zapach i smak.Zapowiada sie niez艂y pogodowo tydzie艅 ,wiec moze jeszcze uda sie co艣 nabiera膰. Tydzie艅 przed 1 listopada tez zapowiada sie pracowicie. Pozdrawiam i dobrej nocy zycze A.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
Aniu3 :) dzi臋ki :) Je艣li mog臋 prosi膰 to takie najszybsze i proste do zrobienia:) I takie ma艂o znane:), ale bed臋 wdzi臋czna za wszystkie,bo widz臋, 偶e podajesz takie w艂asnie:)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
Aha, Aniu:) a mog艂abys podac wypr贸bowany prze Ciebie przepis na biszkopt, bo ja lewa jestem :Oi musz臋 miec wszystko tak krok po kroku podane:D

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
Mnie udaje si臋 najlepiej biszkopt z octem-A.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰 margo
Witajcie w nowym tygodniu kofane kole偶anki:):):)艁adnie u nas i w miar臋 ciep艂o,na cmentarzu by艂am porobi膰 porz膮dki i ustawi膰 stroiki. Je艣li chodzi o biszkopt nie jestem w ich pieczeniu mistrzem:(za to m贸j syn i owszem,jak on zrobi ciasto to piecze si臋 biszkopt wysoki i pulchny.Ja mam za to r臋k臋 do dro偶d偶owego,kruchego i babek:):)Co艣 trzeba b臋dzie skombinowa膰 na nadchodz膮cy weekend,b臋d膮 go艣cie,w planie go艂膮bki i mam ochot臋 na to ciasto budyniowo - sernikowe wg Ani.Pozdrawiam wszystkie tu pisz膮ce kobietki:):)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
Hej...mia艂am biszkopt kt贸ry piek艂am od zawsze i wkurza艂 mnie bo by艂 za puchaty..kiepski w przekrajaniu...a偶 tu od pana z garnka wypr贸bowa艂am biszkopt i teraz tylko taki b臋d臋 piek艂a..jak azzurro z octem i rzucam jeszcze...do tort贸w przek艂ada艅c贸w najlepszy dla mnie... 6jajek,1 szkl cukru,0.5 szkl m膮ki pszennej i tyle samo ziemniaczanej,1 cukier waniliowy,2 艂y偶eczki proszku do pieczenia ,2 艂y偶ki octu .Bia艂ka ubi膰 na sztywno, doda膰 oba cukry,nast臋pnie pojedynczo 偶贸艂tka , do tej pory dopuszczalny by艂 mikser , a teraz bardzo ostro偶nie dodajemy m膮k臋( wcze艣niej przesian膮 , zmieszan膮 z proszkiem do pieczenia ) , na koniec ocet . Form臋 smarujemy i posypujemy bu艂k膮 lub wyk艂adamy papierem do 2/3 wysoko艣ci . Pieczemy w temperaturze 180*C przez 20-25 minut , do momentu ukazania si臋 koloru jasnegooo br膮zu. Wyjmujemy foremk膮 z piekarnika i rzucamy na pod艂og臋 z wysoko艣ci 40-50 cm do艣膰 energicznie , mo偶na z trzy razy i zostawiamy do wystygni臋cia . jak co艣 wyt艂umaczy膰 to pytajcie....jest super....a przepisy na inne ciacha trochi innym razem teraz robotka przy drzewie jest...i w domu non stop co艣 ogarniam...Ania3..pozdrawiam WSZYSTKICH

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
A ja sie tak ostro偶nie z biszkoptem obchodz臋 a Ania o pod艂og臋 nim wali:)Wg mnie ka偶dy musi doj艣膰 sam do swojego sposobu na biszkopt, robi臋 niby tak samo a raz wyro艣nie a偶 nadto a czasem takie bele co. Pogoda pi臋kna, tylko ta zmiana czasu. Najlepiej zostawi膰 czas letni. W sobote jeszcze na grzybach bylismy,w lesie jest przepi臋knie a grzyby to dodatkowy bonus. Oby bezdeszczowa pogoda wytrzyma艂a do W艢, bo niby 艣cie偶ki na cmentarzach wybetonowane ale mi si臋 zawsze uda gdzie艣 ufafla膰 b艂otem:) Margo, lec臋 do Ciebie po orzechy, u nas nie 艂uskane s膮 po 2 dyszki, zdzierstwo!!! Macham 艂ap膮 Off

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
Ania3 :) dzi臋ki za ten przepis na biszkopt.Jestes kochana馃尰 P.S. ten sernik z budyniem mi wyszed艂. Pychota. jeszcze raz bardzo dzi臋kuj臋馃憚

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
To ja zn贸w:)rano przed prac膮 na polu przy wi贸rkach zrobi艂am..miodownik przek艂adany serem gotowanym lub sernik gotowany w blatach miodowych...smaczyste jak nie wiem co :) przepis na blaty od Ivy馃槝 3szl m膮ki +2 艂y偶ki m膮ki(p贸jdzie wi臋cej) 2 jaja 3/4-1szkl cukru 2lyzki miodu 2lyzki kwa艣nej 艣mietany 2 艂y偶eczki sody rozpu艣ci膰 w 2艂y偶eczkach mleka 1 margaryna...wszystko zagnie艣膰 i upiec blaty..u mnie spoko wysz艂y 4..podejrzewam 偶e mo偶na wi臋cej... Ser-przepis m贸j od 50 lat ten sam Emotikon smile 1 kg sera(nie wa偶y艂am) 1margaryna 2szkl.cukru+zapach jaki艣 lub cukier wanilowy 5 jajek-pomiksowa膰 1szklanka mleka+2 budynie Margaryna i cukier ma si臋 rozpu艣ci膰...doda膰 ser(ja nie przekr臋ca艂am tylko zmiksowa艂am w garnku na g艂adko)...potem jajka i podgotowa膰 kilka minut...niech po bulgoce :)nast臋pnie w 1 szkl.mleka rozbe艂tn膮膰 2 budynie wla膰 do masy i szybko miesza膰 tudzie偶 miksowa膰...przek艂ada膰 gor膮cym ciacho....jest boskie...polecam Ania3...Go艣ciu bardzo mnie mi艂o 偶e posmakowa艂 m贸j budyniowoserowiec :)jako艣 tak si臋 chyba nazywa...jestem w grupie kulinarnej na fb...tam jest masa moich i innych kobietek przepis贸w na ciasta i nie tylko...na razie nie podaj臋 nazwy..kto b臋dzie chcia艂 to znajdzie :)albo pogadam z dziewczynami czy warto pisa膰 o tym na fb....jak co艣 to b臋d臋 wstawia艂 tu w miar臋 czasu...wszystko co robi艂am i co mog臋 poleci膰...super 偶e si臋 przydaje 馃尰Ania3

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
Dziewczyny,wy tu takie spryciule jeste艣cie!Podpowiedzcie jak zag臋szczacie kapust臋,by by艂a taka fajna do obiadki,moja zawsze taka wodnista wychodzi,jak robicie kapust臋 na g臋sto?Dzi臋kuj臋 z g贸ry za porady.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
Kochana do kapusty to zasma偶ka by膰 musi.... ja robie z oleju 偶eby bez smalcu ktory bardzo lubimy ale sie wystrzegamy....kapustke poszatkowa膰 zala膰 wod膮 ugotowa膰 ale tak aldente odcedzi膰 lekko troche wody zostawi膰 w kapu艣ciei zrobi膰 zasma偶ke.... na patelni rozgrza膰 olej lub smalec doda膰 troche cebulki pokrojonej w kosteczke chwilke posma偶y膰 wsypa膰 艂y偶k臋 lub dwie m膮ki zrumieni膰 na z艂oto doda膰 艂y偶k臋 octu lub dwie lub wcale jak kto艣 nie lubi bo ja nie dodaje i zasma偶ke wla膰 na kapustke dosmaczy膰 sol膮,pieprzem,kwaskiem cytrynowym zamiast octu,cukrem dobrze wymiesza膰 zapru偶yc ....ja do m艂odej kapusty dodaje szczypiorek i koperek...........pieknie dzisiaj by艂o ciep艂o z艂ota polska jesie艅....Wszystkich 艢wi臋tych za pasem porz膮dki na grobach kwiatki znicze trwaj膮 przygotowania ...rodzinka zjedzie te偶 to co艣 musze do jedzenia powymy艣la膰 bo jak z cmentarzy pozje偶d偶aj膮 to g艂odni wymarznieci.... bigos ugotowa艂am wczoraj...jutro jakie艣 zakupy jeszcze co艣 spiec trzeba my艣le ten Ani i Ivy mi o do w nim z serem gotowanym wygl膮da pysznie grube porz膮dne ciasto.....chodz膮 za mn膮 go艂膮bki te偶 tylko roboty przy nich du偶o....grzyb贸w u mnie nie ma i Wigilijny sos bedzie z pieczarek niestety....za patrzy艂am sie na Iv i te偶 siad艂o mi kolano chodze na baczno艣膰.... wszystkim dobrej nocki i s艂odkich snow.... sat

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰 margo
Na go艂膮bki to Sat do mnie zapraszam,w pi膮tek zaczynam gotowa膰:):)Tak ta Ania tu rozrabia,co rusz nowe przepisy wrzuca,偶e cz艂owiek ju偶 ca艂kiem zg艂upia艂 i nie wie co by tu piec:) Dzi艣 poczynia艂am ciasto jakie nasza mama nam w dzieci艅stwie robi艂a na szybcika.Kruche ciacho prze艂o偶one domowymi powid艂am,ja nieco je zmodyfikowa艂am i na wierzch nie da艂am rozwa艂kowanego placka ino kruszonk膮 posypa艂am g臋sto z dodatkiem wi贸rek kokosowych,pycha wysz艂o:):) Nie wiem "pani go艣膰" o jak膮 Ci kapust臋 chodzi czy s艂odk膮,czy kwa艣n膮,robi臋 i tak膮 i tak膮 (mo偶na obie 艂膮czy膰 - jak ukiszona zbyt kwa艣na)gotuj臋 kapust臋,na patelni,na oleju podsma偶am utarte marchewki,pietruszk臋,podlewam wod膮 i dusz臋 do mi臋kko艣ci,dodaj臋 do kapusty i razem jeszcze gotuj臋,sma偶臋 na z艂oto cebul臋 pociachan膮 w kostk臋,dodaj臋 do reszty:)doprawiam pieprzem,(tak robi臋 z mieszanych kapust i kiszonej)do s艂odkiej dodaj臋 szczypiorek i zielony koper,zakwaszam j膮 sokiem z cytryny,gdy kapuchy i te s艂odkie i kwa艣ne s膮 ju偶 mi臋kkie i doprawione dodaj臋 sporego utartego na najdrobniejszej tarce ziemniaka i jeszcze kilka minut gotuj臋,a偶 odpowiednio zg臋stnieje. U mnie te偶 dzi艣 pi臋knie,polaz艂am wi臋c w las - nie na grzyby,bo tych nie ma:( niedaleko rosn膮 takie b艂yszcz膮ce li艣cie,podobne do ostrokrzewu ,dodaj臋 je do stroik贸w.Dobrej nocy kole偶anki i go艣cie.Pozdrawiam:)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰 margo
Na go艂膮bki to Sat do mnie zapraszam,w pi膮tek zaczynam gotowa膰:):)Tak ta Ania tu rozrabia,co rusz nowe przepisy wrzuca,偶e cz艂owiek ju偶 ca艂kiem zg艂upia艂 i nie wie co by tu piec:) Dzi艣 poczynia艂am ciasto jakie nasza mama nam w dzieci艅stwie robi艂a na szybcika.Kruche ciacho prze艂o偶one domowymi powid艂am,ja nieco je zmodyfikowa艂am i na wierzch nie da艂am rozwa艂kowanego placka ino kruszonk膮 posypa艂am g臋sto z dodatkiem wi贸rek kokosowych,pycha wysz艂o:):) Nie wiem "pani go艣膰" o jak膮 Ci kapust臋 chodzi czy s艂odk膮,czy kwa艣n膮,robi臋 i tak膮 i tak膮 (mo偶na obie 艂膮czy膰 - jak ukiszona zbyt kwa艣na)gotuj臋 kapust臋,na patelni,na oleju podsma偶am utarte marchewki,pietruszk臋,podlewam wod膮 i dusz臋 do mi臋kko艣ci,dodaj臋 do kapusty i razem jeszcze gotuj臋,sma偶臋 na z艂oto cebul臋 pociachan膮 w kostk臋,dodaj臋 do reszty:)doprawiam pieprzem,(tak robi臋 z mieszanych kapust i kiszonej)do s艂odkiej dodaj臋 szczypiorek i zielony koper,zakwaszam j膮 sokiem z cytryny,gdy kapuchy i te s艂odkie i kwa艣ne s膮 ju偶 mi臋kkie i doprawione dodaj臋 sporego utartego na najdrobniejszej tarce ziemniaka i jeszcze kilka minut gotuj臋,a偶 odpowiednio zg臋stnieje. U mnie te偶 dzi艣 pi臋knie,polaz艂am wi臋c w las - nie na grzyby,bo tych nie ma:( niedaleko rosn膮 takie b艂yszcz膮ce li艣cie,podobne do ostrokrzewu ,dodaj臋 je do stroik贸w.Dobrej nocy kole偶anki i go艣cie.Pozdrawiam:)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰 margo
Aha Ofciu i Sat szkoda,偶e tak daleko mieszkacie - podzieli艂abym si臋 ch臋tnie i orzechami i suszonymi grzybami( mam w zamra偶arce ubieg艂oroczne podgrzybki i kozaczki).

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
Ania3:) wszystkie zapisuj臋 i na pewno je upiek臋 :) dzi臋ki 馃尰 Margo :) ten twoj przepis na kapust臋 te偶 kupuj臋;) 馃尰 Jak macie jakie艣 fajne przepisy na przystawki czy inne dania to te偶 bardzo prosz臋, je艣li to nie k艂opot oczywi艣cie:) Btw. podziwiam Was. Chapeau bas.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
Wymie艅 jakie dania ci臋 interesuj膮,tu s膮 tak kapitalne gospochy,偶e z pewno艣ci膮 si臋 swoimi przepisami podziel膮.W ko艅cu tego tyczy ten topik szkoda tylko,偶e iv gdzie艣 znikn臋艂a,bardzo lubi艂am jej przepisy.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
Ale dzi艣 pi臋knie i cieplutko.Byli艣my na cmentarzach,偶eby uporz膮dkowa膰 rodzinne groby.Zauwa偶y艂am,偶e z przodu "cud,mi贸d i fajerwerki"a z ty艂u grob贸w,z kt贸rymi s膮siaduj膮 nasze to 艣mietnisko,trawsko od roku nie wyrywane,a jeszcze niekt贸rzy zrobili sobie tam magazyn na plastykowe butelki do podlewania,stare znicze czy stroiki,kt贸re nikomu ju偶 si臋 nie przydaj膮 .Wyczy艣cili艣my to wszystko,a 偶eby nas nie posadzono o naruszenie to "cenniejsze"skarby zostawi艂am obok.Tak,偶e napracowali艣my si臋 solidnie,bo najgorsze to by艂y te zaplecza. U mnie grzyby jeszcze rosn膮,ale trzeba trafi膰 na miejsca z podgrzybkami,kt贸re najcz臋艣ciej lubi膮 towarzystwo i mo偶e jutro si臋 wybierzemy,ale do innego lasu. Fajnie,偶e s膮 nowe przepisy,bo przez to zwariowane lato nawet piec si臋 odechcia艂o.Pozdrawiam wszystkich-A.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
Do m艂odej kapusty robi臋 lekk膮 zasma偶k臋 na ma艣le, ja scieram marchewke do kapusty a na ko艅cu tez duzo zielonego koperku a do kiszonej boczek z cebulka podsma偶am i na tym robi臋 zasmazk臋, ew do gotujacej si臋 kapuchy dodaj臋 suszonego grzybka. Skusi艂am si臋 na miodownika wg przepis贸w Ani i Ivy tzn z mas膮 serow膮, obaczymy jaki bedzie.Ja tak cz臋sto nie piek臋, bo w drzwi bym si臋 nie zmie艣ci艂a Dzi臋ki Margo za ch臋ci, grzybki jakies tam mam ale na go艂膮bki to bym wpad艂a:) Ciekawa sprawa , u nas na jednym starym grobie kto艣 sobie urzadzi艂 sk艂ad starych zniczy i wiazanek, a do 艣mietnika jest ok 30 m, ch臋tnie bym "odda艂a" to komu艣 ,ale nie wiadomo komu... Pozdrawiam wszystkie gosposieOff

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰 margo
U nas swego czasu na sernik gotowany by艂a "moda"przepis mia艂am od bardzo dawna - od kole偶anek z pracy.Ale nie by艂abym sob膮 jakbym go nie pokombinowa艂a.Pierwotna wersja to kruche ciasto,3 cienkie blaty prze艂o偶one mas膮 serow膮 i wierzch polany czekolad膮,ja chc膮c mie膰 pikny na imieniny do pracy upiek艂am bia艂y placek i 2 z dodatkiem kakao,ser podzieli艂am na 2 i do jednej cz臋艣ci doda艂am kakao:)kiedy indziej w okr膮g艂ej tortownicy zrobi艂am 4 kr膮偶ki 2 bia艂e 2 ciemne i mas臋 serow膮 podzieli艂am na 3 cz臋艣ci - zostawi艂am bia艂膮,do nast臋pnej kakao i jeszcze do nast臋pnej budy艅 suchy czerwony doda艂am - to by艂 hicior:) potem zrobi艂am taki w艂a艣nie ze spodami miodowymi i te偶 by艂 super,kole偶anka robi kruche babeczki i wype艂nia je mas膮 serow膮 i oblewa czekolad膮,te偶 takie robi艂am i z garnka zma艂powa艂am herbatniki prze艂o偶one t膮 mas膮 serow膮 (3 warstwy) i te偶 polane czekolad膮.Dobrej nocy kole偶anki.Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
" go艣膰 dzi艣 Wymie艅 jakie dania ci臋 interesuj膮,tu s膮 tak kapitalne gospochy,偶e z pewno艣ci膮 si臋 swoimi przepisami podziel膮.W ko艅cu tego tyczy ten topik szkoda tylko,偶e iv gdzie艣 znikn臋艂a,bardzo lubi艂am jej przepisy. " V Wszystkie mnie interesuj膮;) i b臋d臋 wdzieczna za wszystkie byle tak krok po kroku dla laika:D

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach

B膮d藕 aktywny! Zaloguj si臋 lub utw贸rz konto

Tylko zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony

Utw贸rz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj si臋

Posiadasz w艂asne konto? U偶yj go!

Zaloguj si臋
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰  

×