Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jaack36

Badanie na krew utajona

Polecane posty

Gość jaack36

Witam. Mam pytanie ,jutro mam zaniesc kal do badanie ogolnego i na krew utajona i mam pytanie , lekarka nie mowila mi nic o diecie przed oddaniem probki a teraz czytalem na necie ze nalezy wykluczyc z diety na 3 dni przed badaniem mieso . Ja niestety w piatek zjadlem duszone mieso a dzisiaj rano 2 parowki i teraz pytanie czy to moze sfalszowac wynik? Aha dodatkowo mam zaparcia i zeby oddac stolec musze mocno sie nameczyc tzn bardzo mocno przec i tu pytanie czy wtedy moze dojsc do jakiegos krwawienia co da wynik dodatni? Dodam ze nie mam normalnie widocznej krwi w stolcu. Pozdrawiam.

Gość hmmmm54545454
Polecam bardziej wiarygodny test TUMOR M2-PK.Nie jest tani ale o wiele więcej możesz się z niego dowiedzieć niż z badania na krew utajoną. Jest on też wykonywany bez względu na rodzaj diety i bardziej komfortowy bo nie musisz z kupką latać tylko ją wysyłasz za darmo.

Gość jaack36
czytalem o tym tescie , ale narazie prosilbym o odp na moje pytania czy powyzsze opcje moga falszywie dac wynik dodatni na krew utajona?

Gość hmmmm54545454
Według mnie NIE.

Gość jaack36
moze ktos jeszcze sie wypowie?

Badanie pierwsze na krew utajoną w kale wykonałam sama w domu Caretest FOB- krew utajona. A dopiero po wyniku pozytywnym poszłam do lekarza. Wole sama sprawdzic, bo nie wierze lekarzon. Akurat ja mam początkowe stadium raka jekita grubego.