Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zla_babka_

jestem zla na ciezarne, ktore bez powodu biora L4

Polecane posty

Gość sralalalalaj
moja droga a kto ma teraz lajtowo w pracy? wszystkie moga powiedziec lekarzowi ze maja ciężo, szef złośliwy, dojezdza 1,5 godz. autobusem z 2 przesiadkami i lekarz na pewno zwolnienie wypisze :-) a no chyba ze jest sie samemu swoim szefem to mozna pracowac chocby do dnia porodu i na nastęny dzień też :-)

Gość zla_babka_
wyobraz sobie ze taka kontrola moze przyspozyc duzo stresu. Kiedy czlowiek lezy i martwi sie o swoja ciaze i nienardzone dziecko stresujace sa nawet drobnostki. Lezac w lozku z nieumyta glowa,kiedy nawet wyjscie do toalety moze skonczyc sie krwotokiem taka wiztyta moze byc duzym stresem .ale to trzeba przezyc.nie zrozumie tego nikt kto siedzi na zwolnieniu, bo chce sie w pelni cieszyc ciaza.

Gość sralalalalaj
ej tam kontrole do babek w ciązy nie przychodzą :-) nie stresujcie sie, nie znam ani jednej kobietki ktora by odwiedzili z Zusu zeby sprawdzic czy lezy czy nie...

Gość do babeczek-mama zagraniczna
Kobiety,ten kraj nie ma do was szacunku!dobrze robicie z L4

Gość sralalalalaj
ja tez tak uważam :-) jeszcze się zdążymy naharować do 60tki ( jak nie dalej :-0 )...

Gość a to ciekawe
ja na zwolnienie poszłam w trzecim miesiącu ciąży... Ciąża nie była zagrożona jak to pani doktor powiedziała: mocna ciąża i wszystko ładnie zamknięte. Ale co z tego jak wymiotowałam przez prawie całą dobę, mogłabym zamieszkać w łazience. Dosłownie nie mogłam się oderwać a tu był czas wyjścia do pracy. co drugi dzien pokrywany urlopem lub z mocnym opóźnieniem poszłam do pracy na godz lub dwie. I tak przepraszałam klientów i leciałam do łazienki. No i niestety chcąc niechcąc poszłam na L4. Dlatego, że urlop mi już się kończył-wyczerpały się możliwości. To że nie leżałam z zagrożoną ciążą to nie znaczy, że nienależało mi się zwolnienie.

Gość matka niepolka:P
czytam i oczy przecieram ze zdumienia...bo..wiekszosc najabrdziej jadowitych postów wysłały tu same kobiety które teoretycznie powinny wykazac sie odrobina empati... mysle ze pies pogrzebany jest w ustroju i systemie naszym-nie w pojedynczych jednostakch-wsród którch wiadomo są i uczciwi ludzie i powiedzmy bardziej 'wygodne "osoby... Moja 1sza ciąza przez 1szy trym byla bezprobelmowa-co skutecznie wykorzystywal mój szef(praca po 9-10h dziennie przed kompem w wiecznym stresie to jedno co mialam a rozladowywanie palet z medykamentami po 10kg proszku to drugie co dotyczylo mojej osoby)kolejna sprawa -umowa o prace znajnizsza krajowa -oczywiscie w celu placenia najnizszych skladek-odbilo sie to potem skromna róznica miedzy tym co dostawalam na macierzynskim a tym co mialam rzeczywiscie di reki..jakies 700zł.. pewnie i tak pracowalabym do konca gdyby nie lekarz który stwierdzil ze mam za nisko łozysko i musze lezec.. urodziala sie córa,spędzilam z nia 3lata wychowawczego-z prostej przyczyny wiperw chorowala bardzo ..a potem nie bylo zupelnie nikogo kto zajalby sie astatykiem i alergikiem malym:(cóz moje dziecko,mój'problem"..wiec zakasalismy rekawy i jezdzilismy do specjalistów szpitali itp placąc za to z ..jednej pensji meza"bo na wychowwawczym zadna kasa kobiecie w pl sie nie nalezy"(ni chyba ze z MOPSu jesli nie przekroczy dochód bodaj 500zl/os) no ale dobra radzimy sobie choc trafia szlag jasny i nieraz sie placze w poduszke nie majac zadnego wspracie od panstwa po 10latach placenia uczciwych skladek... mija czas-pelna szczercy checi udaje sie na rozmowe z pracodwawca który oznajmia mi ze owszem moge wrócic ,owszem moge wyjezdzac z domu o 6 rano i wracac o 20(mam prawie 100km) moge tyrac jak osiol w kazda sobote ale...za 1000zł mniej niz w momencie w którym stanowisko opuszcalam...:/poczym z usmiechem na ustach mówi to co spotykamy sie za 4mce w celu rozwi.umowy za por.stron" mile i fajne to bylo jak szlag..ale cóz jednak zycie zadecydowalo zamnie-okazalo si ze jeestem w ciazy,tuz przed koncem urlp wych...w dniu powrotu zanioslam l4-szef zmieszal mnie ,moja rodzine z błotem,,wyszlam na zachlanna falyszywa intrygantke.. ale szczerze?? w DOOPIE TO MAM. nikt nigdy dotej pory nie zadbal o interesy moje i moich dzieci..byłam i jestem balastem z wiecznie chorym dzieciakiem,,panstwo ma mnie w powazaniu ,szef pragnąlby mnie usunac z pola widzenia..wiec dlaczego ja sama mam miec skrupuły????gdyby i socjal i warunki pracy i opieka nad taka osoba byla 'ludzka' to i dana osoba taka by byla...a tak niestety obrywa sie rykoszetem kazdej kobiecie w ciązy..

Gość krakre
polka dobrze gada!:)

Gość matacz ,,,..,,,,
wiec inaczej , bedac wlascicielem firmy chciałabys miec takie pracownice ? Zapewniam Cie ze nie ! Kij ma zawsze dwa konce , kazdy ma na swój sposób racje , naduzywanie zwolnien l-4 jest zwyczajnym cwaniactwem .

Gość popieram matke niepolke
ludzie dlatego w pl kręcą i chachmęcą, bo państwo 100x gorzej ich okrada i się całe życie na nich wypina, więc z jakiej racji my mamy być uczciwi, tyrać za groszę i lizać doope szefostwu skoro o nas nikt nigdy nie zadba i dostajemy za swoja prace psie pieniadze? nie badzcie hipokrytami! jak ktos ma ochote isc na l4 i ma ku temu warunki to niech idzie, daj mu Boze, zamiast sie meczyc, stresowac, dojeżdzać niech odpocznie, niech nie tyra jak kon zaprzęgowy, nikt potem tej kobiecie dziecka nie urodzi i nie wychowa, wiec niech sobie od tej roboty chwile odpocznie jak moze! z gara wam wyjada czy co? wam co niektorym z tej zawisci to zylka peknie zaraz! bo ktos ma lepiej nie?

Gość ja mam syna
U mnie było troche inaczej, jestem mikrobiologiem i na zwolnienie musiałam isc od razu bo nikt o zdrowych zmysłach nie pracowałby z patogenami :-) szef powiedzial ze nie bierze za mnie odpowiedzialności i mam wrocic jak urodze :-) dobrze sie stalo bo przerzygałam cała ciąże efekt- szpital, potem skracała mi sie szyjka i mialam skurcze - efekt najpierw zastrzyki z kaprogestu potem szpital a na koniec mialam cisnienie 180/ 100 i znow szpital tak wiec ZUS i NFZ wydawali na mnie sowje pieniadze :-0 dziecko sie szczesliwie urodziło ale z zółtaczka, infekcja drog moczowych wiec wyladowalismy w szpitalu na 14 dni a ja za ten cudowny pobyt zaplaciłam 30 zł na dobe :-0 i NIKT nie zapytał czy mam te pieniadze, mogłam nie miec i zostawic dziecko samo na odzdziale :-( zapłaciłam za pobyt prawie jak za wczasy po 2 tyg. okazało sie ze dziecko ma zaalenie płuc poszpitalne i znow szpital ale tym razem taniej bo 25 zl za dobe 12 dni :-0 znow nikt nie zapytal czy mam te pieniadze wiec drugi raz zapłaciła, na oddziale wszystko trzeba bylo miec swoje i jedzenie dla dziecka i leki trzeba bylo kupi bo na obchodzie przyniesli recepty i mleko.... nie mam skrupułow, dobrze ze posiedziałam sobie na zwolnieniu :-) państwo tez nie ma skrupułów zdzierając z nas kase...

[zgłoś do usunięcia] matacz ,,,..,,,, wiec inaczej , bedac wlascicielem firmy chciałabys miec takie pracownice ? Zapewniam Cie ze nie ! Kij ma zawsze dwa konce , kazdy ma na swój sposób racje , naduzywanie zwolnien l-4 jest zwyczajnym cwaniactwem . To najpierw niech pracodawca stworzy takie warunki żeby z tej pracy do domu nie chciało się wracać :D Wtedy wszystkie ciężarne by w pracy siedziały :D Ciąża to nie choroba, ale wyjątkowy stan!!! Każda powinna go przeżywać jak jej wygodnie- czy to w pracy czy to w domu ;) I nie chodzi tu o lenistwo a o zwyczajne zrobienie czegoś dla siebie!

Gość matacz ,,,..,,,,
My nie jestesmy krajem wysoko rozwinietym , by było u nas tak jak wielu by chciało w kwesti maciezynstwa i jeszcze długo nie bedzie z racji cwaniactwa własnie - to tyczy sie wszystkich ! nikt tu nie jest poza szeregiem , jak pracodawca , tak pracownik . Kazdy jest do zastapienia . Dobrze nie jest , kobiety kiedys te dzieci rodzic muszą i w tych ciązach byc , ale tez pracodawca ma wybór i nikt mu nie moze kazac zatrudniac pracownika ktory dla niego jest nie wygodny - no chyba , ze w przypadku ciazy bedzie miał od Panstwa płaconą gratyfikacje za niewygodnosc posiadania w swej załodze kobiety w ciazy i z uciazliwosciami ewentualnymi z tego wynikajacymi , ale do tego nam daleko

Gość popieram matke niepolke
matacz- moze i to cwaniactwo, ale ciezarna kobieta mimo wszystko ma prawo do odpoczynku w tym odmiennym stanie! wiesz, Ci co sie tak upieraja, ze ciezarnym sie nic nie nalezy to albo sa facetami albo nie maja dzieci albo ciaze zniesli bezproblemowo, cale 9 miesiecy w skowronkach, ale zapewniam Cie ze nie u wszystkich tak to sie odbywa, wiec troche wiecej tolerancji i szacunku do drugiego czlowieka! kobieta tyra w pl do 60r, zycia lub 30lat tak? najczesciej za smieszne pieniadze w fizycznej pracy, bo nie oszukujmy sie, nie wszystkie sa bizneswoman i dyrektorki & kierowniczki..w domu rowniez praca, tyle lat, tyle poswiecenia, w tym porod,karmienie,macierzynstwo, a wy sie o kilka miesiecy zwolnienia czepiacie, jakby to by to was okradali! panstwo kradnie i dobrze, traktuje ludzi przdmiotowo, nie ma na nic kasy, na leczenie, na wieksze emerytury, na opieke rodzinna, a my mamy sobie zyly wypruwac i byc cale zycie uczciwymi, latac z brzuchem 9miesiecy, co by pokazac swoje bohaterstwo, wytrwalosc i lojalnosc...pffffffffff

Gość matacz ,,,..,,,,
bellik w pracy masz robic tylko dla pracodawcy firmy itd. Dla siebie by robic musisz wlasna firme otworzyc , ale dopóki praujesz np. dla mnie , to na moich warunkach jak i widzi mi sie - przykro mi .

DO MATACZA: jesli to bylo domnie:otóz gdybym byla pracodawca dalabym sie posiekac za taka pracownice jaka ja bylam!!!!kompetentna ,zawsze usmiechnieta cierpliwie znosząca furie szefa i DOCENIANA PRZEZ SRODOWISKO w którym pracowalam.jedynym moim mankamentem stalo sie moje dziecko niestety...żenada przez duze Ż. dopuki bylam wydajnym koniem który pracowal jak wół i nigdy onic dla siebie nie walczyl-bylo ok.Jesli jednak wykorzystalam TO CO MI SIE NALEZALO ZGODANIE Z KP ORAZ LITERA PRAWA-stalam sie wrogiem publicznym nr1!

Gość matacz ,,,..,,,,
Nie nic nie musisz , rób co chcesz i co uważasz , ale jak np. jako pracodawa hipotetyczny , zrobie też co mogę , co mi wolno itd. rak do pracy mnustwo .

Gość zla _babka_
dziwne rozumowanie - panstwo mnie okrada, to ja okradne panstwo. choc te zwolnienia to kropla w morzu...bardziej chodzi mi o to ze kobiety same na siebie kreca bicz i pracodawcy nie chca zatrudniac mlodych kobiet, bo zaraz bedzie w ciazy i zwolnienie.same sobie zapracowalysmy na taka reputacje... chory polski sysytem i sluzba zdrowia to druga sprawa,mam 2 dzieci i wiem jak wyglada pobyt z nimi w szpitalu;(

Gość matacz ,,,..,,,,
nie pisze do nkogo bezposrednio , a wrecz wyraznie zaznaczyłem , ze chcodzi mi o stany cwaniacze !!

wiec mi nie pieprzcie o mataczeniach kombinatorstwie wyzysku itp bo odrazu mam kuźwa cisznienie 200/200...bo jak swiat swiatem punkt widzenia zalezal od punktu siedzenia!Bylam posrana z ta moja pseudoetyka do tego stopnia ze chcialam zrezygnowac z tych pierwszych 33dni -placonych przez pracodwace"bo moze faktycznie ma facet gorszy okres teraz w firmie" a on w zamian reki mojemu mezowi nie podal kiedy te dowozil l4,a mnie nazwal manipulatorka co to wycyrklowala co do dnia "to swoje zajscie w ciaze":(

Gość matacz ,,,..,,,,
zrozumcie wreszcie naturalną rzecz - pracodawca rzadzi i ustala reguły ! moga sie wam nie podobać , to zmiencie pracodawcę , co za problem , nikt nikogo na siłe nie trzyma , a jak sie nie podoba , załozyc wlasna firmę ! jak nie ma pomysłu i mozliwosci , siedziec na dupie i słuchac pracodawcy jednego , albo drugiego ! Tobie w domu nikt zasad wtracac nie bedzie , tam ty rządzisz !! i wszystkich innych masz w dupie , w twoim domu ma byc po wojemu a komu sie nie podoba - musi odejsc . Wiec co sie dziwisz pracodawcy ? to jego firma i on w niej decyduje co i jak , i nawet jak ci sie to nie podoba , on ma to gdzieś . i słusznie .

Gość idioci przez duze i
wiecie co niektorzy? lizcie dupy swoim szefom, tyrajcie po 16h, wypruwajcie sobie flaki dla potrzeb firmy, badzcie uczciwi wobec panstwa co was yebie w dupe cale zycie i nic od niego nie macie nigdy, zapieprzajcie za najnizsza lub jakze wielka rednia krajowa hahaha nawet w ciazy blizniaczej rzygajac i srajac caly dzien, a i tak jak bedziecie w potrzebie to ten pracodawca czy panstwo wypna na was srake. nie zycze nikomu, ale czesto gesto zdarza sie, ze pracownica chce byc uczciwa i zapyerdala z brzuchem cala ciaze w robocie, a potem zwyczajnie ja zwalniaja w podziekowaniu. to samo z panstwem,skladkami,ta cala smieszna uczciwoscia, wy chcecie nie okradac, ale was okradaja! a jak potrzebujecie pomocy w sluzbie zdrowia to czesciej idzie sie do piachu niz otrzymuje pomoc, albo wypisuje jakies blagalne prosby, o jałmuzne doslownie! dlatego róbta co chceta. ja sie nie bede martwic ani o bossa, ani o zaklamane panstwo tylko o swoje zdrowie i co najwazniejsze mojego potomka! i ide na l4, mam was gleboko:D

Gość matacz ,,,..,,,,
i wazne ! puki są ludzie chcacy pracowac u tego pracodawcy znaczy sie , ze nie do konca Twój bunt ma racje bytu , jezeli masz racje , niedługo splajtuje , zlbo zmieni podejscie do ludzi - wszystko sie w zasadzie samo dzieje , zycie samo sie toczy .

matacz ,,,..,,,, bellik w pracy masz robic tylko dla pracodawcy firmy itd. Dla siebie by robic musisz wlasna firme otworzyc , ale dopóki praujesz np. dla mnie , to na moich warunkach jak i widzi mi sie - przykro mi . :D:D:D Bogu dzięki nie pracuję u Ciebie :D Ja się już nauczyłam dystansu do pracy... Daję tyle ile wymagają, biorę to, co mi się należy. Swego czasu byłam takim małym zastraszonym pracownikiem... przez rok na urlopie nie byłam ani na zwolnieniu. Ciągły mobbing. Postanowiłam na koniec chociaż sobie odebrać. Poszłam na zwolnienie, na którym złożyłam wypowiedzenie. 2 tyg zwolnienia, 2 tyg wypowiedzenia i zawalone w ciul w firmie- bo ja robiłam na 2 etaty i nie miał mnie kto zastąpić. Wtedy nauczyłam się walczyć za swoje i nigdy nie pozwolę aby pracodawca traktował mnie nie tak jak powinien ;) Jestem w ciąży- na zwolnienie- należy mi się. I TYLE! Teraz nie pracuję... do tej pory po tamtej firmie sie nie pozbierałam...

Gość idioci przez duze i
bellik brawo! oby bylo wiecej takich jak Ty co nie dadza sie w chooja robic

Gość matacz ,,,..,,,,
a idz sobie na owe l-4 pracodawca ma cie tez gdzies . Tylko jak sie to sie skonczy dla ciebie z takim podejsciem ? :) mam nadzieje ze meza masz obrotnego i zapeni wam przyszłosc . Coraz wiecej ludzi ma mentalnosc tylu "MNIE SIE NALEZY " SORKI , ale komuna sie skonczyła i nie nalezy sie nikomu nic ! o wszystko trzeba sobie samemu zapraować ! takie są realia kapitalizmu o który tak zabiegało tak wielu lata temu . JEDNI SIE odnajdą w tym , inni niestety nie .

matacz-niewiem czy jestes kobieta czy facetem ale popieram Cie jesli idzie o to ze czas sam pokaze co jest pięć;)...moja firma podupada,coraz mniej zamówien coraz niższa liga lekarzy..co tu duzo mówic ..dwóch pracowników juz opuscilo firme..w tym córka szefa... ps wiesz,powiem Ci jedno:poza zasadami pracy które oczywiscie ustala pracodawaca jest jest czynnik ludzki..tzw przyzwoitosc. ale dla niekórych samo to slowo juz złowrogo brzmi...

Gość matacz ,,,..,,,,
ja wiem , ze pracodawcy są rozni , ty piszesz o tych naprawde złych , uwierz mi ja takich tez przechodziłem !! ale to nie są wszyscy ! i przypominam , ze pisze o cwaniactwie ! i nie trawie głupoty jaka widze ty uskuteczniałaś , pracujac na dwa etety ! przez takich jak ty i inni wlasnie rodza sie praodawcy pojebani ! to wy pracownicy tworzycie tych złych pracodawców - nikt inny !

idioci przez duże i- tak się składa, ze teraz firma się już posypała :D Jedni podali firmę do sądu ( wyciągneli olbrzymie odszkodowania... aż załuje, że sama tego nie zrobiłam:/). Także... prywaciarze nie przestrzegający kodeksu pracy też mogą nieźle po tyłku dostać ;) I to bardziej niż ciężarne na zwolnieniach :D

Gość idioci przez duze i
matacz, maz ma firme, wiec w razie mojego zwolnienia damy rady, spokojna Twoja rozczochrana...natomiast jesli szef mnie zwolni z powodu mojego l4 to poszukam innej pracy, w takiej branzy, z takim doswiadczeniem wszedzie ja znajde, a jesli nie to otworze mu konkurencje:D