Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dewdew

pies- bokser

Polecane posty

Gość dewdew

czy nadaje sie do trzymania na dworze cały rok ? czy to raczej pies do domu ?

Nie. Do trzymania na dworze nadają się kaukazy, pirenejczyki, podhalany, jużaki, mastify tybetańskie, file a i to też nie całodobowo, w budzie na łańcuchu bo nawet te psy potrzebują kontaktu i ''równości'' ze swoim stadem czyli z rodziną. Nie można psu zabraniać wstępu do domu, trzeba go traktować jak członka rodziny dlatego, że to zwierze stadne. Boksery to super psiaki do towarzystwa :)

Gość dewdew
czyli jednak do domu.. bo planuje kupic psa ale napewno w domu go trzymac nie bede bo mam tak duze podwórko ze grzechem by było trzymac go w domu. bernardyn owczaki to owszem ..ale reszta tych ras co wymieniasz wogole trudno gdzie kolwiek sie znimi spotkac i kupic

Gość bokser zdecydowanie do
domu. na dwór tzw psy strózujace ( wloasnie typu owczarki - i oczywiscie o gestej siersci). Ale po co ci pies, jesli go nie chcesz wpuszcac do domu? maz stado owiec?

Przecież pies moze biegać po podwórku, ale możesz też wpuszczać go do domu, jedno nie wyklucza drugiego. Poza tym nie bierz psa, jeśli nei wiesz nic o rasie (a wnioskuję, ze nie wiesz, skoro takie pytania zadajesz). Poczytaj najpierw trochę i dopiero wybierz psa, którego rasa najbardziej będzie odpowiadała Twoim oczekiwaniom. A w ogóle to zastanów sie, czy chcesz szczeniaka (którego trzeba wychować i poświęcić sporo czasu), czy może jednak starszego psa - wtedy możesz wziąć psa z jakiejś fundacji, których pełno.

Gość dewdew
mam duzy 3 pietrowy dom na pierwszym pietrze mieszkaja dziadki drugie pietro jest wynajmowane a ja mieszkam na trzecim..i nie wyobrazam sobie zeby jakies bydle biegało mi po klatce schodowej przez wszystkie pietra i roznosiło piach trawe błoto a zima śnieg ;/ mam hektar podwórka i mysle ze to wystarczy dla psa i nie widze potrzeby zeby jeszcze do domu wchodził tymbardziej ze wynajmuje mieszkanie i chodza obcy ludzie a wiadomo ze pies moze ugryżć..

Gość czytam twoje posty i uwazam
ze absolutnie nie powinnas miec psa.

bydle? sama jestes bydle. nie nadajesz się na własciciela żadnego psa ps. mam 2 boksery mieszkają w domu

bydle - hmm... nie jednak nie bierz z fundacji, bo tamte psy potrzebują naprawdę dobrych domów. Poza tym tak sie zastanawiam - to masz oddzielne wejście do domu dla wynajmujących czy jak? Bo nie rozumiem, czemu w domu miałby ich ugryźć, a na podwórku juz nie. A właściwie to po co Ci pies? Do ochrony działki? Czy do towarzystwa? Bo jak do ochrony, to lepiej zamontuj sobie kamery :P

Gość dewdew
myslałam o owczarku niemieckim albo mastifie pirenejskim ale trudno takiego spotkac.. i napewno szczeniak ..bo nie chce psa z przeszłoscia

Nie kupuj psa bo się nie nadajesz. Bokser i bydle? Dobre sobie :D To raz. Dwa pies jest zwierzęciem STADNYM powtarzam STADNYM jeśli ktoś ma problemy ze zrozumieniem tego zagadnienia to proponuję się cofnąć do korzeni i zainteresować się funkcjonowaniem watahy wilków. Pies jest żywym stworzeniem, wymagającym socjalizacji. Trzy każda z ras stróżujących wymaga doświadczonej, twardej ręki i prowadzenia. Są to głównie rasy ze skłonnością do dominacji, muszą mieć wyraźnie zarysowaną hierarchię przez przewodnika inaczej może być niebezpiecznie. Skoro już teraz piszesz, że nie ma latać bo może ugryźć i tymbardziej uważasz, że pies może żyć ''sam'' całe życie na dworze to nie nadajesz się na właściciela nawet tak prostej rasy jaką jest labrador czy owczarek niemiecki. Wybacz ale musiałam być z Tobą szczera.

Gość dewdew
do domu by nie wszedł bo jest od drzwi chodnik i płotek co oddziela podwórko .. juz bedziecie mnie atakowac za bydle.. żal mi was .. pies to pies zwierze i tyle mam do nich dystans bo majac 8 lat zostałam zaatakowana przez rozwydrzone 'bydle' sąsiada.. zreszta nie bede szukała tu porad bo widze ze same matki teresy z kalkuty ..

Mam nadzieję, ze szczeniak, którego sobie kupisz, nie trafi za jakiś czas do schroniska czy fundacji i nie stanie się takim "psem z przeszłością", jakiego nie chcesz. Mycha ma rację. Jeżeli nadal chcesz mieć psa, to najpierw poczytaj trochę fachowej literatury i zmien nastawienie, bo inaczej będzie kiepsko.

Gość dewdew
chyba normalne ze pies siedziałby na dworze ale przeciez wiekszosc czasu spedzałoby sie z nim na dworze .. proste

ja pierdo*le. To skoro masz uraz, to kur*wa po jaką cholerę chcesz psa? Świnkę morską se kup!! Nie żadne matki teresy, tylko po prostu kur*wica mnie bierze, jak czytam takie teksty. Bo potem za jakiś czas ten pies poszerzy szeregi schroniska albo wyrzucisz go na ulicę, bo to w końcu "tylko zwierzę" tak?

Pamiętaj, że właśnie z takiej głupoty jak ''trzymanie psa na zewnątrz z zakazem wstępu do domu'' wywodzą się psy agresywne. Jak się kiedyś na ciebie rzuci i rozszarpie nogę to sobie samej będziesz miała odwagę podziękować za to czy psa obwinisz za to, że mu skrzywiłaś psychikę? Żadne Teresy z kalkuty a ludzie powiedzmy na tyle inteligentni, żeby wiedzieć, że pies jest zwierzęciem stadnym i wymaga życia wśród swojej rodziny jako jej członek, jeśli jest izolowany całkowicie to występują różnego rodzaju zaburzenia w psychice, które prowadzą do bojaźliwości i agresji, tymbardziej jeśli dzieje się tak w jego życiu od szczeniaka. Pamiętaj, że najbardziej narażone będą małe dzieci i zwierzaki, bo pies nie będzie socjalizowany, wystarczy nawet głośny płacz dziecka by sprowokować psa ze skrzywioną psychiką. Pracuję z psami i wiem co mówię. Nazwałaś boskera bydlakiem dlatego ludzie napisali. Przy jego wadze powiedzmy 30kg jest po prostu śmieszny w porównaniu z molosami dobijającymi do 100kg 🖐️

Gość dewdew
poprostu nie mam zbytniego zaufania do psów niewiem moze do tej pory spotykałam sie ze zle wychowanymi i agresywnymi

Gość dewdew
to kuźwa przyjdz do mnie i pilnuj hekar podwórka 2 garazy i budynku gospodarczego!!dlatego chce szczeniaka zeby go po wojemu ułozyc! juz mi sie nawet nie czytac tych waszych wypocin

Tymbardziej nie nadajesz się na właściciela psa stróżującego. Jesteś za słaba psychicznie i nie dasz psu rady, bo mu nie ufasz - nie nadajesz się. Każdy pies tymbardziej te ze skłonnością do dominacji dostaje takiego ''frymla'' w wieku 8 - 9 miesięcy gdzie się ''buntuje'' i chce przejąć ''władzę'' pamiętaj, że pies traktuje Was jako swoje stado i jeśli jesteś taka słabiutka to będzie to potrafił wykorzystać a jeśli sam obejmie pozycję przewodnika na co nie będziesz mieć większego wpływu masz katastrofę gotową. Nie będzie Cię słuchał co więcej dojdzie do tego, że będzie ciebie gryzł jak coś mu się nie spodoba - to skrajność ale jeśli to pies odizolowany czytaj żyjący inaczej niż reszta stada (Ty, lokatorzy, rodzina co tam mieszka jesteście dla niego stadem, jak u wilków) będzie uważał za swój obowiązek nazwijmy to ''trzymanie porządku w stadku''. Obejrz sobie jakiś dokument chociaż o wilkach, zobacz jak alfa traktuje omegę i się dobrze zastanów.

Złoto masz na tych hektarach wyłożone czy jak?..... nikt ci trawy nie zakosi.... poza tym w dzisiejszych czasach są takie możliwości, że głowa mała, alarm, monitoring itd. Myślisz, że ktoś się przestraszy biegającego dzikusa boksera? Proszę Cię.... wystarczy kamieniem rzucić w łeb i po ''kłopocie'' może brutalnie napisałam ale jak ktoś by chciał się włamać to z psem sobie poradzi taka prawda...

Gość dewdew
nie powiedziałam ze bokser to bydle dlatego zapytałam czy nadaje sie do trzymania na dworze !..jak byscie uwaznie czytali to byscie zauwazyli ze pisałam to o np. mastifie pirenejskim który latlerkiem nie jest.. swoja droga miałam psa tylko małego i kundla całkiem niegroźnego był z nami 13 lat ,nie robcie z emnie takiej bestii;/

Gość michałllłl
" chyba normalne ze pies siedziałby na dworze ale przeciez wiekszosc czasu spedzałoby sie z nim na dworze .. proste" W zimie przy -15 też będziesz siedzieć na dworze ? Dno i pół metra mułu :)

Nie robię z Ciebie bestii ale do prowadzenia takiego psa jak mastiff, rottweiler czy owczarek środkowoazjatycki potrzeba ogromnego doświadczenia z psami różnej kategorii i żelaznej psychiki. Nie wystarczy mieć w życiu jednego kundelka który w życiu nie sprawiał kłopotu i ważył 4 kilogramy. Pies to nie jest ułomne stworzenie, są bardzo inteligentne rasy, pies potrafi być przebiegły i bezwzględny jeśli chodzi o przywodnictwo w stadzie i wykorzysta każdą Twoją słabość. Wystarczy jedna jego prowokacja i wyczucie Twojego strachu i już jesteś jego, także to nie jest bułeczka z masłem jak się to Tobie wydaje.

Gość dewdew
na alarm mnie nie stac.. a pies strózujący jest po to zeby pilnował bo do tego jest stworzony . wyobraźcie sobie macie bernardyna bax co bąx olbrzyma i co wpuszczacie go samowolka do domu prosto z dworu ?

Twoje załozenia by miały jakiś sens, gdybyś wiedziała, JAK ułozyć szczeniaka! A jesli Ty nie ufasz psom, masz z nimi złe doświadczenia i sie ich boisz, to jak chcesz sobie poradzić z własnym?

To gdzie chcesz kupić tego psa na bazarze? To już w ogóle nie licz na to, że będzie miał równo pod sufitem taki mastiffek w typie rasy. Jego rodzice, dziadkowie mogli być agresorami a Ty się o tym nie dowiesz, bo bez rodowodu nic nie sprawdzisz i co? Odziedziczony charakterek wykorzysta na Twojej własnej skórze. Pies z hodowli trochę kosztuje. Do tego dolicz miesięczne jego utrzymanie, coś musisz mu dawać do żarcia bo inaczej ze stówy faktycznie zbije do 30kg i będzie jak taki bokserek latał na chudych girach jak źrebaczek..... :o do tego opieka weterynaryjna. Jak pies zachoruje to koszta leczenia są niemałe, kilkaset złotych przy wizycie. Pies pożyje kilkanaście długich lat. Podsumowując łącznie wtrzepiesz w niego pewnie jakieś kilkadziesiąt tysięcy. Taniej wyjdzie jednak monitoring i alarm. :classic_cool:

Gość dewdew
Boziu ... jaki wy problem stwarzacie ;/ moj sasiad na przeciwko ma owczarka niemieckiego siedzi w kojcu puszcza go raz na dwa tygodnie..chodzi do niego codzien tylko mu dawac jesc.. i tyle opieki jego nad tym psem ;/ wiadomo ze w zime jest sie zadziej na dworze ale to nie nzaczy ze nie mozna sie bawic z psem ;/ dziwnie gadacie co niektórzy..

Mam rottweilera, no może nie kolos ale swoje kilogramy nosi :classic_cool: lata po dworze całymi dniami, nawet zimą ale jak tylko ma ochotę ma możliwość wejścia do domu. Trzepie się jeszcze przed wejściem do przedpokoju a łapki od błota można szmatką wytrzeć zawsze to żaden problem. Co więcej miałam u siebie mastiffy neapolitańskie i również sobie biegały jak chciały. To jest żywe stworzenie i urok jego posiadania. Gdybyś miała dziecko to też byś je trzymała w budzie na dworze bo przyszło brudne po zabawie z dzieciakami sąsiada? ...

Pewnie najlepsze tłumaczenie bo ktoś inny tak robi. Tylko czekać aż go pies w łapę użre pewnie sąsiad by mu zaraz łeb odrąbał ale to też normalka, nie? :classic_cool: słuchaj, a że ludzie gwałcą, mordują, kradną - to Ty też tak chcesz robić? Bez względu na to, że wyrządza się w ten sposób krzywdę drugiej osobie? Idąc myślą co inni to i ja. Pies to nie jest zabawka dlatego piszą ludzie rozsądni. Tymbardziej duży pies ze skłonnością do dominacji. Ty się nie nadajesz na właściciela takiego psa począwszy od faktu, że nie masz pojęcia o psiej psychice, socjalizacji, funkcjonowaniu psiego rozumowania do tego podejście, że jak pies będzie latał po domu to na pewno może kogoś ugryźć plus brak zaufania do psów z wcześniejszymi przeżyciami - dziewczyno jesteś zdominowana już na starcie. Wiem o czym mówię. Wyrządzisz krzywdę sobie - bo po raz kolejny się zawiedziesz na psie który nie spełni Twoich oczekiwań i skrzywdzisz psa. Skończy się tak, że albo Ty wylądujesz w szpitalu, albo kolejny biedny pies w schronisku. Oby nie wszystko na raz.