Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wiem sama111

Czy mam prawo zabrac córkce jej komp???

Polecane posty

Gość nie wiem sama111

Córka (16) jakis czas temu kupiła sobie za wlasne pieniadze lapka,w tym chrzesna jej troche dolozyla w ramach urodzin. I ja wlasnie nie wie czy jak cos przeskrobie to w ramach kary mam jej prawo zabrac, tzn bardziej przechowac na jakis czas lapka.Ostatnio strasznie sie zachowala, chcialam jej wziąść go no ale ona do mnie z krzykiem ze on byl kupiony za jej wlasne pieniążkina ktore cię zko i dlugio pracowała, nie za nasze i to bedzie kradziez, i ona mi telewizora nie zabiera jak ja się nie tak zachowam.Wiec wtedy tylko komórke jej wzielam, bo to juz nie z jej kieszeni poszlo. Mąż uważa ze jednak nie powinnam jej wtrzymywac dojscie do kompa bo to jej osobista materialna rzecz, a ja niewiem czy mam prawo czy nie. Niby ja jako rodzic ponoc mam do tego prawo zabronic czegos dziecku, ale nie wiem czy akurat zabranianie dojścia do rzeczy ktore zakupila z wlasnych oszczędnosci jest wporządlku

Gość grerhgrer
nie masz 🖐️ przeproś za swoją głupotę i wyjdź 🖐️

Gość cgtctv[
masz prawo zaboeinic jej siadania do kompa, masz prawo odciać interenet i prad, masz prawo zatrzymac go do czasu poprawy zachowania!

nie powinnaś jej zabierać lapta i traktować tak przedmiotowo że wszystko możesz , takie kary na już tak duże dziewczyny są bezsensowne ona nie ma 7 lat

to jest kara dobra góra dla 9-latki czy jak Ty coś w życiu przeskrobiesz, to Ci ktoś zabiera komputer? ucz jej prawdziwych konsekwencji, nie każ jak dziecka

Gość 1230na123
odłącz jej internet zobaczysz lapek jej wtedy nie bedzie praktycznie potrzebny :)

Gość owszem,jak najbardziej!!
masz prawo, jak ona sie do ciebie nie wporzadku zachowa tak samo ty do niej tez sie w tym czasie nie wporządku zachowaj, niech zobaczy jak to smakuje

Gość purpura_to_moj_płaszcz
Zabranie tego laptopa to zwykła kradzież. Na miejscu chrzestnej zrobiłabym ci karczemną awanturę, gdybym się dowiedziała, że zabrałaś komputer. Jak już koniecznie musisz ją ukarać (choć kary same w sobie nic nie dają) to daj szlaban albo odłącz neta, ale nie zabieraj cudzej własności.

Gość nie wiem sama111
ona nie ma w nim internetu, lecz duzo innych programow zaintsalow. na ktorych duzo czasu poswieca .No wlasnie nie wiem,,ona mi wykrzykiwuje ze to jej wlasna rzecz i niech nie smiem jej tego ukrasc bo pojzie na policje jelsi zobaczy ze ja r ządze sie jej zakupem

może jeszcze oprócz zabrania laptopa niech zamknie przed nią kuchnię na kłódkę i pozbawi papieru toaletowego oraz nie kupi podpasek prymitywne kary i myślą że to poprawi jej osobowość :O to nie tresura psa tylko człowiek

Gość o jaaa cie
ja na takie cos bym zareagowała jasno. okej, laptop jest twoj w takim razie zabieraj go i dowidzenia. tylko zdejmij wczesniej ubranie, ktore ja ci kupilam :classic_cool: nie no a tak powaznie. co z tego, ze komputer jest jej? niech sobie go ma.. ty za to placisz za internet i masz prawo jej go odłączyć.

Gość radek-1958
jestem ciekawy czy tobie Rodzice zabierali wszystko jak nie bylas grzeczna,przypomnij sie warto!

Gość o jaaa cie
a sorka, nie doczytalam, ze nie ma neta.. hmm ja bym tam zabierała ten laptop. ty jako jej opiekun masz prawo zarządzać jej własnością. a do tych co się tak burzą, to jakim waszym zdaniem powinna być kara dla 16 latki? szlaban? a jak dziewczyna ma w dopie wychodzenie z domu? kara powinna byc dotkliwa i uderzać w czuły pkt. to tak jakby mnie ktoś zabrał np telewizor, ktorego w ogole nie ogladam. bez sensu..

napisz, co zrobiła, bo nie wiemy, jak Ci pomóc.Samo pisanie, że coś przeskrobała nic nie mówi.Bo to znaczy, że mogła Ci odpyskować, albo, że kogoś pobiła.Za dużo niejasności.

Gość do 18 roku
ty za nią odpowiadasz jesteś jej bogiem masz prawo do wszystkiego nawet ja wypendzic z domu kiedyś to dzieci nie miały prawa sie odezwać bez pozwolenia i całowały ręce rodziców ze dały im zycie

Gość nie wiem sama111
to ze zadlugo siedzi to mnie nie rusza, bo sa wakacje, niech korzysta z czasu wolnego.Zrobiła cos baardzo zlego i przykrego,,dlatego w ramach kary chcialam jej zabrac lapka, no ale oa do gardła mi sie rzucila aż,ze tam ma swój osobisty pamietnik, i rozne prywatne sprawy w nim, , bo podobno wszystko to przeczytam , w tym jej pamietnik itd... dlatego powiedziala ze nawet niech nie smie jej tego zabierac,ani zakazywac do tykania sie jej rzeczy kupione za wlasne pieniadze, bo bede dla niej zlodziejem a nie matką, taak powiedziala mi w oczy :o NIE ma podłączonego internetu, ale jej to nie przeszkadza

o jaaaa cie-mylisz się.Kara ma pokazać konsekwencje.Jedyna sytuacja, w jakiej autorka może zabrać córce laptopa to taka, że coś komuś zepsuła/okradła, żeby oddała pieniądze.Albo powinna ją wysłać do pracy [tylko w tych sytuacjach].

Gość cgtctv[
kara powinna być adekwatna do przewinienia(nie jakieś twoje widzi mi sie) szlaban na włacznie komputera to nie kradzierzm, ale ryzykujesz ze poszuka sobie rozrywki poza domem

Gość nie wiem sama111
09:37 [zgłoś do usunięcia] do 18 roku ty za nią odpowiadasz jesteś jej bogiem masz prawo do wszystkiego nawet ja wypendzic z domu kiedyś to dzieci nie miały prawa sie odezwać bez pozwolenia i całowały ręce rodziców ze dały im zycie To akurat było chore,wiec nie przytaczaj mi czasow jak bylo kiedys, bo ja mmoge tobie prztytoczyc czasy z mojego prapraprapra dziadka, rozne okrucienstwa jakie byly praktykowane

Mam pytanie : kto jest prawnym opiekunem dziecka ? Kto je wychowuje ? Kto je utrzymuje ? Jeśli wy - to macie prawo zabrać jej nawet łóżko (słyszałem o takim przypadku gdy syn ćpał). Jeśli uważasz że zasłużyła na tą karę (powiedz jej dokładnie za co ta kara i ile będzie trwała) to masz 100% prawa. Acha, jak się córka będzie buntować bardzo i będzie bezczelna (w złości przekroczy mocno granice), to powiedz jej że zawsze może się wyprowadzić jak się nie podoba. Że ja kochasz, i chcesz ją wychować i opiekować się nie nie będziesz tego tolerować i jak się nie podoba to może się wyprowadzić.

niemożna autorce udzielić dobrej rady ponieważ nie wiemy co zrobiła zabranie laptopa nie może być odwetem i pozbawieniem przedmiotu który najbardziej uwielbia i jest osobisty jest to próba stłamszenia człowieka

Gość o jaaa cie
ja rozumiem, ze dzieci bić nie wolno i jestem jak najbardziej "za" no ale kurwa bez przesady. komputera zabrac nie wolno, bo to rzecz bardzo osobista, szlabanu też nie bo cos tam. no jasne.. zero kar niech dzieci wlaza rodzicom na glowe. "Jedyna sytuacja, w jakiej autorka może zabrać córce laptopa to taka, że coś komuś zepsuła/okradła, żeby oddała pieniądze." kądor czyli jak córka napyskuje matce to w ramach kary matka powinna napyskować córce? prosze cie nie bądź smieszna.. a szlaban na komputer to nie kradzież!!!!