Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mati2011

*****************LIPIEC 2012***********************

Polecane posty

Potworna noc od 1 zaczął być tak marudny, budził się i kręcił. Chyba zasponsorowaliśmy mu za dużo wrażeń, bo wpadliśmy jeszcze do ikei :-(. Może w dzień więcej porześpi

laski a ja zupełnie z innej beczki... Uwielbiam "rozmawiac" z moja córka...jak mówię do niej normalnie to patrzy sie na mnie i tylko sie usmiecha,a jak zaczne gugac to Ami odpowiada mi " guuuuu,agiiii,ueeeeee,ohoooooo,buuuuuu,giiiiii,iiiiiiii,yyyeeee itp"normalnie za to guganie ja zjem!! Kropelka - powodzenia i szybkiego zajsica :) szczesliwa Amelka najczesciej zaciera pupe i odpycha sie nogami na przewijaku -szczegolnie na gołe syrki..z pozycji lezacej nie unosi sie w ogole ale z pol leżącej zadziera główkę..natomisat z tej z ktorej sprawdzaja pediatrzy (czyli z lezenia na plecach i ciagniecie za raczki i nadgarstki-NIE) werkaa_a Amelka tez teraz taka mała smieszka,cały czas sie usmiecha. moja pierwsza cora nie czworakowala i nikt nie robil ztego problemu.Z siadu przeszla płynnie do stania i do chodzenia.

==Dzięki za artykuł o napięciu mięśniowym u niemowląt, bardzo przydatny:) ==Ja małemu daję herbatkę na lepsze trawienie z Hippa tą w granulacie, pije ok 100ml dziennie, czasami na 2 razy ==Nadal 3 pobudki w nocy(sic!). Chyba dopiero jak dam kaszkę do mleka będzie większa przerwa ale to za jakiś czas. Narazie tylko mleko. ==Wyleczyłam suchą skórę na rączkach i nóżkach, a była bardzo sucha aż pękała, smaruje tym kremem Cethapil, dokupiłam też balsam - rewelacja! ==Mały przez chorobę i antybiotyki jest osłabiony i dużo więcej śpi -> co oznacza więcej czasu dla mnie:) ==Cukinia mój też wkłada całe piąstki do buziaka i wygląda jakby był głodny, ale jak dam cyca to nie chce, więc to raczej nowa umiejętność. Dziś podnosił nóżkę i oglądał, super to wyglądało. A ogólnie to jedna rączka na spidermena i gada do tej rączki, czasami nawet z godz. ==Pigułeczka pisałaś, że stosujesz jakiś olejek na katarek, żeby się lepiej oddychało możesz napisać co to takiego? ==w sobotę Antoś kończy 3 miesiące, ktoś mi kiedyś powiedział, że te pierwsze 3 miesiące są najcięższe, bo bobas mały, bo płacze, itd,itp. coś w tym jest, z dnia na dzień widzę jak szybko rośnie i się rozwija, jak gaworzy i się śmieje nie mogę doczekać się jak usiądzie, a potem jak zacznie chodzić..rozmarzyłam się ==Kropelka pisałaś, że kolejne dziecko tak, ale przechodzić ciąże nie, a ja dziś wspominam swoją ciąże i powiem Wam, że mogłabym mieć z 5 dzieci, uwielbiałam być w ciąży, tak dumnie czułam się z tym brzuszkiem, a te kopniaki-> bezcenne ==Dzidziuś śpi a ja idę robić obiadek, dziś serwuje kurczaka w curry:)

==== Pigułeczka - jak miło! Bardzo dziekujemy - i ja, i Mati :-) Dużo osób twierdzi, że podobny do męża (chociażby ze względu na kolorystykę), a ja tam uważam, że coś ze mnie ma ;-) ==== Mati nam się rozregulował trochę - drugą noc z rzędu zaserwował 2-godzinną pobudkę o 4.30. 2 godziny leżał w łóżeczku i sobie narzekał, po 6 wzieliśmy go do nas do łóżka, trochę jeszcze pogadał i usnął. O 9 pobudka na jedzenie, mąż go odbił i przewinął, bo ja byłam jeszcze mega niewyspana, a potem z Matim dospaliśmy jeszcze do 10.30. ==== Mąż zaobserwował rano super fajną rzecz. Po tej 9 rano ja usnęłam pierwsza, a Mati leżał koło mnie i... przyglądał się mojej twarzy i się uśmiechał. A potem usnął. Normalnie umarłam jak mąż mi to opowiedział :-) ==== Amiaga - to wspólne guganie jest super! Ja nie gugam tylko po prostu mówię do Matiego i on wtedy patrzy i ewentualnie się uśmiecha. Mąż natomiast regularnie do niego guga - powtarza jego dźwięki i Mati jest wtedy w 7. niebie i potrafi gugać z mężem nawet pół godziny bez przerwy.

Amelka naładniej rozmawia ze swoją siostra :)) wysyłałam fotki Ami do znajomych i na na nasza pocztę tez poszły. Czy ktoras z Was podaje do mm sinlac czy cos takiego? pediatra kazala kolezance dodawac do mleko, bo jej synek zaczął mocno ulewac.

a ja właśnie wróciłam od 2 neurologa i o dziwo nie było ani słowa o rehabilitacji:);) I babka do nas że inaczej się bada dziecko urodzone w 40 tc a inaczej w 37 tc i ona nie widzi u Darii jakiś zaburzeń, ale mówiła że ma ściśnięte piąstki i barki ma trochę w tyle i to te barki powodują że Daria przy podnoszeniu na brzuszku robi taki samolocik. I więc nam na te piąstki kazała powiesić zabawki nad nią żeby mogła je chwytać i mamy wsadzać jej zabawki do 2 rączek. I na te piąstki pokazała nam takie ćwiczonko 1 ale nie wiem czy będę mogła je opisać, ale postaram się a więc kładziemy dziecko na pleckach nożki opieramy złączone na naszym brzuszki i prostujemy rączki razem z dłońmi i przytrzymujemy na jakieś 10 sekund. No i tą kołyskę też mamy robić i żadnych ćwiczeń przy których Daria by płakała. Sama babka powiedziała że ćwiczenia w formie zabawy. Ale trzeba być systematycznym.

aha Aneta napewno będzie dobrze:) Wiem że to dziwnie brzmi 23 na 24 ale do dla dobra Mikołajka, będzie dobrze:)

hej dziewczyny, u nas byłą dziś rehabilitantka i okazało się, że z małym wszystko w najlepszym porządku. Nawet asymetrii nie zaważyła żadnej. powiedziałą tylko, że czasem się tak zdarza u dzieciaczków kolkowych ( a Bartuś taki był) bo są częściej noszone na jedną stronę. Powiedziała też, że pani doktor (znają się dobrze bo współpracują od lat) mówiąc naprzemienne napięcie mięśniowe (wcześniej się pomyliłam i napisałam zmienne:/) ma na myśli właśnie asymetrię. Powinna się zastanopwić jak przekazuje diagnozę pacjentom bo ja już cała byłam spanikowana. wg tej babki główkę powinien trzymać prosto przy podciąganiu do 4,5 m, a ona już widzi, że nastąpi to szybciej. KAmień z serca:) STELLA, MĘŻA NIE WIDZIAŁAM ALE WG MNIE MATI TO CAŁY TY:) aaa, co do jedzonka to ja czekam na zielone światło od allergologa:) myślę, że tak za miesiąc zaczniemy.

aneta, na bank będzie dobrze. Mikołajek jest przecudowny:) rehabilitantka jescze powiedziałą, że tak na serio to u każdego dziecka idącego do neurologa można się czegoś dopatrzyć bo żadne nei rozwija się książkowow:)

==Wiecie co? Moje dziecko wcale nie guga :-( uśmiecha się jak do niej gadamy tak pełną gębą ale nie wydaje przy tym dzwieków. Żadko się śmieje w głos. Zwykle popiskuje lub narzeka sobie ale w ogóle nie guga == Młoda ma naczyniaki. Zaczęły się powiększać niestety. Ehhh == a dzis po raz pierwszy przełożyła juz sobie zabawkę z ręki do ręki == dziewczyny, które miały podniesiony o 30 stopni materac. Opuściłyście już?

==stella, amiaga wasze dzieciaki cudne. Stella...ten dołeczek w policzku hehe będzie łamał serca. A na czym on leży na przedostatnim zdjęciu przy oknie?

kropleko czy ty kiedys podawałs link na allegro z rajstopami?? pamiętasz mozę sprzedawce szukam i nie mogę znaleźć :(

Kropelko u mnie też Filip do rozgadanych nie należy. Są dni, kiedy mówi bardzo mało albo wcale. Za to bardzo uważnie słucha co ja mówię, przygląda się. Czasami macha ustami jakby chciał coś powiedzieć, stara się ale wychodzi tylko powietrze :P Co do naczyniaka to i my mamy. Na karku kilka plamek, ale podobno mają się wchłonąć. Pina- dietetyku Ty mój ;) dawałaś Matiemu kleik? Czy od razu przeszłaś na kaszkę? Bo Filip właśnie dostał kleik do mleczka czyli tak jak zawsze mleczka i 1 miarkę kleiku, dobrze? :) Ostatnio coś w nocy się często budził. Mam nadzieje, że pośpi chociaż do 4-5. Amiga- Amelka śliczna. My po usg główki. Wszystko w jak najlepszym porządku. Za tydzień wizyta u neurologa. Jeśli nie będzie miał poważniejszych zastrzeżeń to ćwiczenia w formie zabawy i to nie niewiadomo jak często. Aha. I dziś wysłałam list z prośbą o urlop dziekański. Zdecydowałam, że ten rok poświecę w pełni rodzinie i dziecku. Za rok będę musiała wrócić i dokończyć. Ale ulżyło mi i jakoś odeszły stresy.

==a my dzis po szczepieniu i chwala bogu ze wykupilam mu ta pentaxe czy jak to sie tam zwie ;p malego zabawilam chwile kaczka pluszowa wydajaca dzwieki i nawet nie zapisnal, zaczal udawac dopiero jak go ubieralam bo obok dziewczynka tez plakala to chcial byc chyba solidarny he he :D ==pytalam pediatry i mowila ze spokojnie po skonczonym 4miesiacu dzieci na cycu moga miec wprowadzane posilki, wiec my jeszcze jednak poczekamy ten miesiac, nie bede malego zawalac nowosciami juz teraz, ==mlody dzis wazyl 6220 :) 140g w tydzien wiec stopniowo przybieranie spada, i dobrze bo ponoc dzieci dopiero w 5/6miesiacu powinny podwajac swoja wage a mojemu brakuje tylko kilograma do tego i 2 miechow he he :) nastepne szczepionko 4 grudnia, takze wykupujemy, ==aha szczepienia z nfzu i te platne mozna laczyc , choc polecaja juz pozniej wybrac jeden kierunek ze tak to ujme

==kropelka nie martw sie guganiem malej, moj tez rzadko sobie gada, tylko jak go zabawie to cos tam mruczy, czesciej sie wpatruje we mnie jak mowie i szerokim usmiechem na mnie patrzy , a w glos sie smieje, choc jeszcze tez nie az tak czesto... wszystko w swoim czasie, kazde dziecko jest inne wiec nie ma co tez tak porownywac i sie zamartwiac :) ==pytalam tez lekarza o zapadnite ciemiaczka i to z powodu braku plynow, tzn ze trzeba wtedy dziecko dopajac , ale tu juz chyba ktoras z was kiedys o tym pisala, zgadza sie?? ==marka to decyzja juz podjeta widze :) a nie boisz sie ze sie rozleniwisz przez ten rok he he?? ;p ale tak nawiasem mowiac, to z jeden strony masz racje, dziecinstwo jest tylko jedne i fajnie jest sie moc poswiecic maluchowi w 100%....

Dzięki dziewczyny, ale ja muszę się wziąć za siebie :-(, odebrałam wyniki, tarczyca ok, ale wyszedł wysoki cholesterol norma do 200 a ja mam 241, a od 261 - wysokie ryzyko miażdżycy :-(, więc nie fajnie...

...Ania!!! My mamy OLBAS oil, takiemu maleństwu 1 kropelkę na poduszkę/pieluszkę. Sobie na poduchę 3 pokropiłam i spało się dobrze :-) to służy tez do inhalacji i do smarowania bolących mięśni np. ...Luna przypominam link, tylko zmierz nóżki bo ten najmniejszy rozmiar nie jest wcale taki mały, na moją są troszkę przydługie póki co ale zapas mam w dwóch rozmiarach, także zima z głowy :-) http://allegro.pl/wyprzedaz-rajstopy-dzieciece-74-86-super-cena-i2705363918.html ...Kropelko u nas materacyk nadal podniesiony, zamierzam do 6 miesiąca, póki co ulewa, najrzadziej jak leży właśnie w łóżeczku więc na razie nie opuszczam. A słoneczko nad łóżeczkiem gasimy od jakichś 2 miesięcy i zapalamy tylko na karmienie. Jak Gośka podrosła to zaczęło ją to bardzo rozpraszać i nie mogła się skupić na spaniu więc gasimy.

Nic. Stosowałam po prostu zdrową dietę. Wiesz, mało smażonego, unikałam słodyczy, zwłaszcza drożdżówek itp. Dużo warzyw, generalnie standard jeśli chodzi o zbilansowane żywienie. Spadł mi do "normy". Na górnej granicy ale jednak

Smażonego generalnie nie jem, bo mi jakoś tak "ciężko" na żołądku, ale to słodkie... mniam mniam a w dodatku drożdżówki, uwielbiam, ale nic nie będę jadła i zobaczymy...

Kropelka - ale superowa Zośka na poczcie! I chyba do Ciebie podobna, co? My wychodzimy z kataru, ale mamy następną awarię - Mati zaczął ulewać na potęgę, po każdym jedzeniu jest sto beków i ulewanie. Dopiero usnął - tak mu te beki przeszkadzają, że dziś po kąpieli o 20 był płacz - bek - spokój - płacz - bek - spokój i tak aż do teraz. W międzyczasie cycek na uspokojenie, który oczywiście pogarszał sytuację. Myśleliśmy, że przed 21 uśnie, więc zrobiłam kolację, przygotowaliśmy sobie film, no i kolację zjedliśmy osobno, a z filmu nici, bo późno. No a przede wszystkim Mati biedny, a ja nie wiem, od czego tak mu się porobiło. (już tak kiedyś miał, potem przeszło, no a teraz znowu to samo) Wymiękam, idę do wanny. Tyle mojego dzisiaj.

Dziewczyny dzięki za podpowiedź z ćwiczeniami do chwytania. Dwa dni pracy i już sobie Mikuś łapie zabaweczki :-D. Ale fajnie tak popatrzeć, rano jak 15 min jest bez szyny to już umie się przekręcić na bok