Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mati2011

*****************LIPIEC 2012***********************

Polecane posty

Cześć:) A mój mąż właśnie pojechał sobie na wesele, a ja w domku sama.Jak co tydzień ehhh Kropelko to powinnaś się cieszyć, że mała rośnie i się rozwija a nie zamartwiać, wiesz różnie bywa teraz mogła tyle przytyć a potem może przystopować, i może ci się uda urodzić naturalnie, nie przejmuj się na zapas. A może być tak że poprostu urodzisz wcześniej niż termin z OM i jeszcze nas wszystkie przegonisz co jesteśmy w połowie, Pigułeczko tobie też gratuluję dużej córci. A ja mam odwrotną sytuację i idę we wtorek na Usg i się będę modlić żeby chociaż te 2 kg miała. Stella ja też tak czasem mam że mała kopie w 2 a nawet w 3 miejscach na raz, ale nie wiem czym, chyba wszystkim czym się da. A ostatnio ma czas wypychania się wszystkim czym może, hehe aż czasem ja boję się przekręcić, bo cały brzuch napięty, hehe

to witam sie i ja :) kropelko nie martw sie waga malej, moze tak nagle przybrala duzo a do konca juz mniej bedzie przybierac?? ja bym sie cieszyla z takiej wagi :) reszcie dziewczyn po usg tez gratuluje :) oby szczesliwie do porodu :D a ja sie nie moglam powstrzymac i napisalam na czerwcowym watku, kurcze jak tam dziewczyny ekspresowo ida :D jeszcze troszke i u nas sie zacznie szal, cial ;) a ja po raz pierwszy obejrzalam mecz!! a tak sie emocjonowalam ze az maly robil to samo i tak mnie kopal po brzuchu ze myslalam ze zaraz mi z niego wyjdzie :) my dzisiaj jedziemy obejrzec porodowke i sie w koncu wypytam o wszystko co i jak, musze sobie zaraz spisac na karteczce co chce konkretnie wiedziec, wiec do was dziewczyny pytanie : O co zapytac?? wiadomo zzo, czy malec jest ze mna ciagle, ale o co jeszcze??

Znalazłam coś takiego, chodź przyznam że ja sama o to wszystko nie pytałam:) MIEJSCE 1) pokój porodowy (ilość pokoi porodowych, ilu osobowe, obecność męża, łazienka / prysznic, narzędzia: worek sako, drabinki, inne) 2) pokoje o podwyższonym standardzie (czy są, cena) 3) wanna porodowa (poród w wodzie): czy jest, jakie badania potrzebne, dostępność 4) Oddział Patologii Noworodka - czy jest w szpitalu na miejscu? Jeśli nie, transport do którego szpitala?? Z matką? 5) patologia czy matka pozostaje z dzieckiem w szpitalu?? 6) pokoje poporodowe (ilu osobowe, czy jest łazienka) 7) rooming in po porodzie / pomoc po porodzie 8) godziny odwiedzin 9) pomoc personelu przy pierwszym karmieniu / czy na miejscu jest poradnia laktacyjna 10) rzeczy, które należy wziąć ze sobą do szpitala (dla mamy, dla dziecka) PROCEDURA PRZEDPORODOWA 11) procedura przy przyjęciu do szpitala 12) lewatywa ? 13) golenie krocza ? 14) czy honorowany jest plan porodu rodzącej PORÓD 15) praktyki z KTG (sposób słuchania tętna płodu): ciągłe, czas badania, pozycja badania 16) możliwe pozycje w I, II, III fazie porodu 17) możliwość porodu aktywnego 18) poród naturalny (w pozycji wertykalnej: kucki, pozycja kolankowo-łokciowa) 19) OCHRONA KROCZA 20) praktyki dotyczące podawania kroplówki z oksytocyną podczas porodu, czy zawsze? kiedy? 21) znieczulenie zewnątrzoponowe (czy dostępne / warunki / opłata? ) 22) błony płodowe przebijanie? 23) jedzenie / picie w czasie porodu 24) wskazania do cesarki 25) czy możliwe jest odpępnieniewe po ustaniu tętnienia łożyska (naturalne?) 26) kontakt dziecka z matką po porodzie (natychmiast? / na jak długo?) 27) możliwość karmienia natychmiast po porodzie 28) mierzenie i ważenie dziecka: PRZED czy PO pierwszym karmieniu ? 29) mierzenie i ważenie dziecka : GDZIE (możliwość przy matce / ojcu) 30) mycie dziecka kiedy?? / gdzie ?? 31) jakie badania / szczepienia dziecka wykonywane są zaraz po porodzie 32) zmiana dyżuru podczas mojego porodu 33) dostępność anestezjologa w szpitalu PO PORODZIE 34) dokarmiać / nie dokarmiać dziecka po porodzie (preferencje matki do naturalnego karmienia piersią) 35) nie podawać glukozy 36) podawać / nie podawać smoczka 37) info o badaniach i szczepieniach dziecka obecność matki / ojca przy tych czynnościach

Hej dziewczyny! Widzę, ze nie tylko ja źle sypiam:) Ostatnio ciągle budzę się do wc masakra jakaś dużo nie piję a chodzę w nocy po 5 razy:) Koleżanka ostatnio stwierdziła, że brzuch mi sie opuścił ale ja ogladam się ze wszystkich stron i niczego takiego nie widzę. Dziś siedze sama mąż na budowie zaraz jadę im obiadek zawieść jeszcze coś do kawy kupie a jak wrócę to drzemka obowiązkowo:)

Ja dzis kupilam stanik ale taki normalny tylko o rozmiar wiekszy i kupilam 3 pary majtek tak do szpitala...

A jak przymierzalam stanik w przymierzalni to tez widzialam ze mi sie opuscil brzuszek i mam strasznie duzy.... a jeszcze jakas staruszka przy kasie mnie zaczepila i powiedziala ze juz niedlugo tzn ze to musi byc jakos widac

Madziaz ale jak widzę po tabelce to ty i tak za 3 tyg masz termin więc u Ciebie to już wszystko możliwe.

No ale moj M by sie zdziwil jak bym urodzila w ten weekend a on by przyjechal z polski i dzidzia by byla juz ze mna

Zmiana planów własnie maż zadzwonił, że na dziś już skończyli i mam nie robić im obiadu, czy muszę mówić, że obiad już zrobiłam?:)

Stella dzisiejszy obiad to chyba przez tydzień będę jadła:) ech matko grunt to się nie denerwować:) Denerwować będę się jutro bo w poniedziałek o 10.30 mam obronę:)

O woooow super! To będziesz mama - magazynier ;-) Ja biorę się za czytanie książki - mąż pojechał na ślub i wesele znajomych, ja zostałam, bo to 200 km od domu, no i na weselu trudno leżeć. Szkoda mi na maxa, nie lubię omijać takich eventów. A poza tym znowu mam wrażenie, że czas wolno płynie - od jutra do terminu zostało mi 7 tygodni. Strasznie dużo.

Milka właśnie nie musisz przez cały tydzień gotować, hehe:) To będziemy w poniedziałek trzymać za Ciebie kciuki :)

Cześć Kobietki! Jestem w trakcie kupowania wyprawki, najpotrzebniejszych rzeczy dla maluszka i dla mnie do porodu. Wiem, że pisałyście o tym kilkakrotnie na forum, ale doradzcie mi jeszcze raz, ile na początku pieluszek kupujecie??? Tzn. ja kupuje pampersy new born 1, ale nie wiem czy jedno opakowanie (43 szt) czy mama kupić dwa. Byłam pewna, że 2 opakowania spokojnie muszę kupić, ale moj maż mi mówi, że lepiej kupić jedno opakowanie pampersów 1, a drugą paczkę już większą, czyli już 2 (3-6 kg) Ja już całkowiecie zgłupiałam....

Mi sie wydaje ze kup 1 paczke new born 1 a drugo 2 bo dziecko jak sie rodzi to ma przewaznie ponad 3 kg a te wieksze to poprostu nie przesika ich bo beda troszeczke wieksze ja tu mam 1 to sa (3-6 kg) a 2 (4-9kg)

Kalla, chyba namieszam... Ja mam 2 paczki po 43szt tych new born 2-5 kg. Skoro malec zużywa koło 10 na dobę, to będzie na trochę ponad tydzień, więc wyszłam z założenia, że nie wyrośnie:) Apropos wyprawki, słyszałam, że zanim się pępek nie zagoi, to lepiej śpioszki i kaftanik, niż bodziaki i pajacyki. Macie jakieś zdanie na ten temat? Bo jeśli tak jest faktycznie, to śpioszków muszę dokupić.

madziaz - dzieki, na spokojnie też tak sobie mysle, że lepiej jak drugą paczke kupie większą.

oby_lipcóweczka - no też pewnie masz rację, ale pocieszajacy jest fakt, ze paczka nr 2 jest dla niemowlaczków od 3 kg do 6 kg, wiec dla takiego Maleństwa tez by obleciały juz pampersy 2. Co do kaftanikow i spioszkow to rzeczywicie lepiej na poczatki ich uzywac niz bodziakow, wlasnie ze wzgledu na pepuszek, ja sie zaopatrzylam w 5 szt kaftanikow, a spiochow jeszcze nie nabylam.

Kalla, chyba i tak i tak idobrze z tymi pieluchami :) Ja właśnie kaftaników sporo mam, ale ze śpiochami gorzej, muszę coś dokupić. Mam taki chory film w główce, że jak się za tydzien przeprowadzimy, to się przeforsuję i wyląduję na porodówce... Więc ciuszki dla Tymka do szpitala przygotowałam w 2 wersjach- na 50 i 56/62 :P I torbę jutro spakuję, niech czeka.

no myśmy już tu poruszały ten temat bodziaków i w sumie lepiej jest na początku nie używać bodziaków, chodź jak tam czytałam inne forum gdzieś na necie to laski pisały że niby używały bodziaki i nic tam dziecku nie było. Ja mam dużo pajacyków, więc w sumie też pajacyk by mógł być. A co do pieluch to chyba nie kupywać dużo pampersów 1, bo dziecko raz dwa z tego wyrośnie, ale jaka to jest optymalna ilość to nie wiem. Bo jak oglądałam w rossmanie te new born to one są pakowane po 28 sztuk chyba więc to będzie za mało.

hejka. dzięki za gratulacje i słowa otuchy. może rzeczywiście nie będzie taką gigantką ;p albo zdecyduje się na wyjście wcześniej...zobaczymy...zwłaszcza w pon na wizycie ja kupiłam pampersy 2 od razu (w sumie co się tu dziwić) ;-) takie białe bo podobno są bardziej miękkie. za 44 zł w superpharm sztuk 72 (promocja). na razie na tej jednej paczce poprzestanę bo zajmuje to dużo miejsca a ja chcę na początek wypróbować. zawsze zdążę dokupić jak młoda się urodzi. wychodzę z założenia, że jeśli te nie będą mi pasować to lepiej, zeby w szafce nie zalegały jeszcze 3 paczki. ja chyba będę stosowała od razu pajace (to te śpiochy z długim rękawkiem?) i nic do tego jeśli będzie ciepło. zresztą to wszystko wyjdzie w praniu. nie ma co się nastawiać

A ja wam powiem ze przyszykowalam do szpitala body na dlugi rekaw i do tego spioszki bez rekawkow w sumie to i tak pampers bedzie nachodzil na pepuszek a kaftaniki sa nie praktyczne bo sie ciagle podwijaja i obkrecaja ja juz to bedziecie stosowaly to tez sa pampersy chyba huggies new born maja specjalne wyciecie na pepek zeby nie uszkodzic a pepowinka i tak odpada jakos w pierwszym tyg. Moja kolezanka urodzila maly ma teraz 6 tyg. i nosi rozmiar 68!!!

Kropelka, a może z terminem po prostu coś Ci namieszali, co? Te pampersy 1 nie maja wycięcia niestety, koleżanka wycinała nozyczkami i ja najwyżej też tak będę :) madziaz, no własnie słyszałam zawsze, że kaftaniki sie podwijaja, ale ze względu na ten pepek niby się powinno, zobaczymy. A 68 w wielu 6 tyg, to naprawde nieźle, takich ciuszków to nawet nie mam :)

Oby lipcóweczko, taką miałam nadzieję, ale niestety nie. Już na pierwszej wizycie gin uznała, że ciąża 2 tyg młodsza niż wynikałoby to z om. To się również potwierdziło na pierszym usg (genetycznym) a ono jest najbardziej adekwatne do określenia wieku ciąży . Poza tym do połowy cały czas ospowiadała wielkością właśnie tej młodszej ciąży. W 26 tc była 2 tygodnie większa a teraz już 4 . I o dziwo wszystkie pomiary odpowiadają temu samemu tc. Teraz przynajmniej wiem czemu mój brzucho taki duży ;-)

Kropelko ale powinnaś się cieszyć jak weźniesz na rączki takiego 4kg bobaska:) Takie dziecko to już fajnie się trzyma na rączkach w porównaniu z takim 2,5 kg:) A po 2 to dziecko decyduję kiedy będzie chciało wyjść i może akurat urodzisz jakieś 2 tyg wcześniej niż mówi twój termin. Pożyjemy zobaczymy:) jeszcze zobaczysz że nas wszystkie z połowy lipca przegonisz:)

Cieszę się, cieszę (choć nieco wystraszona jestem) a swoją drogą od połowy lipca będę z nią poważnie dyskutować o wcześniejszym pojawieniu się na świecie ;-D

Layssa ja kupiłam kokos gryka, tak tutaj na forum dziewczyny polecały i w sklepie. Najpierw dziecko śpi na kokosie a potem na gryce. Kurcze dobrze? Ale nie wiem jak odróżnić jedną od drugiej :-P :-D. Domyślam się, ale na pewno któraś z nas tutaj wie i mi powie ;-) Milka między piersi a brzuchspokojnie włożysz rękę tzn. położysz ją płasko, ja zauważyłam jak leżałam na plecach łatwiej zaczęło się oddychać Milka to już dziś życzę powodzeniai połamania języka :-P Kalla ja mam ok. 30 i nie kupuję więcej , bo jeśli okaże się że dziecku nie służą to trzeb zmienić. A ktoś zawsze Ci może kupić... Kropelka to masz rosłą babkę w brzuszku, daj znać jak będziesz po wizycie a na razie bez stresu