Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
purpura_to_mój_płaszcz

Kto umie smażyć steki wołowe?

Polecane posty

Pytam, bo dzisiaj w mięsnym leżał taki piękny kawałek polędwicy wołowej i skuszona wizją pysznego, średnio wysmażonego steka kupiłam plasterek i pognałam do domu:P. Wydaje mi się, że wszystko zrobiłam poprawnie, czyli poczekałam 15 minut, żeby stek ogrzał się do temperatury pokojowej, posoliłam i popieprzyłam, nie dałam żadnych innych przypraw. Oleju użyłam rzepakowego. Wrzuciłam na rozgrzany tłuszcz i...katastrofa:( W ciągu dosłownie kilku sekund cała kuchenka, blat i ściana zostały zachlapane warstewką tłuszczu (ciekawe, bo oleju dałam mało), tłuszcz pryskał dosłownie wszędzie. Przykryłam patelnię pokrywką i miałam wrażenie, że robię popcorn, a nie smażę steka, tak strzelało. Zmniejszyłam ogień, ale to też nic nie dało. Żeby przewrócić go na drugą stronę musiałam zdejmować patelnię z ognia i czekać parę minut aż przestanie pryskać. Kurcze, stek niby wyszedł ok, ale strasznie tłusty na zewnątrz i, co gorsza, w środku... W restauracjach podają takie fajne i nietłuste. Oczywiście z zewnątrz mogłam sobie zebrać tłuszcz ręcznikiem, ale kurcze ze środka już się nie dało. Jak zjadłam, to na talerzu została dosłownie kałuża tłuszczu... Sorki za długi opis, ale może znajdzie się ktoś, kto się na tym zna, przeczyta i doradzi:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×