Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

barbiedoll

Ciąża w Anglii... czy sa jakies kobiety mieszkające w UK?

Polecane posty

Gość Karolina85HW
Aniu nie martw sie ze duzo piszesz przynajmniej mam co czytac :-) I nie martw sie ze czegos zabraknie bo tak naprawde niewiele trzeba tylko my mamuski nie mozemy sie oprzec roznym gadzetom a skoro jest na to kaska to sie kupuje. Zawsze mozesz dokupic cos jak juz bedzie maluch naprawde nie ma sie czym martwic. Jesli chodzi o wozek to piszac ze swojego doswiadczenia powiem ze mi najbardziej odpowiadaja te na piankowych kolach, mialam z 4 kolami ale te dwa przednie blizej siebie. Fotelik niestety musisz miec na wyjscie ze szpitala jesli masz od kogo pozyczyc to warto to zrobic bo te foteliki sa dosc drogie chyba ze dorwiesz gdzies uzywany, ja tez nie mam auta ale kupuje akurat taki wozek co jest wszystko w komplecie, daltego tez wozek kupuje juz przed porodem zeby miec na wyjscie ze szpitala, co do koloru to mial byc czerwony ale doszlam do wniosku ze taki kawa z mlekiem i nieco jasniejszy dodatek bedzie bardziej neutralny i w sumie tez bardzo ladnie wyglada. Pierwszy mialam z uk i byl czarny i wiecej juz takiego bym nie chciala drugi kupiony juz w polsce byl zielony bo to moj ulubiony kolor i moj synek mial mase rzeczy w tym kolorku ale juz mi sie przejadlo wiec teraz zmiana na ecru, beze itp bo znowu nie wiem co bedzie wiec znowu musza byc neutralne. Tez sie rozpisalam hahha... P.S. Jakbys chciala pogadac o czyms jeszcze to ja czesto jestem na skype ale ciebie nie widze buzka. pozdrowienia dziewczynki.

No ja wlasnie patrzalam na czarno-zielone lub szaro-zielone bo tez bardzo lubie zielenie.. Kawa z mlekiem i beze tez ladnie a jesli czarny to z jakimis kolorowymi wstawkami.. najlepiej zielonymi albo turkusowymi ;) Jeszcze turkusowo- zielone sa ladne ale jak potem bedzie dziewczynka to juz sie nie przyda.. Wiec chyba zostaniemy przy zieleni z szarym lub czarnym.. Skype mam zawsze wlaczony jak jestem tylko ze na niewidocznym bo moja babcia siedzi non stop i by chciala codziennie ze mna rozmawiac ;) Bede teraz czesciej zagladac czy jestes :) No racja, wogole nie pomyslalam o tym ze trzeba przeciez jakos sie dostac ze szpitala do domu ;) Pewnie wuja po mnie przyjedzie wiec bedzie potrzebny.. Dzisiaj probowalam wozki i najfajniejsze sa te co skrecaja na boki, napewno niechce takiego co jezdzi tylko do przodu i tylu i ma wielkie kola jak jakis sprzed 50lat ;)) A takie kosztuja okolo 600 funtow.. Szok, niewiem jak komus moze sie to podobac ;) Ogolnie w tym sklepie co bylam bylo strasznie drogo, wozki od 400 do 700 funtow nawet.. Na allegro za tyle kasy to juz pewnie full wypas by byl.. Ej dziewczyny normalne to jest jak mi brzuch twardnieje od czasu do czasu tak na minute lub dwie? Wydaje mi sie wtedy ze maly bedzie sciesniety albo cos.. Nie boli mnie to ani nic tylko ze twardy taki ten brzuch.. Polozna mowi ze to normalne bo macica sie przygotowuje ale wole zapytac doswiadczone mamuski ;))) Dobranoc.. Ja lece bo jutro do pracy blee..

Gość muminek 36
Aniu takie napinanie brzuszka to normalna sprawa, ja też tak mam i miałam poprzednio w obydwu ciążach. Znalazłam coś dla Ciebie : Napięcie i stwardnienie macicy, jakie często ma miejsce po 20. tygodniu ciąży, przyszłe mamy odczuwają jako rytmiczne, bezbolesne, choć nieprzyjemne skurcze, tzw. skurcze Braxtona-Hicksa. Skurcze Braxtona-Hicksa są nieregularne i niebolesne. Z czasem staną się silniejsze, bo muszą przygotować macicę do porodu. Wzmacniają ją, ustalają pozycję dziecka i pomagają w procesie skracania się szyjki macicy. Napięcie może trwać nawet dwie minuty, choć zazwyczaj czas jednego skurczu nie przekracza 30 sekund. Im bliżej porodu, tym skurcze stają się bardziej odczuwalne, częstsze i trudno je odróżnić od skurczów porodowych. Jeśli oprócz rytmicznych, coraz częstszych skurczów czujesz ból brzucha lub w okolicy krzyża, to najprawdopodobniej rozpoczął się poród. A więc nie martw się wszystko jest ok :)

Gość aga22uk
hej. takie napinanie jest normalne. ja tak mialam juz od 18 tygodnia. teraz skonczylam juz 35 tydzien i tak mam coraz czesciej. balam sie ze to moze zwiastowac przedwczesny porod ale do tej pory nie urodzilam wiec juz sie tym tak nie przejmuje. z tym ze moje napinania brzucha staly sie troszke bolesne teraz. juz nie moge sie doczekac porodu... no moze nie tyle samego porodu ale chcialabym juz miec dzidziusia przy sobie.

Gość aga22uk
ale jak juz bedzie po wszystkim to postaram sie znalezc czas i napisac jak bylo. ma nadzieje sie wszystko pojdzie dobrze. nie chcialabym byc nacinana. slyszalyscie o jakims masazu krocza ktory robi sie w domu przez kilka tygodni przed porodem??? podobno skora lepiej sie rozciaga i mozna uniknac popekania albo nacinania, ale ja nie wiem dokladnie gdzie niby trzeba sie masowac. bede musiala zapytac polozna na nastepnej wizycie ale nie jestem pewna czy dobrze zrozumiem jesli zacznie uzywac jakis nazw. szczerze to wolalabym zeby mi pokazala gdzie dokladnie moze uzywajac jakiegos rysunku czy cos w tym stylu.

Gość Karolina85HW
Aniu niestety fotelik musi byc bo ci dziecka ze szpitala nie wydadza takie przepisy, ja znalazlam wozek na ebay polski sprzedawca i producent mysle ze to bedzie strzal w 10. Pozdrawiam

dzieki muminek, uspokoilas mnie :) dokladnie sa to takie rytmiczne skurcze jak opisalo.. z regoly tak 30 sekund albo minute.. Uffff aga ja tez slyszalam o masowaniu od siostry mojego faceta.. Wiem ze musisz masowac miejsce pomiedzy pochwa a odbytem ale niewiem dokladnie jakie ruchy wykonywac.. Moze mozna cos znalesc w internecie na ten temat?? Tez sie nie moge doczekac maluszka :) Wiem co czujesz.. Ale ty to juz niedlugo :) Ja musze poczekac do poczatku lipca niestety.. No ale warto :) Dobrze Karolina ze mi powiedzialas o tym foteliku bo bym pewnie nie wiedziala inaczej az do wyjscia ze szpitala ;)

Gość Karolina85HW
Aga 22 znalazlam cos na temat o ktory pytalas Jak masować krocze Masuj krocze od 34 tygodnia ciąży, po wieczornej kąpieli, z dodatkiem naturalnego olejku, przez 5-10 minut dziennie. * umyj ręce i połóż się * wprowadź kciuk z olejkiem około 2 cm do pochwy i delikatnie rozciągaj te okolice w kierunku odbytu * uciskaj ściankę pochwy i wykonuj ruch zgodny ze wskazówkami zegara (od godz. 3 do 9 i z powrotem) * następnie masuj obszar między odbytem a wejściem do pochwy, masuj z zewnątrz i od wewnątrz. Jakim olejkiem masować krocze: * olejkiem do masażu krocza, firmy Weleda (DAMMMASSAGEL) * migdałowym * z kiełków pszenicy * jojoba * z dziurawca. Nie masuj krocza przy tendencji do przedwczesnych skurczów oraz przy infekcji pochwy. Moze to ci pomoze. pozdrawiam.

Gość aga22uk
dzieki dziewczyny. ja jednak chyba bede musiala narazie odpuscic bo jakas infekcja mi sie znowu przyplatala. cala ciaze co miesiac mi wraca to co oni nazywaja trush.

Gość Magda__Bristol
witam Was. Jestem obecnie w 6 miesiącu ciąży i mam do Was kilka pytań, może wydadzą się Wam głupie, ale ja już się boję tego co mnie czeka :) : - jak to jest jak zacznę rodzić w domu? mam wtedy zadzwonić po taksówkę, czy mogę zadzwonić np. po karetkę? - jak coś się będzie dziać nie tak (ale nic związanego z porodem, tylko wcześniej) to muszę iść do midwife czy np. mogę jechać do szpitala i czy zrobią mi tam USG w ogóle, zbada mnie lekarz? Bo jakoś nie wyobrażam sobie w razie skórczy czy krwawienia dzwonić do położnej :( Bardzo Was proszę, odpowiedźcie mi, to dla mnie bardzo ważne. Pozdrawiam.

Gość Karolina85HW
witaj Magda Jesli zaczniesz rodzic albo bedzie ci sie tak wydawac najpierw musisz zadzwonic do szpitala w ktorym chcesz rodzic, polozna zapyta o objawy czestosc skurczy i takie tam potrzebne rzeczy i ona ci powie czy masz juz pezyjechac czy jeszcze nie... z tego co wiem nie mozesz wezwac karetki do porodu chyba ze w naglych przypadkach berdziesz musiala brac taksowke tez tak zrobilam przy pierwszym dziecku i teraz tez pewnie tak bedzie. A co do zlych objawow w trakcie ciazy to jesli bedzie to krwawienie to mysle ze mozesz jechac do szpitala a czy zrobia usg to nie wiem pewnie zalezy od objawow, polozna to raczej do malych watpliwosci a jak cos dzieje sie nagle to musisz do szpitala ja tak mysle. Jesli chcialabys jeszcze o cos zapytac lub poprostu pogadac to moj nr gg 3159786 Pozdrawiam.

Gość Magda__Bristol
Karolina, Bardzo, barzo Ci dziękuję za odpowiedź. Ja już jestem przerażona tym co mnie czeka. Boję się że będę sama w domu bo mój mąż pracuje często też w nocy a do pracy ma ponad godzinę autem, więc boję się że nie zdąży wrócić. Przeraża mnie to dzwonienie do szpitala, znam angielski tak średnio, a jak będę w szoku to pewnie i tak się nie dogadam :) Tak myślałam, że karetki się racze nie zamawia. Najwyżej pojadę taksówką i mnie odeślą :) A możesz mi jeszcze napisać czy byłaś zadowolona zopieki w czasie porodu i jak tu się zajmują noworodkiem?

Hej chyba znalazlam ten olejek na amazonie, na ebayu nie moglam.. http://www.amazon.co.uk/Weleda-Perineum-Massage-Oil-50ml/dp/B002GYIICA/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1330455093&sr=8-2 bede musiala zakupic bo tez nie chce zeby mnie pocieto.. Hej Magda Jesli bedzie cos sie dziac nie tak tpu krwawienie to ja bym od razu tez jechala na A&E do szpitala zeby sprawdzili co sie dzieje, zapewne robia w takich przypadkach usg dla pewnosci.. Jakbys zaczynala rodzic to chyba najpierw musisz zadzonic do szpitala czy to napewno jest to.. No albo od razu pojechac taksowka w razie czego.. Polozna powinna cie poinformowac jakis czas przed porodem o wszystkim.. Moja kolezanka teraz urodzila synka kilka dni po terminie i codziennie jezdzila do szpitala i ja odsylali bo maly nie chcial wyjsc ;) Jesli masz slaby angielski to pocwicz sobie tylko najwazniejsze zdania typu: "Rodze, nie wiem co robic" "Kiedy mam przyjechac" albo cos takiego ;) W razie porodu bedziesz pamietala co mowic :) Albo miej kartke juz uszykowana z tymi zwrotami w jakims miejscu ktorego nie zapomnisz :) Pozdrawiam

Gość Karolina85HW
Magda, Mysle ze nie masz co sie martwic poniewaz porod nie trwa 5 minut tak naprawde do szpitala powinno sie jechac jak bole beda co 5min a na poczatku sa zadsze, bedziesz miala sporo czasu zeby poinformowac meza i napewno wroci nie martw sie... Jesli chodzi o opieke napewno jest inna niz w polsce ale inaczej nie znaczy zle. Odezwij sie do mnie na gg to pogadamy i opowiem ci co wiem. Pozdrawiam.

Gość Karolina85HW
Aniu fajnie ze znalazlas te olejki ale powiem wam szczerze ze ja nic nie robilam przed pierwszym porodem nawet oddechow nie cwiczylam bo nie chodzilam na szkole rodzenia tylko poczytalam o tym mniej wiecej i doskonale dalam sobie rade to jest instynkt... i milam tylko 3 szfy rozpuszczalne tutaj nie rozcinaja jak w polsce wiec nie macie sie czym martwic bo tutaj to raczej bardzo bardzo zadkie. Predzej zrobia cesarke.

Hej Karola No tak ale to musi strasznie bolec skoro skora peknie :( Boje sie tego bolu bardzo.. Mam pytanko czy ktoras rodzila tutaj w basenie? Czy polozna wejdzie ze mna do tego basenu czy bede musiala sama w nim byc? Tak mnie to zastanawia..

Gość Karolina85HW
Aniu Ja nie rodzilam w wodzie ostatnio troche o tym czytalam i lekarze wypowiadali sie ze juz mija moda na to i ze to troche przeraklamowane no ale kazdy odczowa inaczej. No wogole boli jak dziecko wychodzi haha ale ja do konca nie znam tego bolu bo kilka godzin przed parciem dostalam zastrzyk ze snieczuleniem gdyz dostalam kroplowke na przyspieszenie porodu wiec tak naprawde przy parciu nie czulam bolu a wlasnie niedawno zdalam sobie sprawe ze to bardzo boli a do tego trzeba duzo sie nameczyc prac wiec raczej zdecyduje sie na porod w szpitalu i wezme jakies znieczulenie moze w krzyz a moze tez tylko ten zastrzyk bo w sumie za jakie grzechy mam cierpiec a wiem juz nie nic po tym dziecku nie jest i nie ma co panikowac. Pozdrawiam.

Ja nie dlatego ze to modne, szczerze mowiac to nawet nie wiedzialam ze jakas moda na to byla... Ogolnie jak czytalam ulotki od poloznej o opcjach porodow to bylo tez o porodzie we wodzie i mysle ze byloby to dla mnie idealne bo kocham wode a do tego wydaje mi sie ze lezac w cieplym basenie jakos tak mniej moze bolec i mniejszy szok dziecko przezyje przeskakujac z jednego wodnego srodowiska do drugiego ;) No i od razu bedzie czysciutkie ;D Zastanawiam sie tylko czy bede w basenie sama czy z polozna czy np moze moj facet ze mna wejsc do wody.. ?

Gość Karolina85HW
Aniu Ja nie mowie ze Ty dla mody tylko tak ze jakis czas temu sporo kobiet na to sie decydowalo, ale tak naprawde na poczatku lekarze to za bardzo reklamowali a nie jest az takie wspaniale tak slyszalam ale to zalezy od kobiety jak odczowa. Mi ciepla woda wogole nie pomogla jeszcze bardziej mnie bolalo i nie moglam potem z wanny wyjsc wiec nie wiem...Moze teraz tez sprobuje wejsc do basenu moze bedzie inaczej... z tego co wiem to baseny sa duze i chyba partner moze wejsc dla nich nie ma znaczenia, ale polozna raczej nie wchodzi. Jesli Ty dobrze czujesz sie w wodzie to byc moze pozwoli ci sie bardziej zrelaksowac i pomoze ci zycze ci tego. Pozdrawiam.

Witam :) U mnie juz zaraz 25 tydzien..Czuje sie ok 3 kg na plusie wiec spoko ;] Ja nie rodzilam w wodzie ,to sie nie wypowiem,w widzie siedzialam jeszcze w domu jak sie rozkrecalo,zrobilam sobie kapiel i o Boze jaka ulga :) No i od razu do taxi i na porodowke i juz prawie 7 rozwarcia :) Czekalam z druga corka,zeby jak najmniej czasu spedzic na delivery suite a jak najwiecej w domku ;) Wybralam wozek juz : http://www.kiddicare.com/wcsstore7.00.00.208/ExtendedSitesCatalogAssetStore/images/catalog/KC15009/z2.jpg Napewno bedzie czarny albo z czerownym albo z limonka :)

Fajny wozek majoweczko, podobne style tez mi sie podobaja i kolorki tylko ze dla 1 maluszka :) Ale ja bym chyba wybrala o 4 kolach jednak bo jakos tak malo miejsca w nozkach dziecko ma przy 3 kolowych.. U mnie tez tak ok 3-4kg na plusie, brzuch rosnie caly czas tylko dzidzia cos sie rozleniwila.. Wczesniej kopal i sie przewracal po kilka razy dziennie a teraz tylko czuje kopa albo 2 dziennie i to wszystko.. Niewiem czy odezwac sie do midwife czy poczekac jeszcze..

Gość aga22uk
ja tez mialam takie dni ze sie nie ruszal praktycznie wcale i panikowalam, albo ruszal sie tak slabiutko ze dopiero jak polozylam reke na brzuchu to moglam cokolwiek poczuc. ale ja mam lozysko na przedniej scianie i to podobno amortyzuje ruchy. moze dzidzius sie odwrocil jakos tak ze nawet jak sie rusza to nie czujesz, a do midwife zawsze mozna zadzwonic. mi dala taka karte zeby liczyc ruchy. jak jest 10 dziennie to ok, ale ja zaczelam liczenie dopiero w 28 tyg

Hej, Ja tez liczylam te ruchy wczesniej bo mam aplikacje kick counter na telefon i zawsze bylo wiecej niz 10 i juz mi sie nie chcialo pozniej ;) Dzisiaj wypilam kawe i maly dostal takiego speeda ze kopal jak szalony.. Chyba nie bede juz pic kawy ale przynajmniej wiem ze malemu chyba nic nie jest tylko widocznie mu sie nie chcialo ruszac ;)))

Aniu-ja mialam z 4 trzy kolowe wozki i nie narzekalam ,bardzo dobre wozki :) a te podwojne wlasnie lepiej jak na 3,bo na 4 sa za wielkie i tak sa juz spore no bo podwojne..:)

No pewnie przy dwojce dzieci to masz racje ze im mniej miejsca zabiera tym lepiej ;) Zawsze myslalam ze 3 kolowe sa gorsze ale dobrze ze mam recenzje od ciebie :) Mi zalezy glownie na tym zeby dobrze skrecal na boki, nie jak te stare w ktorych trzeba podnosic przednie kola zeby skrecic ;)

Gość aga22uk
hej dziewczyny. ja w tym tygodniu koncze 37 tydzien ciazy:) juz nie moge sie doczekac. ale od jakiegos tygodnia odczuwam bol w dole brzucha, bardzo nisko nad koscia lonowa albo moze nawet bol kosci lonowej. trudno mi okreslic dokladnie bo to taki promieniujacy, przeszywajacy ze sama nie wiem gdzie dokladnie boli. boli gdzy przekrecam sie z boku na bok w lozku, gdy wstaje z lozka czy fotela. gdy chodze za dlugo. to taki silny bol ktory po chwili ustaje. co o tym myslicie???? czy ktoras doswiadczona mama przez to przechodzila????

Witam Do aga-To spojenie lonowe sie rozchodzi,typowe i dosc bolesne ale niestety czeste,popros polozna o pas to chociaz na te 3 tyg przyniesie ulge,nie wygodny ale skuteczny.Pozdrawiam.

Hej aga :-) Alez Ci zazdroszcze.. Juz niedlugo bedziesz miala wszystko z glowy i malucha w ramionach :-)) Spojrzalam na anatomie kosci lonowej i tam jest chrzastka. Tak jak pisze majoweczka, prawdopodobnie sie rozchodzi zeby zmiescic dziecko :-) Na niektorych forach pisza ze ten bol sie pojawia gdy dziecko opadnie, czyli porod ju tuz tuz :-) Round ligament pain Round ligament pain is generally a brief, sharp, stabbing pain or a longer-lasting dull ache that you may feel on one or both sides of your lower abdomen or deep in your groin, usually starting in your second trimester. It happens when the ligaments that support your uterus in your pelvis stretch and thicken to accommodate and support its growing size. You may feel a short jabbing sensation if you suddenly change position, such as when you're getting out of bed or up from a chair or when you cough, roll over in bed, or get out of the bathtub. Or you may feel a dull ache after a particularly active day, if you've been walking a lot or doing some other physical activity. Call your caregiver if this discomfort continues even after you've rested.